Byznys hrátky: FBI provádí razie kvůli úniku Half-Life 2!

FBI provádí razie kvůli úniku zdrojového kódu Half-Life 2 * Nintendo představilo novou konzoli s dvěma displeji! Známe detaily i předpokládanou cenu * Podle italského soudu je použití chipů legální * Vaše tvář ve hrách od Sony? Hudba budoucnosti se díky Eye Toy stane skutečností * Bývalí zaměstnanci Blizzardu zakládají nové studio.

FBI provádí razie kvůli úniku kódu Half-Life 2

Nejzajímavější událost roku 2003? Odehrála se spousta afér i soudních sporů, nad všemi však povýšeně vykukuje vývojářské studio Valve Software, největší smolař i nejnemilejší překvapení loňského roku. Řeč je samozřejmě o ukradení zdrojového kódu hry Half-Life 2, jejíž vydání bylo původně plánováno již na září loňského roku. Jenže kde nic, tu nic. Ani po dalších měsících není jasné, kdy se hry dočkáme – jisté však je, že o celou záležitost a o zcizení kódu tohoto titulu se aktivně zajímá také americká FBI.

Právě poslední dny dokazují vážnost celé situace i aktivitu amerických orgánů. Chris Toshok, nezávislý programátor, to pocítil před několika dny na vlastní kůži. Při čtení jeho zážitků ze středy 14. ledna běhá mráz po zádech. Představte si scénu jako ze špatného filmu. Brzy ráno vás vzbudí nepřetržité zvonění od dveří. Když se konečně vykutáte z postele a otevřete venkovní dveře, osvítí vás ostré světlo z baterky a najednou kolem vás začnou procházet agenti FBI, kteří začnou prohledávat váš byt a nepustí vás samotné ani na záchod.

Tak právě to Chris minulý týden zažil. Z celých těchto policejních manévrů vyvázl celkem dobře – agenti FBI mu „jen“ zabavili jeho devět počítačů. Důvod? Half-Life 2. Na soudním příkaze opravňujícím k domovní prohlídce totiž mezi jinými výslovně stálo „hledat jakékoliv zmínky o Valve, Half-Life 2, Counter-strike: Condition Zero“ případně IP adresy zaměstnanců Valve atd. Jak je vidno, berou americké úřady únik kódu velice vážně. Jestli to však povede ke kýženému dopadení pachatele, to jisté není.

Zdroj: GameSpot

Nintendo představilo konzoli s dvěma displeji!

Sliby představitelů japonského Nintenda o revolučním konceptu jejich nové konzole se naplnily. Přesně podle předpokladů tak japonský výrobce oznámil vývoj nového zařízení, které však není, jak sami zástupci firmy dlouho upozorňovali, nástupcem stávajících konzolí GameCube a GameBoy. Nový výtvor s označením Nintendo DS bude zbrusu novým produktem, v jehož případě se však Nintendo nehodlá držet tradičního a konzervativního přístupu. Vždyť, posuďte sami!

Nejzajímavější části konzole se samozřejmě stane nově ohlášený dvouobrazovkový systém. Nintendo DS se tak bude pyšnit dvěma separátními displeji (každý o velikosti cca 7,5 cm). Ty budou navíc poháněny dvěma oddělenými procesory (vyrobenými britskou společností ARM), kterým bude k dispozici paměť až 1 Gigabit (tj. asi 120 MB). Využití převratného dvouobrazovkového systému bude už na samotných programátorech chystaných her, Nintendo pro představu uvádí jeho význam ve fotbalové hře. Zatímco na jedné obrazovce budete sledovat hru, jak jste zvyklí, druhý displej bude sloužit k detailním záběrům na dění na hřišti. Budete si tak moci pěkně zblízka prohlédnout, zda-li protihráč opravdu fauloval nebo jestli rozhodčí rozhodl správně o autu.

Jak bude tento unikátní hanheld vypadat ve skutečnosti, stejně jako informace o možné kompatibilitě s předchozími systémy Nintenda, japonský výrobce prozatím nezveřejnil. Podle nejnovějších informací by se ale na trh mělo Nintendo DS dostat ještě koncem letošního roku, přičemž oficiální představení se chystá na květnové E3 v Los Angeles.

