Byznys hrátky: legendární společnost 3DO čelí krachu!

Legendární společnost 3DO čelí krachu - podaří se ji zachránit? * Domácí kino + konzole PlayStation 2 = PSX? Jsme svědky dalšího geniálního kroku japonského giganta Sony? * Vydavatel Take 2 zažil nejúspěšnější čtvrtletí, díky patří mimo jiné i GTA: Vice City * Online sportovní projekty EA v budoucnu exkluzivně pro PlayStation 2.

Společnost 3DO stojí před bankrotem!

Firma 3DO, tvůrce a vydavatel mnoha úspěšných herních sérií (Might & Magic, HOMAM atd.), reálně čelí hrozbě bankrotu. Před několika dny byl na tuto firmu ve Spojených státech amerických vyhlášen konkurz a samotné společnosti tak zbývá posledních několik týdnů života - po tuto dobu je její veškerý majetek chráněn před věřiteli. Scénářů na její možnou záchranu se jeví hned několik.

Možnost číslo jedna - kompletní odprodej nebo spojení s jinou herní společností. Tato varianta se rozhodně nejeví nereálnou, jistě však bude záležet na podmínkách a mnoha dalších faktorem. Pokud se 3DO nepodaří dohodnout na možném spojení či odkoupení celé firmy, připadá v úvahu také prodej úspěšných herních značek. Ve změti úspěšných herních společností by se jistě našly takové, které by projevily zájem o možnost tvorby nových her série High Heat baseball či možnost dokončení zatím vcelku zajímavě vyhlížejícího titulu Four Horsemen of Apocalypse. Další legenda herního průmyslu krvácí a bude tedy zajímavé sledovat, zda-li ji někdo v posledních dnech života podá pomocnou ruku.

Zdroj: IE Magazine

Domácí kino + PlayStation 2 = PSX?

Genialita a originální nápady japonských tvůrců neznají mezí. Poukazovat na stovky her pocházejících z těchto končin, které se pozitivně vymykaly zavedeným standardům, by vydalo na několik stran textu. Nápaditost a skvělou marketingovou strategii japonského giganta Sony bezpochyby dokládají také první informace o připravovaném zařízení PSX, mix konzole PlayStation 2 a dalších spotřebičů.

Výtvor, prozatím pojmenovaný zkratkou PSX, by se měl podle dostupných informací stát plně funkční jedinečnou variací veleúspěšné herní konzole PlayStation 2. Té bylo dáno do vínku několik předností - mimo jiné TV tuner, harddisk pro ukládání dat a také DVD rekordér, díky němuž si budete moci na své domácí herní platformě užívat nejúspěšnější filmové snímky dneška. Umožněno vám také bude nahrávat si zajímavé televizní programy, minimálně v Japonsku by pak mělo být majitelům zařízení PSX umožněno připojit se k Internetu a odtud stahovat oblíbenou muziku a pravděpodobně také samotné filmy.

Přestože se celý projekt prozatím jeví jako velmi působivý a více než konkurence schopný, analytici jsou na adresu zařízení PSX spíše skeptičtí. Samotná firma Sony si od nového zařízení slibuje znatelné zvýšení příjmů, zejména v reakci na nedávno zveřejněné (a mezi námi nepříliš pozitivní) finanční výsledky.

Zdroj: IE Magazine

Vydavatel Take 2 zažil nejúspěšnější čtvrtletí, díky patří GTA: Vice City

Vydavatelská společnost Take 2 Interactive, kterou ve světě proslavila zejména akční série Grand Theft Auto, oznámila své finanční výsledky za tříměsíční období končící měsícem dubnem. Jak se vedlo této nadějné firmě? Rekordní prodej i čistý zisk, navíc rok co rok. A ani ten letošní nebude výjimkou.

Ve zmiňovaném období počátku letošního roku tak firma Take 2 Interactive generovala prodej ve výši 194 miliónů dolarů, čistý zisk pak tvořil více než 15 miliónů. Tato nová čísla opět posunula interní rekord společnosti, který byl shodou okolností vytvořen loni. Take 2 Interactive se tak daří každoročně zvyšovat prodejnost i úspěch svých titulů. Tento jev je ve světě herního průmyslu takřka nevídaný.

