Byznys hrátky: Hratelnost na prvním místě, prosazuje Blizzard

Wii vládne, vydavatelé zůstávají opatrní. Proč? * Hratelnost je na prvním místě, prosazuje Blizzard * Ubisoft označen za zájemce o Eidos - ve hře je ale také Sony * Služba Home pro PS3 již za měsíc? * Prodeje Xbox 360 vylétly o 260 % díky Elite a snížení cen

Wii vládne, vydavatelé zůstávají opatrní

Podle údajů specializovaného serveru VG Chartz konzole Nintendo Wii v minulých týdnech překonala konkurenční Xbox 360 a za méně než rok od zahájení prodeje si pro sebe uzurpovala titul nejprodávanější konzole nové generace. Jakkoliv je tento úspěch pro Nintendo zásadní odpovědí na risk v podobě inovativní strategie, zdá se, že minimálně v nadcházejícím roce nic nezmění na opatrném přístupu ze strany herních vývojářů a vydavatelů. Když se podíváme do historie, téměř bez výjimky stály za úspěchem platforem od Nintenda nejen zajímavé inovativní nápady, ale především first-party hry. Zatímco PS platformy žily z kvality third-party her vydavatelů jako EA, TakeTwo nebo Square Enix, Nintendo zde spoléhalo samo na sebe.

Situace u Wii je stejná - více než 50% podíl na trhu her drží samo Nintendo a ani pohled na budoucí line-up nenasvědčuje, že by se v tomto mělo cokoliv změnit. Prezident firmy Satoru Iwata v rozhovoru pro Newsweek potvrdil, že situace není ideální, ale brzy se změní. Wii není platformou, kterou by si mohli vydavatelé dovolit ignorovat - zároveň však i přes nízké výrobní náklady, jež jsou jen o něco málo vyšší než u PS2, vyžaduje inovativnost svých produktů. A to je věc, v níž mnozí vydavatelé stále nejsou dostatečně dobří. Čas napoví, zda se situace s plnohodnotnými third-party hrami změní či zůstane stejná. Výhled na příští rok v tomto není nejrůžovější.

Zdroj: GI.biz, Vlastní

Hratelnost na prvním místě, prosazuje Blizzard

Roli úvodního řečníka na letošní Austin Game Developers Conference se ujmul Michael Morhaime z Blizzardu, podle nějž je současná firemní strategie výsledkem mnoha předchozích zkušeností. Ty ukazují, že prvotním a nejdůležitějším prvkem pro hodnocení kvalit hry je její hratelnosti. "Vidíme herní trh jako koblihu. Její náplň označuje hráčské jádro, hardcore hráče, kteří si kupují a hrají spousty titulů. Oblast casual zákazníků je zbytek koblihy... zbytek, který je podstatně větší. Abychom byli úspěšní, musíme oslovit obě skupiny hráčů."

Cíl, kterého musí vývojářský tým dosáhnout, je podle Morhaima vytvořit hru, jež bude velmi lehká k osvojení, ale v níž bude zároveň velmi těžké dosáhnout mistrovství - za dobrý příklad zde prý poslouží hudební Guitar Hero. "Jméno Blizzard je náš nejcennější majetek. Chceme, aby něco znamenalo. Chceme, aby bylo spojováno se zábavou a hrami té nejvyšší kvality." Aby obraz firmy zůstal nezměněn, musí se prý vyhnout tlaku k vydání her dříve, než jsou k tomu skutečně připraveny. Za dobrý příklad má v tomto posloužit nejen letošní Burning Crusade, který nestihl vánoční sezónu a přesto se ho za jediný den prodaly 2,4 miliony kopií, ale také první Diablo, které po několika odkladech dorazilo na pulty obchodů až 31. prosince - přesto se stalo trhákem a dobře se prodávalo i o Vánocích roku následujícího.

Zdroj: GI.biz

Služba Home pro PS3 již za měsíc?

Několik zdrojů v čele se serverem Kotaku přineslo minulý týden informaci o vydání jednotlivých novinek pro konzole japonské Sony. Vedle upřesnění termínů hned několika klíčových titulů v čele s Lair, Uncharted nebo Ratchet & Clank: Tools of Destruction zaujme především termín 11. října, den, na nějž má být směřováno spuštění očekávané služby Home. Sony veškerá data odmítla s tím, že oficiální releaska bude k dispozici teprve na letošní TGS (koná se příští týden), kde lze očekávat také další ohlášení ze strany japonského výrobce.