Mimo předchozích informací známe také podrobnosti o ceně zařízení. Podle prozatím oficiálně nepotvrzených údajů se má pohybovat u částky sta liber (asi 148 euro), což v přepočtu odpovídá zhruba 5000 korun českých. Stanovená cena také potvrzuje již jednou řečené – Nintendo nehodlá svým novým projektem přímo konkurovat výtvoru PlayStation Portable, který bude k dispozici za téměř dvojnásobnou cenu.

Zdroj: GameSpot, GI.biz

Podle italského soudu je použití chipů legální!

Po minulém týdnu a oslavě 70 miliónů prodaných konzolí PlayStation 2 se japonské Sony tento týden z úspěchu radovat nemůže. Věčná otázka legality instalace chipů do herních konzolí se dočkala dalšího rozsudku, který však po dlouhé době nepodpořil tvrzení samotných výrobců. Stalo se tomu právě v Itálii, kde místní soud potvrdil fakt, že implantace chipů je po právní stránce v pořádku.

Podle vyjádření soudu tento zásah (výrobci považovaný za ilegální) naopak omezuje monopol a rozšiřuje možnosti samotných konzolí. Z pohledu zákonodárství si je navíc každý oprávněn dělat se svou oficiálně zakoupenou konzolí to, co bude chtít a co uzná za vhodné. Sony ani další firmy rozhodnutí soudu nepřivítaly a dá se očekávat, že celá kauza bude mít dohru.

Podle soudu je však snaha výrobců stejná, jako kdyby Fiat prodával auta, který by fungovala jen na evropských vozovkách. Jak tento verdikt otřese herním trhem není jasné, ovšem dají se očekávat snahy dovést k podobnému závěru soudy i v dalších evropských zemích a kdo ví – možná časem i v České republice.

Zdroj: Eurogamer

Vaše vlastní tvář ve hrách od Sony?

Představivosti se meze nekladou. I na první pohled bizardní projekt se tak může stát skutečností, jestliže si jeho uskutečnění zamane samotné Sony. To je také případ poslední dohody mezi společnostmi Sony a Digimask, který úzce souvisí s úspěšným zařízením Eye Toy. Co dalšího tak tento výtvor, kterého se po celém světě prodalo přes 2,4 miliónů kusů, nabídne hráčů konzolí PlayStation?

Možnost vytvořit si 3D model svého obličeje a ten pak následně použít v kompatibilních hrách. Tak zní plán Sony, který se nyní pokusí Digimask realizovat. Celý nápad je nepochybně zajímavý a právě technologie použité u zařízení Eye Toy se zdají být pro jeho realizaci nejvhodnější. Vytvořený přístroj schopný snímat obličeje hráčů a následně je automaticky převést na 3D model, který se uloží na paměťovou kartu konzole, by se jistě stal hitem.

Otázkou samozřejmě zůstává podpora ze strany vývojářů, o kterou však u Sony strach nemají. Využití technologie se přímo nabízí - budeme si tak moci vytvořit skutečně odpovídajícího hráče ve sportovních sériích, který se nám bude skutečně podobat, či 3D modelu svého obličeje využít při online hraní! Jak vidno, zajímavý nápad má při kombinaci s dobrým zpracováním jednoznačné předpoklady stát se hitem. A pro společnost Sony je dohoda s Digimask dalším krokem, kterým se vzdálila konkurenci.

Zdroj: GI.biz

Bývalí zaměstnanci Blizzardu zakládají nové studio!

Zatímco jedna část dnes již bývalých zaměstnanců společnosti Blizzard zformovala před časem studio Flagship Studios, další vývojáři tohoto herního gigantu se k založení nové firmy odhodlali právě v těchto dnech. Vzniklé studio Ready at Dawn Studios tvoří mimo dvojice z Blizzardu (konkrétně pánů Ru Weerasuriya a Andrea Pessino) také senior programátor společnosti Naughty Dog, Didier Malenfant.

