Byznys hrátky: film či hra, Lara Croft je v krizi

Filmové Laře Croft se nedaří, Core Design nebudou dělat příští díl herního zpracování! * Pokemon útočí na evropský trh! * Vydavatelé touží po snížení cen konzolí, vyhoví jim trojice Sony, Microsoft a Nintendo? * Electronic Arts zveřejnili release list pro zbytek letošního roku - kdy vyjde NHL a FIFA 2004? * Hvězda Ubi Softu stoupá.

Filmové Laře Croft se nedaří, Core Design nebude dělat příští díl herního zpracování!

Poslední herní zpracování sexy Lary Croft, titul Tomb Raider: The Angel of Darkness, se dle očekávání nesetkal s příznivými ohlasy odborné i laické veřejnosti. Není tedy divu, že pohár trpělivosti přetekl - vydavatelská společnost Eidos tak dnes vydala zprávu, podle které bude vývoj příští hry série svěřen vývojářskému studiu Crystal Dynamics. Pro Core Design tak byl šestý díl konečnou, ten další (tentokráte již plně v režii Crystal Dynamics) by se měl na pultech obchodů objevit do 30. června 2005, kdy končí další finanční rok společnosti Eidos. Změna je život - a Laře Croft vynucená adopce jiným tvůrčím týmem přihoršit nemůže.

Změna vývojářského týmu je jednou, nikoliv jedinou zprávou uplynulého týdne, která úzce souvisí s populární Larou Croft. Smršť negativních ohlasů se totiž snesla také na její filmovou kolegyni v podání Angeliny Jolie. Zahraniční kritici druhý díl filmové série nepřijali příznivě a jak se zdá, ani v očích amerických diváků není Tomb Raider: The Cradle of Life snímkem hodný návštěvy kina - v první týden od premiéry tak film v USA vydělal zhruba 21,7 miliónů dolarů. Zástupci firmy Paramount Pictures hodnotí vstup na trh jako nepovedený a vinu svalují především na nejnovější herní titul značky Tomb Raider - ten prý odradil jinak věrné jádro fanoušků od návštěvy a shlédnutí druhého snímku. Jak se zdá, letošní léto je pro opěvovanou krásku Laru Croft nepovedeným obdobím její kariéry.

Zdroj: Shacknews, Worthplaying

Vydavatelé touží po snížení cen konzolí

Rok 2003 měl být dalším obdobím, které ve všech směrech a oblastech vylepší prodejní rekordy - jak se však zdá, mnohé předpoklady jsou spíše zbožným přáním. Poslední konkrétní výsledky naznačily propad prodejnosti herních konzolí (Playstation 2 nevyjímaje) i softwaru pro mnohé platformy. Jaké je řešení klesající poptávky podle některých herních vydavatelů? Další snížení ceny konzolí - přistoupí na to však trojice trojice Sony, Microsoft a Nintendo?

Snahu o snížení ceny konzolí potvrdily ústy svých zástupců hned dvě významné vydavatelské společnosti THQ a Activision. Největší herní firma světa Electronic Arts se k možnému snížení cen jasně nevyjádřila, tento nápad však neodsoudila jako chybný a pro prodejnost spíše negativní - jak se zdá, slovo EA může být v aktuální situaci velmi důležité. Různí se také odhady analytiků. Podle jejich předpokladů by se po případném snížení pochybovaly ceny konzolí PS2 a Xbox na hranici 149 dolarů, GameCube by se prodával za 99 dolarů.

Konkrétní vyjádření výrobců herních konzolí není k dispozici - jednotlivé firmy jistě zvažují svoji aktuální pozici i možné řešení do budoucna. Nezvykle se tento problém týká jinak silné firmy Sony, která taktéž zaznamenala pokles poptávky po svých konzolových výtvorech. Současná situace je taktéž důležitým mezníkem pro další generaci herních konzolí. Klesající prodejnost je totiž zřejmým signálem pro všechny firmy, které se tak zasadí o rychlé dokončení svých projektů. Ať tak či onak, jako vždy zbývá zdůraznit jen jediné - snížení cen je vždy příznivým signálem pro hráčskou obec. Snad se ho tedy dočkáme.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Pokémon útočí na evropský trh!

