Byznys hrátky: konečná pro tvůrce Unrealu 2?

Konec pro tvůrčí společnosti Legend Entertainment, tvůrce akce Unreal 2? * Stvořitelé Lary Croft zakládají nové vývojářské studio Circle Studio * Japonské Sony prodalo 70 miliónů kusů konzole PlayStation 2! * Playman zveřejnil svůj release list - kdy se dočkáme akce Far Cry? * Prodej konzole GameCube vzrostl o neuvěřitelných 70%!

Tvůrci akce Unreal 2 končí!

Legendy přicházejí a odcházejí. Známou společnost Legend Entertainment postihla podle všeho druhá zmíněná situace a jak se tak zdá, jedna z kdysi zářících hvězd na herním nebi definitivně pohasla. Podle dostupných zpráv, které k nám dorazily z USA, ukončila vydavatelská společnost Atari činnost tohoto vývojářského studia. Je to skutečně pravda? A co k uzavření studia vedlo?

Ačkoliv zprávu o definitivním zrušení vývojářského týmu Legend Entertainment nikdo oficiálně nepotvrdil, soudě dle reakcí tiskových mluvčí Atari, kteří odmítli věc komentovat, a „náhlému“ výpadku oficiálních stránek vývojářů, se zdá, že tato zpráva je bohužel pravdivá. Jak možná ti světa znalejší z vás ví, studio Legend Entertainment bylo založeno již v roce 1989 a na svém kontě má mnoho význačných titulů - od adventur až po akční výtvory (Wheel of Time, datadisk k původnímu Unrealu), z nichž si dnes vzpomeneme především na plnohodnotný druhý díl Unreal 2: The Awakening. Právě speciální edice Unrealu 2 vydaná na konci loňského roku je pravděpodobně poslední hrou, která ponese jméno Legend Entartainment.

Zdroj: GameSpot, Vlastní zpráva

Stvořitelé Lary Croft zakládají nové vývojářské studio

Core Design bylo studio jediné hry a jediné postavy - Lary Croft, sympatické to dívčiny v pozadí herní série Tomb Raider, které se do dnešního dne prodalo po celém světě přes 32 miliónů kopií. Poslední nepovedený díl však znamenal definitivní stop pro Core Design jako developera této série a jak se zdá, kvůli tomuto faktu, problémům Core Design a s tím souvisejícím neshodám se autorské jádro firmy rozhodlo založit vlastní herní společnost.

Dva ze stvořitelů Lary Croft, bratři Jeremy Heatz-Smith a Adrian Smith, tak v minulých dnech oznámili založení nové společnosti Circle Studio. Nové studio je složeno z 35 starých zaměstnanců Core Design a podle slov svých zakladatelů a současného vedení již započalo práci na dvou doposud neznámých projektech. Jak však bylo prozrazeno, firma se chystá zaměřit především na vývoj her pro platformy PlayStation 2 a Xbox, výhledově se hodlají věnovat také další generaci herních konzolí společností Sony a Microsoft.

Zdroj: GI.biz, Vlastní zpráva

Sony prodalo 70 miliónů kusů konzole PlayStation 2!

Přestože jasným vítězem posledních týdnů se na poli konzolí stalo japonské Nintendo (viz. příspěvek, který najdete dále v textu), neuvěřitelného milníku dosáhlo konkurenční Sony - a jak se dá předpokládat, opět hraje v tomto úspěchu význačnou a hlavní roli PlayStation 2. Této konzole se tak k dnešnímu dni prodalo po celém světě již více než 70 miliónů! Sony tak překonalo další význačnou metu a i nadále zůstává nejvýznačnější firmou ve světě herního hardware.

Podle informací přímo z Japonska se na dosažení 70ti miliónové hranice nejvíce podílela Severní Amerika, kde se konzole PS2 prodalo přes 29,26 miliónů kusů. Následuje Evropa a ostatní PAL teritoria s výsledkem 24,56 miliónů. Japonsko pak zaujímá poslední třetí pozici s výsledkem 16,18 miliónů, což je však s ohledem na počet obyvatel nejlepší výsledek vůbec. Na domácím trhu se však Sony již tradičně po léta daří.

Jako vždy, i tentokráte se tato čísla týkají počtu kusů, který se ocitl na pultech obchodů a ne tedy přesného počtu prodaných PS2 - této klasické matematiky se však využívá již po léta a stále s úspěchem. Sony mimo to zveřejnila také údaje o zemích, v nichž zaznamenala za loňský rok největší růst prodeje - procentuálně vede Řecko s 141%, následuje například Španělsko s 40%, země Beneluxu s 32% a také sousední Německo s 20%.

