Byznys hrátky: iPhone konkurencí DS a PSP?

Apple iPhone chce být herní konzolí, EA a spol. ho budou podporovat * Cena Xboxu 360 klesne až o 1 500 Kč již tento týden * Activision v budoucnu: MMO Call of Duty a další * Microsoft potvrdil podporu Blu-Ray: bude přehrávač pro Xbox 360? * Nintendo Kyoto označeno za nejlepší vývojářské studio světa * Army of Two neobdrželo v Německu rating

Apple iPhone chce být herní konzolí

Vzniká nová konkurence herních handheldů? Zdá se, že poslední týdny jsou na podobné spekulace velmi živé: vždyť si vzpomeňme na Microsoft a jeho podporu Zune přehrávačů, na nichž si bude možné vyzkoušet "fanouškovské" hry vzniklé technologií XNA. Blízko je také nová Nokia N-Gage. Z kategorie nejzajímavějších je ale ohlášení společnosti Apple, která představila vývojářský kit pro výrobu third-party aplikací, jež budou plně funkční v mobilním hitu posledních měsíců: zařízení iPhone.

Jak reportují zahraniční média, Apple prezentoval novou technologii na hře nazvané Touch Fighter, v níž může hráč ovládat svou loď nakláněním telefonu: a právě gravitační senzor, který samočinně detekuje polohu telefonu, má být jedním z lákadel pro herní vývojáře. EA a Sega na stejné prezentaci představily demoverze Spore a Super Monkey Ball, na jejichž přípravu měly podle dostupných informací pouze dva týdny. "Myslíme si, že jsme několik let napřed oproti jakékoliv softwarové platformě pro mobilní zařízení," prohlásil na tiskové konferenci Scott Forstall, prezident pro iPhone software.

Své ambice s novou platformou již zveřejnila hrstka méně či více významných hráčů na poli herní zábavy. Sega vedle Super Monkey Ball oznámila přípravu nespecifikovaného počtu dalších her a potvrdila, že je "zaujata tím, co iPhone přinese na trhu mobilních her". Pozadu nezůstává ani důležitý spojenec Apple, vydavatelský dům Electronic Arts, který přislíbil vznik portu očekávaného hitu Spore, jenž na iPhone dorazí již v září. Ve vývoji je podle představitelů EA Mobile také řada dalších herních titulů, jež jsou ale stále pouze v raných fázích vývoje.

Zdroj: Next-Gen.biz

Cena Xboxu 360 klesne až o 1 500 Kč již tento týden

Pokud se na internetu začnou šířit informace o snížení ceny některé z herních konzolí, málokdy jsou daleko od pravdy. Za nedávnými spekulacemi, podle nichž Microsoft změní cenu konzole Xbox 360 v Evropě, stál anglický byznys týdeník MCV, podle jehož zdrojů v retail segmentu Microsoft upraví cenu modelu Arcade o zhruba 20 liber. Mýlil se. Jak představitelé Microsoftu oznámili v průběhu pondělka, cena konzole se pohne výrazně směrem dolů a navíc u všech verzí. Model Premium se bude ve Velké Británii prodávat nově za 199,99 liber (cca 6 600 Kč), model Elite za 259,99 liber (cca 8 600 Kč) a nejlevnější Arcade za 159,99 liber (cca 5 300 Kč). Nové ceny začnou platit již tento pátek 14. března, prozatím není jasné, kdy se snížení ceny dočkají i ostatní země včetně České republiky.

Zdroj: MCV, TechRadar, vlastní

Activision v budoucnu: MMO Call of Duty a další

Přestože je spojení Activisionu a Vivendi Games právě v půli cesty, na jejímž konci bude vznik molochu o přibližné hodnotě 18,9 miliard dolarů, Bobby Kottick z Activisionu si již nyní pochvaluje know-how a informace získané z druhé strany - zejména pak přínos Blizzardu, nejcennějšího vlastnictví Vivandi Games. Kottick potvrdil, že je nadšen obrovským přehledem Blizzardu, který již Activisionu vypomáhá s plánem na expanzi titulu Guitar Hero do asijských zemí. Značně usnadnit by ho mělo i nové partnerství s Universal Music Group, díky níž získá Guitar Hero potřebnou lokální hudební náplň.

Kottick dále potvrdil své nadšení i přesvědčení nad pokračující expanzí online hitu World of Warcraft, o jehož dalším posilování v průběhu nadcházejících pěti let prý ani v nejmenším nepochybuje. Blizzard je prý také přesvědčen, že připravovaný Starcraft II může vytvořit nový business model, jež v sobě zkombinuje in-game reklamu, sponzoring a profesionální hraní. Nejzajímavější zprávu si ale necháváme na konec:. Jak bylo potvrzeno, Activision stále dumá nad dalším osudem značky Call of Duty (čtvrtého dílu se za dva měsíce loňského roku prodalo 7 milionů) a nevylučuje, že by dalším krokem pro sérii mohl být vznik masivně multiplayerového titulu.

