Byznys hrátky: Doom 3 odložen!

Grand Theft Auto: San Andreas nebude podporovat online hru * Master CD Gates of Troy Gold ukradeno * Nintendo plánuje nástupce GBA * Microsoft představil svou verzi EyeToy pro Xbox * SONY představilo vylepšenou PSX * Jak pokračuje pokus o překonání rekordu v kontinuálním hraní? * Elder Scrolls pro next-gen konzole? * Herní vývojáři proti pirátství

Doom 3 odložen!

O datech vydání nejočekávanější FPS se spekuluje jako o závod. Jakoby toho nebylo málo, po Half-Life 2 a STALKERovi se čím dál více otazníků objevuje u DOOMu 3. Podle britského deníku Eurogamer je stanovené datum vydání horrové akce (přelom července a srpna) více než pochybné. Přední britský prodejce her dokonce prohlásil, že dle zpráv z Activisionu se DOOM 3 na PC objeví až v říjnu (v listopadu pak na Xboxu). Tuto tezi podporuje i fakt, že se stále o DOOMovi nemluví, přitom při plánovaném prázdninovém vydání by měli v Activisionu plné ruce práce s marketingem titulu. V USA zatím vládne optimistická nálada, obchody stále předpokládají, že se DOOMa dočkají v srpnu.

Pokud vás nebaví sledovat zprávy ohledně vydání hry, můžete si ji předobjednat a dostanete ji okamžitě po jejím uvedení na trh.

Zdroj: Eurogamer

Grand Theft Auto: San Andreas nebude podporovat online hru

Připravované Grand Theft Auto: San Andreas od Rock Star North nebude podporovat online hru ve své PS2 verzi. Prohlásil to ředitel Rockstar Dan Houser, který doslova řekl, že je "nemožné implementovat online hru do GTA".

Ve svém rozhovoru pro americký herní magazín Power Unlimited dále uvedl, že online podporu nebude hra obsahovat proto, že "by tomu muselo být obětováno příliš mnoho". Konkrétně by tou obětí musel být příběh, na kterém nyní tvůrci usilovně pracují.

Co to ale znamená pro PC hráče? GTA 5 na PC sice ještě nebylo oficiálně ohlášeno, ale jeho vznik je - stejně jako vznik Xboxové verze - do budoucna více než jistý. Ovšem pokud jsou Houserovy důvody pro neimplemntaci online hry pravdivé, budou se týkat všech verzí, nejen té pro PS2. Nicméně Houser ve výše uvedeném rozhovoru nevyloučil, že by se GTA nepřeneslo do online světa - ovšem až někdy v budoucnosti. "Přemýšlíme o tom", uvedl doslova, "ale prostě je lepší udělat věci, které plánujeme do tohoto GTA, v single-playerové hře než v multi. Neříkám, že by online hry nebyly zábavné, ale myslím, že ještě nejsou zralé pro tak hlubokou hratelnost, jakou GTA nabízí".

Zdroj: Eurogamer

Master CD Gates of Troy Gold ukradeno!

Podobně, jako v roce 1963 zažila Británie Velkou vlakovou loupež, dnes ráno proběhla Velká herní loupež. Kdo ví - třebas o ní také jednou někdo natočí film...

Co se vlastně stalo? Podle tiskového prohlášení společnosti Slitherine Software bylo master CD hry Gates of Troy Gold odesláno z londýnské lisovny do hlavního sídla společnosti v Espenu. Poštovní doručovatel se zásilkou byl ale dnes v 11:05 GMT (tedy 12:05 našeho času) přepaden a master CD mu bylo ukradeno. Přitom se tento datadisk ke hře Spartan stal GOLD toto pondělí.

Dosud ale není jisté, zda byl poštovní doručovatel (mimochodem, nebyl při přepadení zraněn) přepaden kvůli tomuto master CD nebo zda to byla jen shoda okolností. Slitherine Software nyní doufá, že to byla jen náhoda a že zloději nemají dostatek schopností nebo znalostí k tomu, aby dokázali svůj lup náležitě zneužít; ideálně aby ani nepoznali, co vlastně mají v rukou.

Zdroj: Gamespot

Nintendo plánuje nástupce GBA

Nintedo se v poslední době snaží urvat si pro sebe co největší díl konzolového trhu. Poté, co představilo svůj originálně pojatý Nintedo DS a oznámilo next-gen Revolution, oznámila dnes společnost, že nástupce jejich vlajkové lodi, handlheldu Game Boy Advance, je již ve vývoji.

Na nedávném ELSPA summitu o počítačových hrách prohlásil ředitel Nintendo Europe, že "nová obdoba Game Boy Advance se řeší právě nyní, ještě před uvedením DS na trh". Obdobné prohlášení učinil již počátkem tohoto roku nejvyšší šéf celého Nintenda Satoru Iwata, který prohlásil, že Dula Screen je spíše snahou zjistit reakci trhu na Dual Screen technologii než pokus uvést na trh nástupce GBA.

