Byznys hrátky: Half-Life 2 za 10 dolarů a Counter-Strike 2 coby bonus?

Betatest distribučního systému Steam ukončen, Valve hodlá nabídnout konzoli Half-Life 2 v různých verzích a za výhodné ceny * Konzole PlayStation 3 bude zpětně kompatibilní s PS2 i PSOne * CD Projekt distributorem PS2 titulů japonského Konami * Invex se blíží, co předvede společnost AT Computers? * Další střípky ze světa byznysu, mezi nimi ohlášení tvůrce Xbox konverze akce Doom III.

Half-Life 2 za 10 dolarů a Counter-Strike 2 coby bonus?

Společnost Valve se v minulých dnech stala středem pozornosti všech herně pozitivních z řad hráčské veřejnosti - oznámila totiž nejen ukončení betatestingu vlastního distribučního programu Steam, jenž bude již ve středu následovat vypuštění konečné plné verze, ale také konkrétní plány týkající se distribuce titulu Half-Life 2. V souvislosti s tímto výtvorem se objevily také další zprávy o jeho možném odkladu - vrhněme se tedy postupně na všechny nové informace týkající se této očekávané herní perly.

Tou první je způsob distribuce i tři odlišné prodejní verze hry. Half-Life 2 si tak budete moci zakoupit v základní ořezané singleplayerové verzi za zvýhodněnou cenu, v plnohodnotném balení s podporou multiplayeru i módů, či speciální sběratelské edici, která má obsahovat nespočet zajímavých bonusů (ty však nebyly blíže specifikovány). Half-Life 2 pak bude vynikat také v dalším ohledu - hru si budete moci zakoupit nejen v klasických kamenných obchodech, ale také po Internetu díky brzy zveřejněné plné verzi distribučního systému Steam. Coby jeden z jeho uživatelů si tak může každý hráč předplatit plnou verzi vybraného titulu - poplatek má činit 9,99 dolarů měsíčně. Tento jedinečný systém má s sebou nést také další výhody - předplatitelé zdarma obdrží veškeré bonusy (například mapy) či očekávaná rozšíření v podobě modifikací Counter-Strike 2 či Team Fortress 2!

Jak vidno, ať již výtvor Half-Life 2 dopadne jakkoliv, bude revolucí - alespoň jedinečným způsobem své distribuce. Kdy se však tohoto očekávaného díla dočkáme? Dle posledních informací přímo od vydavatelské společnosti Vivendi skutečně dojde k odkladu a plná verze se tak na pultech obchodů objeví až v polovině měsíce listopadu. Řiďme se však heslem - kdo si počká, ten se dočká - a věřme, že Half-Life bude nezaměnitelným herním zážitkem.

Zdroj: GamesIndustry.biz, Mail

Konzole PlayStation 3 bude zpětně kompatibilní s PS2 i PSOne

Zřejmě nejvýznamnější představitel gigantické společnosti Sony Computer Entertainment, pan Ken Kutaragi, potvrdil v minulých dnech v rozhovoru pro japonské noviny Asahi Shimbun zachování zpětné kompatibility i v případě připravované konzole Playstation 3 - znamená to tedy, že na nové platformě (dočkáme se ji v roce 2005 či 2006) si budete moci stále vychutnat nejoblíbenější tituly předchozích dvou herních konzolí společností Sony. V tomto trendu navíc hodlá Sony pokračovat i do budoucna, což je nejen pochopitelné, ale také navýsost správné.

Zpětné kompatibility mezi přístroji Xbox a "Xbox 2" chce dosáhnout také Microsoft, pro kterého však změna výrobce grafických čipů přináší problémy - některé specificky navržené a vytvořené herní tituly nemusí s novým hardware kanadské firmy ATI dobře spolupracovat a naopak. Bude jistě zajímavé sledovat, jak se s tímto problémem softwarový gigant popere.

