Byznys hrátky: Kdo vydává nejlepší hry?

Zloději v Británii přepadají herní zásilky * Acclaim je zpět! * Blizzard vyhrál spor Battle.net vs BnetD * Spor o nahou Kasumi z Dead or Alive 2 skončil * Battlefield 2 koupila švédská armáda * Tvůrci hry Sam a Max zakládají vlastní studio * Nejlepší herní vydavatelé světa * World of Warcraft odložen * Odborníci o Xboxu 2 * Age of Empires 3 potvrzeno * Další engine pro Duke Nukem Forever

Zloději v Británii přepadají herní zásilky

Britská obchodní společnost ELSPA rozselala v minulých dnech britským vydavatelským společnostem varovný email, ve kterém je varuje, že by se mohly stát cílem zlodějských gangů. V minulých pár dnech se totiž několika vydavatelům stalo, že jejich zásilek her se zmocnil gang, který se na tento druh kriminální činnosti, jak se zdá, začal specializovat.

Poté, co se zmocní zásilky, odvezou ji zloději na nějaké místo a zde se vybrakují její obsah. Jak s ním dále naloží není dosud přesně známo. Jedná se sice o první případ, kdy se kriminalita tohoto rázu rozmohla v tak velkém měřítku, ale již dříve řešila londýnská Metropolitní policie takovýto problém. Dokonce za tímto účelem sestavila speciální jednotku nazvanou TruckPol.

Email zaslaný ELSPou upozorňuje vydavatele na tento rozrůstající se problém a nabádá je k obzvláštní opatrnosti, zejména vzhledem k blížící se předvánoční sezóně.

Zdroj: Gamasutra

Acclaim je zpět!

Acclaim je zpět! Pod novým názvem a v nové zemi rozjíždí svou kariéru nová britská vydavatelská společnost, která převezme po zkrachovalé americké firmě okolo 160 zaměstnanců z poboček v Cheltenhamu a Manchesteru. Za novou společností stojí známá investorská skupina a bývalý zakladatel Acclaimu Rod Cousens. Společnosti se již podařilo získat do nabídky čtyři staronové tituly (včetně akční adventury Interview With A Made Man pro GC) a v jednání jsou další hry.

Osud největších hitů jako Juiced či Bard´s Tale je však v této chvíli stále nejistý. Podle britského ekonomického magazínu MCV nástupci Acclaimu věří, že se jim podaří získat Juiced v nejblizších dnech. O hru se však již dříve zajímalo silné Take 2, nicméně ke konečnému podepsání smluv podle všeho ještě nedošlo.

Zdroj: MCV, Gamespy

Blizzard vyhrál spor Battle.net vs BnetD

Společnost Blizzard vyhrála zatím poslední kolo již několik let se vlekoucího sporu ohledně svého Battle.netu a jeho freeware emulace nesoucí název BnetD. BnetD je volně šiřitelný software, který vznikl počátkem roku 2002 a který emuloval Battle.net a tak umožňoval kolem roku 2002 hrát Blizzarďácké hry jako StarCraft, Diablo 2 nebo WarCraft 3 mimo oficiální servery.

Blizzard následně napadl BnetD s odvoláním na DMCA (Digital Millenium Copyright Act) a na své licenční smlouvy EULA jakožto porušení svého práva duševního vlastnictví. Případu se následně ujala nezisková společnost Electronic Frontier Foundation, která zastupuje programátory BnetD; ta argumentovala tím, že BnetD byl volně a legálně distribuován a že programátoři použili emulaci Battle.netu proto, aby jejich bez nároku na odměnu šířený program fungoval a nikoli proto, aby nějak porušili práva Blizzardu.

Soud v St. Luisianě ve státu Missouri rozhodl, že "jednotliví žalovaní ... porušili licenční ujednání (Blizzardu)". Electronic Frontier Foundation nicméně prohlásila, že se proti rozhodnutí soudu odvolá, protože "vytvářet alternativní možnosti využití pro legálně zakoupený software nemůže být považováno za protizákonné".

Zdroj: Gamasutra

Spor o nahou Kasumi z Dead or Alive 2 skončil

Japonský vrchní soud vydal rozhodnutí, které ukončilo čtyři roky se vlekoucí spor mezi společnostmi West Side a Tecmo. O co šlo? West Side, vydavatel populárního japonského PS2 magazínu, přiložil na DVD prodávané s daným časopisem v roce 2000 crack, který upravoval savy ze hry Dead or Alive 2 uložené na PS2 memory card tak, aby postava (řekněme, že VELMI vyvinutá postava) Kasumi byla ve hře nahá.