Také výhled do budoucna vypadá pro firmu více než pozitivně. Celoroční obrat by tak měl podle odhadu firemních analytiků dosáhnout úctyhodné částky jedné miliardy dolarů. Klíčem k dosažení této mety má být mimo jiné vydání několika veleočekávaných titulů - her Hidden & Dangerous II, Celebrity Deathmatch a Max Payne 2. Posledně jmenovaný titul by se však měl podle posledních údajů na pultech obchodů objevit až v prvním čtvrtletí roku příštího.

V souvislosti s firmou Take 2 Interactive se však objevily ještě další spekulace. Tato rostoucí vydavatelská společnost tak má být podle některých názorů a informací dalším zájemcem, který by si rád přivlastnil rozrůstající se impérium herní divize společnosti Vivendi Universal. Zástupci Take 2 jsou ochotni zaplatit i požadovanou částku 800 miliónů dolarů. Spadne tak celé Vivendi spolu s Blizzardem do rukou Take 2, Microsoftu nebo Electronic Arts?

Zdroj: IE Magazine

Online sportovní projekty EA v budoucnu exkluzivně pro PlayStation 2

Byť o celkovém vítězi války nové generace konzolí je již dávno rozhodnuto (o čemž svědčí nepřekonatelné prodejní výsledky), japonská společnost Sony, tvůrce svého malého zázraku PlayStation 2, rozhodně neusíná na vavřínech. Zatímco minulý týden oznámila snížení ceny své konzole, kterou pak ve světě následovala distribuce prapůvodní PS2 se síťovým adaptérem (za starou cenu 199 amerických dolarů), v průběhu minulých sedmi dnů přispěchala s jiným oznámením.

Podle něj firmy Electronic Arts a Sony podepsaly dohodu, podle které budou všechny online hry studia EA Sports vydávány na konzoli PlayStation 2. Tento krok bude mít jisto jistě negativní dopad především pro Microsoft, který si od možné dohody s Electronic Arts sliboval znatelné oživení nabídky sportovních her pro svou konzoli Xbox a službu Xbox Live. Inu, ani softwarový gigant zřejmě nebyl schopen nabídnout tak příznivé podmínky, jako japonský velikán Sony.

Jednání samotné firmy Electronic Arts je však zajímavé také z dalšího hlediska - je to vůbec poprvé, kdy se tato tvůrčí a vydavatelská společnost rozhodla opustit svůj systém vývoje her pro co možná největší sortu herních platforem. Předložená dohoda tak musela být bezpochyby velmi výhodná a lukrativní. Platnost celé smlouvy je datována do března příštího roku. Do té doby tak budou muset majitelé konkurenčních konzolí Xbox a GameCube oželet mnohdy vynikající počin EA.

A na jaké konkrétní tituly se mohou hráči těšit? V přípravě jsou online verze Madden NFL a NBA Live, které vyjdou letos na podzim a které budou následovat masivně multiplayerové variace úspěšných fotbalových či hokejových simulací a mnoha dalších sportovních her.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Ostatní:

  • Společnosti Microsoft a Sony neválčí o přízeň hráčské obce pouze na bitevním poli evropském, americkém či asijském, ale také u protinožců. Jak jinak si totiž lze vyložit krok obou firem, které se téměř současně rozhodly snížit cenu svých konzolí Xbox, respektive PlayStation 2, také v této zemi. Australané se tak mohou těšit na novou cenu 329 australských dolarů, což je v přepočtu zhruba 180 euro.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 18. dubna - 24. května 2003)

Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

PC - žebříček
Simáci stále hýbou světem. Byť se tomu mnoho hráčů i redaktorů Doupěte stále diví, nový datadisk pro populární simulaci života The Sims si stále drží vysokou prodejnost. Hned v první týden poté, co se poslední addon The Sims: Superstar objevil na pultech obchodů, jej tak znovu můžeme vidět coby nejprodávanější PC hru v období mezi 18. - 24. květnem letošního roku. České fanoušky snad potěší alespoň 10. místo brněnského výtvoru Vietcong. 