Svět konzolí však ještě neopustíme. Mezi zajímavé zprávy minulého týdne patří nejen úspěch konzole Gamecube, která v Japonsku dokázala předstihnout významného konkurenta PS2, ale také chystané zlevnění konzolí ve Velké Británii. Současná válka tří největších výrobců vrcholí s klesajícím zájmem hráčů a tak nás coby koncové zákazníky může tato situace jen a jen těšit. Snad i my, obyčejní čeští zákazníci, pocítíme na vlastní kůži výhody konkurenčního boje.

Zdroj: Eurogamer

CD Projekt distributorem PS2 titulů japonského Konami

Česká distribuční společnost CD Projekt oznámila v minulých dnech příjemnou zprávu pro všechny příznivce herní konzole Playstation 2 i výtvorů proslulé společnosti Konami - všechny připravované výtvory tohoto výrobce se tak nově objeví v nabídce firmy CD Projekt, která se tak stala výhradním zástupcem japonského Konami na území České republiky a Polska. Pod hlavičkou CD Projektu se na našem trhu mimo jiné objeví následující zajímavé tituly:

  • Metal Gear Solid 3: Snake Eater
  • Pro Evolution Soccer 2 Platinum
  • Metal Gear Solid 2 Platinum
  • ZOE 2nd Runner
  • Yu-Gi-Oh! Duelists of the Roses
  • Whiteout
  • Bomberman Kart
  • Dancing Stage Fever
  • Pro Evolution Soccer 3

Zvláštní pozornost si bezpochyby zaslouží očekávaný hit, titul Metal Gear Solid 3: Snake Eater, který by měl světlo světa spatřit příští rok.

Zdroj: PR

Co představí AT Computers na Invexu?

Nejvýznamnější herní veletrh u nás, brněnský Invex, se nezadržitelně blíží. V období mezi 6. – 10. říjnem nás tak stejně jako dříve čeká představení mnoha moderních IT technologií, v nespolední řadě se však můžeme těšit na herní pavilon – ten byl letos přesunut do příjemnějších prostor rozlehlého pavilónu Z. Necelý měsíc před zahájením výstavy vám nabízíme také zprávu, kterou jsme obdrželi od distributorské společnosti AT Computers a která blíže prezentuje vše, co s sebou tato firma na Invex přiveze. Nechejme mluvit přímo manažera firmy Pavla Šťastného: "Fakt, že se Game Hall přestěhovala z malého a nedostačujícího pavilonu "L" do velké kopule pavilonu "Z" nám dává příležitost představit všechny připravované herní tituly v naší distribuci tak, jak si my i veřejnost může jen přát.“

A co tedy můžete od ATC v Game Hall čekat?

  • prezentaci nejnovějších herních hitů s možností vyzkoušení si hratelných verzí přímo na ploše Game Hall. Můžete se těšit na takové pecky jako Broken Sword 3: The Sleeping Dragon, Prince of Persia: The Sands of Time, XIII, Lords of Everquest, Gorky Zero, Piráti Karibiku, KnightShift, Far Cry, Dragons Lair 3D, Bioscopia a desítky dalších, na velkém projekčním plátně shlédnete nejen ukázky z jednotlivých připravovaných a novinkových her, ale seznámíte se i se zákulisím vývoje her, s nejnovějším herním HW, či shlédnete reklamní materiály jednotlivých světových vydavatelství
  • velké překvapení čeká jak na stávající tak i nové majitele anglické verze The Elder Scrolls III: Morrowind
  • součástí celé akce bude také velká prezentace PlayStation her, HW i příslušenství
  • čeká vás velké množství soutěží, dárečků a navíc, dlouhý prodejní pult na hry, multimedia a hardware za ceny, o kterých se vám ani nezdálo
  • pro každého návštěvníka Invexu má ATC navíc dárek - velký tištěný katalog všech produktů, které nabízí včetně 2CD přílohy s prezentacemi novinkových her, videi, demoverzemi, či off-line podobami herních stránek
  • zpod pokličky bude vytažena také čeština do hry Rise of Nations
  • podívat a vyzkoušet si budete moci speciální edici ČSA FS 2004 - A Century of Flight, k dispozici budou také ukázky nejnovějších multimediálních titulů jako Zoner Media Explorer 6.0, či nejnovější tituly z řady Škola hrou a Didakta

Zdroj: PR

Take 2 kupuje TDK, Sports Interactive končí s firmou Eidos

Hned několik akvizicí, plánů a rozchodů nabídnul uplynulý týden. Společnost Take 2, mimo jiné světový distributor herních titulů českého studia Illusion Softworks, získala vývojářskou a vydavatelskou firmu TDK Mediactive. Celá akvizice přišla Take 2 na částku 23 miliónů dolarů a kromě TDK tak získala také široké portfolio her a práv na herní série (namátkou Shrek či Pirates of the Caribbean).

