Byznys hrátky: DirectX 10 pouze pro Vista

Lepší grafika pouze pro Windows Vista * Sony s Microsoftem odložili ochranu filmů * Kolik bude stát Nintendo Wii * Gates nevěří herním ovladačům * Capcom je na vzestupu * Famitsu zkoumá zájem o konzole

Lepší grafika pouze pro Windows Vista

Společnost Microsoft oznámila, že hodlá svoji sbírku ovladačů DirectX 10 dodávat pouze pro připravovaný operační systém Windows Vista. Nové grafické možnosti, které DirectX 10 přináší, tak nebudou fungovat ve starších systémech.

Obě přední společnosti tvořící grafické karty, Nvidia i ATI, plánují pro své nové výrobky různé funkce, které jsou podporovány pouze prostřednictvím DirectX 10. Pokud si tak hráč bude chtít užít her v plné kvalitě, nebude mu stačit pouze silná grafická karta, ale bude se muset postarat taky o vylepšení operačního systému. Microsoft prohlásil, že nebude podporovat DirectX 10 ve Windows XP, kterým tak zůstane pouze devítková verze těchto ovladačů. Otázkou zůstává, zda ATI a Nvidia nezmění své plány, protože pro jejich nové karty nebude v nejbližší době rozhraní.

Zdroj: Techamok

Sony s Microsoftem odložili ochranu filmů

Podle neoficiálních dohod společností Sony a Microsoft s předními holywoodskými studii bude ochrana standardu Image Constraint Token (ICT) odložena minimálně do roku 2010, možná se pak objeví na trhu až o dva roky později.

ICT je docela zvláštní forma ochrany, která sníží rozlišení filmu na polovinu v případě, že nebude přehráván prostřednictvím výstupu HDMI. Ten by údajně měl být odolný vůči kopírování, takže s jeho pomocí poběží filmy v rozlišení 1920 na 1080 pixelů. Jedním z mnoha důvodů je jistě nepřítomnost HDMI portu u konzole Xbox 360 a jeho přítomnost pouze u nejdražší verze konzole PS3. Protože se rozhodla nevydávat filmy s danou ochranou filmová studia Sony a Universal, dá se předpokládat, že je budou ostatní následovat.

Zdroj: Gamasutra

Kolik bude stát Nintendo Wii

Jedna z nejpalčivějších otázek nové konzole Wii od Nintenda se týká ceny. Ta stále není úplně jistá, ale společnost Nintnedo oznámila, že rozhodně nepřesáhne částku 250 dolarů (zhruba 6000 Kč) v USA, 25 000 jenů v Japonsku. Cenu pro Evropu neuvedli, ale má se pohybovat "v podobné, přijatelné hranici." V souvislosti s tím uvedli svoje prodejní plány, dle kterých hodlají rozeslat do obchodů 6 milionů kusů konzolí v době od startu prodeje do konce března příštího roku. U her předpokládají počet 17 miliónů.

Nintendo oznámilo pokles ročního zisku o 19% a varovalo, že výsledky pro současný finanční rok budou o 3,5% nižší než se předpokládalo. Ovšem stále věří v 18% růst globálního prodeje, ten zakládají na prodejích handheldu DS Lite a naději v úspěšný start konzole Wii.

Zdroj: Gamespot

Gates nevěří herním ovladačům

Bill Gates, zakladatel a ředitel společnosti Microsoft, uvedl v rozhovoru pro MTV News, že nevěří ve velký úspěch ovladačů s pohybovými senzory, jaké mají mít konkurenční konzole Nintendo Wii a PS3 od Sony.

Podle Gatese spočívá hlavní nevýhoda herních ovladačů reagujících na pohyb v činnostech, které dělá hráč nevědomky. Když třeba ovladač odkládá, nechtěl tím naznačit, že by jeho letadlo mělo prudce zamířit k zemi, stejně tak málokdo vydrží po dlouhé hodiny držet ovladač před sebou ve vhodné poloze. Microsoft se již v minulosti snažil přijít s podobným ovladačem Sidewinder Freestyle Pro, ale ten se setkal s neúspěchem.

Dále se ještě Gates zahleděl do budoucnosti, když odhalil, že v blízkém horizontu nehodlá Microsoft proniknout na trh s handheldy, protož zatím není technologicky možné vytvořit zařízení, jež by splňovalo veškeré potřebné požadavky. Chtěl by totiž dostat na svět až přenosnou konzoli, v níž se snoubí možnost přehrávání různých multimediálních formátů, mobilní telefon a samozřejmě herní konzole. Až prý budou možnosti hardware dostatečně vyvinuté, bude se jistě Microsoft podobnými zařízeními zabývat.

