Byznys hrátky: budou vánoce rájem prodejců her?

Finanční výsledky a prognózy jedné z největších evropských sítí obchodů naznačují, že letošní vánoce budou rájem pro prodejce her * Rozděleny ceny BAFTA, ani herní zástupci neodešli s prázdnou * Ke konzoli Xbox dostanete nově také dvě hry zdarma * V plánu je velká reklamní kampaň na podporu hry Colin McRae Rally 3 * Nintendo a Sony plánují dobýt USA

Budou letošní vánoce rájem pro prodejce her?

Že se hry rok od roku těší většímu zájmu populace a jejich význam jako takový má výrazně stoupající tendenci, o tom snad netřeba přesvědčovat prakticky žádného pesimistu. Nyní však nahlédneme z pozice hráčů také na druhou stranu barikády, do role prodejce herního softwaru. Zajímavou zprávu a finanční výsledky totiž zveřejnila pro většinu z nás neznámá společnost GAME Group Plc., zahrnující série významných herních obchodů. Lze z jejího obsahu něco usuzovat?

Ona detailní zpráva se netýká budoucího průzkumu trhu, nýbrž samotných výsledků firmy - ale právě ony jsou pro nás z mnoha ohledů zajímavé. V šestiměsíčním období končícím 31. Července letošního roku zaznamenala společnost GAME obrat 214,7 miliónů liber, což je zhruba padesátiprocentní nárůst oproti stejnému období loňského roku. Zvýšil se tak logicky také celkový profit - na slušných 3,1 miliónů. Je neobvyklé, že právě v první polovině roku vykázala celá firma zisk. Je totiž zcela normální, že první polovina roku je pro všechny prodejce her slabší než její druhý, podzimní a zimní kolega. Je tomu tak teprve potřetí v historii celého společenství GAME Group Plc.

Samotné předpoklady odborníků tak hovoří o jediném - letošní vánoce by měly být pro prodejce her nejlepší v celé historii. Za následek to má nejen celkově kvalitní nabídka her, která ještě navíc bude okořeněna příchodem dalších špičkových titulů, ale také cenovou válkou konzolí. Ceny Xboxu a PS2 šli dolů, letošní vánoce budou také první, které si opravdu vychutnají také společnosti Nintendo a Microsoft, výrobci konzolí GameCube a zmiňovaného Xboxu.

A na závěr si neodpustím také krátký popis celého sdružení GAME Group Plc. - to v sobě zahrnuje přes pět stovek obchodů a poboček po celé Evropě a i do budoucna hodlá jejich počty zvyšovat. Jen do konce roku by mělo celkové číslo poskočit o dalších zhruba 20 nově otevřených prodejen.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Rozděleny ceny BAFTA, ani herní zástupci neodešli s prázdnou

Britská akademie filmového a televizního umění, kterou většina z vás bude s největší pravděpodobností znát pod zkratkou BAFTA, ocenila v minulých dnech nejlepší filmy i televizní pořady, to vše v rámci cen Interactive Entertainment Awards.

Ani letos nechyběli mezi oceněnými také herní zástupci, to vše díky hned několika kategoriím, které byly hrám určeny. Nejlepší počítačovou hrou roku se tak stal titul Neverwinter Nights, do jisté míry novátorské RPG z dílny společnosti Bioware. NWN obstálo v konkurenci her Medal of Honor: Allied Assault, GTA III a Stronghold. Připomeňme, že loňský titul nej PC hry si odnesl skvělý Max Payne.

Za nejlepší sportovní hru byl vyhlášen titul Grand Prix 4 ve verzi pro PC, v nominaci se pak objevily PS2 verze her Pro Evolution Soccer 2, 2002 FIFA World Cup a V-Rally 3. Hned několik ocenění si odnesli také tvůrci hry Halo - konkrétně jim tak bude odměnou titul nejlepší multiplayerové a konzolové hry roku. 

Zdroj: Bafta

Microsoft nekončí - k Xboxu dostanete nově také dvě hry zdarma!

Cenová válka stále nekončí, ba právě naopak - letošní vánoce budou do jisté míry jejím vrcholem. Ani poslední kroky společnosti Microsoft, která stojí za nepříliš úspěšnou konzolí Xbox, nenapomohly zvýšení prodeje. Ba co více, na nejvýznamnějším světovém konzolovém trhu, v Japonsku, zaznamenává Xbox stále nízkou prodejnost a se svými přímými konkurenty se nemůže ani zdaleka měřit.