Další zpráva ze světa herního byznysu se bezprostředně týká britského studia Sports Interactive, tvůrce populární manažerské série Championship Manager. To se podle posledních zpráv rozhodlo ukončit spolupráci se společností Eidos, dosavadním světovým vydavatelem titulů Sports Interactive. Zajímavá zůstává otázka práv - značku Championship Manager totiž vlastní samotný Eidos, který nehodlá nechat sérii zaniknout a v současnosti stojí před výběrem nového týmu pro vývoj dalšího dílu jedné z nejúspěšnějších řad všech dob. Sports Interactive plánují uvedení nového manažeru, želízkem v ohni je také připravovaná hokejová simulace.

No a na závěr tu máme novinku londýnského vydavatele, společnosti SCi. Ten podle svých zástupců vážně uvažuje o konečném odkoupení vývojářského studia Pivotal Games, které je již po dlouhá létá partnerem SCi a které se potýká s četnými finančními problémy. Připomeňme, že firma Pivotal Games stojí za úspěšnou herní sérií Conflict Desert Storm, které se dařilo zejména na konzolích.

Zdroj: GamesIndustry.biz, GSD

Herní festival Czech Game Expo již tento týden!

Již tento pátek bude v prostorách brněnského Boby Centra zahájena jedna z největších herních akcí letošního roku - Czech Game Expo. Jak někteří z vás tuší, budeme mít tu čest s prvním herním festivalem v historii České republiky, který spojuje dohromady hráče různých žánrů. Na uspořádání akce se podílí společnosti e-Sport Entertainment a BlackFire Entertainment, v rámci jejich společné akce nás tak čeká dostaveníčko více jak 600 hráčů PC, konzolových, stolních a karetních her.

První ročník Czech Game Expo je zaměřen především na hráče samotné a je ve znamení národního finále World Cyber Games 2003, světové olympiády v elektronických hrách. Mimo to se také budete moci v Boby Centru pokochat ukázkami z nejnovějších her - Kreed, Battle Mages a hlavně dlouho očekávaného českého výtvoru UFO: Aftermath. Jelikož se jedná opravdu o akci multižánrovou, svůj prostor dostane vedle doprovodných herních turnajů i nelítostné klání v několika karetních a stolních hrách (Magic: The Gathering, Warhammer 40.000) a mnoho dalšího.

Podrobnější informace naleznete přímo na oficiálních stránkách akce anebo z programu, který najdete zde.

Zdroj: Vlastní zpráva, PR

Střípky ze světa herního byznysu:

  • O Xbox verzi veleočekávané akční hry Doom III se spekulovalo velmi dlouho a již před několika měsíci zazněly první informace přímo z úst zástupců firmy id Software, které plánovanou konverzi potvrdily. I ty nejméně důvěřivé z vás snad přesvědčí poslední krok tvůrců hry - ti minulý týden oznámili jméno autorského týmu plánované verze pro konzoli od Microsoftu - Xbox konverzi tak bude mít na starosti studio Vicarious Visions, které v současnosti pracuje na Jedi Knight: Jedi Academy (pro Xbox) či titulech Crash Nitro Kart a Trinity. Termín vydání není prozatím znám.
  • Nejvýznačnější postava dnes největší herní firmy, pan Larry Probst, prodal v minulých dnech více než 30 000 akcií mateřské společnosti Electronic Arts. Podle informací analytiků se jedná o další akvizici, které již předcházelo několik stejných kroků v minulých třech měsících - podle neověřených informací si tak měl CEO firmy Electronic Arts polepšit o více 15 miliónů dolarů! V úvahu přichází logická otázka - je prodej akcií předzvěstí možných problému firmy? Pravý opak je pravdou! Od zahájení jejich prodeje právě Larrym Probstem cena akcií na světových trzích nadále roste a po poslední akvizici vystoupala na historické maximum.
  • Není to tak dávno (přesněji několik dnů), co mnohé zahraniční magazíny informovaly o možném vyjednávání společnosti NVida a japonského výrobce konzolí Sony. Všechny schůzky představitelů se měly nést ve stejném světle - možné dohodě, podle které by se nejvýznamnější výrobce grafických čipů stal také dodavatelem jednotky GPU (grahics processing unit) pro nejnovějšího zástupce generace herních konzolí, platformu Playstation 3. Všechny předpoklady vycházely z prohlášení dobře informovaného zdroje, jednoho z amerických analytiků. Jak jistě dobře víte, NVidia přišla o možnost dodávky grafických čipů pro nástupce konzole Xbox a také u Nintenda má dveře zavřené - vše díky největšímu konkurentovi, kanadské firmě ATI. Soudě dle prohlášení Sony však firma nehodlá spolupracovat na vývoji GPU s externí firmou a věří ve schopnosti vlastních odborníků. NVidia se tak musí nadále soustředit na trh PC komponent.
  • Po mnoha předchozích filmech inspirovaných hrami i mnoha snímcích připravovaných se na filmových plátnech objeví také titul Bloodrayne. Upíří akce by se měla dočkat filmové podoby již příští rok, kdy započne samotné natáčení.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 24. – 30. srpna 2003)

Další týden, další žebříček – nic víc, nic míň.

Celkový žebříček
Zlatou i stříbrnou medaili si stejně jako minulý týden odnesly výtvory Eye Toy: Play pro konzoli Playstation 2, kterým na paty šlape nový hráč v boji o medailové pozice – postarší, avšak stále veleúspěšná akce Medal of Honor: Frontline. Na čtvrté místo se poté vyšvihla šílenost se šíleným názvem Beyblade: Let It Rip!, na páté místo se vyhoupnul titul Lord of The Rings - The Two Towers inspirovaný velkolepým dílem J.R.R. Tolkiena.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Eye Toy: Play 9
2. - 2. FIFA 2003 45
3. ë 6 Medal of Honor: Frontline 48
4. ë 28. Beyblade: Let It Rip! 2
5. ë 7. Lord of The Rings - The Two Towers 40
6. í 5. Tomb Raider: The Angel of Darkness 9
7. í 4. Pokemon Sapphire 6
8. N The Great Escape 1
9. í 3. Pokemon Ruby 6
10. í 8. James Bond 007: Nightfire 36
11. í 9. The Sims 47
12. í 10. Grand Theft Auto: Vice City 43
13. í 11. The Sims: Superstar 15
14. ë 15. Harry Potter - Chamber of Secrets 42
15. N Indiana Jones and The Emperor`s Tomb 4
16. í 14. Tony Hawk`s Pro Skater 4 23
17. - 17. SOCOM: US Navy SEALs 12
18. í 16. Enter The Matrix 16
19. ë 23. Tiger Woods PGA Tour 2003 39
20. ë 36. Formula One 2003 8

PC – žebříček
Datadisk The Sims: Superstar i nadále vládne žebříčku nejprodávanějších PC her a tak bude jistě zajímavé sledovat, kterému titulu se podaří veleúspěšný addon z trůnu sesadit. Druhý se drží jeden z mnoha zástupců světa software, program Norton Internet Security 2003, který je následován prapůvodním výtvorem The Sims herního vývojářského studia Maxis.