Vydání nového Game Boy je zatím plánováno na počátek roku 2006, ale je pravděpodobné, že bude-li Nintendo DS úspěšné, bude jeho vydání odloženo; podobně, jak tomu bylo v roce 2000 po úspěchu Pokémonů na Game Boy Color a s ním souvisejícím nárůstem jeho prodejnosti - tehdy bylo právě kvůli tomuto nárůstu odloženo vydání Game Boy Advance.

Zdroj: Eurogamer

Microsoft představil svou vlastní verzi EyeToy pro Xbox

Microsoft Japan vypustil první obrázky svého připravovaného Video chat systému, který je určen pro službu Xbox Live.

Systém bude umožňovat současný rozhovor až pěti lidí naráz na jedné obrazovce a bude podporovat vychytávky jako tapety na pozadí nebo hudbu přehrávanou během rozhovorů.

   

   

Systém bude stát 35 dolarů, ovšem jeho release v Evropě se neočekává dříve, než v roce 2005.

Zdroj: Eurogamer

SONY představilo vylepšenou PSX

Japonské Sony oznámilo, že hodlá vypustit dva nové modely své multifunkční PS2 - PSX. Stejně jako starší verze bude i nová PSX dostupná ve dvou verzích - se 160 GB harddiskem DESR-5100 a s 250GB harddiskem DESR-7100. Obě verze budou ve stejné skříni i barevném provedení jako původní PSX a na japonský trh budou uvedeny 1. července.

Hlavním změnou nových PSX budou vylepšené možnosti nahrávání na DVD, s čímž budou souviset i drobné změny v grafickém menu. Uživatelé si nyní budou moci nastavit kvalitu nahrávání podle svého uvážení; tato novinka umožní nahrát i delší filmy na jeden DVD disk. Nové PSX budou také obsahovat 50 šablon, z nichž bude možné si snadno vytvořit menu pro jakékoli DVD. Nově také zvládají DVD+RW i DVD-RW.

Nové PSX také umožní uživatelům prohlížet si přes internet PlayStation Bulletin Board stránky, které by měly obsahovat nějaké hry a jiné vymoženosti - ovšem kvůli pirátství nebude možné z nich nic stahovat.

Ceny těchto nových konzolí jsou stanoveny na 74.000 yenů (675 dolarů) pro DESR-5100 a 95.000 yenů (868 dolarů) pro DESR-7100. Jen pro srovnání - původní PSX nyní stojí 79.800 yenů (728 dolarů) a 99.800 yenů (911 dolarů). Ovšem jejich majitelé nemusí litovat toho, že si koupili starší modely. Sice je stály o něco víc, ale od 15. července bude Sony poskytovat update, který i starším PSX dá vlastnosti těch nových...

Zdroj: Gamespot

Střípky ze světa herního byznysu

  • Jak jsme vás již dříve informovali, v pátek začal pokus o překonání rekordu v kontinuálním hraní. Včera, tedy v pondělí odpoledne, se z původních 30 hráčů drželo ještě celých devět (údaj z 14:20)! Jedním z nich je i bývalý šéfredaktor Doupěte Martin Zavřel, který. Český rekord tak již sice padl, ale světový rekord je 100 hodin. Padne i ten?
  • Nedávný update na oficiálních stránkách společnosti Bethseda Softworsk naznačuje, že by příští díl legendární série Elder Scrolls mohl vyjít na next-gen konzole. Bylo by to logickým vysvětlením toho, že Bethseda shání "World Buildery" pro další Elder Scrolls společně s lidmi na "vývoj RPG pro PC a next-gen konzole". Vzhledem k tomu, že Morrovind vyšel nejen na PC, ale i na Xbox, by tato spekulace nemusela být až tak nereálná. Problém je ale někde jinde. Pokud se na projektu teprve začíná pracovat, můžeme si počkat klidně i pět let, než vyjde. Takže nezbývá než čekat - a doufat...
  • Atari, Electronic Arts a Vivendi Universal našli společnou řeč. Důvodem není samozřejmě nic jiného než pirátství. Tentokrát je ale spor o to zajímavější, že hodlají zaútočit proti vývojářské společnosti 321 Studios. Jejich program, Games X Copy, se totiž chlubí tím, že dokáže překonat jakoukoli ochranu a umožní uživateli opatřit si záložní kopii jakékoli hry. To se pochopitelně herním vydavatelům nezamlouvá, a proto spojili své síly při návrhu žaloby, na základě které by měl být prodej softwaru zakázán. Výrobce kopírovacího programu se brání, že pirátství rozhodně nepodporuje. Games X Copy opravdu umožňuje pouze vytvářet kopii z originální verze a navíc lze díky speciálnímu kódu přidaném ke každé kopii jednoduše vystopovat jeho tvůrce. To je však herním společnostem málo.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 13. - 19. června 2004)

Byznys hrátky jsou neodmyslitelně spojeny s žebříčky. A protože tohle jsou byznys hrátky, jsou tu i ty tabulky prodejnosti. Takže... K věci.