Pokémon - zatracovaný i zbožňovaný fenomén, který se po velkém boomu v českých luzích a hájích vytratil z podvědomí většiny z nás. Nyní se však postavičky tohoto populární seriálu znovu navrací ve svém posledním herním ztvárnění. Titul Pokemon Ruby a Pokemon Sapphire pro handheld GBA zaútočily minulý týden na herní trh. Jak se jim vedlo? Čeká nás další "pokemon mánie?"

Jak se zdá, ano - za první týden se podařilo prodat přes půl miliónu kopií těchto her, což je jeden z nejvyšších prodejních výsledků vůbec. V průběhu zahájení prodeje obou her také vzrostla poptávka po konzolích GameBoy Advance a GameBoy Advance SP o celých 50%. Tituly Pokemon Ruby a Pokemon Sapphire se pak krom jiného staly také nejúspěšnějšími hrami Velké Británie - v žebříčku prodejnosti bez rozdílu platforem jim hned v premiérovém týdnu patří první a druhé místo.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Electronic Arts zveřejnili release list pro zbytek letošního roku

Herní gigant Electronic Arts prožívá veleúspěšné období své existence, prodejnost i zisk stoupá do závratných výšin. I pohled do budoucna věstí pro filmu veleúspěšné okamžiky - nový díl herních sérií FIFA i NHL je zárukou vysoké prodejnosti, kterou podpoří mnohé z nabídky dalších titulů (namátkou MOHAA: Breakthrough, C&C Generals: Zero Hour, Sim City 4: Rush Hour, SSX 3 či The Sims Makin` Magic). Ptáte se, kdy se všechny tyto herní skvosty objeví na pultech obchodů? Známe odpověď - Electronic Arts totiž zveřejnili svůj aktualizovaný release list pro zbytek letošního roku.

Nyní vám tedy nabízím zmiňovaný seznam - za konkrétním dnem tohoto roku je uvedeno jméno hry, v závorce pak platformy, pro kterou je daný titul vyvíjen (zmíněný termín jejich uvedení na trh nemusí být vždy platný pro všechny verze hry).

8. srpna 2003 - Alien vs. Predator Extinction (PS2, Xbox)
22. srpna 2003 - Dead to Rights (PS2, Gamecube)
5. září 2003 - BF1942: Secret Weapons of World War II (PC)
19. září 2003 - Freedom Fighters (PC, PS2, GameCube)
26. září 2003 - C&C Generals: Zero Hour (PC)
26. září 2003 - MOHAA: Breakthrough (PC)
26. září 2003 - NHL 2004 (PC, PS2, Xbox, GameCube)
26. září 2003 - Sim City 4: Rush Hour (PC)
26. září 2003 - Tiger Woods PGA Tour 2004 (PS2, Xbox, GameCube)
10. října 2003 - NBA Live 2004 (PC, PS2, Xbox, GameCube)
17. října 2003 - FIFA 2004 (PC, PS2, Xbox, GameCube)
24. října 2003 - SSX 3
31. října 2003 - Harry Potter: Quidditch World Cup
31. října 2003 - The Sims Makin` Magic (PC)
7. listopadu 2004 - The Lord of the Rings: Return of the King
7. listopadu 2004 - Total Club Manager 2004 (PC)

Zdroj: GamesIndustry.biz

Hvězda Ubi Softu stoupá

Zřejmě třetí nejvýznamnější herní firma dneška a stále stoupající hvězda na herním nebi - to je původem francouzská firma Ubi Soft, která za několik let svého působení v herní branži vyrostla v gigantickou společnost s pobočkami po celém světě. Zástupci firmy zveřejnili v minulých týdnech finanční výsledky za první čtvrtletí nového finančního roku. A jak se zdá, firmě se nevede ani zdaleka špatně.