Zdroj: GI.biz

Co vydá Playman v roce 2004?

Společnost Playman působí na českém trhu již několik let coby oficiální český distributor původem francouzské tvůrčí a vydavatelské firmy Ubi Soft. S rostoucí kvalitou titulů této společnosti roste i význam jejího českého zástupce, který se v minulých dnech odhodlal k aktualizaci svého vydavatelského plánu. Na co se tedy v následujících měsících můžeme těšit?

Malý reparát Playmana v oblasti lokalizací, česká verze výborného titulu Prince of Persia, by měl spatřit světlo světa v březnu. Než se na něj ale dostane řada, budete moci ohodnotit jiný počeštěný kousek – komiksové XIII, které však bude pouze s titulky. Strategické nadšence určitě potěší dvojice Warlords 4 a Lords of Everquest, která se na pultech obchodů objeví v prvních dvou měsících tohoto roku. Řady simulátorů Playman obohatí o Lock On a datadisk k Zapomenutým bitvám IL 2 Sturmoviku.

V březnu se dočkáme dalších dobrodružství Sama Fischera v pokračování Splinter Cell a celou družinku herních dobrodruhů uzavírá jedna z nejočekávanějších her roku 2004, Far Cry. Akce z prostředí tropického ostrova svede v následujících měsících tvrdý souboj s dalšími adepty na trůn pro krále FPS - Half-Life 2, DOOM 3 a STALKER. Po výstavě v Lipsku však Far Cry rozhodně bez šancí není.

Datum Název Cena
leden Air Combat Simulation : Lock On 1 599,00 Kč
leden Warlords 4 1 199,00 Kč
únor Lords of Everquest 1 199,00 Kč
únor

XIII (české titulky)

1 199,00 Kč
únor Tom Clancy`s Rainbow Six 3 : RAVEN SHIELD : Athena Sword mission pack 699,00 Kč
březen Princ z Persie: Písky času (kompletní česká verze + originální nůž na dopisy) 1 199,00 Kč
březen Splinter Cell Pandora Tomorow není rozhodnuto
březen IL 2 Sturmovik: Forgotten Battles Add on 699,00 Kč
duben Far Cry 1 599,00 Kč

Zdroj: PR

Prodej konzole GameCube vzrostl o neuvěřitelných 70%!

Konec roku bývá vždy ve znamení vysokých tržeb a příjemných vánočních dárku, kterým letos ve světě herního hardware jednoznačně vévodila konzole GameCube japonské společnosti Nintendo. Podle údajů výrobce se totiž podařilo dosáhnout neuvěřitelného zvýšení prodeje a to o celých 70%, což je v jinak slabším roce (alespoň z pohledu prodeje herních konzolí) až nevídaný úspěch. Co za ním vězí.

Nejprve se vraťme k samotným číslům, který jsou podle Nintenda celosvětová a na lesku získávají také v přímém porovnání s konkurencí - konkurenční PlayStation 2 zaznamenal pád prodeje o celých 8%, dobře si naopak vedl Xbox, bližší informace než toto pouhé konstatování však Microsoft neposkytnul. Podle dostupných informací stojí za nevídaným úspěch GameCube především snížení ceny konzole i silná nabídka herních titulů, jimž vévodí především nepřekonatelný výtvor Mario Kart: Double Dash.

Zdroj: GI.biz

Kdy vyjdou pecky od VU Games?

O prodeji herní divize nadnárodního gigantu Vivendi se dlouho spekulovalo, výsledky se však nedostavily. A tak se všechny společnosti patřící pod společné vedení této firmy dále spokojeně věnují svým povinnostem. Vydavatel Vivendi Universal Games dnes zveřejnil aktualizovaný release list pro letošní rok, který obsahuje upřesněné datum vydání většiny titulů této firmy. Zatímco u her Fallout - Brotherhood of Steel, Counter-Strike: Condition Zero či Starcraft Ghost již známe konkrétnější termín jejich zveřejnění, u položky s názvem Half-Life 2 figuruje stále stejná poznámka "TBA" (to be announce). Kdy se tedy očekávané akční pecky dočkáme, není ani na začátku letošního roku jasné.