Zdroj: Next-Gen.biz

Nintendo Kyoto označeno za nejlepší vývojářské studio

V premiérové studii Game Developer magazínu bylo za nejlepší vývojářské studio loňského roku označeno japonské Kyoto, soustředěné pod značkou Nintendo. Studio, jež je zodpovědné za hry jako Wii Play, Wii Sports nebo dva tituly pod hlavičkou Brain Age, v minulém roce prakticky neopustilo nejvyšší příčky prodejnosti napříč všemi významnými trhy. Magazínem zveřejněné výsledky přitom vycházely nejen z prodejů her vyvinutých jednotlivými týmy, ale zároveň zohlednily také průměrné hodnocení na serveru Metacritic a anonymní výzkum, jenž probíhal na stránkách Gamasutra.com, a v němž profesionálové hodnotili nejen celkovou reputaci vývojářských studií, ale také své zkušeností s prací pro či s nimi.

Výsledky podle vyjádření zástupců magazínu dokazují také dobrý ekosystém na poli vývojářských studií, to vše díky protkání západních i japonských týmů napříč celým žebříčkem. Žádný z českých vývojářů se v první zveřejněné padesátce neumístil.

TOP 20 nejlepších vývojářských studií
1. Nintendo Kyoto (Brain Age, Wii Play)
2. Infinity Ward (Call Of Duty 4: Modern Warfare)
3. Blizzard Entertainment (World of Warcraft: The Burning Crusade)
4. Electronic Arts Canada (FIFA Soccer 08, NBA Street: Homecourt)
5. Valve (Portal, Team Fortress 2)
6. Konami Japan Studio (Winning Eleven: Pro Evolution Soccer, DDR Universe)
7. Insomniac Games (Ratchet & Clank Future)
8. Capcom Osaka Studio (Lost Planet: Extreme Condition, Monster Hunter Freedom)
9. Electronic Arts Tiburon (Madden NFL 08, NASCAR 08)
10. BioWare Edmonton (Mass Effect, Jade Empire: Special Edition)
11. Bungie Studios (Halo 3)
12. Ubisoft Montreal (Assassin`s Creed, Naruto: Rise Of A Ninja)
13. 2K Boston/2K Australia (BioShock)
14. Harmonix (Rock Band)
15. Bandai Namco Tokyo (Ace Combat 6: Fires Of Liberation, Beautiful Katamari)
16. Square Enix Tokyo (Final Fantasy VII: Crisis Core, Front Mission DS)
17. Game Freak (Pokemon Diamond/Pearl)
18. Epic Games (Unreal Tournament 3, Gears Of War PC)
19. Hudson Soft (Mario Party 8, Mario Party DS)
20. Neversoft (Guitar Hero III, Tony Hawk`s Proving Ground)

Microsoft podporuje Blu-Ray: přijde přehrávač pro Xbox 360?

Výkonný ředitel Microsoftu, Steve Ballmer, minulý týden potvrdil rozhodnutí softwarového giganta podporovat vítěze války nových formátů, Blu-Ray od japonské Sony. Přestože Ballmer nehovořil přímo o herním segmentu, lze v jeho slovech spatřovat předzvěst očekávaného ohlášení Blu-Ray přehrávače pro Xbox 360, o němž se v posledních dnech spekuluje na mnoha frontách. Ballmer potvrdil, že Microsoft již pracuje na podpoře Blu-Ray v operačních systémech Windows. "Budeme podporovat Blu-Ray tak, jak to dává smysl," dodává.

Podle deníku Financial Times již v současné době probíhají jednání o vzniku externího přehrávače Blu-Ray pro konzoli Xbox 360, který by tak nahradil svého HD-DVD kolegu, jehož výroba byla v minulých týdnech ukončena. K oznámení nového přehrávače i jeho ceny má podle stejného zdroje dojít v nejbližších měsících.

Zdroj: GI.biz

Krátké zprávy:

  • Codemasters se stali partnerem vydavatelského domu Majesco, jehož hry budoz nově vydávat na evropských trzích. Dohoda, jež se v současné době týká přesně tuctu připravovaných titulů, počítá s vydáním první 8 her orientovaných na rodinu a casual segment již v letošním roce. Vydání pod hlavičkou Codemasters se dočkají tituly jako Cake Mania pro Wii nebo Toy Shop pro DS.
  • Army of Two nezískalo potřebný rating u našich západních sousedů a vydání hry na významném německém trhu je proto ohroženo. Zástupci EA nicméně potvrdili, že s ratingovou organizací USK diskutují o možnostech vydání. Je proto pravděpodobně, že Army of Two projde před vydání v Německu potřebnými úpravami tak, aby získalo rating a tím i oficiální posvěcení.
  • Úspěšně si na světových trzích vedla dvojka Sonic a Mario s nejnovějším titulem Mario & Sonic at the Olympic Games pro Wii a NDS. Sega se minulý týden pochlubila dosažením prodeje 5 milionů kusů, zároveň ale nepředpokládá další společné využití obou charakterů v některém z příštích titulů.
  • Microsoft opouští Mohit Anand, zodpovědný za byznys okolo Xboxu 360 v nejvýznamnějším rozvíjejícím se trhu dneška, Indii. Zahraniční servery již spekulují, že jeho novým zaměstnavatelem se stane Nintendo, které by rádo uvedlo na zdejší trh konzole Wii i DS.
  • Midway oznámilo finanční výsledky za rok 2007, podle nichž firma vykázala ztrátu téměř 100 milionů amerických dolarů. V pozitivním duchu laděné oznámení nicméně počítá s tím, že po překonání mnoha technologických potíží a dalších problémů, a také v kombinaci se silným line-upem následujících měsíců, bude rok 2008 pro firmu opět úspěšný.

Vývoj akcií herních firem

Po pauze vracíme do Byznys hrátek také pohled na působení herních firem na akciových trzích. Minulý týden byl úspěšný pro Infogrames, kteří ve svém týmu přivítali Phila Harrisona (dříve působícího jako šéfa herních studií Sony). Poklesu po zveřejnění svých finančních výsledků čelilo japonské Midway, stejně jako anglické TakeTwo, v jehož případě nedošlo k žádnému posunu ve vyjednávání o odkupu firmy vydavatelským domem EA. Největší přírůstky zaznamenali Konami a anglické SCi, jež představilo plán na svou restruktualizaci.

Konami  32.81 - 38.09  +16.09% 
SCi  39.00 - 40.50  +3.85% 
Microsoft 27.20 - 27.87  +2.46% 
Activision  27.22 - 27.29  +0.26% 
Nintendo  534.13 - 534.18  +0.01% 
EA  47.29 - 46.31  -2.07% 
Sega  11.61 - 11.30  -2.67% 
Take-Two  26.50 - 25.57  -3.51% 
THQ  18.71 - 18.02  -3.69% 
Ubisoft  55.90 - 53.44  -4.40% 
Sony  47.21 - 44.32  -6.12% 
Midway  2.00 - 1.75  -12.5% 

Nejprodávanější hry

Austrálie
1. Guitar Hero III Bundle (PS2)
2. Mario & Sonic at the Olympic Games (Wii)
3. Mario & Sonic at the Olympic Games (DS)
4. Guitar Hero III Bundle (Xbox 360)
5. Call of Duty 4: Modern Warfare (Xbox 360)
6. The Sims 2: FreeTime (PC)
7. Cooking Mama 2 (DS)
8. Guitar Hero III Bundle (Wii)
9. Guitar Hero III Bundle (PS3)
10. Call of Duty 4: Modern Warfare (PS3)

Japonsko
1. Gundam Musou Special (Bandai-Namco, PS2)
2. Super Smash Bros. Brawl (Nintendo, Wii)
3. Wii Fit (Nintendo, Wii)
4. Soma Bringer (Nintendo, DS)
5. The Idolmaster: Live for You! (Bandai-Namco, Xbox 360)
6. Etrian Odyssey II: The Royal Grail (Atlus, DS)
7. Musou Orochi (Koei, PSP)
8. Harvest Moon: Shining Sun and Friends (Marvelous, DS)
9. Wii Sports (Nintendo, Wii)
10. Winning Eleven Play Maker 2008 (Konami, Wii)

Německo
1. The Sims 2: FreeTime (PC)
2. Mario & Sonic at the Olympics (DS)
3. Brain Training (DS)
4. Frontlines: Fuel of War (PC)
5. More Brain Training (DS)
6. Math Training (DS)
7. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)
8. New Super Mario Bros (DS)
9. Wii Play (Wii)
10. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)

Španělsko
1. The Sims 2: FreeTime (PC)
2. Mario & Sonic at the Olympics (DS)
3. Brain Training (DS)
4. Frontlines: Fuel of War (PC)
5. More Brain Training (DS)
6. Math Training (DS)
7. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)
8. New Super Mario Bros (DS)
9. Wii Play (Wii)
10. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)

Švédsko
1. The Sims 2 FreeTime (PC)
2. Guitar Hero III: Legends of Rock (PS2)
3. Singstar Svenska hits Schlager (PS2)
4. Lost Odyssey (360)
5. World of Warcraft (PC)
6. Guitar Hero III: Legends of Rock (Wii)
7. Guitar Hero III: Legends of Rock (360)
8. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)
9. Counter-Strike 1: Anthology (PC)
10. Guitar Hero III: Legends of Rock (PS3)

Váš názor Další článek: Xbox 360 bude levnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,