Byznys hrátky: Hráči zrají, jejich věk roste!

Zrajeme jako víno! Věk hráčů roste, potvrzuje to průzkum britských Codemasters * Soudní spor tvůrců série GTA a haitské komunity pokračuje * EA vs Microsoft - souboj o online tituly nekončí * Založeno další brněnské herní studio – Hra01 * Nintendo připravuje novou herní konzoli - nejedná se však o nástupce současníků GameCube a Game Boy Advance.

Stárneme, stárneme!

O věku počítačových hráčů již byly popsány stovky stránek textu. Nejprve jsme byli označeni za "nedomrlé" puberťáky, jindy byly za stěžejní část herní populace označeny děti - už minulý rok však ukázal, že pravda se skrývá jinde. Jeden z posledních průzkumů totiž prokázal, že průměrný věk hráče dosáhl hodnoty 29 let. Že opravdu stárneme, to dokazuje také poslední průzkum, který vypracovala společnost Codemasters. A nejedná se o nic neříkající čísla - britský výrobce chce podle nich uzpůsobit své portfolio!

Přejděme však ke konkrétním číslům. Ty hovoří jednoznačně - hry rozhodně nejsou zábavou dětí! Do této škatulky se totiž řadí pouze 21% všech respondentů! Přesto do skupiny mladších 20 let patří téměř 47% hráčů, 32% jich je naopak starších 30 let a z tohoto čísla přesná polovina dokonce 35 let! Všechna čísla konkrétně vyjadřují situaci ve Velké Británii - lze však očekávat, že situace nebude v ostatních evropských státech příliš odlišná.

Z průzkumu mimo jiné vyplývá, že starší hráči usedají ke svým oblíbeným titulům jednu až tři hodiny denně. Všem těmto poznatkům hodlá společnost podle slov svého mluvčího uzpůsobit nabídku her - bude zajímavé sledovat, jak se neustále zvyšující počet starších hráčů (připomeňme, že podle loňského průzkumu agentury ESA je mezi herní populací více než 17% padesátníků!) projeví na portfoliu společnosti.

Zdroj: GameMarketWatch

Haitská aféra se bude projednávat před federálním soudem

Oběť minulého roku? Tato nelichotivá cena by bezpochyby (a s velkým náskokem) připadla herní sérii Grand Theft Auto, která po dlouhé měsíce zápolí s řadou žalob. O poslední soudní obvinění, které i nadále hýbe herním světem, se postarala haitská komunita - ta kritizuje své vyobrazení ve hře Grand Theft Auto: Vice City. Po týdnech promlouvání k médiím má její obvinění první hmatatelné výsledky. Jaké nové informace tedy vyplynuly na světlo světa?

První soudní stání proběhlo 23. prosince a malé vítězství si na něm připsala obviněná strana - Rockstar Games se podařilo "přesvědčit" příslušné orgány o komplikovanosti celé kauzy a vše tak směřuje k federálnímu soudu. Mnohem zajímavější zprávy se však týkají cílů, kterých chce haitská komunita dosáhnout - kromě finančního odškodnění (to však činí pouze částku 15 000 dolarů) žádají zástupci žalující strany o stažení hry z prodeje, které je však pro její tvůrce logicky nepřijatelným řešením.

Za vše hovoří také názory odborníků - přestože haitská komunita argumentuje mnoha konkrétními případy svého diskriminování ve hře, titul Grand Theft Auto: Vice City podle analytiků neútočí na celý národ, nýbrž na jeho jedinou složku - nelegální gang, jehož členy lze ve hře potkat. Právě tento argument má zajistit firmám Rockstar Games a Take Two vítězství. Americké zákonodárství nás však již několikrát překvapilo.

Zdroj: GI.biz

EA vs Microsoft - souboj o online tituly pokračuje

Všichni se těšíme na konzole nové generace, ani jejich blížící se vydání a v plném proudu běžící přípravy však nic nemění na současném boji o každého zákazníka. Zdá se, že v mnoha ohledech chybující Microsoft dobře ví, kde na konkurenci ztrácí. Jednou z významných oblastí je také online podpora jeho konzole Xbox, která se po této stránce jeví pouze jako chudý příbuzný japonského PlayStationu 2. A jak se zdá, ani v dalších měsících tomu nebude jinak.

