Byznys hrátky: Konzole kolem nás

Další problémy kolem Starforce * Bude dostatek konzolí Xbox 360 * Řidič autobusu vyhozen za hraní na PSP * Ovladač PS3 se odhalí až na E3 * Revolution přijde na svět postupně * Playstation končí ve výrobě * A mnohé další, včetně střípků herního byznysu

Další problémy kolem Starforce

Na diskuzním fóru Futuremark se objevila zajímavá zmínka o jedné z forem DRM (digital rights manager, správce digitálních práv), kterého používají novější produkty chráněné pomocí Starforce. Tento manažer pak může i sám restartovat počítač.

Problémy kolem DRM jsou v poslední době poměrně častou záležitostí, vzpomeňme třeba Rootkit od Sony. DRM existuje pro ochranu dat před kopírováním, což sám o sobě problém není. Ten nastává až ve chvíli, kdy použití překročí jisté meze, jako se zřejmě stalo u Starforce. Při nainstalování ochrany se totiž DRM automaticky spouští při startu počítače a běží na pozadí bez ohledu na to, zda hru hrajete, nebo ne. Přitom však má velmi vysoká administrátorská práva, přibližně na úrovni operačního systému.

Ve chvíli, kdy DRM posoudí některou z vašich akcí jako podezřelou, dává se do akce. A protože má tak vysokou úroveň oprávnění, dokáže do značné míry ovládat a sledovat i hardware. Většina podezřelých akcí tak končí okamžitým restartováním počítače, bez možnosti uložit si data. To však není všechno. Starforce se stará i o produkty, na nichž tato ochrana není, protože při čtení odbourává jejich ochranné informace. I v případě software, který je kopírovatelný, tak podobné činnosti zamezuje.

Zdroj: Geek

Bude dostatek konzolí Xbox 360

Společnost Microsoft oznámila, že hodlá svoji konzoli Xbox 360 dodávat do obchodů až trojnásobnou rychlostí, než tomu bylo doposud. Může za to mimo jiné i otevření další výrobny.

Podle Microsoftu je konečně dostatek součástek na výrobu konzole, takže v brzké době by jich na trhu mělo být tolik, kolik je třeba. Z části za to může i fakt, že se Microsoft domluvil se společností Celestica, jež zahájila výrobu. Údajně by se tak měly konzole dostávat do obchodů dvakrát až třikrát rychleji. Ke konzolím je však třeba i software, takže se Microsoft vytáhli s tím, že do konce června bude k dispozici osmdesátka her. Zjednodušili si však situaci, protože do tohoto čísla hodlají započítávat i hry pro Xbox Live Arcade. Na druhou stranu se i tak jedná o výrazný nárůst, protože po počátečním boomu byla pro Xbox 360 vydána v průběhu následujících dvou měsíců pouze jedna hra - Dead of Alive 4 - která nestihla launch konzole.

Zdroj: Gamespot

Řidič autobusu vyhozen za hraní na PSP

Za hraní v práci vás mohou snadno vyhodit, a to se nemusí jen jednat o občasnou partičku Hledání min či Solitairu v kanceláři. Docela kuriózní případ se odehrál v Anglii, kde tamní řidič linkového autobusu byl propuštěn za hraní na PSP v okamžiku, kdy se měl věnovat řízení.

Podle jednoho z pasažérů hrál řidič GTA: Liberty City Stories a křik střílených postav byl slyšet po celém autobusu. Docela by se dalo pochopit, pokud by hrál třeba na zastávkách, ale PSP měl zapnuté na klíně i při jízdě po zledovatělých silnicích. Po stížnostech cestujících bylo okamžitě spuštěno prošetření situace a řidič byl propuštěn. Policie nyní zvažuje, zda daného řidiče obviní z porušení zákona.

Zdroj: Eurogamer

Ovladač PS3 se odhalí až na E3

V rámci letošní Game Developers Conference je jedním z hlavních témat konzole PS3 od Sony. Na některé otázky okolo ní odpovídal novinářům Phil Harrison, prezident Sony Computer Entertainment Worldwide Studios.

Již delší dobu se spekuluje, že by ovladač PS3, který byl představen loni na E3, nebyl doopravdy oním ovladačem, ale pouze jakousi ukázkou, jak by mohl ovladač vypadat. Známý bumerang tak nejspíše nahradí něco jiného. Vyplývá to i z Harrisonovy řeči, kdy podle něj bude ovladač PS3 odhalen teprve až na letošní E3. K ostatním otázkám se však stavěl značně vyhýbavě, takže jsme se dozvěděli pouze, že na E3 budou představeny hry, které vyjdou při launchi konzole. Viditelně se můžeme na E3 těšit.

Zdroj: Gamespot

Revolution přijde na svět postupně

Podle Satoru Iwaty, prezidenta společnosti Nintendo, nebude jejich next-gen konzole Revolution potřebovat k úspěchu celosvětový současný launch. Raději místo toho budou zásobovat dostatečně trhy postupně.