Prodej her Ubi Softu poskočil ve zmiňovaném období o neuvěřitelných 107%, za což firma vděčí především trojici titulů Splinter Cell, Ghost Recon a CSI. Nijak nepřekvapí ani zjištění, že první jmenovaná hra se stala pro společnost tou nejúspěšnější - dobrodružství Sama Fischera si v daném období pořídilo více než milión hráčů a celkově tak počet prodaných kusů poskočil na číslo 4,7 miliónů. Ostatní tituly již svými výsledky řádně zaostávají - akce Ghost Recon se prodalo 187 000, adventury CSI pak zhruba 172 000 kopií.
 
Zajímavý je také fakt, že firma zaznamenala největší růst v Severní Americe, tedy trhu, který bývá pro evropské vydavatele i tvůrčí týmy mnohdy nedostupným. Nahoru šel také prodej titulů z interních studií společnosti, které nyní tvoří jádro vydávaných titulů. I pohled do budoucna věstí pro firmu příznivé časy - pro další čtvrtletí očekávají analytici společnosti příjem v rozmezí 52 a 57 miliónů euro, čistý příjem by se měl pohybovat na částce 19 až 23 miliónů.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 20. - 26. červenec 2003)

Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

Celkový žebříček
O fenomenálním vstupu herních výtvorů Pokemon Ruby a Pokemon Sapphire jsem se dnes již zmiňoval a tak jen zopakuji již jednou řečené - hned v první týden svého prodeje se podařilo oběma titulů vystoupat na první a druhé místo žebříčku. Odsunuly tak doposud vévodící výtvor Eye Toy: Play i Laru Croft, jejíž herní zpracování Tomb Raider: The Angel of Darkness se drží na slušné čtvrté pozici.

AP MP Název hry PT
1. N Pokemon Ruby 1
2. N Pokemon Sapphire 1
3. í 1. Eye Toy: Play 4
4. í 2. Tomb Raider: The Angel of Darkness 4
5. í 3. Enter The Matrix 11
6. í 4. Formula One 2003 3
7. ë 11. James Bond 007: Nightfire 31
8. í 5. SOCOM: US Navy SEALs 7
9. í 7. The Sims: Superstar 10
10. í 9. Grand Theft Auto: Vice City 38
11. í 6. Hulk 7
12. ë 18. Tiger Woods PGA Tour 2003 34
13. ë 32. FIFA 2003 40
14. í 8. Harry Potter - Chamber of Secrets 37
15. í 10. The Sims 42
16. ë 23. Lord of The Rings - The Two Towers 35
17. N Medal of Honor: Frontline 43
18. í 12. Tom Clancy`s Splinter Cell 34
19. í 13. Midnight Club 2 13
20. N Robot Wars: Extreme Destruction 1

PC - žebříček
Série The Sims vládne světu a zejména pak platformě PC - kromě datadisku The Sims: Superstar nám na stupně vítězů (konkrétně druhé místo) vystoupala i původní hra The Sims, v pozadí nezůstávají ani další dva addony Unleashed a On Holiday. Populární je ve Velké Británii i nadále fotbalový manažer Championship Manager 4, pohoršil si však datadisk Warcraft 3: Frozen Throne.

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Sims: Superstar 10
2. ë 3. The Sims 43
3. ë 4. Championship Manager 4 18
4. í 2. Warcraft 3: Frozen Throne 4
5. ë 6. The Sims: Unleashed 43
6. ë 7. Norton Antivirus 2003 47
7. ë 8. Grand Theft Auto: Vice City 11
8. í 5. Tomb Raider: The Angel of Darkness 4
9. - 9. Norton Internet Security 2003 44
10. ë 13. The Sims: On Holiday 69

PlayStation 2 - žebříček
Nic nového na čele - krvavý souboj PS2 titulů o přízeň hráčů skončil na prvních pěti pozicích shodně se situací v předchozím týdnu. Jasně vedoucí titul Eye Toy: Play tak následují hry Tomb Raider: The Angel of Darkness a závodní simulace Formula One 2003, těžící z nedávné a velmi zajímavé (kdo viděl, potvrdí) velké ceny Velké Británie.

