Byznys hrátky: ministr kultury kritizuje hry!

Britský ministr kultury kritizující hry aneb kultura kriplů v Anglii? * Nový rok pohromou pro prezidenty herních firem? * PlayStation 2 nejúspěšnější konzolí minulého roku * Konec pro anglickou vývojářskou společnost Rage * Activision si ponechali práva na tvorbu her inspirovaných postavičkami Spider-Man či X-Men. * Wanadoo line-up pro rok 2003.

Britský politik kritizující hry aneb kultura kriplů v Anglii?

Není to tak dávno, co jsme vás informovali o zájmu britských politiků o zdejší herní scénu a některé kroky směřující k vylepšení situace anglických firem podnikajících v herní branži. Zničehonic se však britský ministr kultury Kim Howell odhodlal k odvážné kritice, která si vzala za mušku nejen hry jako takové, ale i televizní a filmový průmysl.

Jak se dalo předpokládat, terčem Howellových výroků se staly především násilné hry - obvinění, že hry vytváří jakousi "pornografii násilí", se rozhodně nesetkalo s příznivým ohlasem. Celkově lze z ministrových prohlášení nabýt dojmu, že neodsuzuje hry jako celek, nýbrž násilí v hrách, ale i filmech jako takové. Kritika se totiž mimo jiné nevyhnula ani kultovním snímkům Pulp Fiction či Trainspotting, které patří do zlatého fondu filmového průmyslu.

Právě násilí v hrách se stalo v posledních několika týdnech "horkým tématem", ke kterému se stále častěji vyjadřují také vládní agentury - vždy vzpomeňme na výzkum amerického institutu, jenž upozorňuje na negativní ztvárnění žen v počítačových hrách. Situaci z našeho pohledu nesmyslně vyhrotil velký úspěch akčních her v průběhu celého minulého roku - největšího úspěchu se totiž dočkaly tituly GTA 3, GTA: Vice City či The Getaway, pro které je násilí "denním chlebem".

Zdroj: GamesIndustry.biz

PlayStation 2 nejúspěšnější konzolí loňského roku!

Věčný boj tří rivalů, konzolí Xbox, GameCube a PlayStation 2, měl v uplynulém roce jasného vítěze - byl jím samozřejmě hráč společnosti Sony. Právě zmiňovaný výrobce této platformy v minulých dnech odhalil konkrétní čísla prodejnosti platné pro rok 2002. Kde se dařilo PS2 nejlépe?  Kolik se prodalo celkově kusů? Jaké je srovnání s předchůdcem PSX?

Do 15. ledna 2003 se po celém světě prodalo na 50 miliónů konzolí PlayStation 2, což je bezpochyby významné číslo, nad kterým konkurence jen nevěřícně kroutí hlavou. Tento výsledek ještě více podtrhuje fakt, že pro zdolání podobně významné mety potřeboval předchůdce "PSdvojky" o čtrnáct měsíců déle! Pro společnost Sony je navíc velmi povzbudivý také výhled do budoucnosti - cíl prodat do konce měsíce března 22,5 miliónů konzolí PlayStation 2 je prý velmi reálny, na cestě do obchodů je v tuto chvíli prý již takřka 21,3 miliónů kusů!

V minulém vydání našeho článku jsme vás informovali také o výsledků 8,5 miliónů prodaných kusů, který se výrobci podařilo prodat v průběhu vánočních svátků - i tento údaj znamená nový rekord a 24% nárůst proti stejnému období roku 2001.

A jak je na tom PlayStation 2 v případě jednotlivých kontinentů? Společnost Sony zaznamenala v Severní Americe 21,5, v Evropě 16 a na Dálném východě 12,5 miliónů prodaných kusů.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Britská společnost Rage končí!

Uplynulý rok 2002 můžeme bez nadsázky hodnotit jako ten úspěšnější, zejména pro tvůrce a prodejce počítačových her. Ať se však některé firmy radují nad finančními výsledky sebevíce, došlo v minulých dnech také k zániku jedné z herních firem - konkrétně se jedná o liverpoolské vývojářské studio Rage Software.

Bavit se o důvodech vedoucích k ukončení činnosti této společnosti je vcelku na místě - jako vždy za touto nemilou skutečností stojí finanční problémy. Do těch se Rage dostali i přesto, že se jejich hry posledních několika měsíců těšily zájmu hráčů. Podle některých informací však může za vyhrocenou situaci zejména nelogické investování do některých projektů.

Stinnou stránkou zániku firmy Rage Software je také fakt, že hned několik desítek zaměstnanců přijde o práci. Ještě před tím však chtějí zástupci společnosti prodat práva na vývoj několika již připravovaných her. Připomeňme, že v sídlech Rage Software se pracovalo například na titulech Lamborghini, Andy McNab Team SAS a nové hře na motivy populárního boxera Rockyho.

