Byznys hrátky: GTA IV útočí na mou bezpečnost, tvrdí právník

GTA IV útočí na mou bezpečnost, tvrdí známý právník Thompson, odpůrce herního průmyslu * DualShock se vrací na PS3, služba Home překvapivě odložena * Microsoft prodal 11,6 milionů konzolí Xbox 360. Kdo vládne? * Wii Zapper i v Evropě ještě letos * Novému PSP se daří, prodeje vylétly vzhůru

GTA IV útočí na mou bezpečnost, tvrdí známý právník

Známý americký právnik Jack Thompson, který proslul žalobami na řadu her v čele se sérií GTA, je přesvědčen, že připravovaný čtvrtý díl série nepřímo obsahuje a útočí na jeho osobu. Podle dopisu, který Thompson zaslal federálnímu soudu na Floridě, se v jedné z prvních misí hry objeví právník, jenž zde vystupuje proti hernímu průmyslu - a jako takový bude hlavním hrdinou zavražděn. Thompson tvrdí, že tato postava byla inspirována jím samým a žádá její odstranění ze hry.

"Skutečnost, že právník, který je zabit hned v prvním Nikově misí, se snaží bojovat proti hrám, přímo ukazuje na mou maličkost. Není to poprvé, co se na mě snaží Rockstar Games a Take Two útočit... Stačí si vzpomenout na moje označení za bisexuálního pedofila na oficiálních firemních stránkách," dodává Thompson. Ve zmíněném dopise dále konstatuje, že rozhodnutí zabít právníka ve hře může vést k podobnému jednání v reálném světě, což přímo ohrožuje jeho bezpečnost. Thompson proto zažádal o odstranění tohoto obsahu do minulého pátku. "Zachovejte se adekvátně, nebo uvidíte," varoval tvůrce hry. Zda byl obsah odstraněn či jak hodlá aktivní právník pokračovat, nebylo v době přípravy tohoto článku známo.

Zdroj: Next-gen.biz

DualShock se vrací na PS3, služba Home překvapivě odložena

Tokyo Games Show, jež se uskutečnilo minulý týden, přineslo řadu odhalení ze strany domácí Sony. Ta mezi jinými potvrdila návrat vibrujícího DualShocku, jehož třetí verzi nabídne již brzy do běžného prodeje. "Lidé si vyžádali, abychom oživili vibrace v ovladači," vysvětluje prezident herní divize, Kaz Hirai, a dodává: "V první chvíli jsme si mysleli, že zkombinovat obě funkce bude velmi obtížné, nakonec jsme však překonali veškeré překážky." DualShock 3 bude jinak totožný se současným ovladačem SIXAXIS, přičemž jeho podporu již ohlásila řada her: namátkou Devil May Cry 4, Metal Gear Solid 4, Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction nebo Echochrome, když všechny jmenované si mohli šťastlivci na výstavě TGS vyzkoušet. Podle oficiálního vyjádření Sony se DualShock 3 dočkají v Japonsku již v listopadu, Evropa a Severní Amerika budou muset posečkat na jaro příštího roku.

Hirai zároveň potvrdil odklad spuštění služby Home, které se majitelé konzole PS3 nedočkají dříve než na jaře příštího roku. Prezident firmy k tomuto uvedl, že firma chce s Home nabídnout "celosvětovou službu, která obsáhne množství obsahu tak, aby uspokojila všechny rozdílné hráče po celém světě." Jeho prohlášení nicméně nezmiňuje, zda se na odkladu podílely technické potíže. Podle Hiraie však má odklad smysl, když v Home stále vidí obrovský potencionál. "Velmi dlouho jsme pracovali s klasickým typem videoher i business modelu. Home nám nabídne možnost využít i další oblasti jako in-game reklamu a jiné, kolem kterých Sony do této chvíle pouze našlapovala." Hirai zároveň potvrdil, že firma pracuje i s řadou neherních společností tak, aby učinila nabídku služby ještě atraktivnější.

Zdroj: GI.biz, Gamasutra, Next-gen.biz, GameSpot

Microsoft prodal 11,6 milionů konzolí Xbox 360. Kdo vládne?

Zajímavé reakce vzbudila zpráva Microsoftu z minulého týdne, podle níž firma doposud prodala celkem 11,6 milionů konzolí Xbox 360. Číslo, které bylo zpochybněno a označeno za množství konzolí, které leží na pultech prodejen (a nebyly tudíž prodány koncovým zákazníkům), by tím Xbox 360 vyneslo zpět do čela nepsaného závodu o titul nejprodávanější next-gen platformy. Zástupci Microsoftu přesto vyvrátili tvrzení, podle nichž tyto konzole byly do obchodů pouze zavezeny: a tvrdí, že jejich statistiky uvádějí počet skutečně prodaných konzolí.

