Burnout Paradise: první dojmy

Po několika prvních hodinách sice neznáme Paradise City jako svoje boty, ale můžeme vám představit začátek hry, vaši motivaci k závodění, typy závodů a čeho lze dosáhnout

Vemte mě do Paradise City, kde tráva je zelená a holky jsou pěkný, vemte mě domů. Pokud si po přečtení předchozí věty začněte pobrukovat písničku od Guns’n’Roses, podvědomě nastavíte ruce do pozice „za deset dvě“, pravá noha začne nahmatávat plynový pedál, tak jste jasní. Stejně jasní, jako já po několika hodinách v Paradise City, kdy jsem překonal krušné začátky a s řidičským oprávněním skupiny A se vesele proháním ulicemi. A potáhnu to ještě výš.

galerie_d_01.jpggalerie_d_02.jpg

Electronic Arts (pro skeptiky, tíž EA, kteří vydávají sérii Need for Speed) konečně vyslyšeli volání počítačových hráčů a přinesli oblíbenou závodní hru Burnout na PC.

Stačí se podívat na okolní obrázky a modří už vědí, že speciální tunning vozidel je možno provádět přímo při jízdě

Haleluja, zařval nejeden fanoušek, doběhl na vrakoviště, vylovil zbytky nejbližšího pohybovadla a odtlačil hromadu plechu do nejbližší dílny. Po chvíli jemné mechanické práce kladivem už vyjíždí do ulic nespoutaný sporťák a dobrodružství začíná.

Destrukce začíná

Ano, vidíte správně, tvůrci opustili hlubokomyslné příběhy plné překvapení, jak že se bude jmenovat postava přesně zapadající do daného schématu. Burnout Paradise má jednoduchý příběh – závodíte, dokud všechno nevyhrajete, a pokud nezemřeli, závodí tam dodnes. K dalšímu pokračování vás tak motivují jen dva faktory – zábavnost závodů a touha získávat lepší řidičské licence spolu s novými vozy. Jednoduché, ale sakramentsky účinné.

galerie_d_05.jpggalerie_d_06.jpg

Pravda, hra se s vámi taky příliš nepáře, tady vám z vrakoviště spadlo auto (opravdu jsem si výjimečně nedělal srandu), občas se ozve nějaká ta rada, ale jinak jste odkázáni jen sami na sebe. Každá křižovatka může být výzva, každá zatáčka smrtící pastí, podobně jako auta běžného provozu. Zapomeňte na vytyčené tratě, máte bod A, říkejte mu třeba start, bod B, označený cíl, a jak se mezi nimi přesunete, je jen na vás.

VIDEO: 1022 'Burnout Paradise: Ultimate - trailer'

Pro hráče přivyklé sérii Need for Speed, konkrétně tedy posledním dílům, může být lehkým překvapením první setkání s blízkou zídkou, která nemá vlastnosti pružné bariéry, nýbrž opravdu pevné překážky. A co z toho plyne za poučení? Stačí se podívat na okolní obrázky a modří už vědí, že speciální tunning vozidel je možno provádět přímo při jízdě. Naštěstí se vám většinou poměrně rychle vrátí auto v provozuschopném stavu, protože představa, že byste měli dokončovat závod pouze po dvou kolech, ještě tomu zadních, není zrovna lákavá.

Přecházíme na zelenou

Abych byl přesný, závod můžete jezdit i po dvou kolech bez kolizí, protože mimo automobilů jsou k dispozici i motorky a to teprve začíná akce. Užijete si hned v několika možnostech závodění, ať už se jedná o klasický boj o pořadí, nebo třeba útěk před protivníky, kteří se vás snaží zničit.

Každá křižovatka může být výzva, každá zatáčka smrtící pastí, podobně jako auta běžného provozu

Mezi nejvtipnější akce ale patří destrukční derby, kde máte v daném čase odrovnat co možná nejvíc protivníků (ti se plynule ženou před vás, takže nedostatek jich mít nebudete), nebo kaskadérské závody, při kterých se snažíte létat vzduchem a získávat body za efektní jízdu. A nesmím zapomenout ani na závody s časem o lepší auta.

galerie_d_13.jpggalerie_d_14.jpg

Nové kovové miláčky totiž můžete získat více způsoby – na začátky vám jeden spadne, další dostanete třeba při zlepšení řidičáku, nejčastěji ale lovíte auta na ulicích přímo tak, že do nich narazíte a najdete je pak na vrakovišti. Hlavně, každé auto má svůj specifický závod s časem, jehož vyhráním získáte lepší verzi pohybovadla. A to stojí za objevování. Jak už jsem naznačil, na každém semaforu se skrývá nějaký závod, stačí protočit kola a můžete vyrazit. Nečekejte nějaké odpočítávání, hostesky, prostě blikne oranžová, zelená a ostatní už jsou někde v prachu.

Je to delší, ale zato horší cestou

Vcelku zajímavý je nápad, že ve městě je jen osm možností, kde může být cíl. Díky tomu můžete velmi rychle odhalit potřební zkratky a uličky, kterými je třeba se promotat, nebo proskočit. Podél trati narazíte na všerůzné skokánky, jež vám nejen pomohou udělat dojem na slečnu sledující vaši spanilou jízdu, ale hlavně vám doplňují žhavení a pomáhají se dostat do jiných částí města. Po chvíli znáte pár klíčových cest jak vlastní boty, víte, kudy to střihnout a kterým místům se raději vyhnout. Pak už se jen řítíte se smrtí v očích k cíli a jásáte nad každým vyhraným závodem.

galerie_d_11.jpggalerie_d_12.jpg

Burnout skrývá spoustu dalších příjemných překvapení, známých dříve jen konzolovým hráčům. Budou vám však prozrazeny až v recenzi, zatím si můžete vyzkoušet demoverzi a udělat si o hře obrázek sami. Více informací bude již brzy na našem lunch centru.