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Sims: Superstar 15
2. ë 3. Norton Internet Security 2003 49
3. ë 4. The Sims 48
4. í 2. Norton Antivirus 2003 52
5. ë 6. Championship Manager 4 23
6. í 5. Virus Scan 7.0 Home Edition 48
7. N Republic: The Revolution 1
8. - 8. The Sims: Unleashed 48
9. ë 11. Microsoft Office Xp Student Edition 93
10. - 10. Norton Antivirus/Firewall 2003 48

PlayStation 2 – žebříček
Za dvojicí suverénně vévodících titulů Eye Toy: Play a Tomb Raider: The Angel of Darkness se nám v týdnu mezi 24. – 30. Srpnem letošního roku vetřela novinka – svůj premiérový týden tak odstartovala na třetím místě akce The Great Escape. Čtvrtý se i nadále drží výtvor SOCOM: US Navy SEALs, ze sedmé na pátou pozici se podařilo vyšvihnout simulaci Formula One 2003.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Eye Toy: Play 9
2. - 2. Tomb Raider: The Angel of Darkness 9
3. N The Great Escape 1
4. í 3. SOCOM: US Navy SEALs 12
5. ë 7. Formula One 2003 8
6. N Indiana Jones and The Emperor`s Tomb 1
7. í 4. Grand Theft Auto: Vice City 43
8. í 5. Tony Hawk`s Pro Skater 4 40
9. í 6. Enter The Matrix 16
10. í 9. Tiger Woods PGA Tour 2003 40

Xbox – žebříček
Je až neuvěřitelné, jak úspěšná je v posledních týdnech fotbalová simulace FIFA 2003, která se i ve dnech 24. – 30. srpna stala nejprodávanějším titulem pro konzoli Xbox. Jak dlouho se udrží na čele? Odpověď na tuto otázku je nejasná, o sesazení FIFY z prvního místa se mimo akčního titulu Medal of Honor: Frontline bezpochyby pokusí také novinka, akce The Great Escape.

AP MP Název hry PT
1. - 1. FIFA 2003 40
2. - 2. Medal of Honor: Frontline 28
3. N The Great Escape 1
4. í 3. Halo - Combat Evolved 77
5. - 5. Project Gotham Racing 73
6. ë 7. Brute Force 11
7. í 4. James Bond 007: Nightfire 22
8. - 8. Oddworld: Munch`s Oddysee 58
9. í 6. Aliens Vs Predator: Extinction 4
10. í 9. Midnight Club 2 11

GameCube – žebříček
Jako vždy vám nabízíme jako poslední žebříček nejprodávanějších her pro konzoli GameCube. Tentokrát dali její majitelé přednost především novince ve startovním poli, výtvoru P.N.03, který z prvního místa sesadil výtvor Star Wars: Rogue Leader. Premiéru zažil také titul Skies of Arcadia Legends, který se však umístil až na desátém místě.

AP MP Název hry PT
1. N P.N.03 1
2. í 1. Star Wars: Rogue Leader 63
3. ë 4. Lord of The Rings - The Two Towers 13
4. í 2. Sonic Adventure DX: Director`s Cut 10
5. í 3. The Legend of Zelda: The Wind Waker 18
6. ë 7. Medal of Honor: Frontline 21
7. í 5. FIFA 2003 28
8. ë 11. Sonic Mega Collection 24
9. í 6. James Bond 007: Nightfire 30
10. N Skies of Arcadia Legends 1

Vysvětlivky: AP – aktuální pořadí platné pro daný týden, MP – minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT – počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Jak se stalo zažitým pravidlem, zveřejnila agentura NPD svůj týdenní žebříček nejprodávanějších PC her na území USA. V období od 17. - 23. srpna letošního roku vládnula za oceánem herní simulace amerického fotbalu v podání hry Madden NFL 2004, která je podle prvních recenzí nejlepším dílem série. Jako vždy nepřekvapí ani úspěch datadisku The Sims: Superstar, který následuje úspěšná letecká simulace Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight.a datadisk Warcraft III: The Frozen Throne.

AP Název hry
1. Madden NFL 2004
2. The Sims: Superstar
3. Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight
4. Warcraft III: The Frozen Throne
5. The Sims Deluxe
6. Zoo Tycoon: Complete Collection
7. Diablo II
8. Age of Mythology
9. Star Wars Galaxies: An Empire Divided
10. The Sims: Unleashed

Zdroj: GameSpot

Diskuze (1) Další článek: CD a DVD verze adventurní hry Conspiracies v jednom balení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,