Byznys hrátky: Microsoft propouští, viníkem Xbox

Prodejnost a výnosnost Xboxu v Japonsku je pro Microsoft zklamáním, softwarový gigant hodlá propouštět * Ježek Sonic se vrací, tentokráte i na televizní obrazovky * Američané hodlají šetřit, odnese to herní průmysl? * GameSpy bude zajišťovat online podpory her tvůrčích společností Codemasters a Vivendi * Cenega a E3 2002.

Xbox v Japonsku neúspěšný, Microsoft propustí zaměstnance

Jak jsme vás konec konců již několikrát informovali a jak lze bez problémů vyčíst z každotýdenního přehledu nejprodávanějších konzolí na japonském trhu, zažívá právě v zemi vycházejícího slunce Xbox velký neúspěch. Přestože by tato konzole měla bojovat s ostatními platformami nové generace, opak je pravdou a nejvážnějším soupeřem Xboxu je v současnosti "stará" PS One. Microsoft na vývoj událostí poprvé významně zareagoval - a ihned se to dotkne zaměstnanců místní pobočky.

Samotná divize čítá na 200 lidí, z nichž celkem 34 odtud v nejbližší době odejde - týká se to zaměstnanců z oblasti marketingu a produkce. Odůvodnění tohoto kroku je podle zástupců Microsoftu zvýšení výnosnosti celého obchodu v Japonsku, byť jsou zde patrny jisté rozpaky nad tím, zda-li je Microsoft díky nízké prodejnosti v této zemí schopen generovat jakýkoliv zisk - spíše se tak jedná o snahu snížit ztráty.

Přestože je tedy celé působení herní divize Microsoftu v Japonsku spíše ve znamení neúspěchů, poměrně dobře se zde daří některým herním titulům - namátkou hrám Tecmo`s Dead or Alive and Dead a Alive Xtreme Beach Volleyball. Přesto se někteří renomovaní analytici nechali slyšet, že za současné situace jsou pro Xbox japonské vody nedostupné.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Ježek Sonic se vrací, tentokráte i na televizní obrazovky

Jedna z nejznámějších herních postaviček všech dob, populární ježek Sonic, jehož hry nás baví již po dlouhé roky, chystá opět návrat do světa showbyznysu. Tentokrát ovšem není hlavním plánem tvůrců jeho znovuzrození ve oblasti her, cíl sympatické postavičky míří mnohem dále - do světa televizní a filmové zábavy.

Již příští měsíc by tak měla v Japonsku odstartovat nová série animovaných filmů pojmenovaná Sonic-X, která bude představovat Sonicova dobrodružství na televizních obrazovkách. Přestože nejsou známy bližší podrobnosti týkající se předpokládaného počtu dílu/filmů, jistě pozitivní je však zjištění, že tvůrci plánují svoje filmové dílo s postupem času zpřístupnit také divákům v ostatních částech světa, Evropu nevyjímaje. Jako vždy je tvorba celé série především snahou podpořit prodej - tento způsob a druh reklamy přinesl v minulých letech své ovoce tvůrcům a značkám Pokemon, Digimon, Yu-Gi-Oh či BeyBlad.

Pokud vás snad předchozí zpráva dostatečně navnadila a vzbudila ve vás tu správnou chuť na vlastní kůži spatřit práci japonských animátorů, jistě vás potěší také zjištění, že krom filmového zpracování nezapomněli tvůrci Sonica také na obyčejné hráče. V přípravě je tak hned několik nových titulů, z nichž dva by měly být odhaleny na letošní výstavě E3, další dva se pak ocitnou v obchodech do konce roku.

Sami autoři označili letošních dvanáct měsíců jako "rok ježka Sonica", který by se měl představit ve staré formě, se všemi dalšími světoznámými postavičkami a ještě kvalitnějším zpracováním.

