Byznys hrátky: Ceny se hrnou

Hry roku podle Computer Pressu * Jaké hry jsou nejpůjčovanější * Nintendo DS Lite zatím jen bílé * Hromadná žaloba na torrenty * Xbox Live Gold ve volném víkendu? * Playstation Spot v Japonsku * A další, následováno tabulkami prodejnosti

Hry roku podle Computer Pressu

Redakce časopisů vydavatelství Computer Press ve čtvrtek předaly ocenění Nejlepší produkty 2005.

HRA ROKU 2005 udělena časopisy DOUPĚ a DOUPĚ.CZ

Hra F.E.A.R. (CD Projekt CZECH, s. r. o.)
F.E.A.R. je napínavá akční hra, která od hráče vyžaduje pevné nervy a zdravé srdce. Kromě strhujících akčních soubojů obsahuje řadu hororových prvků, které umocňují už tak adrenalinový zážitek z hraní.

Hra Battlefield 2 (Electronic Arts ČR)
Battlefield 2 přinesl mamutí porci multiplayerové zábavy a realistického válečného prožitku. Nabízí obrovské možnosti týmové kooperace, propracované herní mapy i moderní grafiku.

Hra God of War (Sony Czech, spol. s r. o.)
Nejlepší konzolová akční hra roku 2005, která je díky své návykové hratelnosti přístupná nováčkům i zkušeným hráčům. Do světa konzole PS2 přinesla epickou výpravu na úrovni hollywoodských velkofilmů a tragický příběh Krátose, velitele spartské armády.

Zdroj: Vlastní

Jaké hry jsou nejpůjčovanější

Americká půjčovna her GameFly pořádá každým rokem mezi svými zákazníky průzkum, jehož vyhodnocením jsou ceny Q Award pro nejoblíbenější hry. Letos se hlasování zúčastnilo přes sto tisíc zákazníků, kteří jako nejlepší hru loňského roku zvolili Resident Evil 4.

  • Nejoblíbenější hra roku:
    Resident Evil 4, Capcom
  • Nejoblíbenější hra PlayStation 2:
    God of War, Sony Computer Entertainment
  • Nejoblíbenější hra Xbox:
    Star Wars Battlefront II, LucasArts
  • Nejoblíbenější hra Xbox 360:
    Call of Duty 2, Activision
  • Nejoblíbenější hra GameCube:
    Resident Evil 4, Capcom
  • Nejoblíbenější hra PSP:
    Grand Theft Auto: Liberty City Stories, Rockstar
  • Nejoblíbenější film PSP:
    Family Guy Presents Stewie Griffin: The Untold Story, Fox Home Entertainment
  • Nejoblíbenější hra Nintendo DS:
    Mario Kart DS, Nintendo
  • Nejoblíbenější hra Game Boy Advance:
    The Legend of Zelda: The Minish Cap, Nintendo

Zdroj: Gamasutra

Nintendo DS Lite zatím jen bílé

Očekávaná vylepšená verze Nintenda DS s názvem DS Lite se dočkala minoritních výrobních problémů. Původně měly být v den startu prodeje dostupné tři barevné variace přístroje, ale nakonec bude k dispozici pouze jedna. Během prvního týdne prodeje, který začne v Japonsku 2. března, se v obchodech objeví pouze barva crystal white.

Společnost Nintendo se dnes omluvila a řekla, že problém je zapříčiněn menší výrobní chybou. Společnost cítila, že nedokáže garantovat dostatečný počet funkčních modelů na začátek prodeje, a proto si  dali trochu času, aby uspokojili poptávku. Dále ujistili, že narozdíl od současného nedostatku přístrojů DS v obchodech, DS Lite bude mít dostatečně velké zásilky, aby během jednoho či dvou měsíců neměl nikdo problémy si koupit DS Lite. Ostatní dvě barevné variace by se měly dostat na japonské pulty 11. března.

Zdroj: 1UP

Hromadná žaloba na torrenty

Společnost MPAA (Motion Picture Association of America) je známa svým nesmlouvavým přístupem ke stránkám pomáhajícím nelegálnímu šíření filmů. Nyní si vzala na mušku dokonce devět z nich v sedmi žalobách.

