Byznys hrátky: Lid Michiganu versus ESA

ESA se hodlá soudit kvůli vyhlášce * Rekordní návštěvnost na letošním Tokio Game Show * Electronic Arts posilují na burze * Kojima končí s Metal Gear sérií po čtvrtém díle * Jak bude vypadat ovladač k Nintendo Revolution? * PS3 stále nemá ovladač * Kdy se k nám dostane Xbox 360? * A mnohé další, přičemž nechybí ani tabulky prodejnosti

Lid Michiganu versus ESA

The Entertainment Software Association (ESA) kráčí do soudního sporu proti vyhlášce přijaté ve státe Michigan.

Ve středu 14. 9. podepsala guvernérka státu Michigan poslední ze čtveřice vyhlášek, které směřují proti násilí ve hrách. Ta není nijak založena na hodnotícím systému, ale zakazuje distribuci "ultra-násilných videoher" nezletilým. Oproti ostatním státům však zaráží výše pokuty při opakovaném porušení. Poprvé odejde viník lehčí o pět tisíc dolarů, podruhé ulehčí peněžence o patnáct a potřetí dokonce o čtyřicet tisíc.

Navíc, kdo předstírá, že je zákonným zástupcem dítěte, může být odsouzen až k 93 dnům vězení a pokutě patnáct tisíc dolarů, podobný trest hrozí i manažerům podniků, kde by se děti mohly k podobné zábavě dostat. Oproti vyhlášce, která by měla být platná od prvního prosince, se okamžitě obořila ESA, která hodlá podat žalobu, protože je údajně tato vyhláška protiústavní. Navíc je vysoká šance, že spor vyhrají, neboť předchozí pře v Indianapolis a Washingtonu tak rozhodly.

Zdroj: Gamespot

Rekordní návštěvnost na letošním Tokio Game Show

Letošní Tokio Game Show překonalo rekord v návštěvnosti, který byl stanoven v roce 1999, před příchodem PS2.

Na letošním Tokio Game Show bylo podle The Computer Entertainment Supplier`s Association (CESA) 176 056 návštěvníků, což je o něco přes dvanáct tisíc více, než při dřívější nejnavštěvovanější výstavě v roce 1999. Podle předpokladů nalákaly diváky hlavně next-gen konzole a přiznejme si, bylo o co stát. Různé prezentace střídaly debaty s vývojáři, Nintendo ukázalo nový ovladač a Sony kralovala s procesorem Cell přímo v traileru na MGS 4.

Celá výstava se pak nesla v duchu CESA, kdy na mnohé prezentace nebyly pouštěny děti, protože snímky mohly být příliš brutální. Hodně se také hovořilo o násilí ve hrách a je docela možné, že dojde k posunu. Snad za rok nebude muset osmnáct tisíc dětských návštěvníků jen smutně obcházet mnohé dveře. Uvidíme, zda příští rok bude návštěvnost větší, TGS 2006 nás čeká o víkendu mezi 22. a 24. září opět v Makuhari Messe convention center.

Zdroj: Gamespot

Electronic Arts posilují na burze 

Podle společnosti Wedbush Morgan a jejích analytiků je možno v brzké době očekávat velký růst Electronic Arts, hlavně po burzovní stránce.

Wedbush Morgan informovala své investory, že zvedá cílovou cenu akcií EA z 61 $ na 66 $ a doporučuje podíly nejen držet, ale hlavně kupovat. Předpokládá totiž, že EA jsou nejlépe připraveni na příchod konzolí nové generace, mají velmi dobře rozjeté vydávání titulů pro PSP a s příchodem nových konzolí budou mít velké zisky i při doprodávání zlevněných her pro PS2.

Právě PS2 se týká velmi zajímavá úvaha, že její cena při vydání Xbox 360 klesne na necelých sto dolarů (kolem dvou a půl tisíce korun). Vypadá to, že prognózy jsou poměrně přesné, protože EA zažila v poslední době růst cen akcií o pět procent až na 59 $, stejně jako ostatní společnosti, kde třeba Activision, THQ a Take-Two rostou o dvě procenta.

