Byznys hrátky: mobil + herní konzole = Nokia N-Gage

Konkrétnější informace o herním mobilním zařízení Nokia N-Gage * Firmy NVidia a Microsoft se po dlouhých tahanicích dohodly na ceně za grafické čipy pro konzoli Xbox – bude však jejich spolupráce pokračovat i na Xboxu 2? * Finanční výsledky a pohled do budoucnosti firmy Ubi Soft * Game Boy Advance SP míří vysoko!

Kombinace mobilu a herní konzole, tj. Nokia N-Gage

Mnohé studie jasně potvrzují, že příjmy operátorů do budoucna porostou zejména díky rozšiřujícím se možnostem mobilních telefonů v oblasti zábavy, speciálně pak her. Ano, je tomu skutečně tak - hry jsou budoucností mobilních komunikací a vědomi jsou si toho také světoví výrobci. Firma Nokia jako první předvedla světu své nové zařízení N-Gage, které bude originálním spojením mobilu a herní konzole!

Je nepochybné, že vás Nokia N-Gage nadchne a překvapí již svým vzhledem - zajímavé pojetí, které by jako z oka vypadlo některé z ručních konzolí, rozhodně nepřipomíná dnešní moderní mobilní telefony a již na první pohled je tak patrný vliv "herní části" na celé zařízení. Jeho rozměry budou 133,7 x 69.7 x 20,2 mm, jako operační systém byl stanoven u Nokií již několikráte použitý Symbian, nebude chybět ani podpora J2ME (Javy). Barevný displej bude disponovat rozlišením 176 x 208 pixelů a podporou 4 096 barev. Za zmínku jistě stojí také klávesnice, která se pyšní pětisměrným tlačítkem.

Že to Nokia myslí s podporou her opravdu vážně, dokazují také další informace. Aby byl totiž zážitek z hraní na N-Gage opravdu působivý, rozhodli se tvůrci zakomponovat do přístroje také podporu Bluetooth pro multiplayer, samozřejmostí jsou vibrace či stereo zvuk! Potěšitelný je pak také fakt, že finská firma spolupracuje na vývoji her hned s několika světovými tvůrci - britskou společností Eidos, druhou největší herní světovou firmou Activision či japonským gigantem Sega! Všechny tituly bude možné zakoupit přímo na paměťových kartách MMC, jejich konkrétnější cena však prozatím pochopitelně není známa.

Nejen hrami je však člověk živ a tak bude N-Gage i přes své jasné multimediální sklony sloužit také k telefonování  - podporovány jsou sítě 900/1800/1900 (zavoláte si tedy i v Americe), nechybí ani kompletní podpora používaných protokolů (POP3, IMAP4, SMTP a MIME2) a prohlížeč XHTML stránek. Navíc vám bude umožněno také poslouchat a nahrávat hudbu ve formátem MP3, AAC a WAV, konzole je totiž vybavena konektorem USB. Pro rychlý přístup na WAP a Internet jsou pak určeny technologie GPRS (3+1, 2+2) a HSCSD (až 43,2 kb/s).

Doposud ohlášené hry pro Nokia N-Gage:

  • MotoGP (HQ Wireless)
  • MLBPA - baseball (HQ Wireless)
  • Red Faction (HQ Wireless)
  • Puzzle Bobble VS (Taito)
  • Space Invaders (Taito)
  • Taito Memories (Taito)
  • Tomb Raider (Eidos Interactive)
  • Sonic N (Sega)
  • Super Monkey Ball (Sega)
  • Kart Racer

Zdroj: Mobilmania, GamesIndustry.biz

Firmy NVidia a Microsoft se po dlouhých tahanicích dohodly!

Dlouhotrvající spor společností NVidia a Microsoft ohledně cen grafických komponent určených pro prozatím nepříliš úspěšnou konzoli Xbox je u konce - obě firmy se tak po dlouhých soudních tahanicích konečně dohodli. Jak to vypadá s jejich spoluprácí do budoucna? Bude i nadále NVidia spolupracovat se softwarovým gigantem?

Zmiňovaný spor byl podle dostupných informací vyřešen oboustranným kompromisem - což jinak řečeno znamená, že bude Microsoft za komponenty firmy NVidia platit více, ne však tolik, jako bylo původní očekávání největšího světového výrobce grafických čipů pro PC. Mohla tato kauza ovlivnit spolupráci obou firem? Při prvním pohledu na možnost budoucí spolupráce by to mohlo být patrné - NVidia totiž váhá, zda-li má i do budoucna navázat na spolupráci s Microsoftem a stát se tak dvorním producentem grafiky i pro Xbox 2. Tento krok by však mohl mít i jasné negativní důsledky - současná prodejnost původního Xboxu je daleko za očekáváním, někteří výrobci komponent pro tuto konzoli budou muset dočasně pozastavit či snížit výrobu. Je tedy jasné, že pro NVidii není Xbox žádným zlatým dolem, ba právě naopak.