Datum vydání klíčových PS3 titulů podle Kotaku:
17. října - Folklore
19. října - Lair
24. října - Eye of Judgment
7. listopadu - Ratchet & Clank: Tools of Destruction
28. listopadu - Time Crisis 4
5. prosince - Uncharted: Drake`s Fortune
Prosinec 2007 - Gran Turismo 5 Prologue

Kritického zhodnocení se tento týden dostalo Sony ze strany prezidenta japonského Square Enix, Yochiho Wada, podle něhož musí firma zlepšit svoji marketingovou komunikaci navenek - v opačném případě podle něj konzoli čeká těžká budoucnost. Podle Wada by měla Sony upustit od snahy propagovat konzoli jako domácí zábavní centrum a zaútočit svým marketingem na hráče. "Když Sony odhalila PS3, hovořila o kousku domácí elektroniky. Posléze po nepřiznivých reakcích ze strany herních společností změnila pozici konzole a začala o ní více hovořit jako o herním zařízení," vysvětluje. Vydavatel Square Enix je dlouhodobě jedním z nejsilnějších partnerů Sony, přesto v nedávné době se i on rozhodl změnit strategii, když např. nová hra úspěšné série Dragon Quest vyjde exkluzivně na Nintendu DS.

Zdroj: GI.biz, CVG, Kotaku

Ubisoft označen za zájemce o Eidos

Společnost SCi, známější coby současný vlastník britského vydavatele Eidos, potvrdila minulý týden existenci nabídky na odkup své dceřinky. Přestože firma samotná odmítla komentovat identitu zájemce, podle informací britského deníku Guardian může za nabídkou stát francouzský Ubisoft, jenž měl svůj zájem o firmu projevit již v roce 2005. Guardin nicméně věří, že v případě otevřených diskusí o odkupu Eidosu nemusí být Ubisoft jediným zájemcem - živě se hovoří o Time Warner a Electronic Arts, nečekaně se mezi těmito jmény objevila i Sony.

Zdroj: GI.biz, Guardian

Prodeje Xbox 360 vylétly o 260 %

Zahájení prodeje verze Elite a snížení cen Premium a Core má již první konkrétní odpověď v prodejních výsledcích z Velké Británie. Podle agentury Chart-Track, která bohužel nezveřejňuje přesná čísla, vzrostly v první týden po ohlášení změn prodeje Xbox 360 o skvělých 260 %. V dobrých výsledcích konzole pokračovala i v následujících sedmi dních, kdy prodeje poklesly o pouhých 20 %. Naopak nejhorších výsledků za celou historii svého prodeje dosáhl handheld PSP, což však není způsobeno klesajícím zájmem o konzoli, ale vyčkáváním trhu na příchod Slim a Lite modelu, jehož prodej by měl být zahájen již 14. září.

Zdroj: Next-gen.biz, Chart-Track

Krátké zprávy:

  • Informace o novém PS3 Starter Packu, který by zahrnoval dvojici titulů Heavenly Sword a F1 Championship Edition, potvrdila i sama Sony. Nový Starter Pack je však podle jejího vyjádření určen pouze pro francouzský trh, kde bude jeho prodej zahájen 19. září. Zda hodlá firma tuto nabídku v případě úspěchu rozšířit i do dalších evropských zemí, není známo.
  • Hráči, kteří využili chyby při právě probíhající betě Call of Duty IV na Xboxu 360, která umožnila hru stáhnout a spustit na další konzoli, byli Microsoftem potrestání 24hodinovým banem. Do budoucna se prý mohou setkat i s trvalým banem. Není nad to ukázat svaly, že?
  • Microsoft na veletrhu IFA v Německu oznámil snížení ceny HD-DVD mechaniky v Evropě. Nově si ji lze pořídit za 180 Euro.
  • Populární animovaný seriál South Park, který líčí životní strasti a slasti čtveřice školáků ze stejnojmenného amerického městečka si může připsat další velký úspěch. Na letošním předávání prestižních cen Emmy totiž zvítězil v kategorii animovaných projektů kratších než hodinu. Pokud se ptáte co tato zpráva dělá na herním serveru zmíním, že se vítězným kouskem stal díl desáté řady – Make Love, Not Warcraft – na kterém televizní tvůrci pracovali společně s lidmi z legendárního studia Blizzard. Myslím, že nezbývá než pogratulovat a doufat v další společnou práci.

Nejprodávanější hry

Švédsko
1. Bioshock (360)
2. Guild Wars Eye of the North (PC)
3. Medieval II Total War Kingdoms (PC)
4. World of Warcraft (PC)
5. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)
6. Bioshock (PC)
7. Resistance: Fall of Man (PS3)
8. Motorstorm (PS3)
9. Counter-Strike 1: Anthology (PC)
10. Guitar Hero 2 Rock the 80´s (PS2)

Velká Británie
1. Bioshock
2. Tiger Woods PGA Tour 08
3. Dr Kawashima`s Brain Training: How Old Is Your Brain?
4. Transformers: The Game
5. More Brain Training from Dr Kawashima: How Old Is Your Brain?
6. Big Brain Academy
7. Tom Clancy`s Ghost Recon: Advanced Warfighter 2
8. Harry Potter and the Order of the Phoenix
9. Stuntman: Ignition
10. Pokémon Diamond

Diskuze (2) Další článek: Datadisk pro Medieval II: Total War na skladech

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,