Míč je tak opět na straně softwarového giganta - ten se tak tentokráte nerozhodl k přímému snížení cen, hráčům však přece jenom nabídnul veskrze příjemný bonus. Je jím přiložení dvou plných her, zakoupíte-li si tedy konzoli Xbox, zdarma obdrží dva poměrně kvalitní tituly - konkrétně se jedná o počiny Sega GT2002 a Jet Set Radio Future.

Marketingový tah je to veskrze chytrý - je známo, že na samotném prodeji konzole neutrží její výrobce prakticky nic, všechny výdělky tak plynou z prodeje samotných her. Poslední krok Microsoftu by měl podle jeho představitelů přilákat nové hráče, kteří se nebudou bát dále investovat do kvalitního softwaru, v našem případě také her. Navíc se blíží vánoce a tak je načasování velmi dobré. Spolu s již snad brzy dokončenou službou Xbox Live tak vyvstává další pozitivní důvod, proč do konzole Xbox investovat.

Zdroj: GamesIndustry.biz

V plánu je velká kampaň na podporu hry Colin McRae Rally 3

Bezpochyby jedním z největších letošních vánočních trumfů distribuční firmy Codemasters bude titul Colin McRae Rally, další díl populární závodní série, která si po celém světě získala nespočet příznivců. I když již samotné jméno hry dopředu zaručuje její úspěch, společnost hodlá vše podpořit rozsáhlou propagací. O co v ní půjde?

Codemasters hodlají celkově vyčlenit přes tři milióny liber (asi 150 miliónů korun) pro svou marketingovou kampaň podporující tituly titul Colin McRae Rally - jisté je, že například v Anglii se dočkají televizních spotů, mimo jiné pak také reklamy ve specializovaných, ale i celonárodních denících a magazínech. Klíčem k tomu pravému úspěchu by měla být právě televizní reklama, která by měla běžet na většině významných a specializovaných britských televizních stanic.

Připomeňme, že předchozích dílů celé závodní série se prodalo přes pět miliónů kusů, ten zatím poslední by měl však zaútočit na příčky nejvyšší a stát se tak nejúspěšnějším ze všech svých dosavadních předchůdců. Klíčem k úspěchu však kromě jiného bude také konečná kvalita samotné hry.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Nintendo a Sony plánují rozsáhlou vánoční reklamní kampaň v USA

Jedna z doposud největších reklamních kampaní v historii herního průmyslu čeká tyto vánoce Spojené státy americké. Zaměřit se na tento trh a vylepšit tak svou pozici hodlají hned dva významní "konzoloví" hráči - firmy Sony a Nintendo.

Budeme se řídit abecedou a tak první mé řádky budou směřovat k informacím týkajícím se plánům japonského Nintenda. To plánuje celkově investovat do konce roku více než 140 miliónů amerických dolarů, celá kampaň by se měla skládat hned z několika částí - Nintendo tak hodlá mimo jiné uspořádat velkou párty v Hollywoodu na podporu své konzole GameCube, připravena je distribuce více než tří miliónů propagačních DVD disků a zhruba jeden a půl miliónů bookletů.  

Celá kampaň Sony bude postavena na sloganu "Live in Your World, Play in Ours", což v překladu znamená zhruba "Žijte ve vašem světě, hrajte v našem". V plánu jsou bohaté spoty, které by se měly objevit nejen v televizi, kde by měly mimo jiné přerušovat populární seriál "Zákon a pořádek", ale také v kinech a na dalších místech.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Nejprodávanější konzole v Japonsku - Xbox stále na dně!

Kdo by čekal, že právě v minulých dnech přišla ta osudná doba, kdy prodejní výsledky Xboxu opět naberou stoupající trend, bude zklamán. Hráč Microsoftu si stále hraje na svém písečku, daleko od největší konkurence.

  • PlayStation 2: 39 000 (Roční: 2 851 800)
  • Game Boy Advance: 34 800 (Roční: 1 913 400)
  • GameCube: 11 900 (Roční: 815 200)
  • PSOne: 2 900 (Roční: 189 700)
  • Wonder Swan Crystal: 2 200 (Roční: 91 900)
  • Xbox: 2 000 (Roční: 256 400)
  • Game Boy Color: 1 000 (Roční: 74 700)
  • Wonder Swan Color: 620 (Roční: 110 900)
  • Wonder Swan: 120 (Roční: 7 400)
  • Game Boy: 95 (Roční: 4 900)
  • Dreamcast: 38 (Roční: 17 400)
  • Nintendo 64: 21 (Roční: 5 800)
  • PocketStation: 7 (Roční: 1 200)

Zdroj: GameSpyDaily

Krátce:

