Byznys: Bohemia Interactive se pře s Codemasters

Cena PS3 padne o 100 dolarů * Datadisk pro GTA IV trhá rekordy * PSP2 bude bez UMD mechaniky * Slovensko hostí Game Expo
Kapitoly článku

Cena PS3 padne o 100 dolarů

Přestože Sony loni o vánocích splnilo své (upřímně řečeno skromné) plány prodeje PS3, nový rok pro ní znamená další sčítání ztrát. Podle řady dostupných údajů se společnosti daří pravidelně porážet Xbox 360 pouze na japonském trhu (tedy s výjimkou posledního týdne). V USA, a překvapivě také v Evropě a na ostatních PAL trzích, je to právě hráč od Microsoftu, který ve vzájemném souboji vítězí. Řešením má být dlouho odkládané snížení ceny konzole, které podle posledních zpráv přijde v průběhu nejbližších týdnů.

Základní cena konzole přitom bude ponížena o významnou částku 100 dolarů. S takovou informací alespoň přišel Mike Hickey z Janco Partners, který čerpá od zdrojů přímo uvnitř firmy i dalších významných herních subjektů. "Jsme přesvědčeni, že firma musí redukovat současnou cenu o 100 dolarů, aby znovunastartovala prodeje v obchodech. Trh očekává, že k tomu dojde v dubnu, nejpozději pak v červnu," dodává.

"Pokud Sony nesníží cenu konzole, očekáváme, že prodeje budou i nadále relativně nízké, což by mohlo vydavatele dohnat k rozhodnutí přesunout své zdroje pryč od konzole jako takové," uzavírá. Hickey také podotkl, že mnohé zdroje mluví o verzi konzole bez Blu-ray mechaniky, třebaže taková možnost se sama o sobě vylučuje vzhledem k faktu, že veškeré dostupné hry jsou distribuovány právě na discích tohoto formátu.

Zdroj: GI.biz

Čeští Bohemia Interactive se pře s Codemasters

České tvůrčí studio Bohemia Interactive se před zhruba osmi lety zapsalo do hráčských srdcí vynikajícím vojenským simulátorem Operation Flashpoint. Kvalit této válečné hry si přitom byli vědomi i lidé z vydavatelské společnosti Codemasters, kteří Flashpoint vytáhli z českých luhů a hájů, a naservírovali ho zahraničním zájemcům. Jak to tak ale občas bývá, obě firmy po čase dospěly k spornému bodu, který vyřešily tím nejjednodušším možným způsobem. A zatímco programátoři Bohemia Interactive započali práce na neméně úspěšné dnes již sérii Armed Assault, v Codemasters se rozhodli pro vývoj pokračování Operation Flashpoint s podtitulem Dragon Rising.

Dlouho se zdálo, že obě společnosti na svůj rozpor docela zapomněly, a věnují se každá svému projektu. Jenže včera vyplavalo na povrch, že čeští vývojáři si stěžují u zahraničního vydavatele kvůli chystanému pokračování OFP. Zástupci Bohemia Interactive zaslali Codemasters žádost o změnu propagace Operation Flashpoint 2, kterou její vývojáři uvádějí jako přímé pokračování prvního dílu. Přitom mají původní jen název, engine a hra je naprosto odlišná.

"Ve smlouvě si studio Bohemia Interactive jasně vyhradilo veškerá práva na případné pokračování původní Operation Flashpoint," uvedla zástupkyně studia, Leora Harrman. "Společnost Codemasters by si rovněž měla být vědoma, že Bohemii náleží veškeré duševní vlastnictví spojené s hrou, výjma názvu 'Operation Flashpoint'."

K vzniklé situaci se vyjádřil i CEO Bohemia Interactive, Marek Španěl: "Když Codemasters nemají žádný nárok na herní engine, a vlastně cokoliv spojené s naší hrou, jak mohou tvrdit, že vyvíjí skutečné 'pokračování'? Sice nemůžeme této společnosti zabránit ve vydání hry 'Operation Flashpoint', ale není správné označovat ji za pokračování několikanásobně oceněné Operation Flashpoint: Cold War Crisis. Vždyť všechna ta ocenění byla dána hře, kterou jsme stvořili, nikoliv značce."

Pro úplnost ještě dodáme, že je vydání Dragon Rising na PC, X360 a PS3 stanoveno již na léto tohoto roku. Konkurent v podobě Armed Assault 2 by si měl premiéru odbýt rovněž letos, avšak pravděpodobně až někdy ve čtvrtém čtvrtletí.

Omluva: Redakce Doupě.cz se omlouvá společnosti Bohemia Interactive za chybné závěry vyvozené z překladu zprávy. Nejedná se o soudní spor, ale pouze námitku vůči způsobu propagace hry ze strany Codemasters.

