Byznys hrátky: Half-Life 2 i Doom 3 v srpnu?

Padly první tresty pirátům podle nových předpisů EU * Half Life 2 bude hotov v den vyjití DOOMa 3 * Statistiky japonského herního průmyslu * EA přebral UbiSoftu tým, který má na svědomí Far Cry * Japonský Microsoft plánuje "něco nového" * EA jako symbol úspěšné západní herní společnosti * Sudden Strike 3 již v prosinci 2004 * SEGA jmenovala svého výhradního italského distributora

Padly první tresty pirátům podle nových předpisů EU

Evropská Sony vyhrála ve Velké Británii klíčový spor ohledně legálnosti instalace mod-chipů podle nových zákonů Evropské unie - konkrétně European Union Copyright Directive.

Spor byl veden proti Davidu Ballovi, který v Británii prodal zhruba 1.500 mod-chipů typu Messiah 2. Tento chip umožňuje jednak hrát sice originální ale importované (a tedy pro evropský trh neurčené) hry; jednak (a to především) hrát neoriginální kopie her.

Soudcem v tomto případu, který se nyní stal precedentem pro použití výše uvedeného zákona v Británii, byl soudce Laddie. Ten rozhodl, že používání chipů k výše uvedeným účelům, jejich instalace, reklama na ně nebo je vlastnit ke komerčním účelům je ilegální.

Tato definice patří k těm nevšeobecnějším a nejvíce věcí postihujícím, které zatím byly v souvislosti s problematikou mod-chipů v Británii (a nejen v ní, ale i v celé EU) použity. Společně s nedávným obdobným rozsudkem z Belgie se jedná o první rozsudky z blížící se vlny, která zasáhne i země, kde podle nedávných rozsudků byly dosud legální.

Ale postihování prodejců mod-chipů není jediným důsledkem nových předpisů. Na jejich základě padl i dosud nejvyšší trest odnětí svobody britským herním pirátům - a to u Cardiffského trestního soudu. Odsouzený stráví tři a půl roku ve vězení za padělání.

Obžalovaný John Lamb se musel před soudem hájit proti třiceti žalobám z porušování obchodních značek a práv z videozáznamů; to v sobě zahrnovalo počítačové hry, filmy a obchodní software. K soudu se případ dostal po osmnáctiměsíčním vyšetřování, které ve věci vedla ELSPA a Torfaen Trading Standards.

Lamb byl zatčen se "zbožím" v hodnotě téměř čtvrt miliónu liber, které nabízel prostřednictvím internetu spamovými emaily, které rozesílal do celého světa. Výše trestu se částečně odvozuje i z toho, že poté, co byl poprvé zadržen a obviněn se ještě před samotným procesem znovu vrátil ke své "práci" a znovu nabízel pirátský software na internetu.

"Toto je nejvyšší trest odnětí svobody pro herního piráta, jaký ELSPA kdy zaregistrovala", prohlásil ředitel ELSPy Roger Bennett, "a je potěšující vidět, že soudy nyní berou pirátství vážně a udělují za něj přiměřeně přísné tresty".

Tyto nové předpisy se dotknou i České republiky jakožto člena EU, ale dosavadní česká právní praxe nové úpravě víceméně odpovídala. Ovšem jak moc ukáže právě až nejbližší soudní spor...

Zdroj: Eurogamer

Half Life 2 bude hotov v den vyjití DOOMa 3

Pokud poslední zprávy nelžou, letošní léto si zapamatujete na hodně dlouhou dobu. Po letech čekání, mlžení a odkládání totiž pravděpodobně ve stejný měsíc vyjdou dvě nejočekávanější FPS posledních měsíců - DOOM 3 i Half-Life 2. DOOM už je hotov a míří do obchodů, o druhém jmenovaném se ale docela dlouho spekulovalo. Většina veřejnosti očekávala další zpoždění, kterými již hra neblaze proslula. Těmto spekulacím nahrávalo i vyjádření Gabe Newella (šéfa výrobce hry - společnosti Valve), který prohlásil, že v zájmu zachování vyjímečnosti hry klidně její vydání posune o další rok.

Podle posledního vyjádření Newella to však nebylo nutné a vydání hry v nejbližších dnech nic nebrání. Momentálně společnost vychytává poslední mouchy a pokud vše půjde podle plánu, bude Half-Life 2 GOLD 5. srpna, tedy přesně v den, kdy se na pultech amerických obchodů objeví krabice s nápisem DOOMu 3. Podivná náhoda, že ano?

Zdroj: HL2 World

Statistiky japonského herního průmyslu

Společnost Computer Entertainment Supplier`s Association uveřejnila výsledky svého statistického průzkumu japonského trhu. Podle čísel se počet japonských hráčů stále zvyšuje. V roce 2003 aktivně hrálo 37% z celé japonské populace, což znamenalo 12% nárůst oproti roku 2002. Toto číslo znamená zhruba 34,4 miliónů aktivních hráčů. Kromě toho 8,97 miliónu lidí hraje na mobilních telefonech a 3,43 miliónu hraje onlinovky.