  • Nového distributora svých her na britských ostrovech našla společnost Novalogic. Stala se jím firma GEM Distribution, která bude od nynějška zajišťovat veškerou distribuci a prodej her, které Novalogic uvedou na světové trhy. Jako vždy se bude jednat o tituly série Delta Force, očekáván je zejména její poslední člen, hra Delta Force Black Hawk Down. Od celého kroku si zástupci firmy Novalogic slibují zvýšení prodeje (jak jinak, že?) a také současně pochopitelný růst tržeb. Nakolik je možné tyto předpoklady skutečně vyplnit, to ukáže až budoucnost.
  • Společnost Activision získala do svých spárů další herní studio - tentokráte se jedná o vývojářský tým Luxoflux, mezi jehož dokončené hry patří například tituly Vigilante 8 či Star Wars: Demolition. Jako vždy, i od tohoto kroku zástupci firmy Acitivision očekávají zisk dalšího cenného výrobce, který již v blízké budoucnosti na trh uvede zajímavé hry -v plánu je například hra postavená na připravovaném pokračování populárního animovaného filmu Shrek.
  • Někteří ze členů významné španělské společnosti Pyro Studios v minulých dnech ohlásili zrození nového vývojářského týmu nesoucího název Arvirago Entertainment. Celkem opustilo Pyro Studios na 11 zaměstnanců, kteří se tak nově budou podílet na tvorbě prvního ohlášeného projektu firmy Arvirago, titulu The Lord of the Creatures.

Žebříček nejprodávanějších her v Evropě (týden 29. - 5. října 2002)
Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

PC - žebříček
Po dlouhých týdnech byla z první desítky vytlačena hra The Sims - to je zřejmě největší událostí týkající se prodejnosti her pro PC. Na první místo žebříčku se však pochopitelně ihned vyhoupnul nový a zatím poslední datadisk celé herní série The Sims nesoucí název Unleashed. Novinkami jsou také hry Unreal Tournament 2003 a Hitman 2: Silent Assassin.

AP   MP Název hry PT
1. N The Sims: Unleashed 1
2. N Unreal Tournament 2003 1
3. í 1. Total Club Manager 2003 3
4. í 2. Battlefield 1942 3
5. N Hitman 2: Silent Assassin 1
6. - 6. Norton Antivirus 2003 5
7. í 3. Medieval: Total War 6
8. í 7. Microsoft Office Xp Student Edition 46
9. í 4. Mafia 5
10. í 8. The Sims: On Holiday 27

PS2 - žebříček
I když se titulu Hitman 2: Silent Assassin podařilo v žebříčku PC her odstartovat svou pouť na pátém místě, v případě konzole PlayStation 2 obsadil v první týden prodeje ihned první příčku. Na druhou se pak vyhoupla další novinka, hra This Is Football 2003.

AP   MP Název hry PT
1. N Hitman 2: Silent Assassin 1
2. N This Is Football 2003 1
3. í 2. Tekken 4 4
4. í 1. Stuntman 5
5. N Onimusha 2: Samurai`s Destiny 1
6. ë 7. Blade 2 2
7. í 5. Grand Theft Auto 3 50
8. í 3. Conflict: Desert Storm 4
9. í 6. Medal of Honor: Frontline 18
10. í 4. The Thing 3

Xbox - žebříček
Stejně jako v případě konzole PlayStation 2, i u Xboxu si nejlépe vede hra Hitman 2: Silent Assassin. Raketový start, který jistě potěšil zejména tvůrce z dánské společnosti IO Interactive.

AP   MP Název hry PT
1. N Hitman 2: Silent Assassin 1
2. ë 3. Halo: Combat Evolved 30
3. ë 4. Conflict: Desert Storm 4
4. í 1. Wwe Raw 2
5. í 2. The Thing 3
6. í 5. Blade 2 2
7. N Quantum Redshift 1
8. í 6. Buffy The Vampire Slayer 4
9. ë 10. Project Gotham Racing 30
10. í 7. Turok Evolution 5

GameCube - žebříček
Fanoušci a majitelé konzole GameCube jistě zajásají nad faktem, že do obchodů se nám pomalu, ale za to jistě, dostává očekávaný titul Super Mario Sunshine - ten také zaujal hned v prvním týdnu svého oficiálního prodeje první místo.

AP   MP Název hry PT
1. N Super Mario Sunshine 1
2. í 1. WWE Wrestlemania 2
3. í 2. Resident Evil 4
4. í 3. Turok Evolution 2
5. í 4. Super Smash Bros: Melee 20
6. í 5. Luigi`s Mansion 23
7. í 6. Star Wars: Rogue Leader 23
8. - 8. Sonic Adventure 2: Battle 24
9. - 9. Super Monkey Ball 23
10. - 10. Pikmin 17

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Diskuze (1) Další článek: Screenshoty z datadisku Tribunal

Témata článku: , , , , , , , , , ,