Byznys hrátky: GTA ukradeno

GTA: San Andreas - nové informace a krádež * Čínská vláda finančně podpoří vývoj online her * Halo 2 poráží v prodejnosti i filmy * Andrea Verešová jako Lara Croft * Andrea Verešová jako Lara Croft * Jak se daří Xboxu v Británii? * Americké rodiče herní násilí nezajímá * EA opět roste * Bude datadisk k Doomu 3 * Kdy vyjde World of Warcraft? * KOlik stojí přechod na next-gen konzole

GTA: San Andreas - nové informace a krádež

Do vydání dlouho očekávaného páteho dílu nesmrtelné ságy Grand Theft Auto zbývá pár dní, a tak není divu, že přípravy na všech frontách finišují. Rockstar Games na oficiálních stránkách hry konečně odtajnili poslední část San Andreas, město hazardu a neřesti Las Ventura. Krom kasín se v něm objeví i velký zábavní park, velkou bikovou arénu a další čtvrtě lákající k utracení přebytečných financí.

Bohužel k nelibosti tvůrců to není vše. Piráti, kterým se nedávno podobný kousek povedl i s Halo 2, se zmocnili finální verze hry a vystavili ji na internetu. Rockstar vydal oficiální tiskové prohlášení, v němž označil všechny operace s nelegální verzí hry za krádež a poprosil všechny o pomoc s hledáním jakýchkoli informací ohledně takovéto verze. Zaslat je můžete na adresu piracy@rockstargames.com.

Hra by měla vyjít 26. října v USA a o tři dny později v Evropě. Více o ní se dozvíte z našeho obřího preview.

Zdroj: GameSpot, homepage

Čínská vláda finančně podpoří vývoj online her

Podle zpráv čínské vládní tiskové agentury se čínská vláda rozhodla investovat jednu až dvě miliardy yuanů (zhruba 120 - 241 miliónů dolarů) čínským herním vývojářům na vývoj až 100 online her. Tato investice bude postupně poskytována v letech 2004 - 2008.

Očekává se, že čínský onlinový herní trh poroste zhruba dvakrát rychleji než tento trh v jiných zemích jihovýchodní Asie a že v roce 2008 dosáhne ročního obratu 823 miliónů dolarů. Předběžné průzkumy trhu ukazují, že momentálně vládnou na čínské online scéně zejména jihokorejské hry; a přesně tuto situaci chce čínská vláda změnit.

Podle zákulisních zpráv, které se ohledně této problematiky objevují se zdá, že čínská vláda doufá vytvořit "lepší" a "přínosnější" počítačové hry; tomu napovídá i to, že současné projekty jsou často postaveny na klasických čínských literárních dílech. V souvislosti s tím na tamním ministerstvu kultury zřídili Komisi pro herní cenzuru, která například před pár dny zakázala distribuci PC strategie Hearts of Iron kvůli "překrucování histroických faktů při popisech Mandžuska, západního Xinjangu a Tibetu jakožto nezávislých územích, jak jsou prezentovány ve hře."

Zdroj: Gamasutra

Halo 2 poráží v prodejnosti i filmy

Do vydání očekávané akce Halo 2 chybí ještě dva týdny, přesto už nyní hra trhá prodejnostní rekordy. Jen ve Spojených státech si totiž pokračování titulu, který dal konzoli Xbox tvář, předobjednalo 1,5 miliónů zákazníků. V okamžiku prodeje tak hra vygeneruje obrat vyšší než měla nejen jakákoli hra, ale rovněž i libovolný film v den svého uvedení do prodeje. Hra vyjde 9. listopadu.

Zdroj: Gamer´s Hell

Andrea Verešová jako Lara Croft

Známá modelka Andrea Verešová nemá k hrám záporný vztah. Momentálně totiž v pražském metru natáčí reklamu na počítačovou hru, ve které ztvární dle svých slov "hrdinku typu Lary Croft". V reklamě pro anglickou produkci ztvární slovenská miss 1999 studentku, která si při jízdě metrem čte časopis o videohrách. Ten ji pohltí natolik, že když vystupuje, promění se v jeho hrdinku.

Reklama je určena prozatím pouze pro západní Evropu, takže se s ní pravděpodobně v tuzemsku nesetkáme.