Ačkoli množství hráčů narůstá, průměrná suma, kterou ročně za hry jednotlivec utratí, klesá. Celkově Japonci v roce 2002 utratili 249,2 miliardy yenů (2,267 miliardy dolarů) a v roce 2003 "pouhých" 230,6 miliard yenů (2,098 miliardy dolarů). Útraty za hardware také poklesly - z 139,7 miliardy yenů (1,271 miliardy dolarů) v roce 2002 na 118,4 miliardy yenů (1,077 miliardy dolarů) v roce 2003. Poklesl i export - o 10,1%.

Japonští vývojáři tento pokles v prodejnosti kompenzují tím, že vydávají méně her, ale při jejich vydávání důsledně sledují trh - tak, aby hry přesně odpovídaly jeho požadavkům. Současně se snaží snížit náklady spojené s vývojem hry.

Zdroj: Gamespot

EA přebral UbiSoftu tým, který má na svědomí Far Cry

Far Cry, jednu z doposud nejlepších akcí tohoto roku, má na svědomí německé studio CryTek. A právě s ním se dohodl největší světový vydavatel Electronic Arts na tvorbě hry, která bude z vylepšeného enginu Far Cry vycházet. Představitel CryTeku si nové strategické partnerství pochvaluje.

Tato informace je o to zajímavější, že původní hru nevydávala žádná "béčková" společnost, ale další z velikánů herního průmyslu - UbiSoft. Ten by měl počátkem příštího roku uvést na trh konzolový titul Far Cry Insticts a bylo by docela podivné, kdyby s jeho tvůrci nepočítali dále. Podrobnosti o hře, která pod hlavičkou EA vyjde, ale dosud zveřejněny nebyly.

Zdroj: Gamer´s Hell

Japonský Microsoft plánuje "něco nového"

Microsoft Game Studios v Japonsku hledají "herní vývojáře s originálními nápady" - tedy něco, co je zcela v rozporu se současným trendem dělat pokračování úspěšných her a držet se pouze ověřených postupů. Tento inzerát byl uveřejněn na japonských stránkách společnosti.

Konkrétně se hledají výtvarníci, designéři postav, výtvarníci backgroundů, animátoři, tvůrci efektů, level designéři a programátoři pro nový projekt.

Není sice jasné, jestli nový tým bude pracovat na novém titulu pro PC nebo pro Xbox - či dokonce na něčem úplně jiném - nicméně je zajímavé sledovat, jak se softwarový gigant snaží přijít s něčím novým poté, co jeho "klasické" produkty v Japonsku neuspěly.

Zdroj: Eurogamer

EA jako symbol úspěšné západní herní společnosti

Zatímco mnozí herní vydavatelé řeší existenční problémy (Acclaim, Interplay), EA stále ukazuje, proč je v herní branži jedním z nejlepších. Největší světový vydavatel her totiž umí vydělávat peníze. Jen za druhé čtvrtletí tohoto roku to bylo 24 miliónů dolarů při obratu 432 miliónů. Za nimi stojí zejména trio Harry Potter a Vězeň z Azkabanu, Fight Night 2004 a UEFA Euro 2004. Každé z těchto her se prodalo více než milión kopií. Ruku k dílu přidalo také znovuzrození série Need for Speed, jejíž poslední díl Underground sice vyšel už loni na podzim, avšak zejména díky úspěchům na konzolovém trhu právě v uplynulých měsících dosáhl bájné sedmimiliónové hranice nyní.

Ač za podobné výsledky by byli rádi všechny ostatní vydavatelské společnosti, pro EA se jedná o "slabší období". V příštím kvartálu totiž očekávají obrat okolo 700 miliónů a za celý rok by společnost měla utržit kolem 3 miliard amerických dolarů .

Zdroj: GameSpot

Střípky ze světa herního byznysu

  • Společnost Fireglow Studios oznámila, že jejich připravovaná hra Sudden Strike 3 bude hotova s největší pravděpodobností v prosinci tohoto roku. Tato legendární real-time strategie z prostředí druhé světové války se dočká v třetím díle revolučního 3D zobrazení, které by však nemělo bránit tradičně vysokému počtu bojovníku na obou stranách bitevního pole. Kromě něj se však asi žádné další větší inovace nekonají. Dočkáme se rekonstrukcí klasických bitev, podíváme se na moře a podobně jako v posledním datadisku druhého dílu, jenž by měl vyjít v nejbližších týdnech, se budeme muset starat o logistiku a zásobování.
  • Sega Europe oznámila, že uzavřela smlouvu se společností Leader jakožto výhradním distributorem jejích her pro Itálii. Smlouva zahrnuje celé portfolio her Segy, které vycházejí v Evropě - tedy tituly jako Football Manager 2005, Sega SuperStar, OutRun 2 nebo Worms Forts: Under Siege. "Jsme šťastní, že můžeme spolupracovat s Leadrem a jeho italským týmem", prohlásil výkonný ředitel Segy Europe Mike Hayes. "Sega Europe se snaží o ekonomický vzestup a Leader má na italském trhu velmi dobré postavení, které nám s naším úkolem pomůže."

