Byznys hrátky: Half-Life 2 - zase jsme se nedočkali

Trocha zmatků kolem Half-Life 2 * Acclaimem to vypadá špatně * Připravuje se další "převratný" projekt pro next-gen konzole * Nový předseda společnosti Codemasters * Nintentdo plánuje barevné variace Dual Screenu * Japonci jsou nadčeni next-gen handheldy * Miss Playboy propaguje počítačovou hru * Bude další Deus Ex i Thief * A dokonce i Stronghold 2

Trocha zmatků kolem Half-Life 2

Vývojářská společnost Valve oficiálně umožnila klientům systému Steam stáhnou si součásti hry Half-Life 2. Registrovaní uživatelé si mohou dopředu na harddisk nahrát očekávanou FPS a čekat až Valve umožní za hru zaplatit. Tato možnost bude podle Valve zpřístupněna brzy. Poté, co za hru zaplatí, ji budou moci zákazníci začít normálně hrát. Více informací naleznete na www.steampowered.com.

Pár dní poté se na jedné z fansite této hry objevila dlouho očekávaná informace. Samotný Gabe Newell zde uvedl, že Half-Life 2 bude dokončen již v pondělí (tedy včera). A protože uživatelé Steamu již hru měli doma staženou, znamenalo by to, že by ji mohli okamžitě začít hrát. Herním světem se začala šířit euforie... Žeby konečně?

Ale co se nestalo. Příspěvek, o kterém byla řeč výše, vzbudil zájem administrátorů serveru. Po prostudování historie příspěvků účtu Gabe Newella, troše zmatků a troše stopování IP adresy se ukázalo, že se do účtu někdo naboural. Neznámý člověk následně vydal onu zprávu o "pondělním release".

Podle příspěvku, který tentýž člověk vydal z Newellova účtu o několik hodin později, bylo zásadní chybou, že si Newell nastavil heslo jako "gaben". Doslova neznámý vtipálek napsal, že "Maybe he shouldn`t have used `gaben` for his password. Come on Gabe, you could of [sic] thought of something better than that".

Takže se zdá, že hráči se zase jednou nadchnuli zbytečně a Half-Life 2 je opět zase o kousek dál...

Zdroj: GameSpot

S Acclaimem to vypadá špatně

Zatímco herní průmysl stále ještě čeká, zda se fámy o bankrotu společnosti Acclaim ukáží jako pravdivé či nikoli, burzovní makléři na Wall Street mu již příliš mnoho šancí nedávají. Minulý pátek se akcie společnosti, obchodované na burze pod značkou AKLME, propadli na téměř polovinu ceny z počátku minulého týdne; z 18 centů za kus na desetník.

Podle záznamů burzy se také výrazně zvýšil počet prodaných kusů - ze zhruba 3 miliónů akcií denně obchodovaných v středu a čtvrtek, kdy stál kus 12 centů, na 20 miliónů kusů v pátek.

Ještě před rokem se akcie Acclaimu prodávaly za zhruba 1,10 dolarů za kus.

Důvedem propadu bylo pondělní oznámení Acclaimu, že jednání se společností, která by mu poskytla potřenou půjčku, byla po dohodě s GMAC Commercial Finance ukončena. 

Acclaim rovněž obdržel upozornění z burzy, že jeho akcie budou z obchodování vyřazeny, protože společnost nedisponuje požadovaným základním kapitálem - který v poslední době snížila na polovinu - a kromě toho společnost neodevzdala potřebnou čtvrtletní zprávu o svém hospodaření.

Zdroj: Gamespot

Připravuje se další "převratný" projekt pro next-gen konzole

Podle zprávy, která vyšla v pátek ráno, cambridgské studio Just Add Monster pracuje na "revoluční" akční adventuře pro next-gen konzole. Hra by měla být dokončena během následujících 18 měsíců.

Podle zprávy studio, které vlastní společnost Argonaut, tvrdě pracuje na tomot projektu od okamžiku, kdy dokončilo Xbox only komediální beat-em up hru Kung Fu Chaos. Název nové hry nebyl dosud oznámen a podle prvních neoficiálních informací bude hra experimentovat s on-line možnostmi.

Předpokládá se, že se bude jednat o titul určený pro Xbox 2 a že zde vývojářský tým zůročí zkušenosti nabyté právě při tvorbě hry Kung Fu Chaos. Vydavatel po předložení projektu prý hru označil za "opravdu fantastickou a zcela originální."

Dá se očekávat, že hra se dočká představení veřejnosti na E3 2006.

Zdroj: Eurogamer

Nový předseda společnosti Codemasters

Podle tiskové zprávy mají Codemasters, jedna z předních britských herních společností, nového předsedu. Stal se jím David Darling, který společnost před 18 lety společně se svým bratrem Richardem a otcem Jimem založil. Třicet šest let starý David přebral předsednictví od svého otce, který nicméně i nadále zůstal členem správní rady.