AP MP Název hry PT
1. N The Sims: Superstar 1
2. í 1. Grand Theft Auto: Vice City 2
3. - 3. Championship Manager 4 9
4. í 2. Enter The Matrix 2
5. í 4. The Sims 34
6. N Rise of Nations 1
7. - 7. The Sims: Unleashed 34
8. N Planetside 1
9. í 6. Blitzkrieg 2
10. í 8. Vietcong 6

PlayStation 2 - žebříček
Fenomenální Matrix hýbe světem, ať již v podobě filmové či herní. A tak není divu, že se nám hra Enter The Matrix udržela i v druhém týdnu na samé špici nejúspěšnějších her pro konzoli PlayStation 2. Jistě špatně se nepovede ani dvěma novinkám - titulu Def Jam Vendetta či nechutné, odpudivé, zároveň však skvělé hratelné hororové hře Silent Hill 3.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Enter The Matrix 2
2. N Def Jam Vendetta 1
3. í 2. Midnight Club 2 4
4. N Silent Hill 3 1
5. í 4. Grand Theft Auto: Vice City 29
6. í 3. Tom Clancy`s Splinter Cell 9
7. í 6. The Getaway 25
8. í 5. The Sims 17
9. í 7 X-Men 2: Wolverine`s Revengw 6
10. - 10. Primal 7

Xbox - žebříček
Také ve světě herních titulů pro konzoli Xbox nedošlo k převratu a první pozici žebříčku tak stále okupuje akční výtvor Enter The Matrix, následován počiny Return To Castle Wolfenstein a Moto GP 2. Svého vydání se po měsících čekání dočkal také zajímavě se jevící titul Yager, který se usadil na vcelku lichotivé šesté příčce.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Enter The Matrix 2
2. - 2. Return To Castle Wolfenstein: Tides... 2
3. - 3. Moto GP: Ultimate Racing Technology 2 2
4. - 4. Burnout 2: Point of Impact 3
5. ë 6. Project Gotham Racing 59
6. N Yager 1
7. - 7. Tom Clancy`s Splinter Cell 26
8. í 5. Halo - Combat Evolved 63
9. í 8. Tom Clancy`s Ghost Recon 25
10. ë 12. WWE Raw 28

GameCube - žebříček
A na závěr jako vždy souhrn dění v žebříčku nejprodávanějších her konzole GameCube ve Velké Británii. Nemožné se stalo skutečností - fenomenální hra Enter The Matrix dokázal překonat velkolepý a soudě podle nadšených zahraničních recenzí také nepřekonatelný japonský titul The Legend of Zelda: The Wind Waker! Do první desítky nám krom toho zavítala hned čtveřice novinek: konkrétně je řeč o výtvorech Def Jam Vendetta, Skies of Arcadia Legends, Ikaruga a Sonic Mega Collection.

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Enter The Matrix 2
2. í 1. The Legend of Zelda: The Wind Waker 4
3. N Def Jam Vendetta 1
4. í 3. Burnout 2: Point of Impact 3
5. N Skies of Arcadia Legends 1
6. N Ikaruga 1
7. ë 8. Super Mario Sunshine 34
8. í 4. Super Smash Bros: Melee 52
9. N Sonic Mega Collection 1
10. í 5. Metroid Prime 10

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Žebříček nejprodávanějších her v USA (týden 11. - 17. května 2003)

Vývoj prodejnosti her v USA rozhodně není nezajímavý a i to je jeden z důvodů, proč vám opět přinášíme žebříček nejprodávanějších her pro PC v této zámořské velmoci.

AP Název hry
1. The Sims: Superstar
2. Grand Theft Auto: Vice City
3. Enter The Matrix
4. Roller Coaster Tycoon 2: Wacky Worlds
5. The Sims Deluxe
6. Command & Conquer: Generals
7. Delta Force Black Hawk Down
8. The Sims: Unleashed
9. Battlefield 1942
10. Diablo 2

Zdroj: NPD

Váš názor Další článek: Tomb Raider: Angel of Darkness je GOLD!

Témata článku: , , , , , , , ,