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 4. - 10. července 2004)

Je vidět, že jsou prázdniny a že jsou pěkně horké... A suché. Řeknu vám, takhle nudné tabulky jsem tu ještě neviděl. 

Celkový žebříček
Při pohledu do následující tabulky si povšimněte jednak absolutní absence jakýchkoli novinek - a jednak abnormálního počtu titulů, které prostě "zůstaly kde byly". Kromě toho v ní ještě můžete zaregistrovat zajímavý prázdninový efekt - vzestup titulů z (výrazně) spodnějších částí žebříčku.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Spider-Man 2 2
2. - 2. DRIV3R 5
3. - 3. Shrek 2 5
4. - 4. Athens 2004 3
5. ë 6. Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 17
6. ë 8. Mcafee Internet Security V6.0 12
7. ë 10. Need For Speed: Underground 35
8. í 7. Harry Potter - Prisoner of Azkaban 8
9. í 5. UEFA Euro 2004 Portugal 11
10. ë 13. FIFA 2004 39
11. - 11. Onimusha 3: Demon Siege 2
12. í 9. Full Spectrum Warrior 4
13. í 12. Pro Evolution Soccer 3 33
14. - 14. Sonic Advance 3 5
15. ë 32. Tiger Woods PGA Tour 2004 43
16. ë 18. Lord of The Rings - Return of The King 34
17. ë 27. Singstar 9
18. í 15. Norton Internet Security 2004 41
19. ë ?? Super Mario Bros 24
20. ë 28. The Sims: Bustin` Out 29

PC - žebříček
Jediná novinka v tomto žebříčku - Spider-Man 2 -ve skutečnosti už (skoro) žádnou novinkou není - jde jen o jeho oproti konzolím o týden opožděné PC vydání.

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Championship Manager: Season 03/04 35
2. í 1. Soldiers: Heroes of World War 2 3
3. - 3. Joint Operations: Typhoon Rising 4
4. ë 5. The Sims 84
5. ë 6. The Sims Triple Deluxe 4
6. ë 7. Csi: Dark Motives 10
7. í 4. Ground Control 2: Operation Exodus 4
8. - 8. Far Cry 17
9. N - Spider-Man 2 1
10. í 9 Shrek 2 4

PlayStation 2 - žebříček
Tento týden se PS2 žebříček abnormálně vyvedl... No viděli jste už někdy tolik zelených šipek pohromadě?

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Spider-Man 2 2
2. í 1. DRIV3R 5
3. ë 4. Athens 2004 3
4. ë 3. Shrek 2 5
5. ë 6. Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 6
6. ë 7. Onimusha 3: Demon Siege 2
7. ë 8. Harry Potter - Prisoner of Azkaban 8
8. ë 10. Singstar 9
9. ë 11. Red Dead Revolver 6
10. ë 19. Tiger Woods PGA Tour 2004 43

Xbox - žebříček
Xbox si na účet připsal jedinou opravdovou novinku uplynulého týdne - Galeon. Jinak ale i tady vládne prázdninový klid, pohoda a nuda.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Spider-Man 2 2
2. ë 3. Full Spectrum Warrior 4
3. í 2. DRIV3R 5
4. - 4. Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 17
5. - 5. Shrek 2 5
6. ë 8. World Championship Snooker 2004 4
7. - 7. Thief: Deadly Shadows 6
8. N - Galleon 1
9. - 9. Red Dead Revolver 6
10. - 10. Shadow Ops: Red Mercury 5

GameCube - žebříček
Podobně, jako se PS2 honosí přemírou zelených šipek, honosí se GC nadmírou pomlček značících absolutní klid, který na tomto trhu panuje. Kdo by se taky honil, když jsou všichni na dovolené?

AP MP Název hry PT
1. - 1. Spider-Man 2 2
2. ë 3. Mario Golf: Toadstool Tour 5
3. í 2. Shrek 2 5
4. - 4. Pokemon Colosseum 10
5. - 5. Sonic Heroes 24
6. - 6. The Simpsons: Hit And Run 37
7. - 7. Harry Potter - Prisoner of Azkaban 8
8. - 8. Harvest Moon: A Wonderful Life 14
9. - 9. Mario Kart: Double Dash!! 36
10. ë 11. Sonic Mega Collection 66

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Tak, jak skoro celý rok vládli USA FPSka, nyní státy ovládl trend přemýšlení a taktizování... V žebříčku jsou skoro samé strategie, taktičtí Simové - a dokonce i nějaká ta nebojová letadýlka se tu najdou...

AP Název hry
1. Age of Mythology
2. Rise of Nations
3. Flying Simulator 2004: A Century of Flight
4. City of Heroes
5. The Sims Mega Deluxe
6. The Sims Deluxe
7. Zoo Tycoon: Complete Edition
8. The Sims: Superstar
9. Joint Operations: Typhoon Rising
10. Battlefield Vietnam

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Diskuze (4) Další článek: Jak se hraje v Japonsku?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,