Společnost má více než 20 let dlouhou praxi v počítačovém i videoherním průmyslu a je posledním vítězem ceny pro britského podnikatele roku a David doufá, že pod jeho vedením půjdou Codemasters stále dál - k větším ziskům a ke spokojenějším hráčům. A že má dobře načato - vždyť Codemasters jsou zodpovědní za tituly jako Colin McRae Rally, TOCA Race Driver, Operation Flashpoint, LMA Manager či Club Football.

Zdroj: Codemasters

Nintentdo plánuje barevné variace Dual Screenu

Japonské společnost Nintendo plánuje vypustit speciální barevnou verzi Nintenda DS; konkrétně variantu ve stříbrné a černé barvě. Oznámil to mluvčí společnosti Mitsuaki Hagishima v posledním čísle časopisu Nintendo Dream.

"Dosud není rozhodnuto nic kromě toho, že verze bude dvoubarevná," řekl Hagishima. "Když na trh přišel GBA, měli jsme torjbarevnou verzi. Ohledně DS stále ještě přemýšlíme, jaké další barevné kombinace použít, ale do procesu rozhodování jsme začlenili i ekonomické hledisko; chceme použít barvy, které jsou ve světě populární."

Hagisihma něco málo řekl i o tajemném čtvercovém portu (viz. obrázek), který je na jednotce umístěn vedle zdířky pro sluchátka. "Je to malé tajemství," řekl doslova. "Je jasné, že do toho půjde něco zapojit - ale přípojka pera je jinde, takže... Více odhalíme až časem."

Nintendo DS má v USA a v Japonská vyjít na vánoce a v Evropě počátkem příštího roku.

Zdroj: Eurogamer

Střípky ze světa herního byznysu

  • Podle údajů japonské pobočky internetového obchodního giganta Amazon je v Japonsku již nyní velký zájem o handheldy nové generace. Za necelé dva měsíce se u přístrojů Sony PSP a Nintendo DS zaregistrovalo více než deset tisíc lidí. Tito zákazníci dostanou emailem upozornění v okamžiku, kdy bude zboží k předobjednání.
  • Vydavatelská společnost Ubisoft oznámila, že k propagaci titulu Playboy: The Mansion získala osobu z nejpovolanějších - televizní Miss Playboy pro Velkou Británii, Natalii Denning. Tato známá celebrita z ostrovů se mimo modelingu také objevila v jedné z britských reality show, v níž vyměnila svůj zlatý milionářský život za práci kadeřnice v Liverpoolu. Nyní bude pomáhat francouzskému vydavateli přesvědčovat hráče o kvalitách hry na motivy Playboye.
  • V rozhovoru s jedním z představitelů Eidosu byl potvrzen úmysl tohoto v poslední době v médiích často skloňovaného vydavatele přijít na trh s dalším pokračováním her Deus Ex a Thief. Žádné další informace o hrách pochopitelně nebyly zveřejněny, jisté však je, že společnost hodlá obě značky použít i přes relativní obchodní neúspěch jejich posledních dílů.
  • Firefly Studios spolu se svým vydavatelem Take2 Interactive ohlásili tvorbu pokračování povedené originální strategie Stronghold. Ta se od konkurentů lišila odklonem od RTS filozofie a soustředěním na simulaci života a obrany středověkého hradu. Výsledkem byly nadprůměrné hodnocení v recenezích (9/10 na Doupěti). Druhý díl by měl v nastoupeném trendu pokračovat a dále jej rozvíjet. Největší oznámenou novinkou je přechod do 3D a dále pak vylepšený multiplayer a samozřejmě "nová skvělá single-player kampaň". Více informací o hře bohužel není. Snad se to do vydání, které je naplánováno na začátek roku 2005, změní.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 15. - 21. srpna 2004)

Takže tu máme nové tabulky. Že už se vám po nich stýskalo? Ale prosím vás... No ale nebudu zdržovat, jen pokračujte dál a pokochejte se tím, kterak Doom 3 ovládá celý herní svět a prodává se jak žádná jiná hra v tomto suchém období...

Celkový žebříček
Doom 3 je samozřejmě první. Jak jinak také, že? Divit se tomu by bylo jako divit se, že po ránu svítí slunce a že v létě nevycházejí zajímavé hry... Tedy až na výjimky... Že ano... No rozumíme si, ne? Eeeh, to se zase někdo do něčeho zapletl...