Zdroj: GamesIndustry.biz

GameSpy bude zajišťovat online podporu hrám firem Codemasters a Vivendi

Rok co rok, ba i měsíc co měsíc roste celosvětový význam multiplayerové podpory her. Hra více hráčů, jak zní dobře známý český překlad anglického slova multiplayer, si totiž s rostoucím se množstvím přípojných bodů k Internetu a zpřístupnění této služby jako takové, získává stále více fanoušků. Vědomi jsou si toho také mnohé herní firmy a z provozování speciální online podpory těží nemálo subjektů.

Známý internetový server GameSpy tak v minulých dnech uzavřel novou smlouvu, díky níž se stane exkluzivním provozovatelem online podpory a služeb pro hry společnosti Codemasters a Vivendi Universal Games, významných světových vydavatelů. Prvně jmenovaná firma uzavřela kontrakt na 18 měsíců, podle nějž se bude o online podporu jejich nových her starat právě GameSpy - již je známo, že se bude mimo jiné jednat o tituly IGI 2: Covert Strike a Pro Race Driver. Vivendi hodlá nabídky firmy prozatím využít po dobu dvou let, na vlastní kůži si budeme moci užít tituly Homeworld 2 či Lords of the Realm 3.

Spolu s novými dohodami jistě vyvstává otázka, z jakého důvodu se firmy rozhodly pro podobné řešení hlavní části multiplayeru, tedy hry po Internetu. Podle vyjádření obou společností se chtějí tvůrci více zaměřit na vývoj svého výtvoru a nijak se "nezatěžovat" vedlejšími problémy. Přestože toto rozhodnutí může být ku prospěchu věci, mnohé firmy již na vlastní kůži ukázaly, jak prospěšné a výhodné je vybudovat vlastní infrastrukturu online podpory - mimo jiné jmenujme firmu Ubi Soft a její server Ubi.com.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Utratí letos Američané méně za hry?

Ze zajímavou analýzou trhu přišla v minulých týdnech renomovaná světová agentura NPD Group. Podle ní by mohl být letošní rok z hlediska prodejnosti v USA velmi neúspěšný a co více, podle mnoha předpokladů překoná i ty nejpesimističtější odhady. Chcete vědět více?

Dané tvrzení o možných problémech amerických tvůrců, vydavatelů i lokálních prodejců staví na poslední studii, při níž bylo vyzpovídáno na 5000 respondentů - přes 76% z tohoto celkového počtu lidí se hodlá v letošním roce více zaměřit na své výdaje a především oblasti, do jakých jsou vydělané peníze investovány. Právě to by se podle dohadů mohlo negativně projevit na prodejnosti her a hardwaru - přes 38% z dotázaných respondentů totiž označilo jako jednu z oblastí, kde hodlají ušetřit, právě videoherní průmysl.

Přestože podobné dohady mohou být na první pohled směšné, prostá statistika jasně ukazuje, že herní průmysl jako takový bývá významně ovlivněn jakoukoliv ekonomickou nestabilitou či velkými změnami. Výdaje amerických rodin za jakékoliv hry tak může být snížena mimo jiné i z důvodu války s Irákem. Co se týče konkrétní prodejnosti, zatím jsou známé jediné výsledky - za měsíc únor zaznamenala agentura NPD pokles o 5%, který však podle mého názoru může být způsoben jen klasickými výkyvy a vcelku nízkým počtem nově příchozích a kvalitních her, které byly tvůrci situovány spíše na měsíc březen.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Cenega - E3 2002 line-up

Česká distribuční a vydavatelská společnost Cenega dnes zveřejnila seznam titulů, které hodlá prezentovat na letošním ročníků výstavy E3, nejprestižnějšího herního veletrhu světa. Podle předpokladů se jedná o trojici následujících her:

  • UFO: Aftermath (PC)
  • Shade: Wrath of Angels (PC/Xbox)
  • Korea: Forgotten Conflict (PC/Xbox)

Podle údajů obsažených v tiskové zprávě mají být všechny tři jmenované hry vydány v období mezi třetím a čtvrtým čtvrtletím letošního roku.