Kojima končí s Metal Gear sérií po čtvrtém díle 

17. 9. během tiskové konference ohledně připravovaného MGS4 oznámil Hideo Kojima, že on i jeho dvorní herní režizér a character designer Yoji Shinkawa po dokončení prací na MGS4 opustí MGS sérii. "Jako game designer chci udělat zas něco nového", komentoval toto oznámení Kojima.

Ve svém projevu Kojima podrobně rozebral historii série MGS - od prvního dílu MSX2 (v Japonsku vyšel 12. 7. 1987) až po MGS4. Ohledně MSX2 Metal Gear, že "původně (jsem) chtěl psát knihy a točit filmy, ale nic z toho nevyšlo. Potom mi do cesty přišel Famicom (japonské jméno pro konzoli NES), když jsme se chtěl vzdát." K druhému dílu, který pod jménem Metal Gear 2 Solid Snake vyšel 19. 7. 1990 Kojima prohlásil, že původně v Snakeovské sérii vůbec nechtěl pokračovat. K tomuto dílu dodal Yoji Shinkava, že právě tato hra jej přesvědčila, aby se stal součástí herního průmyslu a aby se ucházel o místo v Kojimově týmu.

Jak bude vypadat ovladač k Nintendo Revolution?

Prezident Nintenda Satoru Iwata 16. 9. na Tokyo Game Show konečně ukázal světu jejich dlouho utajovaný ovladač k chystané konzoli Nintendo Revolution. A opravdu to vypadá, že si svůj název zaslouží. Dlouholetý koncept hraní oběma rukama dochází v režii Nintenda ke změně. Iwata chce ke hraní přilákat širokou veřejnost a Nintendo Revolution má být jeden z jejich kroků.

Kochejte se zatím obrázky ovladače a připravujte se na zítřejší velký článek Doupěte, ve kterém se dozvíte podorobnosti o netušených možnostech hraní s novým druhem ovladače, jenž se drží pouze v jedné ruce a na první pohled vypadá jako dálkové ovládání k televizi.

Zdroj: Nintendo

PS3 stále nemá ovladač

Již na letošní E3 byl představen ovladač pro PS3, který ihned všichni překřtili na "bumerang". Nicméně do ruky jej nikdo nedostal, protože nebyl funkční - jednalo se pouze o koncept designu. Všichni očekávali, že na Tokio Game Show, která v těchto dnech probíhá v Japonsku, bude již tento ovladač dokončený a plně funkční. Ale není tomu tak.

Pokud opomineme, že v důsledku to znamená, že na TGS není jediné hratelné demo pro PS3, vyvstává otázka, co tím Sony sleduje. Je možné, že Sony čekala na "revoluční koncept ovládání", který na TGS představilo Nintendo pro svůj Revolution, aby se případně mohla inspirovat; nicméně tato možnost je málo pravděpodobná. Podobně nepravděpodobná je i teorie, že s ovladačem jsou nějaké technologické problémy. Jako nejpravděpodobnější se tedy jeví možnost, že Sony stále jště není definitivně rozhodnuta o tom, jak bude finální ovladač pro PS3 vypadat a prezentuje pouze nejpravděpodobnější z možností.

Kdy se k nám dostane Xbox 360?

Xbox 360 bude v Evropě k dostání od 2. prosince, dva týdny po vydání v USA 22. listopadu. Japonsko si na konzoli počká ještě zhruba týden - do 10. prosince. Vypadá to tedy na dodržení slibu Microsoftu, že jejich konzole vyjde na celém světe takřka současně. Společnost data oznámila dnes ráno spolu s dalšími podrobnostmi souvisejícím s distribucí Xboxu 360.

Šéf Xoboxu v Japonsku Yoshihiro Maruyama na tiskové konferenci před začátkem Tokyo Games Show potvrdil, že pro Japonsko bude k dispozici jen jedna verze next-gen konzole, vybavená harddiskem, bezdrátovým ovladačem, dálkovým ovládáním, sluchátky s mikrofonem a AV a ethernet kabelem. To vše bude za cenu 37 900 jenů, tedy necelých 190 liber (přes 8 000 Kč). Ve Spojených státech a v Evropě budou v prodeji dvě verze Xboxu 360, jedna bez harddisku a druhá podobná verzi japonské. Ceny jsou stanoveny na přibližně 210 liber, u "bohatšího" balení  280 liber (9, respektive 12 tisíc korun).

