Byznys hrátky: herní recenze pod dohledem?

Warner Bros chce hlídat kvalitu filmových her - ale i jejich recenzí * Grand Theft Auto zase u soudu - tentokrát ale jako způsob obhajoby * Xbox Next PC projekt - leží budoucnost PC v konzolích? * e-Sports budou vydávat vlastní časopis o elektornických sportech * EverQuest 2 bude mít trailer i v kinech * První společnost vyvíjí hry exkluzivně pro PSP * A samozřejmě tu najdete i nějaké ty přehledy prodávanosti her v Británii a v USA

Warner Bros chce hlídat kvalitu filmových her - ale i jejich recenzí

Šéf společnosti Warner Bros Interactive Entertainment Jason Hall představil novou politiku společnosti: Vydavatelé licenčních her, které nesplní určité kvalitativní standardy, budou platit vysoké pokuty majitelům licence - tedy právě společnosti Warner Bros.

Podle nových smluvních podmínek bude Warner Bros udělovat vydavatelům her jakési "věrnostní body" podle hodnocení, které jejich hry dostanou v recenzích. Od těchto bodů se následně bude odvíjet jednak cena další licence - a hlavně při průměrném hodnocení pod 70% bude vydavatel nucen zaplatit nemalou smluvní pokutu.

Podle Halla je toto opatření nutné k ochraně toho nejcennějšího, co společnost vlastní - jejímu duševnímu vlastnictví právě v podobě licencí na známé tituly. Hall ale chce jít ještě dál. Podle svých vlastních slov si chce posvítit nejen na vydavatele, ale i na samotné recenzenty. Jak konkrétně ale dosud neřekl.

Takováto politika by snad konečně mohla být odpověď na roky (bohužel povětšinou oprávněné) kritiky filmových her. Otázkou ale je, jak se hodlá Warner Bros postavit k samotným recenzentům - ona totiž asi nejpravděpodobnější varianta "hra dostala ve světě průměrné hodnocení 73% a vy jste jí dali jen 50%, zažalujeme vás" je noční můrou každého recenzenta...

Zdroj: Eurogamer

Grand Theft Auto zase u soudu - tentokrát ale jako způsob obhajoby

Hra Grand Thef Auto je znovu u soudu - ale protentokrát ne na křesle obžalovaných. Tentokrát je tomu jinak - jistý Američan byl obviněn z toho, že falešně vyvolal poplach svým výkřikem o bombovém útoku. Muž se ale hájí tím, že se jen snažil překřičet do telefonu spolupracovníka, aby mohl poradit synovi, který právě hrál GTA.

Podle místního tisku muž telefonoval z restaurace, kde pracoval jako kuchař, když z ničeho nic řekl "There`s a bomb in the building. There`s a bomb in the building. Everyone needs to get out!". Jeho spolupracovník okamžitě zalarmoval šéfa směny a ten zavolal policii, nechal restauraci evakuovat a následně ji prohledali experti na výbušniny. Ti ale nic nenašli.

Kuchař byl následně obviněn z vyvolání falešného poplachu o přítomnosti bomby nebo jiných výbušnin (v USA momentálně velmi ožehavé téma), za který může být odsouzen až na 15 let vězení. Momentálně je vyšetřován na svobodě po složení kauce ve výši 5.003 dolarů.

Otázkou je jen jedno: Kde a ve kterém GTA by se dal tento výkřik použít jako návod pro právě hrajícího člověka? Možností je hned několik, ale ani v jedné by se tato věta nedala považovat za radu pro hráče - leda tak za konstatování herní situace... No ale proč spekulovat; stačí počkat na soud a uvidíme sami.

Zdroj: Eurogamer

Xbox Next PC projekt - leží budoucnost PC v konzolích?

V odborném tisku v USA se objevily zprávy o novém výzkumu trhu, do kterého se pustila společnost Microsoft. Studie, která z tohoto výzkumu vzešla, se zabývá tím, jak by konzumenti přijali jejich případný nový projekt nazvaný Xbox Next PC. Ten je charakterizován jako "videoherní konzole s harddiskem a zabudovaným plně funkčním PC".

Tento projekt byl pomocí slideshow prezentace dokonce již předveden několika obchodním partnerům Microsoftu. Tento projekt by narozdíl od klasických konzolí ke svému provozu potřeboval PC monitor nebo televizi z nadprůměrným rozlišením, a podle zpráv by tento (třebas stále velmi teoretický) projekt měl být zpětně kompatibilní s dnešním Xboxem. Kromě toho by obsahoval "plně funkční systém Windows" a byl schopný zvládnout i klasické PC hry.