Při rozhovoru na GDC Při rozhovoru na GDC 2006 prohlásil Satoru Iwata, že není nutné napodobovat ostatní ve snahách o celosvětový launch v co možná nejkratším čase. Nintendo tak nejspíš bude schopno, na rozdíl od problémů Microsoftu s konzolí Xbox 360, dodávat na pulty obchodů dostatečný počet konzolí ihned po jejím uvedení na trh v daném teritoriu. Iwata také ujistil novináře, že bližší informace o Revolution se dozvědí již 9. května na tiskové konferenci před E3.

Zdroj: Gamasutra

Playstation končí ve výrobě

Společnost Sony hodlá ukončit výrobu svojí konzole Playstation, která se tak postupně bude stahovat z výsluní slávy. Po jedenácti letech tak nevzniknou nové konzole a staré se budou pouze doprodávat.

Od prosince roku 1994, kdy byla konzole uvedena na trh, se prodalo na sto milionů kusů konzole PS a PSOne, což je úctyhodné číslo. Ukončení výroby však nutně neznamená, že je platforma mrtvá. Již dříve jsme vás informovali, že Sony chystá emulátor PS na svůj handheld PSP, takže hry zůstanou stále hratelné. Navíc se počítá i s možností hrát starší hry i na PS3.

Zdroj: Gamespot

Bude Revolution, nebo Go?

Ještě před proslovem Satoru Iwaty na GDC se objevily na serveru Engadget tajemné fotky s dokumentů krychlovitým logem, japonským textem a nápisem Go. Ihned se vyrojily spekulace, zda se nejedná o finální název chystané konzole od Nintenda. Ti totiž prohlásili, že Revolution je pouze kódové označení a než se přístroj dostane na trh, ještě jej změní.

Fragmenty japonského textu prý obsahují slova "značka (odráží)", "obsahuje systémovou úroveň" a "-technologie v posledních zprávách." Zatím Nintendo pravost fotek nekomentovalo a Iwata ve svém proslovu nic o změně jména Revolutionu neřekl, ani nezmiňoval nic, co by se mělo jmenovat Nintendo Go.

Zdroj: Engadget

Tvůrci GTA se rozšiřují

Na základě drobných naznačení vyznívá, že by příští díl série GTA mohl být hratelný po síti. Vyplývá to hlavně se snahy Rockstaru získat dostatek programátorů síťového herního kódu pro tvorbu hry.

Již asi měsíc je totiž na internetu reklama, v níž Rockstar, vývojáři série GTA, shání síťové programátory pro svůj zkušený a talentovaný tým. A fakt, že již hledají déle než měsíc, mluví ve prospěch většího počtu potřebných programátorů, což značí práce na nějakém větším projektu. I když není nikde uvedeno, že se bude jednat právě o tvorbu multiplayeru pro další díl GTA, je tato možnost nanejvýš pravděpodobná. Zatím však není nic oficiálního, Rockstar na podobné otázky odpovídá pouze mlčením.

Zdroj: Gamespot

Hráči her se uplatní jako vojáci

Není snad žádným překvapením, že hráči počítačových her jsou lepšími vojáky, než obyčejní lidé. Konečně to ale prokázal i průzkum americké armády, která provádí testy kvůli zbraňovému systému CROWS.

CROWS (common remotely operated weapon systém - zbraňový systém na dálkové ovládání s vyměnitelnými zbraněmi) se totiž bude v budoucnosti používat na vozidlech americké armády. Plánuje se na devět tisíc kusů tohoto zařízení, avšak zatím není jejich výroba dostatečně rychlá. Operátor systému sedí v relativním bezpečí vozidla a ovládá zbraně podobně, jako u videoher. Dokonce vše sleduje na monitoru, jehož kamera je však vybavena přístroji pro noční vidění a přibližování cílů. Není se tak co divit, že většina vojáků, kteří systém ovládají, jsou zároveň náruživými hráči. Mají totiž vypěstovány právě ty návyky, které jsou ke zvládnutí CROWS potřeba.

Zdroj: QJ, Techamok

Střípky herního byznysu:

  • Povedená online závodní hra Trackmania Nations (recenze) se konečně dočkala prvního českého turnaje. Ten pořádá společnost Progamers v herně PG Cyber Café Palác Flóra. Turnaj se uskuteční již tento pátek v 18:00. Hráči se do turnaje mohou registrovat na e-mailu flora@progamers.cz. Stačí do předmětu zprávy uvést "Registrace_Trackmania_turnaj" a a jméno spolu s příjmením. Registrace je možná také přímo na místě. Cena za vstup do turnaje činí 150 Kč.
  • Po pěti letech Microsoft uvolnil kompletní zdrojové kody jejich akčně strategické hry Mechcommmander 2. Případní kutilové najdou vše potřebné na stránkách Microsoftu. Systémové požadavky jsou Windows XP s 2. service packem, Microsoft Visual C++ 2005 a Microsoft MSBuild 2.0. Mechcommander 2 (vyšel v roce 2001) vás zavedl do světa Mechwarrior, který je plný obřích bojových robotů. Ve hře jste se stali taktickým velitelem, jenž rozhoduje nejen o tom, co který robot bude provádět během boje, ale též i o zbraních, vybavení a pilotovi každého stroje.
Váš názor Další článek: Revolution nepotřebuje celosvětový launch

Témata článku: , , , , , , ,