Situace Microsoftu není nikterak růžová - Sony získalo podporu populárních a úspěšných japonských firem, kterým lze v současnosti konkurovat jen velmi stěží. Jediným cílem je získat na svou stranu některého z nejvýznamnějších "západních" vydavatelů. A protože mnozí se v oblasti online titulů pro herní konzole neangažují, zůstává jediná velká ryba - největší herní společnost světa Electronic Arts. Dohoda obou firem je však v nedohlednu.

Kamenem úrazu má být podle vyjádření zástupců Electronic Arts obchodní model, který Microsoft pro online hry v případě své konzole Xbox zavedl - právě ty mají být marketingově natolik nevýhodné, že společnost EA od konkrétní dohody i nadále odrazují. Jak vyplývá z dostupných informací, problémem Microsoftu je snaha držet pod kontrolou veškeré dění týkající se jeho konzolového výrobku. Electronic Arts je navíc natolik velkou firmou, že se s podobnými podmínkami bez četných ústupků jen těžko smíří – škodní samozřejmě budou opět a jen sami hráči.

Zdroj: GameMarketWatch

Založeno další brněnské herní studio – Hra01

Bývalý zaměstnanec Pterodonu, Zdeněk Mezihorák, spolu se svým bratrem Pavlem koncem roku ohlásil založení další české vývojářské společnosti. Nové studio se jmenuje Hra01 a sídlo má v hlavním městě tvůrců her, Brně. Duší připravovaného projektu má být starší Zdeněk, který se spolupodílel na hrách Flying Heroes a Vietcong.

Během práce pro Pterodony však dospěl k názoru, že by rád dělal hry poněkud jinak. Celý rok mu zabralo zkoumání trhu a vytvoření základního konceptu kvalitní AAA hry. Zdeněk to komentuje slovy: "Máme několik cílů - chceme vybudovat stabilní vývojářské studio, udělat originální a zábavnou hru a dostat ji na světový trh. V ČR je na co navazovat a od ostatních firem se, mimo jiné, chceme lišit kladením důrazu na profesionální řízení projektu. Chceme tvrdě pracovat a zároveň se u toho dobře bavit."

Co se týče námětu připravovaného titulu, krom žánru, jímž má být akční hra z třetího pohledu toho moc oznámeno nebylo. Posuďte sami z indicií z oficiálních stránek společnosti (www.hra01.cz / www.hra01.com). 

Námět - hra je na námět, který je ve všeobecném povědomí a je to fenomén, který ve filmu nebo v literatuře vytváří vlastní žánr. Herní průmysl dosud nevěnoval tomuto námětu přílišnou pozornost, navíc návrhy těch několika her, které se námětem blížily našemu, kladly důraz na zcela jiné aspekty tématu, než hodláme zdůrazňovat my.

Návrh - ve středu našeho návrhu je prvek, který je běžnou součástí dobrodružných filmů, a přesto dosud nebyl herně zpracován. Důvodem byly nároky na hardware i na vývoj. Myslíme si, že je čas tento prvek do her přinést a obohatit žánr akčních her množstvím nových zábavných interakcí. Užití tohoto prvku je návrhářsky náročné, ovšem výsledný efekt zaručuje originalitu naší hry.

Platforma - primárně PC s výhledem na další generaci konzolí Xbox2 a případně PS3.

Určení - hra je především určena mladým hráčům do 25 let, ale námět a hlavní prvek by mohly zaujmout i starší hráče.

Pokud se zajímáte o herní průmysl, možná vás také zaujme rozsáhlá nabídka pracovních příležitostí, které Hra01 rovněž nabízí na svých stránkách.

