Byznys hrátky: filmové zpracování her Driver a Mechwarrior

Vyhlášení výsledků AIAS Awards ve znamená úspěchu titulu Battlefield 1942 * Finanční výsledky a pohled do budoucnosti firmy Take 2 * Na plátna kin se chystá filmové zpracování her Driver a Mechwarrior * Stane se Sega obětí nenažranců z firem Electronic Arts a Microsoft? * Žebříčky nejprodávanějších her a konzolí.

Filmové zpracování her Driver a Mechwarrior

S jídlem roste chuť, říká jedno české přísloví a vypovídá o tom také dění na poli her a filmového průmyslu. Po úspěchu předchozích snímků se tak v posledních měsících stále častěji začíná hovořit o možném vytvoření nových filmů na motivy dalších herních titulů. Po ohlášení filmového zpracování výborné akční série Hitman, Doom či Alone in the Dark, se na plátnech kin co nevidět objeví také hry Driver a MechWarrior.

Na prvně jmenovanou herní sérii si jistě každý velmi dobře vzpomíná - první i druhý díl patřily mezi ty kvalitnější a úspěšnější hry dneška a tak není divu, že se v současnosti pracuje již na třetím pokračování. Práva na možné filmové zpracování titulu Driver získala nepříliš známá německá firma Constantin Film, z jejíž produkce pochází snímek Resident Evil inspirovaný herní sérií stejného jména. Na snímku Driver by se měl krom jiných podílet zejména režisér Paul Anderson. Jak je patrno z reakcí zasvěcených lidí, snahou celého štábu bude vytvořit napínavou akční podívanou, která bude postavena na silném příběhu hry samotné.

Série Mechwarrior se pak pro změnu stala předmětem zájmu již mnohem známější a významnější společnosti Paramount Pictures. Přestože ještě není stoprocentně jisté, že se jí podaří dohodnout se na odkupu filmových práv, na světlo světa prosákly první zajímavé informace o případném filmovém zpracování tohoto thrilleru. Už z náplně hry samotné vyplývá, že čekat by na nás měl technologicky rozmanitý svět a rozhodně zajímavý příběh. Jak se dá očekávat, v tomto případě se hovoří o vysoko rozpočtovém snímku, který by se měl krom jiného chlubit pestrou paletou grafických efektů.

Zdroj: GamesIndustry.biz, PS2.IGN.com

Výsledky AIAS Awards - úspěch titulu Battlefield 1942

V Las Vegas byly v minulých dnech zveřejněny výsledky prestižních cen Academy of Interactive Arts and Sciences. Kdo že se tedy stal vítězem jednotlivých kategorií? Jak se dalo očekávat, mimořádný úspěch zaznamenala populární série GTA, nejúspěšnější hrou večera však byl titul Battlefield vývojářského týmu Digital Illusions. Jeho tvůrci si odnesli celkem 4 ceny, včetně titulu nejlepší online a počítačové hry roku vůbec. Do síně slávy vstoupil Yu Suzuki ze společnosti Sega.

Mírné zklamání pro všechny české fanoušky je fakt, že oceněn nebyl mimořádně kvalitní počin Mafia brněnských Illusion Softworks. Níže vám již nabízím přehled vítězů většiny kategorií.

PC:
Nejlepší hra roku 2002 - Battlefield 1942
Akční hra roku 2002 - Grand Theft Auto III
FPS hra roku 2002 - Medal of Honor: Allied Assault
RPG hra roku 2002 - Neverwinter Nights
Simulace roku 2002 - The Sims: Unleashed
Sportovní hra roku 2002 - Madden NFL 2003
Strategie roku 2002 - Warcraft III: Reign of Chaos

Konzole:
Nejlepší hra roku 2002 - Tom Clancy`s Splinter Cell
Akční adventura roku 2002 - Grand Theft Auto: Vice City
Bojovka roku 2002 - Tekken 4
FPS hra roku 2002 - Metroid Prime
Závodní hra roku 2002 - Need for Speed: Hot Pursuit 2
RPG roku 2002 - Animal Crossing
Sportovní hra roku 2002 - Madden NFL 2003

Zdroj: Blue´s News

Take 2 zažívá úspěšné období, výhled do budoucnosti je optimistický

Vydavatelská společnost Take 2 zveřejnila v minulých dnech předpokládané výsledky svého hospodaření a také blíže poodhalila své plány do budoucích měsíců - a jak je patrné z rozmanité palety nových připravovaných titulů, máme se zřejmě nač těšit!