AP MP Název hry PT
1. 1. Eye Toy: Play 4
2. - 2. Tomb Raider: The Angel of Darkness 4
3. - 3. Formula One 2003 3
4. - 4. Enter The Matrix 7
5. - 5. Starsky and Hutch 11
6. ë 8. James Bond 007: Nightfire 33
7. í 6. Hulk 7
8. í 7. Grand Theft Auto: Vice City 38
9. ë 15. Tiger Woods PGA Tour 2003 35
10. - 10. Midnight Club 2 13

Xbox - žebříček
Fenomenálnímu titulu Halo - Combat Evolved, který nám již po dlouhé období vévodil žebříčku nejprodávanějších Xboxových výtvorů, se i v 72. týdnu jeho prodeje podařilo vystoupat na skvělou druhou příčku žebříčku. Nepřekonána tak i nadále zůstává hra Brute Force, novinkou tohoto týdne je fotbalová simulace FIFA 2003, která se usadila na celkově třetí pozici. Zajímavý je také vzestup her Tiger Woods PGA Tour 2003 a World Championship Snooker 2003.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Brute Force 6
2. ë 4. Halo - Combat Evolved 72
3. N FIFA 2003 1
4. ë 16. Tiger Woods PGA Tour 2003 35
5. í 2. Midnight Club 2 6
6. ë 8. Project Gotham Racing 68
7. í 3. Soldier of Fortune 2: Double Helix 6
8. ë 14. James Bond 007: Nightfire 17
9. í 5. World Championship Snooker 2003 5
10. í 6. Midtown Madness 3 5

GameCube - žebříček
Boj o třetí pozici se začíná vyostřovat - věční rivalové, tituly Wario World a WWE Wrestlemania X8 si tak opět prohodily své pozice. Ani jejich vzájemný souboj však nic nezměnil na vedoucí dvojici výtvorů Sonic Adventure DX: Director`s Cut a The Legend of Zelda: The Wind Waker. Významný vzestup z devatenácté na pátou pozici zaznamenal akční skvost Medal of Honor: Frontline.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Sonic Adventure DX: Director`s Cut 5
2. - 2. The Legend of Zelda: The Wind Waker 13
3. ë 4. Wario World 6
4. í 3. WWE Wrestlemania X8 40
5. ë 19. Medal of Honor: Frontline 16
6. - 6. Wreckless: The Yakuza Missions 6
7. ë 11. Sonic Mega Collection 19
8. í 7. Enter The Matrix 11
9. í 8. Hulk 7
10. í 5. Super Smash Bros: Melee 61

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden.

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Agentura NPD Group dle zvyklostí zveřejnila žebříček nejprodávanějších PC her v USA v období mezi 13. - 19. červencem letošního roku. Americké publikum nadále nejvíce touží a nakupuje povedený datadisk Frozen Throne pro skvělou strategii Warcraft 3, které zdárně sekundují dva povedené tituly série The Sims - addon Superstar či speciální edice Deluxe. Jistě zajímavá je sedmá pozice dnes již bezpochyby překonaného akčního RPG Diablo II, díky úspěchu datadisku Frozen Throne stoupá také počet prodaných kusů původní realtime strategie Warcraft III: Reign of Chaos.

AP Název hry
1. Warcraft III: The Frozen Throne
2. The Sims: Superstar
3. The Sims Deluxe
4. Star Wars Galaxies
5. Warcraft III: Reign of Chaos
6. The Sims: Unleashed
7. Diablo II
8. Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide
9. Rise of Nations
10. Finding Nemo: Underwater World of Fun

Zdroj: GameSpot

Diskuze (2) Další článek: První trailer akce Black9, demo příští měsíc

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,