Byznys hrátky: Kalifornie rájem herních vývojářů

"Nesuďte konzole podle launchových her," varuje Phil Harrison * Německé úřady si vyžádaly přepracování střílečky Darkness * Capcom plánuje expanzi za hranice japonského trhu * Electronic Arts zdvojnásobili svůj podíl na anglickém trhu * Kalifornie rájem herních vývojářů

"Nesuďte konzole podle launchových her," varuje Phil Harrison

Phil Harrison ze Sony varoval, že je "nebezpečné" vytvářet závěry o úspěšnosti konzole na základě kvality launchových titulů tak, jak se v současnosti děje u PS3. "Vždy bude hloupé soudit konzole podle launchových her. Stačí se vrátit zpět do minulosti a podívat se na hry, které byly u launche Playstation 1 a Playstation 2," dodává. "Pokud se podíváte na pár z těchto titulů a analyzujete je, zřejmě byste nikdy neusoudili, že se každé z platforem prodá více než 100 milionů kusů." Harrison se také vyjádřil k otázce exkluzivit pro jednotlivé platformy, když zdůraznil význam first-party firem, které jsou pro PS3 klíčové - a 90 % očekávaných titulů vzniká ve firmách vlastnicky spojených se Sony. Harrison přesto nepodceňuje význam silného jména některých sérií, když k nim dodává: "tak dlouho, jak jsou tyto hry vynikající, zákazníci se skutečně nezajímají, jestli jsou od third- nebo first-party vývojářů".

Zajímavé jsou také informace o očekávané online službě Home, za jejíž termín vydání i nadále platí listopad letošního roku. V Sony jsou mimo jiné velmi spokojeni s vývojem současné betaverze. V závěru rozhovoru pro Game Informer Harrison připustil, že firma se musí snažit lépe využít výhod přenosných konzolí, v jejichž segmentu PSP na konkurenční NDS nadále ztrácí.

Zdroj: GI.biz, Game Informer

Německé úřady si vyžádaly přepracování střílečky Darkness

Po trablech s Manhunt 2, o nichž jsme informovali minulý týden, bude anglický vydavatel Take-Two nucen odsunout také německou premiéru povedené střílečky Darkness (první světová recenze v českém OXM, hodnocení 8,3). Odklad bude nutný v reakci na zprávu kontrolního orgánu Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle (USK), který si při posuzování vhodnosti hry pro německý trh vyžádal její úpravu. Ze hry musí být odstraněny veškeré nacistické symboly, z dalších se dočká změny finální CGI sekvence, v níž se objevuje z těla vyrvané lidské srdce. Změny se dotknout obou verzí hry pro Xbox 360 a PS3, významnější je však odklad u první zmiňované (Take-Two již dříve odsunuli PS3 verzi v Evropě na konec července).

Zdroj: GI.biz

Capcom plánuje expanzi za hranice japonského trhu

Japonská vývojářská a vydavatelská společnost Capcom ohlásila plán aktivněji expandovat za hranice domácího trhu. Firmu k tomuto rozhodnutí přivedly poslední finanční výsledky, prokazující, že více než 90 % prodaných kusů her Lost Planet a Dead Rising zmizelo z pultů obchodů za hranicemi země vycházejícího Slunce. Capcom proto oznámil svůj záměr neprohlubovat, ani nenavazovat spolupráci s dalšími domácími firmami, když v tomto kroku nevidí budoucnost - a naopak hodlá aktivněji spolupracovat se subjekty ze zahraničí. Firma zároveň ohlásila prodejní plán pro následující finanční rok, když za klíčový titul ohlásila Devil May Cry 4, jejíž prodeje by měly dle předpokladů dosáhnout čísla 1,8 milionů. Již vydaného Resident Evil 4: Wii Edition by mělo být prodáno přes 420 tisíc.

Capcom přitom získal nového partnera také pro český trh. Hry této společnosti bude nově distribuovat CD Projekt, plánující lokalizaci očekávaného, původně Xbox 360 hitu Lost Planet: Extreme Condition (konec léta 2007).