Xbox Next PC by také obsahoval klasické vymoženosti dnešních domácích počítačů - jako hard disk, vypalovačku CD a DVD čtečku. V případě realizace projektu se počítá s maloobchodní cenou 599 dolarů. Ale to jen v případě realizace - protože ta je dosud jen ve hvězdách a v číslech marketingového oddělení Microsoftu...

Zdroj: Gamespot

e-Sports budou vydávat vlastní časopis o elektornických sportech

Před třemi týdny vznikla Česká Asociace Elektronických Sportů. Ta si klade za cíl aktivní podporu elektronických sportů na území ČR a sestavování české reprezentace na zahraniční akce a turnaje. Jako každá komunita má i tato svůj přirozený vývoj, ke kterému patří i vlastní specializovaná média. e-Sport Entertainment ve spolupráci s vydavatelstvím IDG vstupuje na český mediální trh s novým papírovým měsíčníkem.

Časopis bude každý měsíc přinášet kvalitní novinky a autentické reportáže z domácí a zahraniční scény elektronických sportů, profily a rozhovory s předními postavami herního businessu a špičkovými hráči či týmy. Pravidelné rubriky obsahují hodnocení PC heren, žebříčky lig a turnajů, kalendář akcí, přehled zmíněných PC heren a další informace.

Časopis bude alespoň v prvním čísle bez CD či DVD přílohy a bude tomu odpovídat i koncová cena určena na 49,- Kč za 48 stránek kvalitního obsahu (+ reklama a obálka). První číslo bude takové "věčnější", protože se zde objeví kompletní a komplexní profily či portréty špičky herní scény u nás. Je to přesně ono historicky první číslo, který si schováte do šuplíku na hodně dlouho. 

Zde jsou základní parametry časopisu:

  • Náklad: 3.000 ks
  • Periodicita: měsíční
  • Rozsah: 48 stran + obálka
  • Formát: A4 210x297mm
  • Papír: vn. 80g, ob. 135g
  • Cena: 49 Kč

S prvním číslem časopisu se setkáte koncem června na druhém ročníku herního festivalu Intel Czech Game Expo 2004 v Ostravě, který je věnovaný karetním, mobilním, počítačovým a společenským hrám. Další informace a exkluzivní úryvky z obsahu budeme přinášet pravidelně.

Více ZDE - na stránkách e-Sports.

Zdroj: TZ

Střípky ze světa herního byznysu

  • Sony Online Entertainment potvrdila, že trailer na EverQuest 2 předvedou více než širokému publiku potenciálních on-line hráčů. Společnost totiž oznámila, že uzavřela smlouvu, podle které bude trailer na EverQuest 2 v červnu promítán v rámci filmových upoutávek před samotným představením v USA v síti kin Regal Cinema Network. Uváděný trailer má bezmála 3 minuty a obsahuje "making of" část a sérii animací ze hry. Trailer bude promítán před filmy s označením PG-13 nebo R (tedy před filmy přístupnými pouze relativně staršímu publiku).
  • Společnost Planet Moon možná nepatří mezi ty největší a nejúspěšnější vývojářské společnosti naší doby, ale i tak už za sebou pár úspěšných titulů má. Konkrétně Armed and Dangerous a Giants. Těžko říci, co právě tuto společnost přilákalo k PSP, ale podle svého tiskového prohlášení od teď budou všechny hry vyvíjet výlučně pro tuto platformu. Podle tiskového mluvčího společnosti je ale důvodem "neochota současného herního trhu přijímat kreativní a novátorské projekty". Podle jeho slov je nová platforma místem, kde tyto myšlenky mají největší příležitost se prosadit...

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 16. - 22. května 2004)

Následující tabulky vám ukáží, jak se prodávaly hry v... Hele, lidi, beztak to víte, tak proč se s tím psát?

Celkový žebříček
První tři příčky jsou odminule beze změny, zato Norton zase jednou boduje a dotahuje se na pěkné (čtvrté) místo. Kromě toho jsou v žebříšku i dvě novinky - Singstar a Rallisport Challenge 2, ale žádné z čelních míst jim pane neříká. Uvidíme, jak se jim povede, až na britský trh trochu proniknou...