  • Fallout - Brotherhood of Steel (PS2, Xbox) - 20/2/2004
  • Dr Seuss` The Cat In The Hat (PC, PS2, Xbox, GBA) - 19/3/2004
  • Lords of the Realm III (PC) - Březen 2004
  • Counter-Strike: Condition Zero (PC) - Březen 2004
  • Van Helsing (PS2, Xbox) - 14/5/2004
  • Ground Control 2: Operation Exodus (PC) - 18/6/2004
  • The Fast And The Furious (PS2, Xbox) - Červen 2004
  • Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude (PC, Xbox, PS2) - Q3 2004
  • Men of Valor: The Vietnam War (PC) - Q3 2004
  • Starcraft: Ghost (GC, PS2, Xbox) - Q3 2004
  • Advent Rising (PC, Xbox) -  Q4 2004
  • Black9 (PC, Xbox) - Q4 2004
  • Cold Winter (PS2) - Q4 2004
  • Evil Genius (PC) - Q4 2004
  • Fahrenheit (PC, PS2) - Q4 2004
  • Fight Club (Xb, PS2) - Q4 2004
  • Men of Valor: The Vietnam War (Xbox) - Q4 2004
  • Middle-Earth Online (PC) - Q4 2004
  • Red Ninja: End of Honor (PS2, Xbox) - Q4 2004
  • Tribes: Vengeance (PC) - Q4 2004
  • Blowout (Xbox, PC, PS2) - TBA
  • Drake (PC, Xbox) - TBA
  • Half-Life 2 (PC) - TBA
  • The X-Files: Resist or Serve (Xbox, PS2) - TBA
  • World of Warcraft (PC) - TBA

Zdroj: Gamer`s Hell

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Váš herní magazín Doupě.cz vstoupil do nového roku s příjemnou inovací a novinkou, která vám umožní jej doslova "držet v rukou". Náš projekt Doupě DVD se dočkal prvního lednového čísla, o kterém jsme vás již dříve informovali a které si můžete objednat zde. Právě o Doupě DVD je také rozhovor, který dnes uveřejnil server GameCentrum.net. V interview odpovídá šéfredaktor Doupěte, Martin Zavřel, který zde kromě mnoha informací ze zákulisí jeho přípravy prozradil také exkluzivní detaily týkající se demoverze Doupě DVD! Více informací hledejte zde.
  • Minulý týden jsme vám přinesli zprávu o tom, že nadcházející díl veleznámé série Grand Theft Auto ponese podtitul San Andreas. Podle posledních informací se však situace kolem GTA opět zamotává - známý server GameSpot tak dnes informoval o skutečnosti, že týden po registraci známky GTA: San Andreas (21. prosince 2003) si Take 2 Interactive zaregistroval u amerického patentového úřadu další ochranné známky. Jedná se o GTA: Sin City, GTA: Bogota a GTA: Tokyo. Jelikož Take 2 a Rockstar svorně mlčí, název pátého dílu GTA, který by se měl na trhu objevit na podzim 2004, je stále ve hvězdách.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 4. - 10. ledna 2003)

Další týden, další žebříček – nic víc, nic míň.

Celkový žebříček
Angličany zkrátka baví závodit a tak i další týden vládne místnímu světu her jediný titul – závodní simulace Need For Speed: Underground! Znatelné zlepšení však zaznamenala speciální edice Grand Theft Auto: Double Pack, která se vyhoupla ze sedmé na druhou příčku a suverénního lídra začíná ohrožovat. Z nižších pater žebříčku je patrný úspěch akční hry Hitman 2: Silent Assassin, která se dokázala po dlouhých měsících prodeje navrátit do první dvacítky.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Need For Speed: Underground 8
2. ë 7. Grand Theft Auto: Double Pack 3
3. í 2. The Simpsons: Hit and Run 11
4. ë 5. Lord of The Rings: Return of The King 9
5. ë 9. Norton Internet Security 2004 14
6. í 4. FIFA 2004 12
7. í 6. The Sims: Bustin` Out 4
8. í 3. Medal of Honor: Rising Sun 7
9. ë 12. Tiger Woods PGA Tour 2004 16
10. - 10. Tony Hawk`s Underground 8
11. - 11 Prince of Persia: The Sands of Time 7
12. í 8. True Crime: Streets of La 10
13. ë 14. Crash Bandicoot - Wrath of Cortex 87
14. ë 15. Eye Toy: Play 28
15. ë 17. Championship Manager: Season 03/04 8
16. ë 29. Manhunt 8
17. í 13. Xiii 7
18. í 16. Max Payne 2: The Fall of Max Payne 8
19. ë 24. Hitman 2: Silent Assassin 31
20. í 19. Total Club Manager 2004 5

