Byznys hrátky: Koho volíš? Blu-Ray, nebo HD DVD?

Warner Bros. pro oba formáty média nové generace * Take-Two v násilí nepochopeni * Jak dopadla studie o herních vývojářích? * Správce komunity F.E.A.R. se omlouvá * A mnohé další doplněné obvyklou dávkou tabulek

Warner Bros. pro oba formáty média nové generace 

Válka o formát nové generace pokračuje a studia Warner Bros. se rozhodla, že nebudou podporovat pouze HD DVD, ale i Blu-Ray. Stávají se tak dalším studiem, po Paramount Pictures, které bude podporovat oba dva nové formáty. Jak Blu-Ray od Sony, tak i HD DVD od Toshiby má své zastánce, největší užitek z Blu-Ray se předpokládá u konzole PS3. Protože bude i filmový gigant Warner Bros. podporovat Blu-Ray, bude možné na této konzoli přehrávat filmy i z jeho dílen.

Navíc nedávno apelovali Hewlett-Packard na Sony, aby zahrnula do požadavků na Blu-Ray nutnost správy kopírování, která umožní kontrolované kopírování médií na disky přehrávačů, ale znemožní vytváření napodobenin na jiných médiích, nebo jejich šíření prostřednictvím Internetu. Zatím je tato vlastnost u HD DVD povinností, ale u Blu-Ray pouze možností výběru, jak nedávno poukázal Microsoft.

Zdroj: Gamespot

Take-Two v násilí nepochopeni

Nedávno jsme vás informovali o petici proti vydání hry Bully a dnes tu máme vyjádření viceprezidenta Take-Two k problému násilí v jejich hrách. "Samozřejmě je frustrující, když se lidé se nesnaží pochopit to, co děláte, a nechtějí se poučit," řekl viceprezident Dan Houser pro New York Times. "Každý, kdo hraje nějakou z našich her a chce ji kritizovat, přičemž ji hrál, zažil a přemýšlel o ní, tak samozřejmě může udělat. Ale když velký počet lidí kritizuje něco aniž by to vyzkoušeli, je to frustrující. Existuje obrovská část populace, která žije v relativním ignoranství a jen slyší děsivé příběhy o tom, co jsme udělali," dodává.

Houser se odmítl vyjádřit o GTA a NY Times slíbil interview s podmínkou, že se budou věnovat pouze jejich poslední hře The Warriors. O té se vyjádřil: "Je to bojovka pro ty, co neměli rádi předchozí bojové hry. Sám tyto hard-core hry shledávám nehratelnými. Nechcete být omezeni jen na 15 letého šprta s neuvěřitelnou koordinací oko-ruka," tvrdí Houser. "Lidi od her odrazují neustálé neúspěchy, protože přesně takový je i zbytek jejich života. Nechtějí hrát hry, aby prohrávali a to my musíme pochopit," řekl Dan Houser. Dále se vyjádřil, že se nezajímají o sci-fi a fantasy hry a předpokládá, že do 5 až 10 let se hry stanou nedílnou částí lidské kultury. Dokonce převezmou hlavní roli nad filmy, stejně jako to samé udělal Hollywood knihám na počátku dvacátého století.

Doupě komentuje: Hra The Warriors je takřka hotová, a tak si Take-Two udělali tímto interview docela pěknou reklamu v prestižních New York Times. Každopádně má Dan Houser v několika ohledech pravdu, ale s zda s ním souhlasí či ne si musí ujasnit každý sám. Každopádně to nevypadá, že by se v Tak-Two problémem herního násilí nějak zvlášť zaobírali.

Zdroj:Eurogamer

Jak dopadla studie o herních vývojářích?

International Game Developers Association (IDGA) provedla průzkum mezi herními vývojáři, aby zjistila, jací jsou lidé tvořící hry. Předem je třeba předeslat, že průzkum byl proveden pouze v anglicky mluvících zemích, takže opomíjí třeba naše, ale hlavně japonské, tvůrce. Celkem bylo dotázáno 3 128 vývojářů, z nichž skoro devadesát procent tvoří muži. Až k osmdesáti procentům se vyšplhal podíl bělochů a více než devadesát procent dotázaných jsou heterosexuálové.

Také pouze sedmnáct procent vývojářů trpí podle výzkumu nějakým postižením a přes šedesát procent má vzdělání na vysokoškolské úrovni. Zase ale jen necelá dvě procenta dotázaných má doktorát z univerzity. Zajímavé jsou i platy, protože průměrně si tvůrci her vydělávají padesát sedm tisíc dolarů ročně (kolem milionu a půl korun, nebo také 120 tisíc měsíčně). Zde se ale projevuje nejvíce rozdíl v délce praxe.