AP MP Název hry PT
1. N 1. UEFA Euro 2004 Portugal 3
2. N 2. Pokemon Colosseum 2
3. N 3. Hitman: Contracts 4
4. ë 5. Norton Internet Security 2004 33
5. í 4. Ninja Gaiden 22
6. ë 11. Van Helsing 2
7. ë 9. The Suffering 2
8. í 6. Fight Night 2004 4
9. ë 15. Pro Evolution Soccer 3 25
10. í 7. Transformers 3
11. í 8. Sonic Heroes 16
12. N - Singstar 1
13. í 12. The Sims 74
14. N - Rallisport Challenge 2 1
15. í 13. Grand Theft Auto: Vice City 69
16. ë 18. FIFA 2004 31
17. í 16. James Bond 007: Everything Or Nothing 13
18. í 17. The Simpsons: Hit And Run 30
19. í 10. Norton Antivirus 2004 20
20. í 14. ToCA Race Driver 2 5

PC - žebříček
Tentokrát se PC hry v žebříčku honily jako děti na pískovišti. Jedna nahoru, druhá dolů... Ale Simsové se 76 týdny jsou tu stále.

AP MP Název hry PT
1. ë 4. Csi: Dark Motives 2
2. í 1. Far Cry 9
3. í 2. Championship Manager: Season 03/04 27
4. ë 5. The Sims 76
5. ë 6. Battlefield Vietnam 10
6. í 3. Hitman: Contracts 4
7. ë 9. Unreal Tournament 2004 10
8. í 7. ToCA Race Driver 2 5
9. í 8. The Sims: Makin` Magic 30
10. N - Rise of Nations: Thrones and Patriots 1

PlayStation 2 - žebříček
Oproti PC byl uplynulý týden pro PS2 hry relativně klidný. První 4 místa zůstala, jak byla, zato Van Helsing si polepšil - a novinka Singstar také neskončila nejhůř...

AP MP Název hry PT
1. - 1. UEFA Euro 2004 Portugal 3
2. - 2. Hitman: Contracts 4
3. - 3. Transformers Armada: Energon 3
4. - 4. Fight Night 2004 4
5. ë 9. Van Helsing 2
6. N - Singstar 1
7. ë 8. The Suffering 2
8. í 5. Sonic Heroes 16
9. í 6. James Bond 007: Everything Or Nothing 13
10. í 7. The Simpsons: Hit And Run 30

XBox - žebříček
Zatímco Ninja Gaiden drží svou první pozici a novinka Rallisport Challenge 2 se zařadila hned za něj, Hitman se stále propadá směrem dolů...

AP MP Název hry PT
1. - 1. Ninja Gaiden 2
2. N - Rallisport Challenge 2 1
3. í 2. UEFA Euro 2004 Portugal 3
4. ë 5. The Suffering 2
5. í 3. Hitman: Contracts 4
6. - 6. Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 9
7. í 4. ToCA Race Driver 2 5
8. - 8. Van Helsing 2
9. í 7. Fight Night 2004 4
10. í 9. Grand Theft Auto: Double Pack 22

GameCube - žebříček
I GC má za sebou klidný týden - stejně jako na PS2, i zde zůstala první čtyři místa beze změn. Zato se nám do první desítky překvapivě dostaly dvě starší hry - pátá Mario Party 5 a desátý Soul Calibur 2.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Pokemon Colosseum 2
2. - 2. Harvest Moon: A Wonderful Life 6
3. - 3. Sonic Heroes 16
4. - 4. Metal Gear Solid - The Twin Snakes 9
5. ë 11. Mario Party 5 25
6. í 5. Final Fantasy: Crystal Chronicles 11
7. í 6. Sonic Mega Collection 28
8. í 7. Sonic Mega Collection 58
9. í 8. The Simpsons: Hit And Run 29
10. ë 13. Soul Calibur 2 29

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

V USA si první místo stále drží MMORPG City of Heroes, druhý je klasicky Far Cry a třetí skončila tento týden překvapivě strategie Rise of Nations.

AP Název hry
1. City of Heroes
2. Far Cry
3. Rise of Nations: Thrones & Patriots
4. Battlefield Vietnam
5. Unreal Tournament 2004
6. Rise of Nations
7. Age of Mythology
8. Counter-Strike: Condition Zero
9. The Sims Deluxe
10. Drop!

Zdroj: Gamespot

Váš názor Další článek: Unreal Tournament 2004 Community Bonus Pack, část 2. - opět ZDARMA!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,