Zdroj: PR

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Očekávané střetnutí konzolí nové generace se blíží velkým tempem, a tak není divu, že se objevují nové informace o jejich podobě. Tentokrát poodkrylo své plány Nintendo. Jeho šéf, Saturo Iwata, uvedl, že nová herní krabička od Nintenda nebude následovníkem GameCube ani Game Boy Advance. Podle Iwaty se bude jednat o novou platformu, která přitáhne širokou veřejnost jak svými herními možnostmi (chystanou podporou pro starší i nové tituly), tak špičkovou technologií. V současné době jsou již vytvořeny první prototypy, které budou představeny na příští E3. Pokud půjde vše podle plánu, měla by se nová konzole objevit v obchodech v Japonsku vedle GameCube a GBA již na konci roku 2004.
  • Vydavatelská společnost Atari oznámila, že pro prezentaci připravované akčně závodní hry Driv3r (neboli Driver 3) najala produkční společnost Ridley Scott Associates. Ta pro Atari natočí tři minutové minifilmy rozdělené do třicetisekundových epizod, které budou postupně zveřejňovány na oficiálních stránkách hry www.driv3r.com. První video by se mělo na homepage objevit už 13. ledna, přičemž kompletní sbírka bude dostupná v březnu. Děj filmů nebyl oznámen, ale dá se očekávat, že bude nějakým způsobem spjatý se zápletkou hry. Pokud vám navíc byl název společnosti Ridley Scott Associates nápadně povědomý, můžete se považovat za světaznalé fanoušky filmu - velký Ridley Scott totiž patří mezi jedny z nejuznávanějších režiséru a na svém kontě má několik celosvětově uznávaných snímků (zejména pak oscarový Gladiátor a až nepříjemně realistický Černý jestřáb sestřelen).
  • Jeden z největších světových distributorů, společnost Ubi Soft, hodlá svým zákazníkům zpříjemnit první měsíc nového roku. Podle informací amerického magazínu GameSpot bude právě v lednu 2004 ke každému balení hry Prince of Persia: Sands of Time zdarma přidávat rok starou špionážní akci Splinter Cell. Akce se týká všech platforem. Zatím není jisté, zda-li se tato nabídka týká i České republiky. Oficiální stránky výhradního českého distributora produktů Ubi Softu, společnosti Playman, zatím o této skutečnosti neinformují a na náš přímý dotaz zatím nedorazila odpověď.
  • V červenci roku 2002 spatřilo světlo světa třetí pokračování oblíbené série RTS WarCraft od společnosti Blizzard. Třetí část na celém světě zaznamenala masivní úspěch a sklízela mnohá ocenění. Umisťování na předních příčkách různých žebříčků naznačovalo její rostoucí popularitu a proto není divu, že se její prodej v Evropských zemích vyšplhal v posledních dnech (a měsících) na magickou hranici 1 milionu prodaných kusů. V létě minulého roku se titul WarCraft 3 dočkal rozšíření s názvem The Frozen Throne, který je v současné době nabízen ve speciální kolekci nazvané WarCraft 3 Battle Chest (obsahuje jak rozšíření The Frozen Throne tak i WarCraft 3: Reign of Chaos). V budoucnosti můžeme prostřednictvím této speciální edice očekávat navýšení dnes již prodaného 1 milionu kusů tohoto titulu na ještě vyšší číslo.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 21. – 27. prosince 2003)

Další týden, další žebříček – nic víc, nic míň.

Celkový žebříček
Konzolová akce byla po několika týdnech své nadvlády sesazena – překvapí pak zejména jméno titulu, který se o to postaral. Řeč je totiž o závodní simulaci Need For Speed: Underground, která o pozornost zákazníka zápasí již po šest týdnů! Velmi dobře si i nadále vede FIFA 2004 (je třetí), zajímavá a kvalitní hra The Simpsons: Hit and Run figuruje na pozici čtvrté.

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Need For Speed: Underground 6
2. í 1. Medal of Honor: Rising Sun 5
3. ë 4. FIFA 2004 10
4. í 3. The Simpsons: Hit and Run 9
5. - 5. Lord of The Rings: Return of The King 7
6. ë 8. The Sims: Bustin` Out 2
7. í 6. True Crime: Streets of La 8
8. í 7. Tony Hawk`s Underground 6
9. ë 13. Prince of Persia: The Sands of Time 5
10. ë 14. Max Payne 2: The Fall of Max Payne 6
11. ë 19 Xiii 5
12. í 11. Crash Nitro Kart 5
13. í 9 Harry Potter: Quidditch World Cup 8
14. ë 27. Tiger Woods PGA Tour 2004 14
15. í 12. Eye Toy: Play 26
16. ë 17. Total Club Manager 2004 3
17. ë 21. Project Gotham Racing 2 5
18. N Grand Theft Auto: Double Pack 1
19. ë 25. WWE Smackdown! Here Comes The Pain 8
20. í 18. Championship Manager: Season 03/04 6