Trailer na Metal Gear Solid 4 je real-time

Po uvedení traileru na Metal Gear Solid 4 na letošní Tokio Game Show se rozpoutala obvyklá debata, zda je video předrenderované, nebo je předváděno v reálném čase.

Odpovědí byla uzavřená show, na níž Hideo Kojima a Yoji Shinkawa předváděli, že video (které jsme vám přinesli již dříve) je opravdu tvořeno v okamžik promítání. Demonstrovali tak sílu PS3 a to i na nejmenších detailech. Výkon PS3 byl také jedním z faktorů, jenž rozhodoval o posunutí věku postav. Podle Kojimy jsou totiž vrásky a rýhy na kůži starších postav dostatečnou výzvou pro výpočetní sílu, kterou mají k dispozici. Mladí lidé mají až příliš hladkou pleť, takže by tvorba podobné hry byla moc jednoduchá.

První scéna, které se dvojice z Kojima Productions věnovala podrobněji, byla se Snakem stojícím u zídky. Postupné otáčení kamery ukázalo i opatrné našlapování, stejně jako při přiblížení se k Snakeově hrudi se objevil symbol Ota-Damacy (Otaconova duše), který je údajně na veškerém Otaconem vyrobeném vybavení. Navíc mohli pozorovatelé sledovat ukázku HDR efektů a stínů, jenž Snake vrhal na sebe samého.

Hvězdné hlasy v True Crime

True Crime: New York City je chystané pokračování True Crime: Streets of LA.  Datum vydání určené na 15. listopadu se kvapem blíží, a tak nepřekvapí nové informace týkající se hlasového obsazení hry. A že se jedná o jména zvučná. Nejznámější je asi Laurence Fishburne, představitel například Morphea z Matrixu. I další hlas cinká Hollywoodskou slávou, patří herci Mickey Rourkeovi, toho jste mohli vidět v nedávném hitu Sin City, kde perfektně ztvárnil roli Marva. Neznámý určitě není ani Christopher Walken, hrál například v Pulp Fiction a svůj hlas propůjčil už minulému True Crime. Relativně neznámá je poslední oznámená herečka Mariska Hargita, kterou proslavil seriál Law & Order: Special Victims Unit.

V True Crime: New York City se zhostíte role Marcuse Reeda, drsného poliscisty, který pro ránu nejde daleko. A zrovna je děsně naštvanej, protože mu zabili mentora, a tak se žene za pomstou hlava nehlava. Při té příležitostí čistí Manhattan od zločineckého šmejdu. True Crime by se dal shrnout jako GTA na "správné" straně barikády, čekájí vás honičky v autech, divoké přestřelky a dojde i na nějaké ty rozmlácené ciferníky. 

Zdroj: IGN

Střípky herního byznysu:

  • Pokud chcete využít výhodné letní akce předplatného časopisu Doupě, měli byste si pospíšit. Skvělá cena 499 Kč při předplacení Doupěte s DVD na rok platí totiž už jen několik posledních dní (konkrétně do 23.září). Jak můžete získat předplatné časopisu Doupě za 499 Kč a ušetřit při tom až 43 %? Stačí zavítat na stránku pro registraci předplatného. Zároveň si takto můžete objednat Doupě až na dva roky dopředu, což pro vás bude činit úsporu 740 korun. Více o časopisu Doupě se můžete dozvědět například v článku představujícím nejnovější číslo. 
  • Microsoft v tiskovce před TGS oznámil, že Xbox 360 bude uzamčen pro jednotlivé regiony. Stejně jako u původního Xboxu budou mít jednotlivé části světa svůj kód, který určuje použitelnost software. Na evropském Xboxu 360 tak nejen nebude možno hrát americké verze her, ale navíc nepůjde ani spustit jinou verzi filmů, než je evropská. Tento nepopulární krok obere hráče o možnost kupovat si hry, které se do jejich regionu nedostanou.
  • Druhá edice akční hry GTA: San Andreas míří do obchodů, nyní již bez skrytého Hot Coffee přídavku. Rockstar Games dodali hru oproštěnou skandální části, jinak však v podstatě nezměněnou. Hra se vrátila k ESRB označení M, které značí, že je vhodná pro hráče starší sedmnácti let. K dispozici je již verze pro Xbox, zatímco majitelé PC si budou muset počkat do pondělí.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii

Celkový žebříček

AP

MP Název hry PT
1 - 1 Ridge Racer 1
2 í 2 Brian Lara International Cricket 2005 7
3 - 3 Wipeout Pure 1
4 - 8 Virtua Tennis: World Tour 1
5 - 7 Metal Gear Ac!D 1
6 - 4 Need For Speed Underground: Rivals 1
7 ë 10 Midnight Club 3: Dub Edition 12
8 ë 7 ToCA Race Driver 2 11
9 - 11 Tony Hawk`s Underground 2: Remix 1
10 ë 9 Spider-Man 2 53
11 - 24 World Tour Soccer 1
12 - 6 Lumines 1
13 ë - Everybody`s Golf 3
14 - 16 Untold Legends: Brotherhood Blade 1
15 ë 13 Delta Force: Black Hawk Down 5
16 - 20 Medievil Resurrection 1
17 í 15 Madagascar 10
18 - 22 Archer Maclean`s Mercury 1
19 í 21 Medal of Honor: European Assault 12
20 í 14 Cricket 2005 10

PC - žebříček

1 - Dungeon Siege 2 1
2 í 1 Battlefield 2 11
3 í 2 Football Manager 2005 44
4 - 4 The Sims 2 51
5 í 3 The Sims 2: University 26
6 ë 7 Guild Wars 19
7 í 5 Half-Life 2 42
8 í 6 Championship Manager 5 25
9 í 8 Lord of The Rings - Battle Middle Earth 39
10 - 10 Rome: Total War 49

PS2 - žebříček

1 - 1 Brian Lara International Cricket 2005 7
2 - 2 Medal of Honor: European Assault 12
3 ë 9 Cricket 2005 10
4 í 3 Lego Star Wars 20
5 ë 10 Resident Evil: Outbreak File #2 2
6 ë 19 Gametrak - Real World Golf 2
7 í 4 Juiced 12
8 í 7 Madagascar 10
9 í 6 Fantastic 4 8
10 í 8 Charlie And The Chocolate Factory 7

Xbox - žebříček

1 - Delta Force: Black Hawk Down 1
2 í 1 Brian Lara International Cricket 2005 7
3 - Moto GP: Ultimate Racing Technology 3 1
4 í 2 Grand Theft Auto: San Andreas 13
5 í 4 Super Monkey Ball Deluxe 2
6 í 3 Destroy All Humans! 11
7 ë 10 Tom Clancy`s Splinter Cell: Chaos Theory 23
8 í 5 Juiced 12
9 í 7 Medal of Honor: European Assault 12
10 ë 19 Cricket 2005 10

Game Cube - žebříček

1 ë 4 Killer 7 8
2 í 1 Resident Evil 4 25
3 í 2 Mario Party 6 25
4 ë 7 Charlie And The Chocolate Factory 5
5 - 5 Star Fox Assault 19
6 í 3 Mario Power Tennis 28
7 ë 8 Pokemon Colosseum 55
8 ë 12 Donkey Konga 47
9 í 6 Madagascar 10
10 í 9 The Legend of Zelda: Four Swords 33

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1.

World of Warcraft

2.

Dungeon Siege 2

3.

Battlefield 2

4.

Madden NFL 06

5.

Gulid Wars

6.

The Sims 2

7.

The Sims Deluxe

8.

RollerCoaster 3 Tycoon

9.

The Sims 2 University

10.

Rome: Total War

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Váš názor Další článek: Video k MGS 4 je opravdu real-time

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,