Společnost Tecmo okamžitě zažalovala West Side u soudu za porušení autorských práv a v roce 2002 spor vyhrála; ale West Side, která prohrála a měla platit odškodné, se odvolala k nejvyššímu soudu, kde se spor táhl další dva roky. Až teď je spor definitivně uzavřen a Tecmo se konečně dočká svých peněz; dostane odškodné ve výši 2 milióny yenů (cca 500.000 Kč).

Ovšem toto není jediný spor, který Tecmo ohledně vysvlečených DoA dívek vede. V jejich Xboxové hře Dead Or Alive Xtreme Beach Volleyball došlo přesně k témuž jevu, ovšem spor ohledně tohoto hacku nebyl dosud rozhodnut.

Zdroj: Eurogamer

Battlefield 2 koupila švédská armáda

Švédské ministerstvo obrany zakoupilo od týmu Digital Illusions engine připravované arkádové multiplayerové akce Battlefield 2. Využije jej pro tréninik svých ozbrojených složek. Engine Battlefieldu byl vybrán proto, že vývoj vlastní technologie by byl příliš náročný a současná úroveň Battlefieldu se svoji rozsáhlostí a nutností kooperace potřebám armády vyhovuje. Svou roli určitě hrál fakt, že vývojáři jsou ze Švédska.

Nedjedná se rozhodně o první zájem armád o "obyčejné hry". Už dříve s americkou armádou spolupracovalo například české Bohemia Interactive Studio na upravené verzi Operace Flashpoint a nedávno putovala hra i opačným směrem. Full Spectrum Warrior využívaný pro trénink mariňáků se dočkal své herní podoby.

Battlefield 2 by měl podle posledních informací spatřit světlo světa na jaře 2005.

Zdroj: Gamespy

Tvůrci hry Sam a Max zakládají vlastní studio

Když se letos na jaře LucasArts rozhodli zrušit vývoj adventury Sam a Max 2, stali se terčem kritiky mnoha fanoušků klasických adventur. Petici za dokončení a vydání hry podepsalo do dnešního dne bezmála třicet tisíc lidí. Právě tato vlna kritiky a nadšení pro žánr přiměla většinu vývojářů, aby opustili LucasArts a založili vlastní studio.

Nový tým Telltale Games bude fungovat v Kalifornii a zaměří se na oživení adventurního žánru. Tým plánuje získat licenci na nějakou populární sérii (snažit se bude pochopitelně i o Sama a Maxe) a v jejím prostředí vytvořit opravdu kvalitní 3D adventuru. Podle ředitele společnosti, Dana Connorse, dosavadní 3D adventury nebyly udělány dobře, kvalitní zástupce žánru podle něj může ze zkomírajícího odvětví udělat opět mainstreamovou záležitost.

Společnost zatím nemá vydavatele, ale v podstatě jej nepotřebuje. Pokud nenajde společnost se shodnými zájmy a představami, bude se starat o prodej svých her sama (např. přes internet). Více o plánech vývojářů se dozvíte v rozhovoru na GameSpotu.

Zdroj: GameSpot

Nejlepší herní vydavatelé světa

Který světový herní vydavatel je nejlepší? Tak přesně tuto otázku si už poněkolikáté položili redaktoři Game Developer Magazine. Ovšem narozdíl od loňska se tentokrát neposuzovala jen finanční kritéria, ale braly se v úvahu i další okolnosti. Výsledky asi nikoho nepřekvapí. Vyhráli Electronic Arts. Zajímavé je, že firma s největšími obraty (2 mld. dolarů) a s nějvětším ratingem spokojenosti vývojářů nemá prakticky žádné "duševní vlastnictví". Vlastní značky či trademarky EA tvoří jen 3% herního trhu.

To druhý v pořadí - Microsoft - si na duševní statky nemůže stěžovat (56 %). Stříbro si zasloužil i díky velké důvěře vkládané do externích studií (okolo 78% her od Microsoftu). Třetí místo patří Sony s 38% duševního vlastnictví, 1,78 mld. dolarů obratu a úžasnou spokojeností zaměstnanců. Dále v žebříčku najdete třeba osmé Take 2 Interactive, které přes svou silnou nabídku ztrácí zejména na rozporuplných hodnoceních od vývojářů. Zajímavý je i výskyt dnes už zbrankrotovaného (a znovu oživeného) Acclaimu na 13. příčce.

