Burnout Paradise Remastered: zahraj tu naši (recenze)

Pro někoho dosud nepřekonaný, pro jiné revoluční a adrenalinový. Burnout se vrací a my žhavíme motory.

Série Burnout patří u hráčů mezi ty nejpopulárnější, a to především proto, že dokáže přinést nefalšovaný požitek z frenetické jízdy bez toho, aby se hráč musel věnovat tlaku v pneumatikách a ideální zatáčce. Burnout Paradise se zrodil ve víru lítajících plechů a krkolomných skoků a byl neuvěřitelně nadčasovou hrou, která konečně dorazila i na současnou generaci konzolí ve fešném remasteru. A ačkoliv bychom mnohem raději uvítali plnohodnotné pokračování, není nad nostalgický návrat do Paradise City. 

Jen letmé naleštění

Úspěch remasteru záleží v mnohém na tom, co od toho očekáváte. Hra totiž nabízí kompletní balíček veškerého obsahu, co do dneška vyšel a v zásadě tak jde o to, co můžeme už nějakou dobu nalézt na PC. Tedy kompletní původní hru, všechna rozšíření, exkluzivní vozidla, motorky a ostrov plný skokánků a krkolomných vývrtek ve vzduchu. Nic víc, nic míň. 

Burnout Paradise Remastered_20180313134201.jpgBurnout Paradise Remastered_20180312165756.jpgBurnout Paradise Remastered_20180312170002.jpgBurnout Paradise Remastered_20180313124530.jpg

To samo o sobě znamená desítky hodin zábavy a pokud jste původní hru nehráli, nebo se vám stýskalo stejně jako mě, budete spokojeni. Burnout Paradise totiž stále i po mnoha letech naprosto drtí konkurenci v pocitu z akční jízdy a rychlosti, stále jde o čirou arkádu, ve které se budete královsky bavit a bude vám naprosto ukradené, jak hra vypadá.

 

Burnout Paradise stále i po mnoha letech naprosto drtí konkurenci v pocitu z akční jízdy a rychlosti

 

Velkou měrou se na tom podílí skvěle navržené pískoviště jménem Paradise City, které je plné uliček, serpentin, rušného centra, skokánků a desítek sběratelských billboardů, skrze které budete lítat čumákem napřed. Samotné město je hřištěm, které vám nechává volnou ruku. Žádné divize, žádné ligy. Jen rušné ulice, kde na každé křižovatce máte k dispozici nějaký závod. 

Od všeho trochu

Jak si jistě pamatujete z původní hry, k mání máte několik různých druhů závodů. Jsou tu klasické sprinty z bodu A do bodu B, útěky od rozzuřených obrněných vozů, časové jízdy a destrukční závody, kdy musíte odpravit co nejvíce soupeřů po cestě k cíli. Jaký druh vyberete a čemu dáte přednost je zcela na vás, pro další řidičák je důležitý jen určitý počet závodů, který odjedete. Tím se posouváte dál, odemykáte nové vozy, barvy a bonusy. Geniálně jednoduché.

Díky tomu se nikdy nestane, že byste se zasekli kvůli nějakému zapeklitému závodu. Nejde vám to? Tak jedete jinam. Vše je podřízeno neutuchající zábavě, žádné zdržování a přešlapování na místě. S tím jde ruku v ruce geniální systém bouraček, které i po deseti letech stále stěží hledají konkurenci. Plechy se bortí, vraky létají vzduchem ve vodopádu jisker. Takovou akci na silnicích jen tak nezažijete a je i trochu smutné, že jsme do dneška nenarazili v moderních hrách na něco podobného. 

Oldschool znamená kvalitu

Navíc se nikdy nestane, že byste hře vyčítali obtížnost nebo problematické úseky. Ovládání je vyladěné k dokonalosti, auta díky arkádovosti většinou sedí jako přibitá a vy tak máte vše zcela pod kontrolou. Veškerý ten chaos na obrazovce pak jen doplňuje nostalgický soundtrack plný rockových smyček a uřvaných vokálů, kde nechybí Guns n Roses či Avril Lavigne, které vás pohladí na srdíčku, až se budete řídit ulicemi rychlostí 300 km/h. Prostě stará škola.

Burnout Paradise Remastered_20180313134619.jpgBurnout Paradise Remastered_20180313125513.jpgBurnout Paradise Remastered_20180313133527.jpgBurnout Paradise Remastered_20180313135027.jpg

Pravděpodobně jedinou výraznější výtkou je absolutní absence jakýchkoliv inovací či nových herních prvků a především zastaralá grafika, která se dočkala jen minimálního upgradu a lepšího rozlišení, stále však bez problémů poznáte, že jde o hru staré generace. 

 

Je trochu paradoxní, že až 10 let stará hra nám musela ukázat, jakými flákači se staly moderní závodní hry

 

Je trochu paradoxní, že až 10 let stará hra nám musela ukázat, jakými flákači se staly moderní závodní hry. Pokud nebudete povrchně hledět na grafické pozlátko, které mimochodem stále dokáže držet krok, zjistíte, že doteď neexistuje konkurence tomuto arkádovému veteránovi, který nabízí adrenalinové bouračky a smrtící tempo, ze kterého nepolevuje ani na vteřinu. Korunku všemu nasazuje otevřené město, které slouží jako pískoviště pro vaše bláznění, a retro soundtrack. Co chtít víc? Snad jen pořádný nový díl. 

Hodnocení: 4 / 5

Klady: 

  • stále bezkonkurenční pocit z rychlosti
  • luxusní bouračky
  • spoustu obsahu

Zápory:

  • zastaralá grafika
  • absolutně žádné novinky

 

Diskuze (7) Další článek: Arkádové závody The Crew 2 vyjdou v červnu, dočkáme se i bety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,