MPAA proslula například pomocí policii, když ta zasahovala u belgického serveru Razorback 2. Nyní však míří své žaloby nejen na trackery, servery, které přímo obsahují organizační soubory BitTorrentu, ale dokonce i přímo na eDonkey2000 a na severy diskusních skupin NBZ. Ty byly dříve považovány za legální aktivitu, kdy pomocí Newzbin (NBZ) souborů sdíleli diskutující různé soubory, vážící se k diskusi. Ohledně těchto serverů ještě neexistuje žádné předchozí rozhodnutí soudu, a protože se bude rozhodování odehrávat v Americe, musí soud vynést rozsudek na základě vlastního uvážení.

Zajímavý je také výběr stránek, které jsou žalovány. Objevují se mezi nimi totiž nejen klasické trackery, ale i vyhledávací stránky, jako ISOHunt a TorrentSpy. Jejich servery samy o sobě neobsahují žádné bittorentové soubory, ale fungují na podobném principu, jako třeba Google, nebo český Seznam. Pokud se ukáže, že i takovéto vyhledávání je nelegální, mohou se do problémů dostat právě i velké světové vyhledávače. Protože žalovaným nebylo ještě obvinění doručeno, mohou se jen dohadovat, co že na ně MPAA vymyslela.

Seznam žalovaných stránek:

  • ISOHunt
  • TorrentSpy
  • NiteShadow.com
  • BTHub.com
  • TorrentBox.com
  • Ed2k-It.com
  • NZB-Zone.com
  • BinNews.com
  • DVDRs.net

Zdroj: Slyck

Xbox Live Gold ve volném víkendu?

Před nedávnem se na stránkách next-gen konzole Xbox 360 objevila zmínka, že na víkend od prvního dubna by mohla být placená část služby Xbox Live, známá také jako Gold, k dispozici zdarma všem vlastníkům konzole připojeným k síti.

Zvláštností však je, že přibližně po dni v kalendáři se akce záhadně vytratila. Zástupci Microsoftu navíc tvrdí, že nikdy podobnou záležitost neohlásili a vůbec netuší o její existenci. Je teda otázkou, o co přesně se jedná. Možné řešení přináší Gamescore Blog, blog zaměstnanců společnosti Microsoft. Akce byla údajně stažena z kalendáře proto, že ještě nebylo jednoznačně rozhodnuto o přesném termínu. Nejedná se sice o oficiální prohlášení, dá se však předpokládat, že v nejbližší době podobný víkend opravdu proběhne.

Zdroj: Gamespot

Playstation Spot v Japonsku

Společnost Sony ohlásila, že v Japonsku vznikla síť Playstation Spot, která se sestává kaváren, v nichž si mohou vlastníci handheldu PSP stáhnout a zahrát různé hry a demoverze komerčních titulů.

Více než sto padesát kaváren Gourmet Pia v Japonsku je nyní označeno symbolem Playstation Spot, s tím, že další mají přibývat v průběhu března. Hráči si v těchto objektech mohou nahrávat různé demoverze, které se chovají v handheldu jako gameshare. To ovšem značí, že hry a ukázky nebudou uloženy na paměťovou kartu, nýbrž zmizí s vypnutím přístroje. Navíc ještě musejí mít uživatelé firmware alespoň ve verzi 2.0 k tomu, aby se mohli vůbec připojit.

Sony ohlásila tento nový systém narychlo poté, co Nintendo oznámilo podobnou službu pro USA. Na nabídce je vidět, že je šita horkou jehlou, protože zatím není známo ve kterých přesně kavárnách bude tato možnost k dispozici, dokonce není ani seznam her a aplikací, které budou takto dostupné. Dá se však očekávat, že Sony rychle vše vyřeší a časem se dočkáme snad i u nás.

Zdroj: Gamasutra

PSP s 8 GB paměti

Podle zprávy z Taiwanu chystají Sony novou verzi svého handheldu PSP se zabudovanými 8 GB paměti. "Podle obchodních zdrojů, Sony plánuje vydat verzi PSP s NAND flash pamětí od Samsung Electronics v polovině tohoto roku," tvrdí v článku. 8 GB paměti by přineslo dostatek místa pro různé filmy, MP3 a navíc by teoreticky mohlo podpořit stahovací službu Sony Connect, která nabídne videa a hry upravené pro PSP.