PC – žebříček
Britové zbožňují fotbal a tak jistě nepřekvapí umístění hry Championship Manager: Season 03/04, která již po několik týdnu vládne světu PC výtvorů. Mezi herní tituly se opět vklínil zástupce klasického software (druhý program Norton Internet Security 2004). Třetí je datadisk The Sims: Makin` Magic a stále překvapivě úspěšná je také akce Call of Duty. Zaujme pak posun simulace The Sims ze 44. na 8. pozici.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Championship Manager: Season 03/04 6
2. ë 4. Norton Internet Security 2004 15
3. - 3. The Sims: Makin` Magic 9
4. í 2. Call of Duty 8
5. - 5. The Sims Double Deluxe Pack 12
6. - 6. Max Payne 2: The Fall of Max Payne 10
7. ë 9. The Sims: Superstar 32
8. ë 44. The Sims 65
9. í 7. Lord of The Rings: Return of The King 7
10. ë 13. Lord of The Rings: War of The Ring 5

PlayStation 2 – žebříček
Souboj titulů Need For Speed: Underground a Medal of Honor: Rising Sun se opakuje a i nadále mu vévodí poslední díl závodní simulace z dílny společnosti Electronic Arts. V nabité první desítce bojuje o své místo na slunci také třetí FIFA 2004, kterou na bramborové pozici následuje titul The Simpsons: Hit and Run. Pozitivně hodnocený výtvor Prince of Persia: The Sands of Time je devátý.

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Need For Speed: Underground 6
2. í 1. Medal of Honor: Rising Sun 5
3. ë 4. FIFA 2004 10
4. í 3. The Simpsons: Hit and Run 9
5. ë 8. The Sims: Bustin` Out 2
6. í 5. Lord of The Rings: Return of The King 7
7. í 6. True Crime: Streets of La 8
8. í 7. Tony Hawk`s Underground 6
9. ë 10. Prince of Persia: The Sands of Time 6
10. í 9. Eye Toy: Play 26

Xbox – žebříček
Navracející se závodní legenda Project Gotham Racing 2 je zpět v plné síle a už ji opět můžeme vídat na prvním místě žebříčku nejprodávanějších her pro konzoli Xbox. Závodní konkurent firmy EA, titul Need For Speed: Underground, figuruje na třetím místě, mezi oba zmíněné tituly se vklínil také výtvor Tom Clancy`s Rainbow Six 3. Novinkou v žebříčku je speciální edice Grand Theft Auto: Double Pack.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Project Gotham Racing 2 5
2. - 2. Tom Clancy`s Rainbow Six 3 8
3. ë 5. Need For Speed: Underground 6
4. í 3. Medal of Honor: Rising Sun 5
5. í 4. The Simpsons: Hit and Run 9
6. N Grand Theft Auto: Double Pack 1
7. ë 8. Xiii 5
8. í 6. FIFA 2004 10
9. í 7. Lord of The Rings: Return of The King 7
10. í 9. True Crime: Streets of La 8

GameCube – žebříček
Vánoční konzolová bomba Mario Kart: Double Dash!! i nadále suverénně vévodí první desítce GameCube žebříčku a nic na jejím suverénním postavení nezměnily ani výtvory Star Wars: Rebel Strike - Rs 3 a The Simpsons: Hit and Run. Dobře si vede také oblíbená série The Sims, konkrétně její výtvor The Sims: Bustin` Out, který postoupil z devátého na čtvrté místo.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Mario Kart: Double Dash!! 7
2. ë 3. Star Wars: Rebel Strike - Rs 3 8
3. í 2. The Simpsons: Hit and Run 8
4. ë 9. The Sims: Bustin` Out 2
5. í 4. Medal of Honor: Rising Sun 5
6. í 5. Lord of The Rings: Return of The King 7
7. - 7. Mario Party 5 4
8. - 8. Billy Hatcher And The Giant Egg 9
9. í 6. Need For Speed: Underground 6
10. - 11. Tony Hawk`s Underground 6

Vysvětlivky: AP – aktuální pořadí platné pro daný týden, MP – minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT – počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Váš názor Další článek: Vyzkoušejte německé demo Smoking Colts

Témata článku: , , , , , , , , ,