Byznys hrátky: Hráči - zabijáci?

Kolik nás stojí hraní? * Skutečná smrt za virtuální meč * Valve potírá cheatery na Steamu * Dočkáme se handheldu PSP i v Evropě? * Další Tomb Rider na obzoru * Pro Xbox 2 se připravuje stále více titulů * A samozřejmě tu jsou i nějaké ty tabulky

Kolik nás stojí hraní?

Společnost IGN Entertainment provedla studii mezi více než pěti tisíci návštěvníky stránek IGN a Gamespy. Z průzkumu získali velmi zajímavá čísla. Nikoho asi nepřekavpí, že 90% odpovídajících byli muži, co je ale zvláštnější je, že 90% hráčů stále nakupuje hry nejčastěji v "kamenných obchodech". Jen asi třetina hráčů používá občas k nakupování her internetových obchodů. Kolik by ale takový průměrný fanoušek měl za rok utratit za hry? Podle odpovědí je to kolem 700 dolarů (cca 16 tisíc korun), což je přibližně čtrnáct her do roka. Z toho přijde skoro polovina na konzolové tituly, třetina na PC a zbytek utratí za příslušenství.

A kde na tohle všechno vzít čas (pokud tedy člověk už má peníze)? Protože normální hráč by měl strávit týdně kolem dvaceti hodin hraním. A to nemluvím o těch deseti procentech dotázaných, kteří stráví týdně čtyřicet hodin u her, což je přibližně plný pracovní úvazek. Pokud to nejsou zrovna recenzenti, kteří se ukázali jako nejdůležitější ukazatel při výběru hry, následují je rady od známých a herní demoverze. Čtěte tedy Doupě a hned budete vědět, co si pořídit.

Zdroj: Gamasutra

Skutečná smrt za virtuální meč

V čínském Shanghai se minulý týden udála tragédie dvou lidí, kteří jsou náruživými hráči MMORPG hry Legend of Mir 3. Qiu Chengwei, 41, řádný čínský občan, který si vždy večer po práci vychutnával slasti virtuálního světa, ubodal v afektu svého přítele v jeho bytě. Stalo se tak poté, co jeho kamarád Zhu prodal meč, jenž mu Qiu půjčil. Zhu onen meč (Dragon Sabre) vydražil za opravdové peníze, což rozzuřilo "poškozeného" k nepříčetnosti.

Qiu se nejdříve obrátil na policii. Ta mu ale sdělila, že virtuální majetek nespadá pod čínské zákony, a proto nemůže nijak zakročit. Qiu svoji oběť usmrtil několika bodnými ranami do prsou, a to i přes to, že se Zhu chystal peníze vrátit. Soud se tímto případem bude nadále zabývat, avšak již teď je jasné, že čtyřicetiletý Qiu Chengwei si svoji oblíbenou hru dlouho nezahraje.

V souvislosti s tímto případem se znovu rozvířila debata o tom, jak to vlastně je s vlastnictvím herních předmětů. Proti sobě stojí dva tábory s jednoznačnými názory podepřenými dobrými argumenty. První z nich říká, že herní věci patří hráčům, protože jsou výsledkem jejich (často VELMI dlouhého) úsilí a snažení; naopak ti druzí se odvolávají na obecně platné autorskoprávní normy a tvrdí, že virtuální věci jsou součástí programu, který patří společnosti, která jej vyvinula.

Zdroj: Worthplaying

Valve potírá cheatery na Steamu

Společnost Valve je známá svým nekompromisním postojem k hráčům, kteří si jejich hry pořídili nelegální cestou; nově se však mohou obávat i lidé používající ve hrách nedovolených prostředků - cheatů. Valve totiž vyhlásilo hon i na tyto tzv. "cheatery", kteří kazí požitek ze hry ostatním hráčům.

U této příležitosti společnost plánuje během příštího týdne spustit anti-cheatový systém, jenž by měl spolehlivě všechny podvádějící jedince najít. Potencionálnímu cheaterovi však jeho účet na Steamu nebude ihned zrušen; dostane ještě jednu šanci ze svého PC odstranit všechny podvodné nástroje. Ovšem neučíni-li tak, bude jeho účet bezpodmínečně zrušen.

Zdroj: Fragland

Dočkáme se handheldu PSP i v Evropě?

Podle různých zdrojů se v brzké době nedočkáme novinky od Sony - handheldu PSP. Protože se Sony rozhodla naplno zásobovat Japonsko a USA, nezbyly konzole na starý kontinent. Některé prameny tvrdí, že by mohlo být evropské datum vydání oznámeno na E3, jiné odkazují dokonce až na září tohoto roku. Nejhůře jsou a tom asi vývojáři her, protože jejich načasované reklamní kampaně a termíny dokončení přišly vniveč.

Ono ani v USA to není tak šťastné, jak by si Sony představovala. Specializované herní obchody a řetězce sice prodaly veškeré své zboží poměrně rychle, velká část z milionu kusů určených pro Ameriku však zůstává ve skladech a na pultech běžných obchodních řetězců. Hráči prostě vědí, kde nakupovat a nehráče se nejspíše nalákat nepodařilo.