Existuje však pár důvodů, které mluví proti tomuto obrovskému paměťovému prostoru. Za prvé je pravděpodobné, že by poklesly prodeje filmů na UMD a samotný vývoj UMD mechaniky stál spoustu peněz, takže by v Sony byli jen sami proti sobě. Dalším důvodem je vysoká cena takovéto paměti, PSP s 8 GB flash paměti by se vyšplhalo odhadem minimálně na  550 dolarů (asi 13 200 korun). Ovšem pro by mohla být skutečnost, že PSP s 8 GB paměti by více než slušně mohlo konkurovat iPodu a službe iTunes, která má 70-80 % trhu s digitální hudbou. Společnost Sony se vyjádřila pouze ve smyslu, že v součastnosti nemají k oznámení nic, co by se týkalo PSP.

Zdroj: Gamespot

Rok a čtvrt za prodej pirátských kopií

Dvojice obchodníků s pirátskými kopiemi her a filmů z Anglie byla odsouzena, přičemž jeden z nich dostal trest odnětí svobody v délce patnácti měsíců, jeho bratr vyvázl s trestem devítiměsíčním.

Údajně největší pirátská operace byla zmařena v roce 2003, kdy při zásahu zabavily policejní složky kolem třinácti tisíc kopií filmů, CD a DVD. Poté byli pachatelé obviněni ze zločinného spiknutí na padělání výrobků, a to jim vyneslo patnáct, respektive devět měsíců, ke kterým byli odsouzeni. Prodávali totiž zboží nejen ve svém obchodě AJ Compuers, ale dokonce i v obchodě internetovém. Soudce dokonce během přelíčení udělil vzácné vyznamenání soudu dvěma úředníkům, kteří na celý případ přišli.

Zdroj: Gamasutra

Střípky ze světa herního byznysu:

EA zlevňuje hry na current-gen konzole. Electronic Arts dělá radost majitelům konzolí PS2 a Xbox. Fight Night Round 3 nebude stát obvyklých 50 dolarů (1200 korun), ale o deset méně (960 korun). Dvacetiprocentní sleva se však bude týkat i dalších titulů, jakými jsou například Godfather nebo Black. Nezbývá než počkat, jak se snížení cen projeví na českém trhu.

V Británii se objevily stížnosti na reklamu na Call of Duty. Britský Úřad pro reklamní standardy (ASA) řeší několik stížností na TV spot propagující Call of Duty 2 a Big Red One. Podle stížností záběry ze hry renderované speciálně pro televizní reklamu neodpovídají konečné podobě hry. Zatímco Activision to považuje za obvyklé, ASA nesouhlasí a požaduje, aby materiál v reklamě byl přesnou reprezentací hry.

Nintendo dnes oficiálně označilo řeči o zdroji napětí pro Revolution ukrytém v jeho podstavci za pouhé výmysly. První informace o tomto originálním nápadu se však objevily v Oficiálním Nintendo magazínu, ale jak prohlásil mluvčí, "jedná se o malou výrobní chybku v časopise." "V současnosti jsme neoznámili žádné informace týkající se zdroje napájení pro Revolution," dodal.

Hráči proti autorům. Vývojáři závodní hry Project Gotham Racing 3, tým Bizzare Creations, se rozhodl dát další šanci dostat se do prvního turnaje PGR 100 v jejich hře, organizovaném prostřednictvím služby Xbox Live. Stačí jen dostatečně dobře závodit a porazit právě ony vývojáře, pak je místo v turnaji vaše.

Žebříček nejprodávenějších her ve Velké Británii

Celkový žebříček

AP MV ázev hry PT
1   New Entry     Shadow of The Colossus
2   New Entry     Star Wars: Empire At War
3   Down  1   Need For Speed: Most Wanted 13 
4   Up  5   Rugby 06
5   Down  2   The Sims 2 66 
6   Down  4   FIFA 06 21 
7   Up  12   Torino 2006
8   Down  6   King Kong: Official Game of The Movie 14 
9   Down  3   Pro Evolution Soccer 5 18 
10   Up  28   Chicken Little
11   Non Mover  11   Lego Star Wars 38 
12   Down  9   Star Wars: Battlefront 2 17 
13   Down  8   Grand Theft Auto: Liberty City Stories 16 
14   Up  27   Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 41 
15   Down  7   Rugby Challenge 2006
16   Up  20   Harry Potter And The Goblet of Fire 15 
17   Down  10   Mario And Luigi: Partners In Time
18   Down  14   WWE Smackdown! Vs Raw 2006 15 
19   Down  15   Narnia: The Lion, The Witch and Wardrobe 13 
20   Down  18   The Simpsons: Hit and Run 119 