Celkový žebříček
Tento týden se v žebříčku objebily hned tři novinky - Shrek 2, Driv3r a Mario Golf. Spíš než ony je ale zajímavá stále vysoká prodejnost her The Sims (78 týdnů, 14. místo) a GTA: Vice City (73 týdnů, 16. místo).

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 13
2. í 1. Harry Potter - Prisoner of Azkaban 4
3. ë 4. UEFA Euro 2004 Portugal 7
4. í 3. Red Dead Revolver 2
5. N - Shrek 2 1
6. N - Driv3R 1
7. í 5. Mcafee Internet Security V6.0 8
8. í 7. Thief: Deadly Shadows 2
9. í 8 Pro Evolution Soccer 3 29
10. N - Mario Golf: Toadstool Tour 1
11. í 10. Norton Internet Security 2004 37
12. ë ?? Championship Manager: Season 03/04 28
13. í 9. Hitman: Contracts 8
14. í 13. The Sims 78
15. í 6. Need For Speed: Underground 31
16. - 16. Grand Theft Auto: Vice City 73
17. í 15. Sonic Heroes 20
18. í 14. Singstar 5
19. ë 23. FIFA 2004 35
20. í 11. GT4 Prologue 4

PlayStation 2 - žebříček
Celkové první místo Splinter Cellu v minulé tabulce má svůj původ právě zde - na PS2. Po uvedení na tuto konzoli se totiž tato hra, jak sami vydíte, prodává jak divá, a jelikož PS2 je nejrozšířenější herní plaformou v Británii, je celkové první místo jasné...

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 2
2. í 1. Harry Potter - Prisoner of Azkaban 4
3. - 3. UEFA Euro 2004 Portugal 7
4. - 4. Red Dead Revolver 2
5. N - Shrek 2 1
6. N - Driv3R 1
7. í 6. Singstar 5
8. í 5. GT4 Prologue 4
9. í 8. Hitman: Contracts 8
10. - 10. Sonic Heroes 20

Xbox - žebříček
Pokud jste snad někdy pochybovali o tom, že PS2 vede oproti Xboxu v počtu prodaných kusů, tady máte důkaz, že tomtu tak skutečně je. Jednoplatformová hra, která je na Xboxu pátá nejprodávanější, se do celkového žebříčku totiž ani nedostala!

AP MP Název hry PT
1. - 1. Red Dead Revolver 2
2. N - Driv3R 1
3. í 2. Thief: Deadly Shadows 2
4. ë 6. Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 13
5. N - Shadow Ops: Red Mercury 1
6. í 3. UEFA Euro 2004 Portugal 7
7. í 4. Ninja Gaiden 6
8. í 5. Harry Potter - Prisoner of Azkaban 4
9. N - Shrek 2 1
10. í 7. Galleon 2

GameCube - žebříček
Jak vidno, s popularitou Maria se nemůže jen tak něco měřit. Sesadil z prvního místa dokonce i Pokémony, nejúspěšnější GC sérii! Pravdou ale je, že zatímco Mario Golf je novinka, Pokémoni mají již první měsíc své existence za sebou. Takže uvidíme, jak se těmto hrám bude dařit v následujících týdnech.

AP MP Název hry PT
1. N - Mario Golf: Toadstool Tour 1
2. í 1. Pokemon Colosseum 6
3. í 2. Harry Potter - Prisoner of Azkaban 4
4. N - Shrek 2 1
5. í 3. Harvest Moon: A Wonderful Life 10
6. í 5. Metal Gear Solid - The Twin Snakes 13
7. ë 9. Final Fantasy: Crystal Chronicles 15
8. í 4. Phantasy Star Online: Ep 3 C.A.R.D. 2
9. í 6. Sonic Heroes 20
10. í 7. Mario Kart: Double Dash!! 32

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Harry Potter vládne! V prvním týdnu své existence na US herním trhu obsadil první místo! Poslední měsíc nejprodávanější titul - MMORPG City of Heroes - je nyní až na čtvrtém místě...

AP Název hry
1. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
2. Halo: Combat Evolved
3. Rise of Nations
4. City of Heroes
5. Battlefield Vietnam
6. Far Cry
7. Age of Mythology
8. Zoo Tycoon: Complete Collection
9. Rise of Nations: Thrones & Patriots
10. Unreal Tournament 2004

Zdroj: Gamespot

Diskuze (1) Další článek: Pokus o překonání rekordu v kontinuálním hraní stále pokračuje

Témata článku: , , , , , , , ,