Zdroj: Next-gen.biz, CD Projekt

Electronic Arts zdvojnásobili svůj podíl na anglickém trhu

Vydavatelské společnosti Electronic Arts se podařilo zdvojnásobit podíl na anglickém trhu, alespoň dle poslední finanční zprávy agentury Chart-Track. Ta uvádí, že Electronic Arts dosáhlo prodejů ve výší 195 milionů amerických dolarů, zatímco druhý v pořadí, vydavatel THQ, se musel spokojit s částkou lehce přesahující 87 milionů (podíl 9,3 %). Zajímavý je pohled i na zbylá místa, když se v těsném závěru za THQ nachází Nintendo (84,5 milionů), Ubisoft (71,4 mil.) a Sony (70 mil.)

Zdroj: GI.biz

Kalifornie rájem herních vývojářů

Netradiční výsledky přinesl průzkum agentury CMP Game Group, která se zaměřila na sčítání vývojářů v Severní Americe. Dosažené výsledky odhalují, že v samotném USA aktivně pracuje na vývoji her přes 39 tisíc lidí, v sousedící Kanadě toto číslo přesáhlo 8 tisíc. Neméně zajímavý je pohled na rozložení vývojářů mezi jednotlivé státy USA, když více než 46 % z nich pracuje v Kalifornii, jíž se znatelně menším podílem následují státy Washington (12 %) a Texas (7 %). Zveřejněná čísla přitom nezahrnují zaměstnance, podílející se na provozu herních společností, jako např. PR, marketing a další. "Dlouho jsme slýchali otázku, kolik lidí vytváří hry profesionálně v Severní Americe.

Zdroj: GI.biz

Krátké zprávy:

  • Warner Bros odložili vydání očekávaného Total HD disku, kombinujícího formáty HD-DVD a Blu-Ray, na příští rok. Disk je další z reakcí na zuřící válku obou formátů, jejichž výhody vedle jiného stírají i obojetné přehrávače, na nichž shodně běží HD-DVD i Blu-Ray disky.
  • CEO vývojářského studia Insomniac Games, Ted Price, se v nedávném rozhovoru postavil na obranu Sony a PS3, když kritiku nové konzole označil ze strany médií označil za neoprávněnou. Price navíc dodal, že Ratchet and Clank Future: Tools of Destruction je jejich doposud největším projektem a o jeho kvalitách (stejně jako kvalitách PS3) se budeme moci přesvědčit již brzy.
  • Kdysi význačné studio Acclaim Games, dnes soustředící se na vývoj online multiplayerových her, uzavřelo partnerství se serverem SwiftCD.com. Všechny starší herní kousky i novinky z produkce firmy sice zůstanou i nadále zdarma ke stažení, zároveň však nová dohoda umožní hráčům si hry objednat také na skutečných CD/DVD médiích.
  • Sony se rozhodlo rychle reagovat na prolomení ochrany firmware 3.50 handheldu PSP a vypustilo jeho novou verzi s označení 3.51. Firmware však neobsahuje žádnou jinou změnu.

Top 10 prodejů edice HYPERMAX 
ČERVEN 2007

Cenová kategorie Kč 599+
1. TRACKMANIA UNITED (CZ)
2. TUNGUZKA: PŘÍSNĚ TAJNÉ (CZ)
3. SHERLOCK HOLMES: PROCITNUTÍ (CZ)
4. MOTO RACER 3 GOLD (ENG)
5. ANNO 1701 (CZ)
6. VANGUARD: SAGA OF HEROES (ENG)
7. X3 REUNION (CZ)
8. WILDLIFE PARK 2 (CZ)
9. AGATHA CHRISTIE: 10 MALÝCH ČERNOUŠKŮ(CZ)
10. EVOLUTION GT (ENG)
 
Levné hry v ceně do Kč 399
1. STREET RACING SYNDICATE (ENG)
2. TRACKMANIA SUNRISE (CZ)
3. PŘÍPAD STŘÍBRNÉ NÁUŠNICE (CZ)
4. EARTH 2160 (CZ)
5. KNIGHTS OF THE TEMPLE (ENG)
6. PAINKILLER BATTLE OUT OF HELL (CZ)
7. COLD WAR (CZ)
8. JAGGED ALLIANCE 2 WILDFIRE (ENG)
9. BAD DAY L. A. (CZ)
10. X2 THE THREAT (CZ)

Zdroj dat: síť prodejen JRC

Váš názor Další článek: Datadisk Guild Wars vyjde už brzy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,