Zmínění pánové a spoluzakladatelé Ready at Dawn Studios se ve svých bývalých působištích podíleli na množství zajímavých titulů, z nichž snad stačí zmínit hry Jak & Daxter, Warcraft III, World of Warcraft či Starcraft: Ghost. I z tohoto důvodu se již týmu ozvali první zájemci z řad vydavatelů - konkrétnější informace o připravovaných projektech však doposud nejsou známy. Jisté však je, že Ready at Dawn Studios již aktuálně pracuje na jedné hře - jejího oznámení se snad dočkáme v blízké době.

Zdroj: GI.biz

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Zatímco fanoušci herní ságy Final Fantasy v Evropě očekávají pokračování úspěšného desátého dílu, který se na Square netradičně odehrává ve stejném světě jako jeho předchůdce, v Japonsku a v Severní Americe titul Final Fantasy X-2 překonává milionové hranice prodaných kusů. Podle nově uvedených informací od společnosti Square Enix byla překonána hranice jednoho milionů prodaných kusů v Severní Americe od listopadového data vydání a v Japonsku bylo prodáno od 13. března minulého roku již přes dva milionů kusů. Bude proto zajímavé sledovat vývoj po uvedení Final Fantasy X-2 na evropském trhu, jenž proběhne 20. února letošního roku (téměř rok po uvedení v Japonsku).
  • Před pár dny jsme se dozvěděli o kulatém sedmdesátimiliónovém PlayStationu 2. To u konkurenčního Microsoftu budou brzy oslavovat neskonale nižší číslo. Do dnešního dne se prodalo 13,7 miliónů kusů Xboxu a společnost tak čeká, že se jí podaří dodržet stanovenou hranici 14,5-16 miliónů do konce června. V loňském roce byl Microsoft pod drtivým tlakem z obou stran bitevního pole. Zvláště zlevnění GameCube na 99 dolarů mu nepěkně zatopilo zejména v posledních měsících a týdnech roku. Není tedy divu, že herní divizi společnosti klesl obrat o pět procent na 1,26 miliardy dolarů.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 11. – 17. ledna 2003)

Další týden, další žebříček – nic víc, nic míň.

Celkový žebříček
Další týden beze změn. Složení první trojice tak zůstalo při starém – po suverénní závodní simulaci Need For Speed: Underground následuje dotírající edice Grand Theft Auto: Double Pack, kterou ze třetího místa sleduje výtvor The Simpsons: Hit and Run. Nahoru se opět dere FIFA 2004, stále úspěšnější je dnes již téměř rok a půl starý titul Hitman 2: Silent Assassin, kterému patří jedenáctá příčka.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Need For Speed: Underground 9
2. - 2. Grand Theft Auto: Double Pack 4
3. - 3. The Simpsons: Hit and Run 12
4. ë 6. FIFA 2004 13
5. í 4. Lord of The Rings: Return of The King 10
6. í 5. Norton Internet Security 2004 15
7. - 7. The Sims: Bustin` Out 5
8. - 8. Medal of Honor: Rising Sun 8
9. ë 10. Tony Hawk`s Underground 9
10. í 9. Tiger Woods PGA Tour 2004 17
11. ë 19 Hitman 2: Silent Assassin 32
12. ë 15. Championship Manager: Season 03/04 9
13. í 12. True Crime: Streets of La 11
14. - 14. Eye Toy: Play 29
15. ë 18. Max Payne 2: The Fall of Max Payne 9
16. í 11. Prince of Persia: The Sands of Time 8
17. - 17. Xiii 8
18. í 13. Crash Bandicoot - Wrath of Cortex 88
19. ë 20. Total Club Manager 2004 6
20. ë 25. Medal of Honor: Frontline 68

PC – žebříček
Program Norton Internet Security 2004 stále na čele, neúspěšný pronásledovatel Championship Manager: Season 03/04 stále druhý. Změny jsme se dočkali až na posledním medailovém stupínku, který opanoval dnes již kultovní první díl série The Sims. Kromě něj se v první desítce objevily také tři datadisky a jedna speciální edice série.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Norton Internet Security 2004 18
2. - 2. Championship Manager: Season 03/04 9
3. ë 4. The Sims 68
4. í 3. The Sims: Makin` Magic 12
5. ë 6. Norton Antivirus 2004 21
6. í 5. The Sims Double Deluxe Pack 15
7. - 7. Call of Duty 11
8. - 8. Microsoft Office 2003 Student Edition 13
9. - 9. The Sims: Superstar 35
10. ë 12. The Sims: Unleashed 68