PC žebříček

1   New Entry     Star Wars: Empire At War
2   Down  1   Football Manager 2006 18 
3   Up  4   The Sims 2 74 
4   New Entry     Command and Conquer: The First Decade
5   Down  2   Age of Empires 3 16 
6   Down  3   Rome: Total War - Gold Edition
7   Up  9   The Sims 2: Nightlife 23 
8   Down  7   World of Warcraft 54 
9   Down  5   F.E.A.R. 18 
10   Down  6   Battlefield 2 35 

PS2 žebříček

1   New Entry     Shadow of The Colossus
2   Down  1   Rugby 06
3   Up  5   Torino 2006
4   Up  14   Chicken Little
5   Down  3   Need For Speed: Most Wanted 13 
6   Down  2   Rugby Challenge 2006
7   Down  4   FIFA 06 21 
8   Up  9   Star Wars: Battlefront 2 17 
9   New Entry     Marc Ecko`s Getting Up: Under Pressure
10   Down  8   Pro Evolution Soccer 5 18 

Xbox žebříček

1   Non Mover  1   Stubbs The Zombie: Rebel Without A Pulse
2   Up  3   Rugby 06
3   Up  7   Torino 2006
4   Down  2   Need For Speed: Most Wanted 13 
5   Up  13   Half-Life 2 14 
6   Up  8   True Crime: New York City 13 
7   Down  5   Pro Evolution Soccer 5 18 
8   Up  11   Prince of Persia: The Two Thrones 11 
9   Down  6   FIFA 06 21 
10   Down  4   Rugby Challenge 2006

Gamecube žebříček

1   Non Mover  1   Mario Party 7
2   Up  3   Mario Smash Football 14 
3   Down  2   Pokemon Xd: Gale of Darkness 14 
4   Up  9   Chicken Little
5   Up  15   From Russia With Love 13 
6   Down  4   Need For Speed: Most Wanted 13 
7   Down  6   King Kong: Official Game of The Movie 14 
8   Down  7   Battalion Wars 11 
9   Up  19   Crash Tag Team Racing 15 
10   Up  11   Fire Emblem: Path of Radiance 16 

PSP žebříček

1   Non Mover  1   Grand Theft Auto: Liberty City Stories 16 
2   Non Mover  2   Pro Evolution Soccer 5 13 
3   Non Mover  3   Need For Speed: Most Wanted 13 
4   Up  6   Gottlieb Pinball Classics
5   Down  4   The Sims 2
6   Up  7   FIFA 06 19 
7   Up  10   Breath of Fire 3
8   Up  9   WWE Smackdown! Vs Raw 2006 10 
9   Down  5   Championship Manager 11 
10   Up  11   Star Wars: Battlefront 2 16 

Nintendo DS žebříček

1   Non Mover  1   Mario And Luigi: Partners In Time
2   Non Mover  2   Mario Kart Ds 13 
3   Up  6   Nintendogs: Dachshund and Friends 20 
4   Down  3   The Sims 2 13 
5   Non Mover  5   Sonic Rush 14 
6   Re-Entry     Zoo Tycoon Ds 12 
7   Down  4   Nintendogs: Lab and Friends 20 
8   Up  10   Madagascar 34 
9   New Entry     Super Monkey Ball: Touch and Roll
10   Down  7   Super Mario 64 Ds 50 

Xbox 360 žebříček

1   Non Mover  1   Dead Or Alive 4
2   Up  3   Project Gotham Racing 3 12 
3   Down  2   Full Auto
4   Non Mover  4   Call of Duty 2 12 
5   Non Mover  5   Perfect Dark Zero 12 
6   Non Mover  6   FIFA 06 12 
7   Up  8   Condemned: Criminal Origins 12 
8   Down  7   Need For Speed: Most Wanted 12 
9   Up  10   Tiger Woods PGA Tour 06 12 
10   Up  11   Kameo: Elements of Power 12 

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1.

World of Warcraft

2.

The Sims 2

3.

Age of Empires 3

4.

Civilization 4

5.

Zoo Tycoon 2

6.

Call of Duty 2

7. Battlefield 2
8.

The Sims 2: Nightlife

9.

Battlefield 2: Special Forces

10.

Guild Wars

Zdroj: Gamespot

Váš názor Další článek: PSP využije síť kaváren v Japonsku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,