Zdroj: Gameindustry

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Jak již víte, Crystal Dynamics chystají už sedmý díl série Tomb Raider. Stále sice nebyl oficiálně představen, ale nyní jsou o něm známy alespoň další informace. Celý název bude znít Tomb Raider: Legend. A hlavní hrdinka, Lara Croft, projde pod dohledem Toby Garda úpravou. Dostane modernější, lidštější podobu, což můžete i sami vidět na přiloženém obrázku. Eidos chce Tomb Raider: Legend vydat do konce fiskálního roku 2006, dočkají se jej majitelé PlayStation 2, PlayStation Portable, Xbox 2 a zřejmě i PC.
  • Oficiální představení nové konzole Xbox 2 se blíží mílovými kroky, není tedy divu, že se s železnou pravidelností každou chvíli ohlašují nové tituly, které by tuto platformu měly obohatit. Sám šéf Microsoft Game Studios Shane Kim v interview pro internetový magazín Eurogamer prozradil, že se na novou generaci Xboxů chystají i slavná pokračování takových pecek jako Halo, Fable, či Project Gotham Racing. S prvními dvěmi jmenovanými se nesetkáme až tak brzy; jejich vydání je totiž ještě relativně nedávnou minulostí, autoři tedy hodlají posečkat. Project Gotham Racing by naopak mohl být k dispozici již při launchi - to však Kim ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 27. února / 5. března 2004)

Celkový žebříček

AP

MP Název hry PT
1. - 1. Gran Turismo 4 2
2. ë 3. FIFA Street 2
3. N - Brothers in Arms: Road to Hill 30 1
4. N - Championship Manager 5 1
5. N - Resident Evil 4 1
6. í 2. Metal Gear Solid 3: Snake Eater 3
7. í 5. The Sims 2: Univerzity 2
8. í 4. Super Mario 64 DS 2
9. í 7. Mercenaries 5
10. N - Rugby 2005 1
11. N - Fight Night Round 2 1
12. í 11. The Spongebob Squarepants Movie 4
13. í 9. Sonic Mega Colleection Plus 8
14. í 6. Wario Ware Touched! 2
15. ë 25. Robots 2
16. í 14. The Simpsons: Hit and Run 73
17. í 8. Star Wars: Republic Comando 3
18. ë 23. The Incredibles 19
19. í 15. The Urbz: Sims in the City 18
20. í 13. Grand Theft Auto: San Andreas 21

PC - žebříček

AP MP Název hry PT
1. N - Championship Manager 5 1
2. í 1. The Sims 2: Univerzity 2
3. N - Brothers in Arms: Road to Hill 30 1
4. N - Silent Hunter 3 1
5. í 3. Football Manager 2005 20
6. í 4. The Sims 2 27
7. N - Act of War: Direct Action 1
8. í 7. Rome: Total War 25
9. í 5. Half-Life 2 18
10. í 2. GTr Fia GT Racing Game 2

PlayStation 2 - žebříček

AP MP Název hry PT
1. - 1. Gran Turismo 4 2
2. í 3. FIFA Street 2
3. ë 2. Metal Gear Solid 3:Snake Eater 3
4. N - Brothers in Arms: Road to Hill 30 1
5. í 4. Mercenaries 5
6. N - Rugby 2005 1
7. N - Fight Night Round 2 1
8. í 6. Sonic Mega Colleection Plus 7
9. í 5. Grand Theft Auto: San Andreas 21
10. í 7. The Spongebob Squarepants Movie 7

Xbox - žebříček

AP MP Název hry PT
1. N - Brothesr in Arms: Road to Hill 30 1
2. í 1. FIFA Street 2
3. - 3. Mercenaries 5
4. í 2. Star Wars: Republic Commando 3
5. N - Fight Night Round 2 1
6. N - Rugby 2005 1
7. í 4. Oddworld: Stranger`s Wrath 3
8. í 5. Star Wars: Knights of the Old Republic 2 6
9. í 7. Sonic Mega Colleection Plus 7
10. í 9. Pro Evolution Soccer 4 17

GameCube - žebříček

AP MP Název hry PT
1. N - Resident Evil 4 1
2. N - Mario Party 6 1
3. í 2. FIFA Street 2
4. í 1. Mario Power Tenis 4
5. í 4. Metroid Prime 2: Echoes 17
6. í 5. Donkey Kong: Jungle Beat 7
7. ë 8. The Incredibles 20
8. í 6. The Legend of Zelda: Four Swords 11
9. í 7. Donkey Konga 23
10. í 9. The Spongebob Squarepants Movie 7

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

 

AP Název hry
1.

The Sims 2: University

2.

World of Warcraft

3.

The Sims 2

4.

Half-Life 2

5. Star Wars: Republic Commando
6.

Star Wars: Knights of the Old Republic 2

7.

The Sims Deluxe

8.

Halo: Combat Evolved

9. Galaxy of Games 350
10. RollerCoaster Tycoon 3

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Váš názor Další článek: Doom 3: Ressurection of Evil dnes vyšel

Témata článku: , , , ,