PC – žebříček
Software vládne světu a přestože jsou Britové národ fotbalu zaslíbený, vládne u nich úspěšný program Norton Internet Security 2004. Na druhém místě se tak krčí ceněný výtvor Championship Manager: Season 03/04, za nímž následuje směsice titulů herní řady The Sims – třetí je datadisk Makin` Magic, na čtvrtém místě figuruje původní hra The Sims a pátou příčku drží speciální edice The Sims Double Deluxe Pack.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Norton Internet Security 2004 17
2. - 2. Championship Manager: Season 03/04 8
3. - 3. The Sims: Makin` Magic 11
4. - 4. The Sims 67
5. - 5. The Sims Double Deluxe Pack 14
6. ë 17. Norton Antivirus 2004 20
7. í 6. Call of Duty 10
8. ë 14. Microsoft Office 2003 Student Edition 12
9. í 7. The Sims: Superstar 34
10. ë 15. Star Wars: Knights of The Old Republic 6

PlayStation 2 – žebříček
Need For Speed: Underground – to je jméno jediného lídra, který se na výslunní první příčky ohřívá po dlouhé týdny. Stále dotěrnějším soupeřem je však šílený a zároveň oblíbený výtvor The Simpsons: Hit and Run, před nímž se musel sklonit také akční hrdina Medal of Honor: Rising Sun. Nejkrvavější a nejnásilnější hra všech dob, výtvor Manhunt, je devátá.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Need For Speed: Underground 8
2. ë 3. The Simpsons: Hit and Run 11
3. í 2. Medal of Honor: Rising Sun 7
4. ë 6. Lord of The Rings: Return of The King 9
5. í 4. FIFA 2004 12
6. í 5. The Sims: Bustin` Out 4
7. ë 8. Prince of Persia: The Sands of Time 8
8. ë 10. Eye Toy: Play 28
9. ë 13. Manhunt 8
10. í 7. True Crime: Streets of La 10

Xbox – žebříček
Stejně jako v případě ostatních žebříčků, ani v desítce nejprodávanějších her pro konzoli Xbox se neodehrály žádné významné posuny – medailovým pozicím jistě vládne speciální edice Grand Theft Auto: Double Pack, navracející se legendě Project Gotham Racing 2 patří druhé místo a konkurentovi ze světa závodních simulací, titulu Need For Speed: Underground, vynesla stávající prodejnost příčku třetí.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Grand Theft Auto: Double Pack 3
2. - 2. Project Gotham Racing 2 7
3. - 3. Need For Speed: Underground 8
4. - 4. Tom Clancy`s Rainbow Six 3 10
5. ë 6. Xiii 7
6. í 5. The Simpsons: Hit and Run 11
7. ë 8. Lord of The Rings: Return of The King 9
8. ë 10. FIFA 2004 12
9. í 7. Medal of Honor: Rising Sun 7
10. í 9. The Sims: Bustin` Out 4

GameCube – žebříček
Stále na vrcholu – titul Mario Kart: Double Dash!! se zařadil mezi několik nejvýznamnějších her, kterým se podařilo na špici žebříčku nejprodávanějších GameCube titulů vydržet po několik dlouhých týdnů. Bezzubé konkurenci v podobě Star Wars: Rebel Strike - Rs 3 patří druhá příčka, k útoku zbrojí tentokráte již šestý titul Need For Speed: Underground.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Mario Kart: Double Dash!! 9
2. - 2. Star Wars: Rebel Strike - Rs 3 10
3. - 3. The Simpsons: Hit and Run 10
4. ë 5. Lord of The Rings: Return of The King 9
5. ë 7. Mario Party 5 6
6. ë 10. Need For Speed: Underground 8
7. ë 8. Medal of Honor: Rising Sun 7
8. í 6. The Sims: Bustin` Out 4
9. - 9. Tony Hawk`s Underground 8
10. ë 11. FIFA 2004 12

Vysvětlivky: AP – aktuální pořadí platné pro daný týden, MP – minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT – počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Agentura NPD opět přispěchala s žebříčkem nejprodávanějších her v USA, tentokráte za období 28. prosince 2003 - 3. ledna 2004. V poslední dny předchozího i první dny letošního roku se tak největšímu zájmu těšily tituly proslulé herní řady The Sims - do první desítky pronikly hned čtyři datadisky a také dvě speciální edice této série! Nevídaný výsledek tak společnostem Maxis a EA kazí pouze celkový vítěz, kterým se stala skvělá válečná akce Call of Duty.

AP Název hry
1. Call of Duty
2. The Sims: Makin` Magic
3. The Sims Deluxe
4. Zoo Tycoon: Complete Collection
5. The Sims Double Deluxe
6. Age of Mythology
7. The Sims: Superstar
8. The Sims: Unleashed
9. The Sims: Hot Date
10. Star Wars: Knights Of The Old Republic

Zdroj: GameSpot

Váš názor Další článek: Metalheart - nový Fallout na obzoru

Témata článku: , , , , , , , , , ,