Zdroj: Idnes

Civilization 4 je ve vývoji

Na začátku minulého týdne se na stránkách Atari.com objevila zmínka o Civilization 4, nicméně stejně tak rychle a elegantně byla zakrátko smazána. Proč? To nikdo neví. Jedno je však jisté, Firaxis na vývoji pokračování jedné z nejlepší série tahových strategií, co kdy vznikly, skutečně dělá. „Pracujeme na Civ 4,“ stroze odvětili autoři jednomu z novinářů. Nechali se také slyšet, že veškeré informace podají až na počátku roku 2005.

Zdroj: Computer And Video Games

Jak se daří Xboxu v Británii?

Podle tiskového prohlášení britské pobočky společnosti Microsoft se minulý týden stala jejich konzole Xbox nejprodávanější konzolí na trhu, když její průběžná prodejnost v týdnu dosáhla 53% podílu na trhu - což je ještě o 4% více, než kolik měla ještě týden před tím.

Nicméně pravdou, o které se v tiskovém prohlášení již nemluví, je fakt, že britský trh momentálně prakticky nekupuje PS2 (ta má nejslabší prodejnost v celé své historii), protože všichni koupěchtiví zákazníci čekají, až na trh bude uvedena PStwo.

Prozatím se Xboxu od jeho uvedení na trh v roce 2001 prodalo ve světě zhruba 15,5 miliónů kusů (nejedná se o reálnou prodejnost, ale o počet kusů Xboxu dodaných do obchodních sítí); což sice může znít jako vysoké číslo, ale ve srovnání s prodejností Play Stationu je to naprosto zanedbatelná sumě (PS2 dosáhla v lednu tohoto roku 70 miliónů prodaných kusů a nyní se toto číslo odhaduje na 72 miliónů; PS přesáhla v květnu 2004 hranici 100 miliónů prodaných kusů). Onlinová služba Xbox Live má nyní něco přes milión uživatelů a odhaduje se, že do června příštího roku to bude 1,5 miliónu; zatímco PS2 registruje již nyní přes 3 milióny online hráčů.

Celkově se PS prodává celosvětově lépe než Xbox a tato situace se změnila pouze v několika posledních měsících, kdy před příchodem PStwo prodejnost PS2 klesá, zatímco Microsoft postupným snižováním ceny Xboxu svou prodejnost zvyšuje; alespoň co se týče podílu na trhu.

Zdroj: Gamasutra

Americké rodiče herní násilí nezajímá

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Kaiser Family Foundation se američtí rodiče nijak zvlášť nestarají o nevhodný obsah počítačových her; rozhodně ne více, než o stejnou problematiku v jiných médiích.

Podle výsledků průzkumu se na 60% rodičů zabývá tím, jak často a v jaké míře televize ukazuje sex jejich dětem; 53% řešilo totéž s televizním násilím. 34% se zabývalo celkově nevhodným obsahem televizního vysílání, zatímco pouhých 15% se zabývá internetem a jeho obsahem; 10% rodičů si stěžovalo na filmy, 7% na hudbu a pouhých 5% se pozastavilo nad obsahem videoher.

53% dotazovaných rodičů se rovněž vyslovilo pro zachování současného systému hodnocení dostupnosti produktů zábavního průmyslu; současný model jim vyhovuje víc než možný budoucí přechod na jednotný systém hodnocení filmů, televizních pořadů i her.

Zdroj: Gamasutra

EA opět roste

Největší herní vydavatel stále roste. Poslední čtvrtletí znamenalo pro společnost nárůst obratu o 35% v porovnání se stejným obdobím loni. V relativně "hluchém" prázdninovém období od července do září EA prodala (při zisku 97 miliónů dolarů) zboží za 716 miliónu dolarů (loni to bylo "jen" 530 miliónů). Dopomohly k tomu hlavně miliónoví The Sims 2, Madden NFL 2005, Burnout 3: Takedown a NCAA Football 2005. Nejvíce si ovšem firma pochopitelně slibuje od následujícího čtvrletí, kdy hodlá svým obratem atakovat 1,5 miliardovou hranici.