Zdroj: Gamer´s Hell

Co představí DreamCatcher letos v Evropě?

Přestože jméno společnosti DreamCatcher není v českých luzích a hájích (stejně jako ve většině Evropy) příliš známé, mělo by se to již brzy změnit. Firma totiž v minulých týdnech oficiálně oznámila plán útoku na evropský trh. Spolu s tímto prohlášením byl zveřejněn také zajímavý release list nových titulů, který vám níže nabízíme.

Květen

  • Barbarian`s Blade (PS2/PC) - arkáda
  • Superpower (PC) - simulátor

Červen

  • Harbinger (PC) - sci-fi adventura
  • Battlecruiser Millennium: Gold Edition (PC) - vesmírná strategie
  • Popeye - Hush Rush for Spinach (GBA) - 2D arkádové závody

Září

  • Painkiller (PC/Xbox) - horovová first-person střílečka

Zdroj: GamesIndustry.biz

Nejprodávanější konzole v Japonsku

Pořadí žebříčku nejprodávanějších konzolí v Japonsku prakticky nedoznalo změn, vedení tak stále patří PlayStationu 2. Velmi dobré (a pro některé odborníky překvapivé) postavení si prozatím drží před několika týdny uveřejněná konzole Game Boy Advance SP. Celá rodina GBA navíc v součtu s postarším kolegou Game Boy Advance dosáhla prodejnosti 85 700 kusů, čímž tedy překonává i dosavadní vedoucí konzoli PlayStation 2. Co se týče zbytku žebříčku, GameCube dosahuje slušných výsledků, Xbox stále zaostává za očekáváním.

  • PlayStation 2: 77 100 (Roční: 821 900)
  • Game Boy Advance SP: 62 600 (Roční: 352 500)
  • Game Boy Advance: 23 100 (Roční: 729 400)
  • GameCube: 7 100 (Roční: 187 600)
  • Xbox: 1 600 (Roční: 44 900)
  • PSOne: 1 500 (Roční: 8 700)
  • Wonder Swan Crystal: 1 500 (Roční: 15 500)
  • Game Boy Color: 500 (Roční: 8 700)
  • Wonder Swan Color: 340 (Roční: 9 200)

Zdroj: Planet Nintendo

Krátce:

  • Zajímavého ocenění se v minulých dnech dočkaly jedny z nejúspěšnějších titulů společností Nintendo a Sega. Při příležitosti udílení speciálních cen v oblasti digitální tvorby udělil japonský ministr obchodu těmto hrám ocenění - titul Super Mario Sunshine firmy Nintendo tak získal hlavní cenu, Sega si odnesla speciální uznání za zvukové kvality počinu Rez. Připomeňme, že oblast digitálního průmyslu je jedním z hlavní exportních sektorů japonské ekonomiky. Není tedy konec konců nic divného, že i ministři jeví mnohem větší zájem o svět her, než jak je tomu v mnoha jiných zemích po celém světě.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 9. - 15. března 2003)

Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

PC - žebříček
Stejně jako v případě předchozích dvou týdnů, ani v průběhu dalších sedmi dní se nezměnilo osazenstvo prvních čtyř pozic žebříčku nejúspěšnějších PC her - ve vedení je tak strategie Command and Conquer: Generals, následovaná špionážní akcí Splinter Cell a tituly The Sims a The Sims: Unleashed. Zajímavý je zvýšený zájem o klasický software, který agentura ELSPA taktéž zařazuje do celého žebříčku.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Command And Conquer: Generals 5
2. - 2. Tom Clancy`s Splinter Cell 3
3. - 3. The Sims 24
4. - 4. The Sims: Unleashed 24
5. ë 7. Sim City 4 9
6. ë 8. Norton Antivirus 2003 28
7. ë 10. Norton Internet Security 2003 25
8. í 6. Praetorians 3
9. ë 13. Microsoft Office Xp Student Edition 69
10. í 5. Master of Orion 3 2