Průměrný vývojář má kolem jednatřiceti let a z toho strávil pět let v oboru. Čím déle je vývojářem, tím větší je plat. Ovšem stále mají průměrně větší plat běloši, než ostatní, i při stejné délce praxe. Každopádně se většina respondentů shodla na důležitosti různorodosti týmů, vždyť třeba The Sims vyvíjel tým s přibližně stejným počtem žen jako mužů a hra byla velmi úspěšná.

Zdroj: Gamespot

Správce komunity F.E.A.R. se omlouvá

Podle správce hráčské komunity pro F.E.A.R. jsou všichni hráči, kteří mají problémy s výkonností FPS F.E.A.R., piráti. Za své prohlášení se později omluvil, nicméně prohlásit veřejně o hráčích, že jsou piráti, jsou poměrně silná slova. Sice zdánlivě oprávněná, neboť střílečka jde na pulty obchodů až dnes, ale některé internetové obchody již začaly dodávat hru svým zákazníkům. Z tohoto prohlášení však můžeme tušit, že Vivendi Universal možná připravili pro piráty nějakou nepříjemnou ochranu, která zvýší náročnost hry.

K F.E.A.R. se váže ještě jedna informace, protože Monolith Studios oznámili, že pracují, nebo brzy začnou pracovat, na datadisku. Podle autorů je konec hry dostatečně otevřený, aby se na něj dalo nějak rozumně navázat, nechme se překvapit, kam se posunou osudy jednotky First Encounter Assault Recon.

Zdroj: Worthplaying

Ovladač k Xboxu 360 v obchodech 

Xbox 360 bude prodeji sice až za dva měsíce, ale vy si můžete koupit k němu herní ovladač už 20. 10. No, sice zatím ne u nás, ale v Americe určitě. Microsoft totiž uvedl na pulty jejich multiplatformovou verzi ovladače, který funguje jak na PC, tak si s ním zahrajete i na Xboxu 360. Jedná se o ovladač s USB kabelem a k jeho použití na PC si stačí stáhnout ovladače ze stránek Microsoftu. Na Xboxu pochopitelně nebude nic potřeba instalovat, stačí prý zastrčit konektor a hrajete. Ovladač si můžete pořídit za cenu 39,99 dolarů (asi 960 korun). "Je to po prvé, co hráči mohou jednoduše odpojit ovladač od Xboxu 360 a připojit ho k jejich PC s Windows XP," prohlásil z Microsoftu Chris Donahue, šéf herního a grafického týmu pro Windows. "Jedná se o obrovský průlom pro herní průmysl, protože tímto vývojáři mohou snadněji tvořit multiplatformové tituly," dodává.

Dále společnost Joytech oznámila, že připravuje celou řadu příslušenství pro Xbox 360. Kromě vlastní verze ovladače se bude jednat o volanty, čelní kryty a A/V ovládací centrum. Jednotlivé produkty budou dostupné ke koupi v Severní Americe a Evropě od listopadu. Pro zajímavost, ovladač s kabelem Neo Se pořídíte za 29,99 dolarů (zhruba 720 korun), volant Nitro Racing Wheel za 79,99 dolarů (1920 korun), A/V ovládací centrum za 99,99 dolarů (2400 korun) a čelní kryty 9,99 dolarů za jeden nebo 14,99 dolarů za dvoj balení (240, resp. 360 korun).

Zdroj: Gamespot

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Tvůrce série Metal Gear Solid, Hideo Kojima, má na stránkách Kojima Productions svůj blog nyní i anglicky. Pokud tedy angličtině rozumíte, nemusíte se učit ani japonsky pro porozumění myšlenkám tohoto herního génia. Původně čistě japonský blog vznikl koncem září a jeho první vstupy nyní najdete na stránkách Kojima Productions i v angličtině. Postupně prý do ní budou převedeny všechny záznamy, aby si ještě širší obec fanoušků mohla číst názory na nové pokračování série Metal Gear, ale i na aktuální společenská témata, jakými jsou filmy a hudba. Nesmíme zapomenout ani na část věnovanou osobním obrazům duše.
  • Společnost Nvidia se dohodla s distributorskou společností Activision na právech pro přidání Call of Duty 2 ke grafickým kartám. V rámci balíku software tak stojí o onen pomyslný krůček před konkurenční společností ATi. Zástupci Nvidie uvedli, že společnost a její partneři jsou schopni přidávat hru ke grafickým kartám už od chvíle, kdy oficiálně vyjde na trh. Konkrétně by se mělo jednat o karty GeForce 7800 GT, u kterých bude Call of Duty 2 klenotem celého balení.
  • Epic Games se dohodli s OC3 Entertainment na licencování Face FX pro použití v Unreal 3 Engine. FaceFX zvládá v reálném čase počítat animace tváří, čehož hodlají Epic Games využít v Gears of War a Unreal Tournament 2007. Podobnou výhodu získají i týmy, které si budou Unreal 3 Engine licencovat, protože součástí licence budou i práva na použití FaceFX pro další hry. Můžeme tak v budoucnu ve hrách čekat tváře hrdinů i nepřátel jako živé.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii

Celkový žebříček

AP   MP Název hry PT
1   Non Mover  1   FIFA 06
2   Non Mover  2   Tiger Woods PGA Tour 06
3   Up  8   Spartan: Total Warrior
4   New Entry     Ultimate Spider-Man
5   Down  3   Burnout Revenge
6   Non Mover  6   Black and White 2
7   Up  16   Brothers In Arms: Earned In Blood
8   Down  4   Conflict: Global Storm
9   Down  7   Mortal Kombat: Shaolin Monks
10   Down  9   Nintendogs: Lab and Friends
11   New Entry     X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse
12   Down  5   Far Cry: Instincts
13   Down  10   Rome: Total War - Barbarian Invasion
14   Down  11   The Sims 2: Nightlife
15   New Entry     Wallace and Gromit: Curse of Were-Rabbit
16   Down  15   Sniper Elite
17   Down  14   Brian Lara International Cricket 2005 13 
18   New Entry     Taito Legends
19   Down  13   Nintendogs: Dachshund and Friends
20   Down  12   Burnout Legends

PC žebříček

1   Non Mover  1   Black and White 2
2   Non Mover  2   Rome: Total War - Barbarian Invasion
3   Non Mover  3   The Sims 2: Nightlife
4   Up  7   Brothers In Arms: Earned In Blood
5   Up  8   FIFA Manager 06
6   Down  4   Warhammer 40,000: Dow Winter Assault
7   Down  5   Rome: Total War 55 
8   Up  16   World of Warcraft 36 
9   Up  13   Tiger Woods PGA Tour 06
10   Up  11   The Sims 2 57 

PS2 žebříček 

1   Non Mover  1   FIFA 06
2   Non Mover  2   Tiger Woods PGA Tour 06
3   Up  6   Spartan: Total Warrior
4   Down  3   Burnout Revenge
5   New Entry     Ultimate Spider-Man  
6   Down  4   Conflict: Global Storm
7   Down  5   Mortal Kombat: Shaolin Monks
8   New Entry     Wallace and Gromit: Curse of Were-Rabbit  
9   Down  7   Brian Lara International Cricket 2005 13 
10   New Entry     X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse  

Xbox žebříček 

1   Non Mover  1   FIFA 06
2   Non Mover  2   Far Cry: Instincts
3   Non Mover  3   Tiger Woods PGA Tour 06
4   Up  5   Spartan: Total Warrior
5   Up  8   Brothers In Arms: Earned In Blood
6   New Entry     Ultimate Spider-Man  
7   Down  4   Burnout Revenge
8   Up  9   Sniper Elite
9   New Entry     X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse  
10   New Entry     Serious Sam 2  

Gamecube žebříček 

1   Non Mover  1   FIFA 06
2   New Entry     Ultimate Spider-Man  
3   Non Mover  3   Spartan: Total Warrior
4   Down  2   WWE: Day of Reckoning 2
5   New Entry     X-Men Legends 2: Rise of Apocalypse  
6   Down  4   Tiger Woods PGA Tour 06
7   Down  6   Resident Evil 4 31 
8   Down  5   Geist
9   New Entry     Marvel Nemesis: Rise of The Imperfects  
10   Down  8   Incredible Hulk: Ultimate Destruction

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1.

The Sims 2: Nightlife

2.

Black and White 2

3.

World of Warcraft

4.

Rome: Total War: Barbarian Invasion

5.

Battlefield 2

6.

The Sims 2

7.

Warhammer 40.000: Dawn of War: Winter Asssault

8.

Gulid Wars

9.

Fable: The Lost Chapters

10.

Rome: Total War

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Váš názor Další článek: HATTRICK: naše nejvyšší soutěže po 6. kolech

Témata článku: , , , , , , , ,