Byznys hrátky: GTA zasahuje do voleb amerického prezidenta!

GTA zasahuje do voleb amerického prezidenta * Herní průmysl roste, jeho objem činí již 7 miliard! * Activision zveřejnili svůj vydavatelský plán, DOOMa 3 se dočkáme nejspíše až na podzim * Haitská aféra nekončí, tentokráte směřuje k floridskému soudu * Volvo bude propagovat nový vůz reklamou v enginu Rallisport Challenge 2.

GTA zasahuje do voleb amerického prezidenta

Série GTA nudí hráče i herní žurnalisty – nikoliv však svými herními tituly, ale nekončícími aférami, z nichž poslední dvě si opět našly cestu do dnešního vydání Byznys hrátek. Bez ohledu na veškeré předchozí žaloby a problémy mateřské společnosti Rockstar Games si vzal tentokrát proslulou herní řadu Grand Theft Auto na mušku člověk, který se může za jistých okolností stát novým americkým prezidentem.

Nejedná se o hloupý žert. Na adresu GTA pronesl svůj projev známý senátor Joseph Lieberman, kandidát na amerického prezidenta za demokraty. Zřejmě v poslední snaze zvrátit nepříznivé vyhlídky a z nich plynoucí takřka nulovou šanci na zvolení se tak pokusil při příležitosti návštěvy ženského fóra na jedné americké univerzitě získat politické body na úkor známé herní série

Ve svém projevu tak prezidentský kandidát mimo jiné uvedl, že „hráč je odměňován za mlácení žen, jejich povalení na zem, kopání do nich a následné jejich ubití k smrti.“ „Vyzývám všechny zábavní společnosti – i když mají právo podobné věci vydávat, aby tak v zájmu zachování úcty další generace našich synů k ženám nečinily.“

Co dodat? Od politiků bychom měli čekat co nejobjektivnější pohled a nejširší rozhled. Přesto je i Joseph Lieberman úkazem člověka, který dokáže z hry s průměrnou dobou životnosti kolem šedesáti hodin vytáhnout naprosto nepodstatný fragment, který je navíc vytrhnut z kontextu.

Zdroj: GameSpot

Herní průmysl roste a sílí

O rostoucím významu herního průmyslu vás přesvědčuji takřka týden co týden, na pomoc si tentokráte vezmu i konkrétní čísla. Sedm miliard - právě toto číslo reprezentuje obrat herního průmyslu v USA za minulý rok. Tím hry pokořily další zajímavou hranici a narozdíl od jiných odvětví zábavního průmyslu zaznamenaly v uplynulém roce silný růst.

Co se týče jeho rozčlenění, PC hry si z tohoto koláče ukousli 1,2 miliardy, přičemž "zbylých" 5,8 si mezi sebou rozdělili výrobci jednotlivých konzolí. Zajímavé je, že naprostá většina nejprodávanějších her není ze šuplíku agresivní, neurvalá zábava plná krve, jak se nám snaží někteří "zasvěcení" politikové dokázat. Sice nejvíce se na dominantních konzolích opravdu prodávají akční hry (27%, na PC jsou to strategie - rovněž 27%), ovšem zpravidla se jedná o tituly přístupné i dětem. Her se značkou "M" (pro starší 17 let), mezi nimiž je i slavná série GTA, je mezi první padesátkou nejprodávanějších her pouhých pět.

Zdroj: GameSpot

Activision zveřejnili svůj vydavatelský plán

Také společnost Activision využila počátku roku ke zveřejnění svého vydavatelského plánu, který jako vždy obsahuje tituly nepochybných kvalit. Bezesporu nejzajímavější poznatek pak hovoří jasně - veleočekávané a neustále odkládané akce Doom 3 se s největší pravděpodobností dočkáme až na podzim letošního roku. I tak se však máme v podání Activision na co těšit - vždyť, posuďte sami:

V druhém čtvrtletí letošního roku nás tak čekají zejména na filmové licence vázané tituly jako Shrek 2 a Spider-Man 2. Krom toho se dočkáme i pokračování True Crime: Streets of LA. Následuje několik dětských titulů a pak samé „osvědčené“ série – nový Tony Hawk, RPG X-Men Legends a FPS Call of Duty: Finest Hour (pouze však pro PS2). Až v dalších měsících bychom se měli dočkat trojice Doom 3, Rome: Total War a Vampire Blood Lines. S touto sestavou hodlá dle svého šéfa dosáhnout Actvision v příštím roce magického obratu 1 miliardy amerických dolarů.