Finanční výsledky firmy Take 2 samozřejmě znatelně ovlivnil další díl populární herní série Grand Theft Auto - titulu GTA: Vice City se prodalo přes 8,5 miliónů kopií (což z této hry učinilo nejrychleji se prodávající titul historie vůbec) a tento příznivý výsledek se také pozitivně promítnul na celkový obrat firmy - zisk společnosti se tak zvýšil o úctyhodných 45 procent na 50,5 miliónů dolarů.

Velmi potěšující pro zástupce firmy je pak také pohled do budoucnosti - prodejním hitem letošního roku by se tak vedle PC verze již zmiňovaného titulu GTA: Vice City měly stát také hra Max Payne 2 (vydání plánováno na konec letošního roku) či nová pokračování titulů Hidden & Dangerous, Railroad Tycoon a Serious Sam. Potvrzeny byly taktéž další plány společnosti Rockstar, která prý v současnosti pracuje na celkem deseti nových titulech, z nichž pouze několik bylo již ohlášeno! Poslední uveřejněné informace navíc hovoří o tom, že v přípravě je již v pořadí čtvrtý plnohodnotný díl série Grand Theft Auto.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Stane se Sega obětí nenažranců z firem Electronic Arts a Microsoft?

Není to tak dávno, co jsme vás informovali o plánovaném spojení japonských společností Sega a Samm Corporation. Tato jistě zajímavá akvizice, která vejde oficiálně v platnost 1. října letošního roku, by měla být podle zástupců firmy přínosná pro obě strany. Zatímco Sega se potýká s neúspěchem na americkém trhu, kde její sportovní tituly podlehly náporu her firmy Electronic Arts, Sammy sbírá úspěchy na všech frontách díky své nesmírně populární arkádové hře Pachinko. Sega si tak od spojení slibuje zvýšení svých zisků, zástupci firmy Sammy pak možnost vstupu na další světové trhy, což je Sega schopna bez větších problémů zprostředkovat. Subjekt vzniklý plánovaným spojením by měl mít hodnotu okolo 2,2 miliardy britských liber.

Firma Sega se však podle informací renomovaných světových deníků stala předmětem zájmů dvou největších firem podnikajících v branži her a herních platforem. Samozřejmě je tu řeč o softwarovém gigantu, firmě Microsoft, a také největší čistě herní společnosti světa Electronic Arts. Obě se přes příznivou finanční situaci potýkají s neúspěchem na japonském trhu a možný nákup části či eventuelně i celé společnosti Sega by tak mohl dokořán otevřít oběma firmám vrátka do bohaté a hrám zaslíbené země vycházejícího slunce.

Jak se však dalo očekávat, stejně jako v případě stále neukončené kauzy prodeje herní divize nadnárodního koncertu Vivendi, i zde všechny strany mlčí. O nepříliš růžové situaci firmy Sega však hovoří také v těchto měsících vynucená reorganizace, která si již vyžádá několik svých obětí - zhruba 20% zaměstnanců (90 lidí) této společnosti tak v nejbližších týdnech přijde o práci v Severní Americe.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Nejprodávanější konzole v Japonsku - GBA SP vede

I druhý týden prodeje konzole Game Boy Advance SP byl pro firmu Nintendo velmi úspěšný - přestože celkový počet prodaných kusů klesl z 114 000 na 83 200, náskok na druhého v pořadí je stále takřka dvojnásobný. Hluboko v poli poražených naopak končí konzole Xbox společnosti Microsoft, která se po nadějnějších obdobích opět propadla k necelým dvěma tisícům prodaných kopií.

  • Game Boy Advance SP: 83 200 (Roční: 197 300)
  • PlayStation 2: 46 200 (Roční: 648 200)
  • Game Boy Advance: 26 200 (Roční: 663 000)
  • GameCube: 5 600 (Roční: 168 600)
  • Xbox: 1 800 (Roční: 40 200)
  • PSOne: 1 700 (Roční: 24 100)
  • Wonder Swan Crystal: 630 (Roční: 12 500)
  • Wonder Swan Color: 290 (Roční: 8 200)
  • Game Boy Color: 250 (Roční: 7 400)

Zdroj: Planet Nintendo

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 16. - 22. února 2003)

Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

PC - žebříček
Ani v druhý týden svého prodeje nepřepustil první místo skvělý strategický titul Command and Conquer: Generals, na nějž se však ze zadu lepí dva počiny herní série The Sims. Zajímavé je, že kromě původní hry se do desítky nejlepších vklínily také datadisky Unleashed, On Holiday a Hot Day. Nutno také zmínit, že v žebříčku se objevily hned dvě novinky - hry Project IGI 2: Covert Strike a datadisk Shrouded Isles určený pro MMOH Dark Age of Camelot.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Command And Conquer: Generals 2
2. ë 4. The Sims 21
3. ë 5. The Sims: Unleashed 21
4. N Project IGI 2: Covert Strike 1
5. í 3. Sim City 4 6
6. í 2. Unreal 2: The Awakening 3
7. N Dark Age of Camelot: Shrouded Isles 1
8. í 7. American Conquest 2 2
9. ë 10. The Sims: On Holiday 47
10. ë 11. The Sims: Hot Date 66

PlayStation 2 - žebříček
Nic nového pod sluncem aneb krátký popis dění v žebříčku nejprodávanějších her pro konzoli GameCube. Prvních šest her tak zůstalo ve stejném pořadí jako před týdnem, do první desítky se zpět vklínil titul WRC 2 Extreme.

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Sims 4
2. - 2. Mortal Kombat: Deadly Alliance 2
3. - 3. The Getaway 12
4. - 4. Grand Theft Auto: Vice City 16
5. - 5. FIFA 2003 18
6. - 6. Lord of The Rings - The Two Towers 16
7. ë 8. WWE Smackdown! Shut Your Mouth 15
8. í 7. James Bond 007: Nightfire 13
9. ë 11. WRC 2 Extreme 13
10. í 9. Pro Evolution Soccer 2 18

Xbox - žebříček
Velmi dobře si v první týden svého prodeje vedla hra Dead To Rights - zařadila se tak na druhé místo, hned za suverénní bojovku Mortal Kombat: Deadly Alliance. Na slušném třetím místě se zatím drží Xbox verze titulu Tom Clancy`s Splinter Cell, který by měl být od zítřka oficiálně prodáván také u nás.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Mortal Kombat: Deadly Alliance 2
2. N Dead To Rights 1
3. í 2. Tom Clancy`s Splinter Cell 13
4. í 3 Halo: Combat Evolved 50
5. í 4. FIFA 2003 17
6. í 5. Minority Report 2
7. ë 11. Tom Clancy`s Ghost Recon 12
8. í 6. Medal of Honor: Frontline 12
9. í 7. Championship Manager: Season 02/03 12
10. í 9. Tiger Woods PGA Tour 2003 13

GameCube - žebříček
Jeden z posledních zástupců klasických plošinovek, titul Rayman 3, se pomalu ale jistě chystá zaútočit na hráče většiny herních platforem dneška. Svou premiéru si již odbyla verze pro konzoli GameCube, která se po startu zařadila na slušné páté místo. V čele jsou tituly Mortal Kombat: Deadly Alliance a Super Mario Sunshine.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Mortal Kombat: Deadly Alliance 2
2. - 2. Super Mario Sunshine 21
3. ë 4. Star Fox Adventures 14
4. ë 5. Mario Party 4 13
5. N Rayman 3 1
6. - 6. Eternal Darkness: Sanity`s Requiem 17
7. - 7. Luigi`s Mansion 36
8. í 3. Star Wars: Bounty Hunter 3
9. ë 10. Super Smash Bros: Melee 39
10. ë 13. FIFA 2003 17

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Žebříček nejprodávanějších her v USA (týden 9. - 15. února 2003)

Vývoj prodejnosti her v USA rozhodně není nezajímavý a i to je jeden z důvodů, proč vám opět přinášíme žebříček nejprodávanějších her pro PC v této zámořské velmoci.

AP Název hry
1. Command & Conquer: Generals
2. Battlefield 1942: Road To Rome
3. Unreal II: The Awakening
4. Sim City 4
5. The Sims Deluxe
6. The Sims: Unleashed
7. Zoo Tycoon
8. Battlefield 1942
9. Medal Of Honor: Allied Assault Spearhead
10. NASCAR Racing 2003 Season

Zdroj: NPD

Váš názor Další článek: Nový patch pro českou verzi hry Gothic

Témata článku: , , , , , , ,