Zdroj: BBC News

Personální změny ve vedení herních firem

Stejně jako v jiných odvětvích průmyslu, také v herní branži dochází čas od času k dobrovolným nebo i vynuceným odchodům z čela významných firem. V průběhu uplynulého týdne se nám však sešlo hned několik zajímavých informací a spekulací, potvrzujících radikální personální změny ve vedení některých herních společností.

Sega oznámila v minulých týdnech návrat do Evropy, neočekávaně však připravila také další překvapení - prezident americké pobočky firmy, pan Peter Moore, rezignoval na svou pozici. Důvody nebyly zveřejněny - mluví se nejen o soukromých důvodech, ale také nespokojenosti s výsledky americké pobočky japonského giganta.

Firma Acclaim nezažila dobrý rok, přesto je odchod jejího prezidenta Edmond Sanctis vcelku neočekávanou věcí. Nikoliv tedy vynucená rezignace, nýbrž snaha jít za lepším, to vše stojí za rozhodnutím Edmond Sanctise opustit vedení firmy. Další personální změny by mohly podle některých předpokladů následovat - firma Acclaim se totiž chystá k razantním změnám, které by ji měli opět vrátit na výslunní herního nebe.

A na závěr se budeme věnovat také softwarovému gigantu, firmě Microsoft. V minulých dnech pronikly na světlo světa spekulace, podle kterých by mohlo dojít k personálním změnám také uvnitř této společnosti.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Activision získali postavičky Spider-man, X-Men a další!

tom, že světoznámá komiksová postavička či jiný hrdina filmového průmyslu v roli hlavního hrdiny počítačové hry je již dopředu zárukou vysoké prodejnosti, přesvědčily světovou veřejnost již mnohé tituly nevalných kvalit. Společnost Activision v minulých dnech prodloužila smlouvu se společnosti Marvel Enterprises, která jí zaručuje exkluzivní práva na vývoj her, které jsou postaveny na některých světoznámých postavičkách - o které konkrétně jde?

Pod křídly společnosti Activision se tak až do roku 2009 (právě do tohoto data platí nová aktuální smlouva) budeme setkávat s tituly, v nichž jednu z hlavních rolí hraje například populární "síťo-mil" Spider-man či další komiksové postavička ala  X-Men, Fantastic Four či Iron Man. Dohoda je samozřejmě platná pro všechny herní platformy.

A kdy bychom se měli dočkat hmatatelných výsledků, samozřejmě v podobě skutečné hry? Podle zveřejněných informací je vydání nových titulů plánováno v letech 2003 a 2004, kdy by se konkrétně mělo objevit pokračování počinu Spider-man, který vyšel již před několika měsíci. Aktuálně je ve vývoji také hra postavená na postavičce X-Men.

Společnost Activision také potvrdila, že má zájem "podstatně zvýšit" produkci her, na něž se vztahuje dohoda s firmou Marvel Enterprises.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Wanadoo line-up aneb co přinese Francouz v roce 2003?

Francouzská společnost Wanadoo, jedna z nejvýznamnějších herních společností Evropy, zveřejnila v minulých dnech přehled her, které vyjdou pod její taktovkou v roce 2003. Níže tedy najdete kompletní seznam všech her, v závorce za názvem titulu najdete seznam platforem, pro které vyjde. Dále nechybí ani předpokládané datum vydání. A již nyní si vás dovoluji upozornit na rozhovor s tvůrci ambiciózního projektu Curse: The Eye of Isis firmy Wanadoo, který pro vás připravujeme. 

  • Dark Age of Camelot: Shrouded Isles (PC) - 21.2.2003
  • Raging Blades (PS2) - 29.8.2003
  • Castleween (GameCube, GBA) - 2.3.2003
  • Pax Romana (PC) - 4. čtvrtletí 2003
  • Crusaders (PC) - 26.9.2003
  • Pro Beach Soccer (Xbox, PS2, PC, GBA) - 29.3.2003
  • Curse: The Eye of Isis (PS2, PC, Xbox) - 31.10.2003
  • Next Generation Tennis 2003 (PS2, Xbox, PC, GBA) - 30.3.2003
  • Street Racer (PS2) - 4. čtvrtletí 2003
  • Sniper Elite (PS2, Xbox, PC) - 4. čtvrtletí 2003
  • Al Capone (PC)- 4. čtvrtletí 2003
  • Behind Enemy Lines (PS2, Xbox, PC) - 4. čtvrtletí 2003
  • Rygar (PS2) - 16.3.2003
  • IronStorm (PS2) - 4. čtvrtletí 2003
  • Ryzom (PC) - 26.9.2003

Zdroj: Gamer`s Hell

Nejprodávanější konzole v Japonsku - první výsledky roku 2003

Jak se dařilo herním konzolím na významném japonském trhu v první týdny nového roku? Byly zaznamenány nějaké změny? Popravdě řečeno - přelom roku nijak nezměnil jinak běžné dění. V čele pořadí je tak stále konzole Game Boy Advance, následována velkým rivalem PlayStation 2. Jako neúspěšné se jeví také vystoupení konzole Xbox - Microsoft tak opět dosáhl chabého výsledku 3900 prodaných kusů.