PlayStation 2 - žebříček
Po premiérovém týdnu a velmi slušném druhém místě se nám na první pozici vyhoupl titul Tenchu: Wrath of Heaven, jehož recenzi jste si mohli již včera přečíst na stránkách Doupěte. V pořadí zbylých devíti nejúspěšnějších PS2 her je jistě zajímavý návrat titulu Kingdom Hearts do první desítky. Novinkou v žebříčku je arkáda Rayman 3.

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Tenchu: Wrath of Heaven 2
2. í 1. The Getaway 15
3. ë 4. Grand Theft Auto: Vice City 19
4. í 3. The Sims 7
5. - 5. Mortal Kombat: Deadly Alliance 5
6. - 6. FIFA 2003 21
7. ë 14. Kingdom Hearts 18
8. N Rayman 3 1
9. í 8. Ratchet And Clank 19
10. í 9. Tiger Woods PGA Tour 2003 16

Xbox - žebříček
Stejně jako minulý týden, i ten další se na první pozici a tedy na čele deseti nejúspěšnějších her pro konzoli Xbox objevuje titul Metal Gear Solid 2 - Substance. Za ním se seřadily hned dvě novinky - hry Lord of The Rings - The Two Towers a The House of The Dead 3. Prozatím zřejmě nejhoršího umístění (páté pozice), se dočkal nejlepší Xbox titul minulého roku, špionážní akce Splinter Cell.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Metal Gear Solid 2 - Substance 2
2. N Lord of The Rings - The Two Towers 1
3. N The House of The Dead 3 1
4. - 4. Project Gotham Racing 49
5. í 3. Tom Clancy`s Splinter Cell 16
6. í 5. Halo: Combat Evolved 53
7. - 7. Tom Clancy`s Ghost Recon 15
8. í 2. Mortal Kombat: Deadly Alliance 5
9. í 6. Oddworld: Munch`s Oddysee 39
10. í 8. FIFA 2003 20

GameCube - žebříček
Nestává se příliš často, aby se některému z titulů povedlo hned v prvním týdnu prodeje obsadit výsadní první postavení celého startovního pole nejprodávanějších a tudíž i nejoblíbenějších her - tento sympatický kousek však v týdnu mezi 9. - 15. březnem předvedl počin Super Monkey Ball 2.

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

AP MP Název hry PT
1. N Super Monkey Ball 2 1
2. í 1. Resident Evil Zero 2
3. í 2. Sonic Mega Collection 2
4. - 4. Super Mario Sunshine 24
5. N Lord of The Rings - The Two Towers 1
6. í 3. Phantasy Star Online: Ep 1 and 2 2
7. ë 8. Eternal Darkness: Sanity`s Requiem 20
8. ë 9. Luigi`s Mansion 39
9. í 5. Rayman 3 4
10. N Pikmin 1

Zdroj: ELSPA

Žebříček nejprodávanějších her v USA (týden 2. - 8. března 2003)
Vývoj prodejnosti her v USA rozhodně není nezajímavý a i to je jeden z důvodů, proč vám opět přinášíme žebříček nejprodávanějších her pro PC v této zámořské velmoci.

AP Název hry
1. Command & Conquer: Generals
2. Master of Orion 3
3. The Sims Deluxe
4. Tom Clancy`s Splinter Cell
5. Zoo Tycoon
6. Battlefield 1942
7. Sim City 4
8. The Sims: Unleashed
9. Battlefield 1942: Road To Rome
10. Medal Of Honor: Allied Assault Spearhead

Zdroj: NPD

Váš názor Další článek: V přípravě nový datadisk pro Battlefield 1942?

Témata článku: , , , , , , , , , , ,