Zdroj: Gamer´s Hell

Haitská aféra ani nadále nekončí

Populární americký server GameSpot zveřejnil další informace o kauze Haiťané vs. Rockstar Games, o které jsme vás již několikráte informovali. Jak si tedy ti pozornější z vás jistě vzpomínají, haitská komunita v této době upozorňovala na svou diskriminaci ve hře GTA: Vice City, která podle jejich názoru vyzývá k zabíjení příslušníků tohoto národa. Přestože hlasy odborníků i analytiků upozorňovali na absurditu celého obvinění, kauza pokračuje – a v posledních týdnech již na poli soudním.

Přestože se zdálo, že spor definitivně ukončí vstřícný krok Rockstar Games (tvůrci raději hlášku "Zabijte Haiťany", kterou je uvozena jedna z misí, stáhli z aktuální verze hry), opak je pravdou. Vše tak dospělo až k podání žaloby. Nejnovější zprávy hovoří jasně – přestože se haitské organizace rozhodly stáhnout žalobu na Rockstar Games podanou federálnímu soudu v Miami, místo toho bude celou kauzu projednávat státní soud na Floridě, kde mají podle jejich právníka větší šanci uspět. Doufejme, že se jim to v rámci zachování zdravého rozumu nepodaří.

Zdroj: GameSpot

Reklama na Volvo S40 v enginu hry Rallisport Challenge 2!

O vzrůstajícím významu herního průmyslu jste se mohli dočíst výše, klasická čísla však tentokráte nahradí hmatatelné výsledky – těmi je jistě zájem společnosti Volvo, která se požadavek originální a netradiční reklamy rozhodla řešit netradičním způsobem. Tím má být reklama v herním enginu titulu Rallisport Challenge 2 pro Xbox, kterou pro Volvo připraví samotný Microsoft.

Švédská automobilka hodlá reklamou propagovat připravovaný sedan S40, Microsoft by jí tak měl dodat speciální prezentaci tohoto nového vozu – zda-li se však skutečně objeví na obrazovkách televizí (a kdy), není prozatím známo. Samo Volvo však doufá, že touto cestou snáze přesvědčí dvacátníky a třicátníky. Zda-li se projekt vydaří, to se dozvíme v nejbližších měsících.

Zdroj: GameSpot, AdAge

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Jeden z největších hitů a taháků konzole Xbox, akce Halo studia Bungie, se po četných odkladech dočkala loni na podzim také své PC konverze. I ta se částečně podílela na dosažení úctyhodného čísla 4 miliónů prodaných kopií tohoto titulu, kterým se dnes tvůrci pochlubili (přičemž právě PC verze se měla na tomto úspěchu podílet půl miliónem kopií). S ohledem na nedávno zveřejněný údaj 13,7 miliónů vlastníků konzole Xbox tak můžeme směle zdůraznit, že jeden ze čtyř majitelů této platformy má doma také originální kopií akce Halo. Očekávaného druhého dílu této hry se podle posledních zpráv dočkáme v létě letošního roku.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 28. prosince – 3. ledna 2003)

Další týden, další žebříček – nic víc, nic míň.

Celkový žebříček
Britům i nadále imponují rychlá kola a tak je i v další týden nejprodávanější hrou vůbec výtvor Need For Speed: Underground společnosti EA. Vystřídal se však stříbrný medailista - edice Grand Theft Auto: Double Pack spadla až na šesté místo a její pozici tak zaujala stále úspěšná fotbalová simulace FIFA 2004. Nadále překvapivě dobře si vede rok a půl starý Hitman 2: Silent Assassin, kterému (stejně jako minulý týden) patří jedenáctá příčka.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Need For Speed: Underground 10
2. ë 4. FIFA 2004 14
3. - 3. The Simpsons: Hit and Run 13
4. ë 5. Lord of The Rings: Return of The King 11
5. ë 6. Norton Internet Security 2004 16
6. í 2. Grand Theft Auto: Double Pack 5
7. - 7. The Sims: Bustin` Out 6
8. - 8. Medal of Honor: Rising Sun 9
9. ë 14. Eye Toy: Play 30
10. í 9. Tony Hawk`s Underground 10
11. - 11 Hitman 2: Silent Assassin 33
12. - 12. Championship Manager: Season 03/04 10
13. í 10. Tiger Woods PGA Tour 2004 18
14. í 13. True Crime: Streets of La 12
15. ë 20. Medal of Honor: Frontline 69
16. ë 22. Soul Calibur 2 11
17. ë 19. Total Club Manager 2004 7
18. ë 21. Lord of The Rings - The Two Towers 60
19. ë 25. Finding Nemo 17
20. í 15. Max Payne 2: The Fall of Max Payne 10