AP MP Název hry PT
1. - 1. Doom 3 2
2. ë 3. Athens 2004 8
3. í 2. Spider-Man 2 7
4. N - Tom Clancy`s Rainbow Six 3: Black Arrow 1
5. í 4. DRIV3R 10
6. ë 7. Shrek 2 10
7. í 6. Need For Speed: Underground 40
8. í 5. The Chronicles of Riddick: Butcher Bay 2
9. í 8. Formula 1 04 4
10. í 9. FIFA 2004 44
11. - 11. America`s 10 Most Wanted 3
12. í 10. The Sims: Bustin` Out 36
13. ë 16. Lord of The Rings - Return of The King 40
14. ë 24. Medal of Honor: Rising Sun 37
15. í 12. Harry Potter - Prisoner of Azkaban 13
16. ë 17. Catwoman 2
17. í 14. The Sims 87
18. ë ?? International Cue Club 11
19. í 15. Sonic Heroes 29
20. N - Yu-Gi-Oh! Reshef of Destruction 1

PC - žebříček
ELSPA konečně začala v tabulkách prodejnosti rozlišovat "Home Software" a "PC Games", takže ti, koho věčná participace nortonovských antivirů a firewallů v žebříčku nejprodávanějšího PC software rozrušovala nad míru běžnou poměrům, nyní konečně mohou přestat vypouštět páru z uší a blesky z očí  a mohou si užít té krásy a kochat se nudnými tabulkami, ke kterým vymýšlet popisky je práce pro vraha...

AP MP Název hry PT
1. - 1. Doom 3 2
2. - 2. Championship Manager: Season 03/04 40
3. - 3. The Sims Triple Deluxe 10
4. - 4. The Sims 99
5. ë 7. Far Cry 22
6. í 5. Csi: Dark Motives 15
7. í 6. Soldiers: Heroes of World War 2 8
8. ë 11. Counter-Strike Condition Zero 22
9. í 8. Joint Operations: Typhoon Rising 9
10. ë 49. Call of Duty - Game of The Year Edition 12

PlayStation 2 - žebříček
Jak vidno, olympijské hry nenechali v klidnu nejen sportovní nadšence, ale ani PC hráče. Že se divíte? A to si už nepamatujete, kolik nadšených hodin jste strávili před deseti lety u zimní (The Games: Winter Challenge) i letní (Sumemr Challenge) olympiády? Tak vidíte...

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Athens 2004 8
2. í 1. Spider-Man 2 7
3. - 3. DRIV3R 10
4. - 4. Formula 1 04 4
5. - 5. America`s 10 Most Wanted 3
6. - 6. Shrek 2 10
7. ë 14. Onimusha 3: Demon Siege 7
8. ë 9. Sonic Heroes 29
9. ë 10. Catwoman 3
10. í 7. Singstar 14

Xbox - žebříček
Vin Diessel údajně pro svůj film (a jeho další dvě pokračování, která plánuje, pokud první bude mít úspěch) s názvem Riddick: Kronika temna vypracoval tak složitou mitologii a reálie, že k jejich vysvětlení samotné filmy nestačí. A tak zvolil podobnou cestu jako Lucas a jeho Hvězdné války a vypomáhá si pomocí počítačových her...

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Chronicles of Riddick: Butcher Bay 2
2. ë 3. Full Spectrum Warrior 9
3. í 2. Spider-Man 2 7
4. - 4. DRIV3R 10
5. - 5. Thief: Deadly Shadows 11
6. - 6. Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 22
7. ë 10. Fight Night 2004 14
8. ë 9. Grand Theft Auto: Double Pack 35
9. í 7. Shrek 2 10
10. ë 11. Project Gotham Racing 2 38

GameCube - žebříček
GameCube má jeden tahák, který mu všechny konkurenční platformy závidí: Pokémony. Vy se možná budete smát, ale tahle licence vydělává tolik, že se řadí na místo jedné z nejúspěšnějších herních licencí všech dob... Takže se nedivte, kupte si Pokemon Colosseum, GBA Pokemon Leafgrean, Pokémoní kartičky, pokémonský batůžek s pokémonským pouzdrem narvaným pokémonskými tužkami a pokégumou a.. No, to by snad stačilo...

AP MP Název hry PT
1. - 1. Spider-Man 2 7
2. - 2. Pokemon Colosseum 15
3. ë 5. Mario Kart: Double Dash!! 41
4. í 3. Mario Golf: Toadstool Tour 10
5. ë 6. Shrek 2 10
6. ë 8. Harvest Moon: A Wonderful Life 19
7. í 4. Sonic Heroes 29
8. ë 10. Prince of Persia: The Sands of Time 26
9. - 9. Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 4
10. ë 12. Sonic Mega Collection 71

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

The Sims mánie, zdá se, v USA pomalu ustupuje... Po několika měsících, kdy se v tabulce pohybovaly naráz hned tři tituly z této série, navíc často na čelních místech prodejnosti, se tento týden objevují v tabulce jen dvojí Simové - ańa druhou stranu The Sims Deluxe dokázal pokořit jen Doom 3 a to s ejaksi nepočítá, že...

AP Název hry
1. Doom 3
2. The Sims Deluxe
3. Zoo Tycoon: Complete Edition
4. The Sims Mega Deluxe
5. Rise of Nations
6. Warcraft III: Battlechest
7. The Sims: Superstar
8. Age of Mythology
9. Halo: Combat Evolved
10. Battlefield Vietnam

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Váš názor Další článek: Nejstahovanější hry pro mobily v Británii

Témata článku: , , , , , , , , , ,