Zde je kompletní pořadí:

1. Electronic Arts
2. Microsoft Game Studios
3. Sony Computer Entertainment
4. THQ
5. Ubisoft
6. Eidos
7. Activision
8. Take-Two
9. Atari
10. Nintendo
11. Vivendi
12. Codemasters
13. Acclaim
14. SEGA
15. Konami
16. Square Enix
17. Midway Games
18. Koei
19. Empire Interactive
20. Namco

Zdroj: IGN

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Tiskové prohlášení společnosti Vivendi Universal Games ze 14. září uvádí - kromě jiných informací - i předpokládané release datumy pro očekávané MMORPG World of Warcraft od Blizzardů. V dokumentu se dají najít celkem čtyři různá data: listopad 2004 pro USA, prosinec 2004 pro Koreu, počátek roku 2005 pro Evropu a konec roku 2005 pro Čínu a Tchaj-wan.
  • Příběh s nápisem Half-Life 2 měl sice spoustu dějových zvratů, ale nyní vše spěje k happy-endu. Alespoň to tvrdí britští obchodníci, kteří údajně dostali přímo od Vivendi zprávu, že očekávaná FPS vyjde v Evropě 26. listopadu (pro cyniky - tohoto roku:-). Vivendi ani Valve tuto informaci nechtěli oficiálně potvrdit. Zdá se ale, že zvítězil rozum nad záští a Vivendi i přes soudní spory se svým obchodním partnerem nepozdrží datum vydání nesporné vydavatelské pecky do "hluchého" povánočního období.
  • Velice zajímavý článek zveřejnil magazín 1UP. Na této adrese naleznete „panelovou“ diskusi jedenácti významných osobností herní branže diskutujících nad novým Xboxem 2. Rozebírají v něm možnosti druhé generace konzole od Microsoftu, zdůrazňují největší nedostatky předchůdce a navrhují možná zlepšení. I když se v pravém smyslu nejedná o panelovou diskusi, pro ilustraci současných názorů odborníků na konzole nové generace se hodí.
  • V Microsoftu asi nebudou rádi, ale díky polskému CD Projektu byl de facto oficiálně potvrzen vývoj hry Age of Empires 3. Významný polský vydavatel a zároveň majitel české pobočky totiž oznámil uzavření smlouvy s herní divizí Microsoftu. V jejím rámci firma v Polsku vydá například Dungeon Siege 2, ZOO Tycoon 2 a právě zmiňovaný Age of Empires 3. Nejedná se o žádné velké překvapení. Tvůrci známé série RTS vždy říkali, že Age of Mythology je pro ně spíše jakýmsi odreagováním z realističnosti ságy Age of Empires a  hovořili o tom, že se dříve či později k historické osnově AoE vrátí. Nicméně nyní máme jistotu, že už se tak stalo a na další díl snad nejznámější real-time strategie všech dob dlouho čekat nebudeme.
  • Po nedávném oznámení a následném vyvrácení zprávy o přechodu Duke Nukem Forever pod Doom 3 engine je tu další informace ohledně technologií použitých v této neustále odkládané hře. Švédské studio Meqon, specializující se na middleware technologie, totiž oznámilo, že jejich fyzikální engine bude součástí nádcházejícího dílu Duke Nukema. Jedná se o první hru, která má licenci na tento engine. Na statusu hry se tím nic nemění, hra vyjde "až bude hotova". Duke Nukem Forever je ve vývoji už od roku 1997.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 19. - 25. září 2004)

Tabulky, tabulky, tabulky. Tabulky tabulky. Tabulky!

Celkový žebříček
Tempo nasazené minulý týden se udrželo i tntokráte - pět novinek v žebříčku. Že bych něco přehlíd? Začala snad už předvánoční sezóna?