PlayStation 2 – žebříček
FIFA 2004 zažívá znovuoživení a v žebříčku nejprodávanějších her pro konzoli PlayStation 2 ji patří již třetí místo. Sklonit se však musela před stále vládnoucí dvojicí Need For Speed: Underground a The Simpsons: Hit and Run, až bramborová pozice patří ambicióznímu filmově-hernímu výtvoru Lord of The Rings: Return of The King. Zpět do první desítky (konkrétně na sedmé místo) se vecpal titul Tony Hawk`s Underground.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Need For Speed: Underground 9
2. - 2. The Simpsons: Hit and Run 12
3. ë 5. FIFA 2004 13
4. - 4. Lord of The Rings: Return of The King 10
5. í 3. Medal of Honor: Rising Sun 8
6. - 6. The Sims: Bustin` Out 5
7. ë 11. Tony Hawk`s Underground 9
8. - 8. Eye Toy: Play 29
9. ë 12. Tiger Woods PGA Tour 2004 17
10. - 10. True Crime: Streets of La 11

Xbox – žebříček
Ani žebříček neúspěšnějších her konzole Xbox nedoznal výraznějších změn a osazenstvo prvních třech příček zůstává i nadále neměnné – za speciální edicí Grand Theft Auto: Double Pack tak následují závodní kolegové Project Gotham Racing 2 a Need For Speed: Underground. Dobře se stále vede komiksové akci XIII, z osmnácté na sedmou příčku se dokázala vypracovat Xbox verze Counter-Strike.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Grand Theft Auto: Double Pack 4
2. - 2. Project Gotham Racing 2 8
3. - 3. Need For Speed: Underground 9
4. ë 5. Xiii 8
5. í 4. Tom Clancy`s Rainbow Six 3 11
6. ë 18. Counter-Strike 7
7. í 6. The Simpsons: Hit and Run 12
8. - 8. FIFA 2004 13
9. í 7. Lord of The Rings: Return of The King 10
10. í 9. Medal of Honor: Rising Sun 8

GameCube – žebříček
Jako by tomu chtěl osud – další žebříček a opět beze změn na čele. V případě první desítky her konzole GameCube není jméno vládnoucího titulu nikterak překvapivé – stále si tak první příčku udržuje titul Mario Kart: Double Dash!! Na své staré úspěchy si zavzpomínala bojovka Soul Calibur 2, která vyšplhala na čtvrtou příčku, ze které sesadila filmovou konkurenci Lord of The Rings: Return of The King.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Mario Kart: Double Dash!! 10
2. - 2. Star Wars: Rebel Strike - Rs 3 11
3. - 3. The Simpsons: Hit and Run 11
4. ë 14. Soul Calibur 2 17
5. - 5. Mario Party 5 7
6. í 4. Lord of The Rings: Return of The King 10
7. í 6. Need For Speed: Underground 9
8. ë 11. F-Zero Gx 12
9. - 9. Tony Hawk`s Underground 9
10. - 10. FIFA 2004 13

Vysvětlivky: AP – aktuální pořadí platné pro daný týden, MP – minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT – počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

I tento týden zveřejnila agentura NPD žebříček nejprodávanějších PC her v USA, který se také v období od 4. do 10. ledna letošního roku nedočkal výraznějších změn. Na čele je tak stále velkolepá akční hra Call of Duty, která nás okouzlila věrohodnou válečnou atmosférou a která musí čelit tlaku her série The Sims. V první desítce jich najdeme hned pětici, složenou ze tří datadisků a dvou speciálních edicí. Celkem u sedmi her žebříčku je jejich světovým vydavatelem společnost Electronic Arts, která tak zaznamenala další výrazný úspěch.

AP Název hry
1. Call of Duty
2. The Sims Deluxe
3. The Sims: Makin` Magic
4. Age of Mythology
5. The Sims Double Deluxe
6. Madden NFL 2004
7. Zoo Tycoon: Complete Collection
8. SimCity 4: Deluxe Edition
9. The Sims: Superstar
10. The Sims: Unleashed

Zdroj: GameSpot

Váš názor Další článek: Trainz 2004 budou později

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,