  • Game Boy Advance: 95 400 (Roční: 95 400)
  • PlayStation 2: 79 095 (Roční l: 79 095)
  • GameCube: 19 902 (Roční: 19 902)
  • Xbox: 3 900 (Roční: 3 900)
  • PSOne: 3 165 (Roční: 3 165)
  • Wonder Swan Crystal: 2 718 (Roční: 2 718)
  • Wonder Swan Color: 1 691 (Roční: 1 691)
  • Game Boy Color: 1 125 (Roční: 1 125)

Zdroj: Planet Nintendo

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 5. - 11. ledna 2003)

Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

PC - žebříček
Poslední desítka nejprodávanějších her pro osobní počítače dokazuje, že o počítačové hry je po bohatých vánočních svátcích menší zájem. Jak totiž ukazuje celý žebříček, který je stabilně tvořen všemi druhy PC softwaru, dostávají se přes jinak suverénní počítačové hry také další programy - namátkou antivirový systém Norton Antivirus 2003.

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Sims: Unleashed 15
2. - 2. The Sims: Deluxe Edition 15
3. - 3. Medal of Honor Allied Assault: Spearhead 6
4. ë 8. Norton Antivirus 2003 19
5. í 4. Age of Mythology 10
6. í 5. The Sims: On Holiday 41
7. ë 10. Microsoft Office Xp Student Edition 60
8. í 7. Warcraft 3: Reign of Chaos 28
9. ë 11. Medal of Honor: Allied Assault 48
10. ë 31. Norton Antivirus/Firewall 2003 15

PlayStation 2 - žebříček
Grand Theft Auto: Vice City, tak se jmenuje suverén a nejprodávanější titul pro PS2 ve Velké Británii. Znovu mezi špičku se navrátil titul Medal of Honor: Frontline a propad i nadále postihuje gangsterku The Getaway - ještě před několika týdny byla tato dnes desátá hra první v pořadí!

AP MP Název hry PT
1. - 1. Grand Theft Auto: Vice City 10
2. - 2. FIFA 2003 12
3. ë 4. James Bond 007: Nightfire 7
4. í 3. Lord of The Rings - The Two Towers 10
5. ë 13. Medal of Honor: Frontline 32
6. í 5. Wwe Smackdown! Shut Your Mouth 9
7. í 6. Tony Hawk`s Pro Skater 4 8
8. ë 9. Pro Evolution Soccer 2 12
9. í 7. Harry Potter - Chamber of Secrets 9
10. í 8. The Getaway 6

Xbox - žebříček
Čelu žebříčku her pro konzoli Xbox nám dle předpokladů stále vévodí hra Splinter Cell, které se snad již v únoru dočkají také všichni majitelé PC. V případě ostatního dění snad není třeba komentáře.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Tom Clancy`s Splinter Cell 7
2. - 2. Halo: Combat Evolved 44
3. ë 4. FIFA 2003 11
4. ë 5 Medal of Honor: Frontline 6
5. í 3. James Bond 007: Nightfire 7
6. - 6. Project Gotham Racing 42
7. í 11. Tom Clancy`s Ghost Reco 6
8. ë 7. Blinx - The Time Sweeper 10
9. - 9. Championship Manager: Season 02/03 6
10. - 10. Unreal Championship 7

GameCube - žebříček
Souboj titulů Star Fox Adventures a Super Mario Sunshine o pozici nejprodávanější hry pro platformu GameCube se opět dočkalo zvratu - opět si oba konkurenti vyměnili své pozice, týden mezi 5. - 11. lednem 2003 se tak ukázal být příznivějším pro hru Super Mario Sunshine.

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Super Mario Sunshine 15
2. í 1. Star Fox Adventures 8
3. - 3. Mario Party 4 7
4. - 4. James Bond 007: Nightfire 7
5. - 5. FIFA 2003 11
6. - 6. Medal of Honor: Frontline 6
7. ë 9. Resident Evil 18
8. ë 17. Star Wars: Rogue Leader 37
9. í 7. Eternal Darkness: Sanity`s Requiem 11
10. N Minority Report 1

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Žebříček nejprodávanějších her v USA (týden 29. prosince 2002 - 4. ledna 2003)

Vývoj prodejnosti her v USA rozhodně není nezajímavý a i to je jeden z důvodů, proč vám opět přinášíme žebříček nejprodávanějších her pro PC v této zámořské velmoci.

AP Název hry
1. The Sims: Deluxe Edition
2. The Sims: Unleashed
3. RollerCoaster Tycoon 2
4. Harry Potter & The Chamber Of Secrets
5. Zoo Tycoon
6. Warcraft III: Reign Of Chaos
7. The Sims Online
8. Medal Of Honor: Allied Assault Spearhead
9. The Sims: Vacation
10. Age Of Mythology

Zdroj: NPD

Váš názor Další článek: Lock On: Modern Air Combat až v létě!

Témata článku: , , , , , , , ,