PC – žebříček
Období herního sucha zažíváme v posledních dnech a nebýt zajímavých demoverzí (zejména akce Far Cry) i blížícího se termínu vydání dalších veleočekávaných projektů, asi by bylo veškeré dění stejně nudné, jako v případě žebříčku nejprodávanějších PC her ve Velké Británii. Tomu i nadále vévodí program program Norton Internet Security 2004, nejlepším herním titulem je druhý Championship Manager: Season 03/04.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Norton Internet Security 2004 19
2. - 2. Championship Manager: Season 03/04 10
3. - 3. The Sims 69
4. - 4. The Sims: Makin` Magic 13
5. ë 7. Call of Duty 12
6. í 5. Norton Antivirus 2004 22
7. - 6. The Sims Double Deluxe Pack 16
8. - 8. Microsoft Office 2003 Student Edition 14
9. - 9. The Sims: Superstar 36
10. - 10. The Sims: Unleashed 69

PlayStation 2 – žebříček
Čas Eye Toy se vrací! Inovace ve světě herního průmyslu zažívá ve Velké Británii znovuzrození a potvrzují to také výsledky prodeje. Prapůvodnímu výtvoru Eye Toy: Play tak nově patří třetí příčka (lépe je na tom pouze vévodící závodní simulace Need For Speed: Underground a druhý titul The Simpsons: Hit and Run), bratříček Eye Toy: Groove si pak polepšil o 24 míst a patří mu desáté místo.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Need For Speed: Underground 10
2. - 2. The Simpsons: Hit and Run 13
3. ë 8. Eye Toy: Play 30
4. í 3. FIFA 2004 14
5. í 4. Lord of The Rings: Return of The King 11
6. - 6. The Sims: Bustin` Out 6
7. í 5. Medal of Honor: Rising Sun 9
8. í 7. Tony Hawk`s Underground 10
9. ë 10. True Crime: Streets of La 12
10. ë 34. Eye Toy: Groove 9

Xbox – žebříček
Neustávající společenství starších a prověřených titulů po delší době navštívila také novinka! Na pátém místě žebříčku nejprodávanějších her pro konzoli Xbox tak debutoval výtvor Grabbed By The Ghoulies, i on se však musel sklonit před suverénně vévodící trojicí Grand Theft Auto: Double Pack, Project Gotham Racing 2 a Need For Speed: Underground.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Grand Theft Auto: Double Pack 5
2. - 2. Project Gotham Racing 2 9
3. - 3. Need For Speed: Underground 10
4. ë 6. Counter-Strike 8
5. N Grabbed By The Ghoulies 1
6. ë 8. FIFA 2004 14
7. í 5. Tom Clancy`s Rainbow Six 3 12
8. í 4. Xiii 9
9. í 7. The Simpsons: Hit and Run 13
10. - 10. Medal of Honor: Rising Sun 9

GameCube – žebříček
Stará a ohraná písnička pokračuje - Mario Kart: Double Dash!! je i nadále na čele a jak se zdá, svou pozici ani v následujících týdnech neopustí. Znovu nám však obživnula bojovka Soul Calibur 2, která stoupá výše a výše, vzdát se nehodlá ani akce Medal of Honor: Rising Sun. Nejstarším účastníkem klání v prodejnosti je fotbalová simulace FIFA 2004, která se o přízeň hráčů bije již dlouhých 14 týdnů.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Mario Kart: Double Dash!! 11
2. - 2. Star Wars: Rebel Strike - Rs 3 12
3. ë 4. Soul Calibur 2 18
4. í 3. The Simpsons: Hit and Run 12
5. - 5. Mario Party 5 8
6. ë 8. F-Zero Gx 13
7. í 6. Lord of The Rings: Return of The King 11
8. ë 11. Medal of Honor: Rising Sun 9
9. ë 10. FIFA 2004 14
10. í 9. Tony Hawk`s Underground 10

Vysvětlivky: AP – aktuální pořadí platné pro daný týden, MP – minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT – počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

I tento týden zveřejnila agentura NPD žebříček nejprodávanějších PC her v USA, který se také v období od 4. do 10. ledna letošního roku nedočkal výraznějších změn. Na čele je tak stále velkolepá akční hra Call of Duty, která nás okouzlila věrohodnou válečnou atmosférou a která musí čelit tlaku her série The Sims. V první desítce jich najdeme hned pětici, složenou ze tří datadisků a dvou speciálních edicí. Celkem u sedmi her žebříčku je jejich světovým vydavatelem společnost Electronic Arts, která tak zaznamenala další výrazný úspěch.

AP Název hry
1. Call of Duty
2. The Sims Double Deluxe
3. The Sims: Makin` Magic
4. Age of Mythology
5. The Sims Deluxe
6. SimCity 4: Deluxe Edition
7. Zoo Tycoon: Complete Collection
8. The Sims: Unleashed
9. Flight Simulator 2004: A Century of Flight
10. Star Wars: Knights of the Old Republic

Zdroj: GameSpot

Váš názor Další článek: 19 minut dlouhé video UT2004, detaily o demoverzi!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,