Byznys hrátky: Inteligentní počítače?

Ubisoft na prodej? * Budoucnost ochrany přenosu dat * Activision koupil Beenox Studios * Kdy budou počítače myslet? * Ministerstvo vnitra zřizuje vojenský progamingový klan * Herní rekordy * A samozřejmě tu jsou i nové tabulky

Ubisoft na prodej?

Rozepisovat se o kauze Ubisoft versus EA by asi bylo zbytečné. Již jsme vás o ní informovali; víte tedy nejspíše, že se EA povedlo odkoupit pětinový podíl francouzského Ubisoftu, což v očích Francouzů vyvolalo velké rozhořčení. Krizi pomohla vyřešit francouzská vláda a když už se dokonce podařilo dostat i rozpočet do zelených čísel, přišlo další překvapení. Yves Guillemo, prezident a většinový vlastník Ubisoftu, se totiž kladně vyjádřil k otázce ohledně prodeje společnosti.

Potenciální kupec to však bude mít velmi těžké. Podle Guillemota by mělo jít především o firmu, která je schopna nabídnou odpovídající finanční obnos, ani ta by však neměla vyhráno. Prezident chce, aby Ubisoft i nadále zůstal pokud možno co nejvíce nezávislý, a tak by případně prodej jistily i smlouvy o nakládání s firmou. Tato nabídka se zamlouvá především EA, která údajně hodlá Ubisoftu podat nějaký návrh na odkoupení a sloučení se svým kolosem. Jde ale o možnost velmi nepravděpodobnou, neboť v posledním interview pro agenturu Reuters se Guillemo vyjádřil o EA velmi negativně a nešetřil ani hrubými slovy. Nejpravděpodobnější je varianta, že se firma neprodá a nadále zůstane v rukou Francouzů, kde se jí v posledních měsících opět začalo dařit.

Zdroj: Reuters

Budoucnost ochrany přenosu dat

Pokud hrajete hry po síti Internet, nebo třeba jen vybíráte poštu, máte vždy problém, zda někdo na drátě neposlouchá vaše zadávání hesla. Pokud se jedná o herní účet, není situace až tak kritická, horší je třeba účet bankovní. Ti, co jsou připojeni pomocí optických vláken, mají nyní velkou výhodu, protože vědcům v laboratořích firmy Toshiba se podařilo vyvinout zařízení, které dokáže posílat informace po jednotlivých fotonech. A protože jsou fotony velmi křehké částice, tak je jakékoliv čtení po cestě zničí. Vy v tu chvíli hned víte, že je někde něco špatně a někdo se snaží poslouchat.

Zařízení, které tuto ochranu poskytuje je v podstatě jednoduchá LED s několika příměsemi arsenu a iridia. To dohromady tvoří jakési maskovací zařízení, které propustí ven pouze jediný foton. Už dvojice by totiž mohla být osudná a útočník by ji mohl bez problémů zpracovat. Pokud se tedy bojíte už jen posílat heslo pro ověření vstupu na mail, nebo do nějaké hry, toto zařízení je právě to, na co máte v budoucnu čekat. Sice ještě nějaký ten čas uplyne než bude komerčně použitelné, ale pak už vám zajistí klid před odposlechem.

Zdroj: New Scientist

Activision koupil Beenox Studios

Nezávislý tým Beenox Studios je znám porty z konzolí. Právě díky této společnosti na PC můžeme vychutnávat tituly jako Tony Hawk`s Underground 2, Prince of Persia: Warrior Within či LOTR: The Return of the King. Minulý týden ovšem tato společnost o svou nezávislost přišla a stala součástí kolosu společnosti Activision.

Zmíněné tituly samozřejmě nebyly ze stáje Activisionu, a tak se Beenox bude muset s některými lukrativními zakázkami rozloučit. To ale neznamená, že kvalita her od tohoto studia měla klesat; Activision zcela logicky právě do Beenoxu přesunul několik očekávaných titulů (respektive jejich portů pro PC). Konkrétně jde o Myst V: End of Ages, Fantastic Four, SW Battlefront 2, Madagascar, Evil Dead Regeneration a několik dalších titulů, které doposud nebyly oznámeny.

Společnost dále oznámila, že se hodlá věnovat i vývoji vlastních titulů. K tomuto účelu by měla posloužit nově narostlá větev firmy Beenox Score, ovšem otázkou nadále zůstává, kolik prostoru Activision nechá pro vlastní tvorbu; zatím to totiž vypadá, že díky konverzím z konzolí kluci a holky z Beenoxu budou mít plné ruce práce.

Zdroj: GamesPress 

Kdy budou počítače myslet?

Ian Pearson, šéf oddělení futurologie v Britském Telecomu, uvádí v poslední době samé zajímavé hypotézy. Podle jedné z nich by mělo být již v polovině tohoto století možné nahrát svůj mozek do počítače a tak by vás nezatěžovaly takové drobné nepříjemnosti, jako třeba smrt. Prostě byste jen pokračovali v jiné podobě dále. To však není vše. Dovolil si tvrdit, že zatímco tohle bude dostupné pouze pro boháče, kolem roku 2070 už by mělo jít o technologii tak běžnou, že ji budou lidé obecně využívat. Snad jen vynechají Rimmera.