Zdroj: Gamasutra

Capcom je na vzestupu

Společnost Capcom oznámila svoje finanční výsledky za loňský fiskální rok, kdy se jí podařil nárůst zisků téměř na dvojnásobek. Za úspěch mohou hlavně prodeje her pro handheldy, zatímco domácí hry zaznamenaly spíše propad.

Pro fiskální rok končící 31. března 2006 zaznamenala společnost Capcom zisk ve výši okolo dvaašedesáti milionů dolarů, což je o dvaadevadesát procent více, než v roce předchozím. Podařilo se jí zisky zvýšit i přesto, že většina ostatních společností má problémy s příchodem konzolí nové generace. Hráči totiž přestávají kupovat hry pro staré systémy v očekávání nových, zatímco ty ještě nejsou na trhu. To se také projevilo na prodeji her společnosti Capcom pro PC a konzole, který zaznamenal propad o devadesát procent v zisku, i když v Evropě objem prodaných her oproti dřívějšku vzrostl.

Hlavním tahounem zisků u Capcomu se tak staly handheldy, zejména pak z výroby Nintenda. Největší zisky pak zaznamenal prodej her Mega Man Battle Network 6 pro GBA a Phoenix Wright: Ace Attorney pro Nintendo DS. Údajně se handheldům vede tak dobře proto, že nalákaly nové skupiny hráčů a hlavně hráček.

Zdroj: Gamasutra

Famitsu zkoumá zájem o konzole

Podle průzkumů japonského magazínu Famitsu byla nejzajímavější konzolí na Electronic Entertainment Expo Nintendo Wii. Výzkum také potvrdil, že Japonci považují cenu PS3 za přehnaně vysokou.

Přibližně osmašedesát procent dotázaných odpovědělo, že nejzajímavější konzolí výstavy bylo Nintendo Wii, zatímco PS3 od Sony vybralo jedenadvacet procent a sedm procent se nejvíce zajímalo o Xbox 360. Zajímavá je také tabulka nejočekávanějších her, které vévodí The Legend of Zelda: Twillight Princess pro Wii, následovaná Final Fantasy XIII a Metal Gear Solid 4 pro PS3. Další čtyři místa však patří zase hrám pro Nintendo Wii. V poslední části průzkumu se ptali čtenářů na jejich názor na cenu PS3 a skoro devadesát procent z nich tvrdí, že je cena příliš vysoká.

Zdroj: Gamasutra

Heroes of Might and Magic 5 v předprodeji

Společnost CD Projekt nás informovala o svojí speciální akci, kdy dodá dvě stovky kopií hry Heroes of Might and Magic 5 na premiérový prodej v prodejně JRC Gamecentrum v Praze na Chodově již 2. června, čtyři dny před uvedením do ostatních obchodů.

Prvních 30 zákazníků obdrží zdarma dárky s tématikou hry Heroes of Might and Magic V – hrací karty, klíčenku a tričko nebo podložku pod myš. Navíc dojde ke slosování a 40 zákazníků získá po vyplnění soutěžního kupónu hru zdarma. Akce platí pouze v den předpremiéry, následně budou neprodané kusy opět staženy do skladu!

  • Kde: JRC Gamecentrum
    Obchodní centrum Chodov
    Roztylská 2321/19
    Praha 4, 148 00
  • Kdy: 2.6.2006 (oficiální premiéra 6.6.2006)
  • V kolik: 16:00 – 20:00

Zdroj: TZ

Soutěžte o míč z mistrovství světa

Herní portál Onlinegames nás informoval o zahájení několika soutěží spojených s letošním mistrovstvím světa ve fotbale. Mezi hlavní ceny patří oficiální míč mistrovství s podpisy účastnících se hráčů.

Tipovací soutěže, pořádané společně s firmou Expekt.com, vám dovolí dostat se do hry o mnohé hodnotné ceny ve veřejné lize. Přitom navíc organizuje přímo portál Onlinegames vlastní soukromou ligu s cenami, která nemá na výsledky veřejné ligy žádný vliv. Mezi cenami jsou mimo jiné i poukázky na sportovní vybavení značky Reebok v hodnotě pěti tisíc, nebo v pozdějších soutěžích s Electronic Arts i onen výše zmiňovaný oficiální míč mistrovství světa s podpisy hráčů, kteří budou na mistrovství hrát. Bližší informace o soutěžích naleznete na stránkách Onlinegames.

Zdroj: Onlinegames

Váš názor Další článek: Vyhraje v Japonsku Wii nad PS3?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,