Zdroj: Shacknews

Datadisk pro GTA IV trhá rekordy

Loňské GTA IV dobylo konzole, před několika týdny konečně našlo cestu i na PC a v minulých týdnech se dočkalo také prvního avizovaného rozšíření. Výhradně se nicméně týká xboxové verze hry, čímž Microsoft již před dobrými dvěma roky vypálil rybník konkurenci od Sony. Jak se navíc zdá, kromě nepopiratelných kvalit datadisku jako takového a dobré reklamě na samotnou konzoli Xbox 360 bude mít datadisk pro Microsoft i pozitivní finanční dopad.

Jak společnost oznámila v průběhu minulého týdne, GTA IV: The Lost and Damned se ihned po svém zpřístupnění vyšplhal na první místo v počtu stažení na Xbox Live. „Úspěch GTA IV: The Lost and Damned redefinuje, co hráči očekávají od stažitelného obsahu,“ říká Marc Whitten, generální manažer Xbox Live. A co konkrétně očekávají? Whitten odpovídá: „Obsah, který prodlužuje životnost her u oblíbených titulů, mění zásadně pohled na hraní a celkově na pojetí vývoje a struktury hry.“

Zdroj: Eurogamer

Nové zvěsti o PSP2

Zvěsti a spekulace o PSP2 neberou konce. První věrohodnější verzi toho, jak by mohl stroj po velkém faceliftu vypadat, ale přinesl teprve šéf tvůrčího oddělení společnost Acclaim, David Perry. Podle něj je absence UMD mechaniky v novém přístroji velmi pravděpodobná. „Mluvil jsem s vývojáři, kteří na tom pracují,“ říká. „Vím, že vývoj je v současné době ve fázi prototypu. Podle mě bychom se mohli výsledku dočkat už tento podzim,“ dodává Perry. Jaké novinky David Perry dále vyzradil? „Tlačím na Sony, aby se v PSP zaměřili na možnost konkurovat Applu a jeho online distribuci. Podívejte se právě na Apple, jak se mu v současné době daří. Všechny investory zajímá jen on a hry na něj, a to obírá PSP i Sony o peníze.“

Při otázce na formát média u nového PSP Perry „nadhodí“ myšlenku o „UMD free“ verzi handheldu. Vysvětluje to tím, že budoucnost je v online distribuci, ať skrze PC nebo přímo stahováním do konzole. Především jde podle Perryho o vyhubení bazarových her a maximalizaci zisku. K tomu bude zapotřebí 100 % PSP obsahu distribuovat online. Nezničí se tak ale velké řetězce prodejen s hrami, které na PSP vydělávají nemalé peníze? Odpověď má být i v tomto případě záporná. Sony by totiž údajně většinu významných her dále distribuovala na Memory Stick kartách, tak jak to v současné době dělá s některými filmy u zvýhodněných paměťových karet.

Další věcí, která by se v takovémhle případě jistě musela vyřešit, je zpětná kompatibilita. Podle Perryho není nic jednoduššího, než skrze Playstation Online Store zpřístupnit hry a ty podle toho, jestli je vlastníte, či ne, dovolit stáhnout. Jak to tedy ve skutečnosti bude? Perry má jistě zaručené zprávy o vývoji PSP2, ale co se týče distribuce a dalšího, stále jde pouze o spekulace.

Zdroj: Kotaku

Slovensko hostí Game Expo

Herná Asociácia Slovenska ohlásila, že o víkendu 13.-14. března uspořádá v Bratislavě herní výstavu prozaicky nazvanou Game Expo. Hlavními lákadly má být velké množství workshopů v sedmi liniích, a také návštěva Andrzeje Sapkowského.

Neziskové organizace AnimeCrew, Gamesweb.sk a Herná Asociácia Slovenska pořádají v březnu v bratislavském DK Dúbravka herní výstavu. Program je rozdělen do sekcí Počítačové hry, karetní hry, stolní hry, přednášky a prezentace, výstava herní historie, LARPy a herní filmy. V rámci herní linie se představí i různá vývojářská studia, jako třeba Crytek (tvůrci Far Cry, Crysis a dalších), Guerilla (vývojáři Killzone 2), a hlavně CD Projekt Red. Posledně jmenovaní tvůrci hry Zaklínač s sebou vezmou i autora této knižní ságy – Andreje Sapkowského, aby odhalili roušku přípravy hry podle jeho děl.

Mimo obvyklých přednášek a dílen bodu probíhat i různé soutěže, ať už mezi vývojáři v kategoriích tvorby, skriptů a hudby, nebo přímo mezi návštěvníky výstavy. Těm by měla být k dispozici klání třeba ve zpívání Singstar, tanci Dance Dance Revolution, nebo kytarové simulaci Guitar Hero. K tomu nesmí chybět ani cosplay – soutěž o nejlepší kostým na motivy herních hrdinů. Více informací o celé výstavě se dozvíte pochopitelně na jejích stránkách.

Zdroj: TZ

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,