AP MP Název hry PT
1. - 1, The Sims 2 2
2. N - Star Wars: Battlefront 1
3. í 2. Burnout 3: Takedown 3
4. N - Tiger Woods PGA Tour 2005 1
5. N - Warhammer 40,000: Dawn of War 1
6. í 4. Resident Evil: Outbreak 2
7. í 3. Conflict: Vietnam 4
8. í 6. The Simpsons: Hit and Run 48
9. í - Call of Duty: United Offensive 1
10. N - Colin McRae Rally 2005 1
11. í 9. Need For Speed: Underground 45
12. í 8. FIFA 2004 49
13. í 11. Silent Hill 4: The Room 2
14. í 5. Shellshock: Nam `67 4
15. í 7. Spider-Man 2 12
16. - 16. The Sims: Bustin` Out 41
17. ë 35. Rayman 3 31
18. í 12. DRIV3R 15
19. N - Animal Crossing 1
20. í 10. WWE: Day of Reckoning 2

PC - žebříček
Sims 2 opět vedou; ale už nejsou jediní, kdo je nad Doomem 3. Ze čtyř novinek se jich hned tři čtvrtiny dostaly před tuto bobmu z konce prázdnin...

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Sims 2 2
2. N - Warhammer 40,000: Dawn of War 1
3. N - Call of Duty: United Offensive 1
4. N - Star Wars: Battlefront 1
5. í 2. Doom 3 7
6. í 3. Final Fantasy Xi Online 2
7. N - Tiger Woods PGA Tour 2005 1
8. í 4. Codename: Panzers - Phase One 3
9. í 5. The Sims Triple Deluxe 15
10. í 6. Championship Manager: Season 03/04 45

PlayStation 2 - žebříček
Na PS2 to v těchto dnech chodí stejně, jako v zaběhnuté kapitalistické společnosti těsně poté, co se moci chopí komunisté; vše stré jde pryč a je urychleně nahrazováno něčím novým a... Novým.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Burnout 3: Takedown 3
2. N - Star Wars: Battlefront 1
3. N - Tiger Woods PGA Tour 2005 1
4. í 3. Resident Evil: Outbreak 2
5. í 2. Conflict: Vietnam 4
6. N - Colin McRae Rally 2005 1
7. ë 8. Silent Hill 4: The Room 2
8. í 5. Spider-Man 2 12
9. í 6. Athens 2004 13
10. í 7. DRIV3R 15

Xbox - žebříček
Snad jediným překvapením tohoto týdne na Xboxu je fakt, že mezi deset nejprodávanějších titulů se dostal téměř rok starý Project Gotham Racing 2...

AP MP Název hry PT
1. N - Star Wars: Battlefront 1
2. í 1. Burnout 3: Takedown 3
3. N - Tiger Woods PGA Tour 2005 1
4. í 2. Conflict: Vietnam 4
5. N - Colin McRae Rally 2005 1
6. í 4. Silent Hill 4: The Room 2
7. í 3. Shellshock: Nam `67 4
8. í 6. The Chronicles of Riddick: Butcher Bay 7
9. í 5. Second Sight 4
10. ë 11. Project Gotham Racing 2 43

GameCube - žebříček
Za povšimnutí rozhodně stojí Animal Crossing. Tato BC-only hra se i přes to, že vyšla exkluzivně pro nejslabší platformu z uvedených, dostala do TOP 20 na 19. místo. To už o jejích kvalitách  (nebo spíše o kvalitách její reklamní kampaně) něco vypovídá, ne?

AP MP Název hry PT
1. N - Animal Crossing 1
2. í 1. Second Sight 2
3. N - Tiger Woods PGA Tour 2005 1
4. 2. Second Sight 4
5. í 3. Mario Golf: Toadstool Tour 15
6. 5. Pokemon Colosseum 20
7. í 4. Spider-Man 2 12
8. í 6. Mario Kart: Double Dash!! 46
9. í 8. Sonic Heroes 34
10.   9. Shrek 2 15

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Sims 2 vystoupili do amerických žebříčků a to znamená definitivní konec panování Dooma... Ale otázka pro tento týden zní jinak: Co tady, safraporte, dělají všechny ty pokery?

AP Název hry
1. The Sims 2
2. Call of Duty: United Offensive
3. Madden NFL 2005
4. EverQues: Omens of War
5. Doom 3
6. The Sims Deluxe
7. Call of Duty
8. World Poker Championship
9. Tournament Poker: No Limit Taxes Hold`Em
10. Rise of Nations

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Váš názor Další článek: Nové obrázky z Tony Hawk`s Underground 2

Témata článku: , , , , , , , , , ,