Pokud už se té doby dožijeme, můžeme očekávat ještě jednu věc. Další z hypotéz hovoří o tom, že by počítače měly cítit emoce a tak třeba letadlo by bylo natolik vystrašené z pádu, že by se snažilo všemi prostředky zachránit. Je sice pravda, že existuje systémová panika, když jádro netuší, co dělat, ale panikařící letadlo už je přeci jen trochu velký kousek. Jen aby se netopilo v depresích a nepředávalo podobné pocity dále.

Zdroj: All Headline

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Dnes ráno byla na Univerzitě obrany v Brně slavnostně zahájena činnost Klubu hráčů bojových her a simulací při Univerzitě obrany. Klub je studentská organizace, která pořádá turnaje v progamingu a vytváří reprezentaci Armády České republiky. Je to vůbec poprvé, kdy se armáda členského státu NATO oficiálně zapojuje do podpory hráčů a programingu. Zahájení činnosti probělo formou neveřejného turnaje studentů Univerzity obrany v Couter Strike. Přítomen byl i ministr obrany České republiky Karel Kűhnl a ministryně informatiky České republiky Dana Bérová. Mediálním partnerem akce je časopis Doupě a webový server Doupě.cz.
  • Když v roce 1984 získala Doris Self ve věku 58 let nejvyšší skóre v automatovce Q*bert, byla zapsána do knihy rekordů společnosti Twin Galaxies. Tahle kniha je obdobou Guinessovy knihy pro videohry a pinball. Její skóre sice bylo překonáno dříve, však až před dvěma lety byla překonána v titulu nejstarší držitelka. Na popud známého hráče Billy Mitchella, který byl vyhlášen i hráčem minulého století, začala Doris znovu trénovat na Q*bertovi a hodlá ve svých osmdesáti znovu získat nejvyšší počet bodů. Zda se jí to povede, zjistíme již mezi 2. a 5. červnem, kdy se o to pokusí.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 17. - 23. dubna 2005)

Celkový žebříček

AP

MP Název hry PT
1 - 1 SW 3: Revenge of the Sith 3
2 ë 3 Championship Manager 5 10
3 í 2 Forza Motosport 2
4 - 4 Lego Star Wars 5
5 ë 6 Midnight Club 3: Dub Edition 6
6 í 5 FIFA Street 11
7 - 7 Singstar Popworld 2
8 - 8 Gran Turismo 4 11
9 ë 10 Tom Clancy`s Splinter Cell: Chaos Theory 8
10 ë 11 Guild Wars 4
11 ë 15 Pro Evolution Soccer 4 32
12 - 12 Brothers In Arms: Road To Hill 30 10
13 N - Imperial Glory 1
14 í 13 The Simpsons: Hit and Run 82
15 ë 20 Super Mario 64 Ds 11
16 ë 18 The Sims 2: University 11
17 ë 19 The Incredibles 28
18 í 16 Tt Superbikes 4
19 í 9 World Snooker Championship 2005 6
20 ë 29 World of Warcraft 10

PC - žebříček

1 - 1 Guld Wars 4
2 ë 4 Championship Manager 5 10
3 N - Imperial Glory 1
4 í 3 The Sims 2: University 11
5 - 5 World of Warcraft 15
6 í 2 Half-Life 2 27
7 í 6 Football Manager 2005 29
8 í 7 The Sims 2 36
9 í 8 Empire Earth 2 4
10 í 9 Stronghold 2 5

PS2 - žebříček

1 - 1 SW 3: Revenge of the Sith 3
2 - Championship Manager 5 2
3 ë 4 Lego Star Wars 5
4 í FIFA Street 11
5 - Midnight Club 3: Dub Edition 6
6 - Gran Turismo 4 11
7 ë Tt Superbikes 4
8 ë Tom Clancy`s Splinter Cell: Chaos Theory 8
9 ë 10 Brothers In Arms: Road To Hill 30 10
10 ë 11 Metal Gear Solid 3: Snake Eater 12

Xbox - žebříček

1 - 1 Forza Motosport 2
2 - 2 SW 3: Revenge of the Sith 3
3 - 3 Championship Manager 5 2
4 ë 7 Midnight Club 3: Dub Edition 6
5 ë 6 Lego Star Wars 5
6 í 4 Pariah 3
7 í 5 Doom 3 7
8 í 10 Tom Clancy`s Splinter Cell: Chaos Theory 8
9 - 9 Jade Empire 5
10 ë 13 FIFA Street 11

Game Cube - žebříček

1 - 1 Resident Evil 4 10
2 - 2 Star Fox Assault 4
3 ë 4 Mario Party 6 10
4 í 3 Metroid Prime 2: Echoes 26
5 - 5 FIFA Street 11
6 ë 7 Mario Power Tennis 13
7 ë 9 Baten Kaitos 8
8 ë 10 Tom Clancy`s Splinter Cell: Chaos Theory 8
9 ë 12 The Incredibles 29
10 ë 11 Timesplitters: Future Perfect 9

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1.

Gulid Wars

2.

World of Warcraft

3.

Empire Earth 2

4.

The Sims 2: University

5.

The Sims 2

6.

The Sims Deluxe

7.

Stronghold 2

8.

Lego Star Wars

9.

Half-Life 2

10.

Galaxy of Games 350

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Váš názor Další článek: Armáda zakládá Klub hráčů bojových her

Témata článku: , , , , , , , ,