Co z toho vyplývá? Zajímavé srovnání s konkurencí, zejména pak s japonským Wii, které podle nezávislých údajů v minulých týdnech překonalo Xbox 360. Zajímavý je v tomto zejména report deníku Financial Times, podle nějž bylo do konce července (a srpna v případě Japonska) prodáno 9 milionů kusů Wii, 8,9 milionů Xbox 360 a 3,7 milionů PS3. Která konzole tedy skutečně vede v prodejích? Přesný obrázek nenabízí žádný ze zdrojů, přičemž je stále možné, že Xbox 360 zůstává před japonským Wii. Otázkou je na jak dlouho.

Zdroj: Next-gen.biz

Krátké zprávy:

  • Nintendo potvrdilo, že nový ovladač Wii Zapper bude v Evropě uveden ještě letos před Vánoci, když se jej dočkáme nejen jako součást nové hry postavené na sérii The Legend of Zelda, ale bude prodáván i separátně. V USA, kde je zahájení prodeje plánováno již na 19. listopadu, byla stavena doporučená maloobchodní cena 19,99 dolarů. Dalšími hrami, které nový ovladač využijí, jsou např. tituly Medal of Honor Heroes 2, Ghost Squad nebo Resident Evil: The Umbrella Chronicles.
  • Sony odhalila, že za první dny prodeje Slim & Lite verze handheldu PSP vyskočily prodeje ve Velké Británii na zhruba 17 000 kusů konzole. To je znatelný nárůst oproti předchozím týdnům, v nichž však prodeje původního PSP dosáhly historického dna i kvůli snaze Sony o stažení staré verze z trhu.
  • Podle mnohých spekulací dnes Nvidia oznámí nové integrované grafické řešení pro základní desky osazené procesory Intel. Firma se tím snaží změnit svoji pozici u základních desek právě pro procesory Intel, kde je její podíl mezi integrovanými čipy menší než 1 % (u AMD jde o celých 62 %).
  • Zástupci Microsoftu v rozhovoru pro server Bloomberg potvrdili, že se firma hodlá v budoucnu s konzolí Xbox 360 primárně soustředit na evropský trh. Microsoft přitom dále aktivně podporuje prodej v Japonsku, kde doposud dosáhl tržního podílu 8,7 %, přestože místní odborníci upozorňují, že ani další, na japonské publikum cílené tituly nemusí na místním dosti specifickém trhu pomoci.
  • Perpetual Entertainment oznámili, že se v následujících týdnech rozejdou se zhruba 30 až 40 zaměstnanci. Důvodem má být přechod od vývoje k betatestu online titulu Gods and Heroes pro PC.
  • Sony před dalším snížením ceny konzole PS3 upřednostní propagaci zařízení jako levné alternativy Blu-Ray přehrávače. Potvrdili to zástupci firmy, podle nichž máme s koncem roku očekávat příchod dalšího, atraktivního obsahu na Blu-Ray discích.
  • Sega očekává, že se jejího nejnovějšího titulu Mario and Sonic at the Olympics prodají 4 miliony kopií. Nebylo však specifikováno, v jakém časovém horizontu společnost dosažení tohoto čísla předpokládá. Je pravděpodobné, že v prodejích aktivně vypomohou olympijské hry v Pekingu, které se uskuteční příští rok. Pro porovnání: původního Sonica se prodaly shodně 4 miliony kopií.

Nejprodávanější hry nové generace ve Velké Británii
Data platná pro týden 9. až 15. září

Microsoft Xbox 360
1. John Woo Presents Stranglehold
2. Medal of Honor: Airborne
3. Bioshock
4. Two Worlds
5. Tiger Woods PGA Tour 08
6. Forza Motorsport 2
7. Stuntman: Ignition
8. Blue Dragon
9. Blazing Angels 2: Secret Missions Wwii
10. Moto GP 07

Nintendo Wii
1. Super Paper Mario
2. Wii Play
3. Tiger Woods PGA Tour 08
4. Big Brain Academy
5. Boogie
6. Mario Party 8
7. Resident Evil 4
8. Mario Strikers Charged Football
9. The Legend of Zelda: Twilight Princess
10. Harry Potter and the Order of the Phoenix

Sony PlayStation 3
1. Heavenly Sword
2. Colin McRae: DiRT
3. Resistance: Fall of Man
4. MotorStorm
5. Tom Clancy`s Ghost Recon: Advanced Warfighter 2
6. F1 06
7. Virtua Tennis 3
8. Ridge Racer 7
9. Tom Clancy`s Rainbow Six: Vegas
10. Ninja Gaiden Sigma

Váš názor Další článek: Oslavte 10. výročí vydání RPG Fallout

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,