Z tiskové konference rovněž vyplynulo, že The Sims 2 se už prodalo po celém světě na 3 milióny kusů. Přitom překvapivě v samotné severní Americe našlo odbyt jen 30% z tohoto počtu. USA a Kanada však zůstávají pro EA primárním trhem - ze zmiňovaných 716 miliónů se záoceánští zákazníci zasloužili o 473 miliónů.

Představitelé EA také ohlásili další díl FPS série Medal of Honor. Titul pracovně nazvaný Medal of Honor 4 vyjde na konzolích pravděpodobně do března 2005.

Zdroj: GameSpot

Střípky ze světa herního byznysu

  • Byl potvrzen vývoj přídavného balíčku Doom 3: Resurrection of Evil, na němž se podílí Nerve Software společně s ID Software. Jedna z nejlépe prodávaných akčních stříleček vůbec se tak dočká nových map (až pro 8 hráčů), prvků a zbraní (přibude i stará známá kulovnice!). Datum vydání ještě není známo, nicméně už teď je nad slunce jasné, že budete potřebovat Doom 3 coby základ (jak jinak).
  • Na Detroit Free Press se objevila zajímavá zpráva týkající se konečného data vydání velice očekávané MMORPG World of Warcraft. Od nynějška je datum 22. listopadu -snad- definitivní, což se od původně předpokládaného 15.11. o jeden týden různí. Mluvčí Vivendi Universal Games však řekl, že WoW bude vydán hned týden po další z očekávaných pecek, a sice Half-Life 2. Ježíšek bude mít letos náročné Vánoce.
  • Přechod na novou platformu je vždy nákladná záležitost; a nadcházející období next-gen konzolí již nyní čerpá značné sumy z rozpočtů velkých vývojářských studií. O jaké sumy se jedná dává tušit prohlášení společnosti Lionhead Studios, podle nějž společnost hodlá uvolnit 7 miliónů liber (asi 360 miliónů korun) na vývoj her právě pro next-gen konzole; konkrétně pro Xbox 2 a PS3. Společnost získala tyto finance od několika soukromých společností výměnou za velké množství svých akcií. Podle tiskového prohlášení množství těchto akcií není majoritní.
  • Fanoušci Maria, třeste se. Nejnovější přírůstek do velice obsáhlé rodiny postavičky s modrými monterkami přichází na GameCube a Game Boy Advance SP již 12. listopadu. Příběh je zcela typický, máte totiž opět za úkol zachránit princeznu, která byla unesena. Po cestě potkáte mnoho různých postav a je jen na vás, abyste poznali, zdali jsou přátelské či nikoliv. Do vínku bylo Mariovi dáno mnoho nových pohybů, bude moci sbírat předměty, ale hlavně jeho grafické zpracování nabude třetího rozměru. Hru u nás vydává CONQUEST entertainment.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 10. - 16. října 2004)

Žebříčky jsou věcí nudnou, leč poučnou. Nevím, o čem se z nich poučíte vy, ale já se poučil o tom, že život je pes. Protože ať se každý týden modlím sebevíc, aby zdrojové stránky s přehledy nefungovaly a byly mimo provoz a já se s nimi dělat nemusel, vždycky je nakonec najdu bezproblémově fungující a čerstvě aktualizované... No co se dá dělat, jde se na věc...

Celkový žebříček
Boj o prvenství mezi fotbalovými hrami začal; týden starou FIFu 2005 prozatím z prvního místa sesadil nově vyšlý PES4, ale otázkou samozřejmě zůstává, na jak dlouho? Jak doapdne souboj dvou vyrovnaných konkurentů ukáží až příští týdny.

AP MP Název hry PT
1. N - Pro Evolution Soccer 4 1
2. í 1. FIFA 2005 2
3. ë 7. Tony Hawk`s Underground 2 2
4. í 2. Fable 2
5. - 5. Burnout 3: Takedown 6
6. í 4. The Sims 2 5
7. í 3. Pokemon Fire Red 3
8. - 8. Star Wars: Battlefront 4
9. í 6. Rome: Total War 3
10. í 9. Pokemon Leaf Green 3
11. - 11. The Simpsons: Hit and Run 51
12. ë 22. Shark Tale 2
13. í 10. Def Jam Fight For Ny 3
14. ë 25. Crash Twinsanity 2
15. í 12. Need For Speed: Underground 48
16. ë 26. Sonic Heroes 36
17. N - Donkey Konga 1
18. ë 20. Finding Nemo 55
19. í 16. Conflict: Vietnam 7
20. í 14. Colin McRae Rally 2005 4

PC - žebříček
The Sims 2 stále s přehledem vedou prodejnost na PC; stejně dobře se dží i strategie Rome: Total War a Warhammer 40.000. A ani ve zbytku žebříčku nic zásadního nenajdete, protože PC tentokrát nepředvedlo žádnou výrazně úspěšnou novinku.

