Byznys hrátky: Lich King nejrychleji prodávanou PC hrou

Snížení ceny Wii v dohledné době * Microsoft tvrdí: X360 pokořil PS3 * Sony zaplatí za porušení patentu * Levnější PS3? Možná na jaře
Kapitoly článku

Lich King nejrychleji prodávanou PC hrou

Že Blizzard umí, je věc dávno známá. Živoucími důkazy budiž stále hrané tituly, které okupují rovněž přední příčky zájmu profesionálních hráčů. Avšak až s příchodem MMO World of Warcraft začali Blizzardi bourat rovněž žebříčky prodejní. Naposledy se jim to podařilo s datadiskem The Burning Crusade, jehož se za první den prodalo neuvěřitelných 2,4 milionu kopií. Ihned si vysloužil nálepku nejrychleji prodávané PC hry všech dob, kterou nyní pokorně odevzdal svému nástupci.

V pořadí již druhé rozšíření veleúspěšné onlinovky - Wrath of the Lich King - se totiž za prvních 24 hodin zabydlelo v domovech 2,8 milionů natěšených hráčů. Datadisk se tak bezpečně usadil na prvním místě prodejních statistik a jasně dokázal, které MMO je na světě nejúspěšnější. Pro úplnost snad ještě dodáme, že WoW má po celém světě více než 11 milionů stálých hráčů (rozuměj platících).

"Jsme skutečně vděční za neuvěřitelnou podporu, kterou hráči po celém světě i nadále projevují World of Warcraftu," prozradil CEO a spoluzakladatel Blizzardu, Mike Morhaime, a dodal: "Wrath of the Lich King obsahuje to nejlepší, co jsme pro hru doposud stvořili, a opravdu se těšíme, až se hráči zalogují a sami se o tom přesvědčí."

Zdroj: CVG

Levnější PS3? Možná na jaře

Rozhodnutí Sony nehýbat s cenou konzole PS3 v letošním roce se ukázalo být pevným; a ani krok Microsoftu a výrazně vyšší zájem o konzoli Xbox 360 nedonutil japonského výrobce k okamžité reakci. Ta ale podle posledních informací přijde při prvním vrcholu příštího roku - konkrétně v březnu, kdy začíná jarní, a rok od roku prodejně úspěšnější, sezóna. Tyto informace pocházejí z posledního firemního briefingu a podle zahraničních médií jsou dílem seriózního zdroje. Ten mimo jiné potvrdil vývoje Uncharted 2 a God of War 3 pro PS3, nebo hravého LittleBigPlanet pro handheld PSP, přičemž tato verze má být již ve vývoji po poslední čtyři měsíce. Sony zveřejněnou zprávu odmítlo komentovat.

Zdroj: GI.biz

Snížení ceny Wii v dohledné době

Reggie Fils-Aime, prezident Nintendo of America, prohlásil pro časopis Forbes, že v dohledné době dojde ke snížení ceny konzole Nintendo Wii. V současné době se Wii prodává ve Spojených státech za 249 dollarů. X360 se po snížení ceny dostala na 199 dollarů a stala se tak nejlevnější současnou konzolí dneška. Mezitím jsou prodeje X360 v USA stále silné, ale Wii v říjnu zaznamenalo prodej okolo 800 000 kusů, což je nejvíce od stejného období minulého roku. S těmito prodeji tedy Nintendo jistě nebude se snížením ceny nijak pospíchat.

Zdroj: Videogamer

Microsoft tvrdí: X360 pokořil PS3

Neustálé pošťuchování mezi Microsoftem a Sony se opět rozhořelo. První jmenovaná firma uvedla, že díky zlevnění konzole a dobře postavenému marketingu opět porazila konkurenční přístroj PS3. A to i v zemích, kde se mu to dlouhou dobu nedařilo. K současnému datu se tak X360 jen v Evropě prodalo více než 7 milionů jednotek, což ho, alespoň prozatím, staví před svého rivala.

"Samozřejmě se nesoustředíme pouze na vzájemnou rivalitu, avšak ta má nezpochybnitelnou účast na našem úspěchu," prozradil Chris Lewis. "Kupříkladu jen v Británii se nám od zářijového zlevnění podařilo prodat dvakrát tolik konzolí co Sony. Stejně se nám pak dařilo i minulý týden v Itálii." Lewis se přitom neopomenul zmínit ani o dalších teritoriích, kde by rádi uspěli: "Ve Francii a Německu jsme na tom stabilně stejně, nebo dokonce lépe než třetí Playstation. Dominantní postavení jsme si však vydobyli jak v Rusku, tak v severských zemích. A dokonce i ve Španělsku, tradiční baště Sony. Od letošních Vánoc si toho hodně slibujeme."

Zdroj: MCV

Sony zaplatí za porušení patentu

Společnost Sony bude muset zaplatit osmnáct a půl milionu dolarů jako odškodné firmě Agere Systems. Rozhodl tak americký soud na základě dva roky staré žaloby o údajném porušení patentu.

Před dvěma lety žalovala společnost Agere Systems kvůli údajnému porušení několika jejich patentů Sony. Po tahanicích a vzájemných osočování, kdo má na které patenty nárok, rozhodl soud ve prospěch Agere, nyní tedy označovaných jako LSI. Jako náhradu škody musí Sony zaplatit osmnáct a půl milionu dolarů (asi 370 milionů korun), což je poměrně nejasná částka. Žalobce si totiž žádal odškodné ve výši trojnásobku způsobených škod, protože Sony se ještě před žalobou přiznala k tomu, že o porušení patentu ví.

Původní žaloba se zabývala hned osmi patenty, zejména v oblasti využití bezdrátových sítí, o nichž Sony tvrdila, že sedm z nich vlastní díky výzkumu společně s AT&T a Lucentem. Poslední patent však porušovaly jak komunikátory Mylo a síťové Walkmany, tak i handheldy PSP, na nichž se prostřednictvím bezdrátové sítě dala přehrávat hudba. Vzhledem k širokému spektru přístrojů je tak otázkou, jak byla vlastně určena výše škody.

Zdroj: GI.biz

Dead Rising není kopií Romerova filmu

Capcom může být klidný. Žaloba George A. Romera a MKR na hru Dead Rising, přesněji řečeno podobnost titulu s filmovým snímkem Úsvit mrtvých, byla zamítnuta. Žaloba vinila tvůrce hry nejen z okopírování samotné zápletky, ale také dalších detailů, jako jsou lokace, v nichž se odehrává (velké nákupní centrum, stejně jako detaily určitých obchodů), nebo využití některých zbraní. Pro soudce byla nakonec rozhodující zcela odlišná atmosféra hry, díky níž prý nejde japonské tvůrce Dead Rising obviňovat z kopírování.

Zdroj: Edge

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,