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Sims 2 5
2. - 2. Rome: Total War 3
3. - 3. Warhammer 40,000: Dawn of War 4
4. ë 6. FIFA 2005 2
5. í 4. Call of Duty: United Offensive 4
6. ë 7. Doom 3 10
7. í 5. Star Wars: Battlefront 4
8. - 8. Championship Manager: Season 03/04 48
9. ë 14. Call of Duty: Deluxe Edition 3
10. - 10. Tiger Woods PGA Tour 2005 4

PlayStation 2 - žebříček
Kromě zjevné novinky v podobě hry ToCA Race Driver 2 v žebříčku najdeme ještě dvě skrytější novinky; a to Crash Twinsanity a Shark Tale. Tyto hry vyšli až v druhé půli předchozího týdne, takže do tabulky nezasáhli - a to se teĎ snaží napravit.

AP MP Název hry PT
1. N - Pro Evolution Soccer 4 1
2. í 1. FIFA 2005 2
3. - 3. Tony Hawk`s Underground 2 2
4. í 2. Burnout 3: Takedown 6
5. í 4. Star Wars: Battlefront 4
6. ë 11. Crash Twinsanity 2
7. í 5. Def Jam Fight For Ny 3
8. ë 15. Shark Tale 2
9. N - ToCA Race Driver 2 1
10. í 6. Resident Evil: Outbreak 5

Xbox - žebříček
Druhý týden po vyjití FIFy 2005 a Fable je konečně vše, jak má být; populární fotbal je na rpvním místě a Fable "až" druhá...

AP MP Název hry PT
1. ë 2. FIFA 2005 2
2. í 1. Fable 2
3. - 3. Burnout 3: Takedown 6
4. ë 5. Tony Hawk`s Underground 2 2
5. í 4. Tiger Woods PGA Tour 2005 4
6. ë 7. Def Jam Fight For Ny 3
7. ë 8. Outrun 2 3
8. í 6. Star Wars: Battlefront 4
9. ë 14. Crash Twinsanity 2
10. ë 11. Colin McRae Rally 2005 4

GameCube - žebříček
Hmm... Žebříček. Toto je žebříček. Je toto žebříček? Ne, toto není žebříček, toto je tabulka (aneb ukázkové rozhovory z prvních lekcí učebnic cizích jazyků vedou zásadně jedinci výrazně podprůměrných komunikačních i jiných, pravděpodobně kognitivních schopností).

AP MP Název hry PT
1. N - Donkey Konga 1
2. - 2. FIFA 2005 2
3. í 1. Pikmin 2 2
4. ë 5. Tony Hawk`s Underground 2 2
5. í 3. WWE: Day of Reckoning 5
6. í 4. Animal Crossing 4
7. ë 18. Harvest Moon: A Wonderful Life 27
8. ë 14. Shark Tale 2
9. í 6. Tiger Woods PGA Tour 2005 4
10. í 7. Def Jam Fight For Ny 3

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

The Sims 2 v USA stále s přehledem vedou tabulky prodejnsoti; ale ani příchod nového dílů neodradil všechny maniaky před tím, aby do amerického žebříčku nedostali i The Sims Deluxe... Nepsal jsem tohle náhodou už před týdnem? Psal, ale to byli The Sims Deluxe "jen" sedmí; zato tento týden jsou pátí. Ti američaní se prostě svých SIMáků nenabaží.

AP Název hry
1. The Sims 2
2. Rome: Total War
3. Star Wars: Battlefront
4. Call of Duty: United Offensive
5. The Sims Deluxe
6. Final Fantasy XI Chains of Promathia
7. Warhammer 40.000: Dawn of War
8. Doom 3
9. Call of Duty

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Váš názor Další článek: Hattrick - soutěž se rozjíždí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,