Firmě se navíc značně zkomplikovala situace na poli grafických čipů určených pro osobní počítače - zatímco donedávna vládly její produkty trhu, rázné kroky kanadské firmy ATI zapříčinili, že se tento rival začíná kvalitou svých výtvorů firmě nejen vyrovnávat, ale také ji dokáže předčít. Krásným důkazem jsou poslední čipy Radeon 9700, jejichž výkon zřejmě donutí NVidii přehodnotit plán výroby GeForce FX - díky tomu by se mohla další generace grafických čipů na trhu objevit dříve, než se původně očekávalo. Grafické závody ve zbrojení tak pokračují!

Že je situace opravdu složitá, dokazuje právě situace na trhu konzolí - případným odchodem NVidia ze scény těchto herních platforem a rozhodnutí nespolupracovat dále s Microsoftem, by totiž paradoxně opět nahrálo kanadskému výrobci. Ten by totiž z největší pravděpodobností zaujal pozici svého soupeře - a případný úspěch nové konzole Xbox 2 by tak mohl být dalším hřebíčkem do rakve se jménem firmy NVidia.

Před NVidii rozhodně neleží lehké rozhodnutí - přestože jsou negativa jasná a je zde jasná potřeba zaměřit se opět s plným úsilím na trh PC grafiky, s největší pravděpodobností zůstane tato firma partnerem Microsoftu i v případě Xboxu 2. Zda-li se však analýzy a předpoklady nemýlí, to ukáží až další měsíce.

Zdroj: GamesIndustry.biz

GBA SP bude prodejním hitem!?

Společnost Nintendo v minulých týdnech zveřejnila první předpokládaná čísla prodejnosti připravované konzole Game Boy Advance SP. A nutno podotknout, že tyto údaje hovoří samy za sebe - GBA SP tak má podle všeho ambice stát se prodejním hitem tohoto roku.

Nintendo podle slov svého prezidenta Satoru Iwata plánuje jen v prvních šesti týdnech prodat na dva milióny kusů nové konzole, za celý příští fiskální rok by se pak celkové číslo týkající se počtu prodaných kusů mělo vyšplhat na úctyhodných 20 miliónů! Firma tak počítá, že oproti letošními roku se jí podaří zvýšit prodejnosti o dalších 33%. Tato čísla jsou však do jisté míry diskutabilní, zejména díky příchodu nového zařízení firmy Nokia N-Gage, o němž jsme vás již dnes informovali.

Technické parametry Game Boy Advance SP:

  • Nový design, kompaktnější provedení a rozměry
  • Rozměry 82x84.6x24.3 milimetrů a váha přibližně 143g
  • Zabudované podsvětlení displeje, které je možno kdykoli vypnout
  • Zabudovaná výměna baterie typu Li-on
  • Výdrž okolo 18 při vypnutém a 10 hodin při zapnutém podsvětlení
  • Tři barevné varianty nové konzole - stříbrná, modrá a černá
  • Rozměry displeje 40.8x61.2 milimetrů
  • Rozlišení LCD displeje 240 x 160
  • 32 - bit CPU s vestavěnou pamětí
  • Multiplayer mód určený až pro čtyři hráče (s použitím Game Link kabelu)
  • Kompatibilní se všemi existujícími hrami pro konzole Game Boy & Game Boy Advance

Zdroj: GamesIndustry.biz

Finanční výsledky a pohled do budoucna firmy Ubi Soft

Významná herní společnost Ubi Soft Entertainment uvolnila v minulých dnech údaje o svých finančních výsledcích pro období třetího čtvrtletí fiskálního roku této firmy. V období končícím 31. prosince zaznamenala firma nárůst příjmů o 15% na 190,5 miliónů euro. Přesto jsou poslední měsíce pro firmu spíše neúspěšné - většina společností zaznamenává znatelný růst tržeb, v součtu všech dosavadních třech čtvrtletí finančního roku však Ubi Soft o několik miliónů zaostává za svými loňskými výsledky. 

Zveřejněny byly mimo jiné také výsledky prodejnosti veleúspěšného titulu Tom Clancy`s Splinter Cell pro Xbox. Do konce března letošního roku by se mělo podařit na celém světě udat více než 2 miliónů kopií této hry, což je na poměry jinak spíše neúspěšné konzole od Microsoftu velmi přívětivý výsledek. I do budoucna firma počítá s úspěchy tohoto titulu - ještě v únoru se na trhu objeví PC verze této hry, kterou bude v dubnu následovat verze pro konzoli PlayStation 2. Lze očekávat, že při současné titulu Splinter Cell budou i ony prodejním klenotem a stěžejní lodí v nabídce titulů firmy Ubi Soft.

Nejen hra Splinter Cell se pochopitelně podílela a bude podílet na zisku firmy. Na konci prosince loňského roku dosáhl 400 000 prodaných kusů také titul The Sum of All Fears, své dosavadní výsledky si díky dokončené GameCube verzi vylepší i hra Ghost Recon. Firma také počítá s prodejem více než 600 000 kopií připravované hry Raven Shield, ještě úspěšnější má být plošinovka Rayman 3: Hoodlum Havoc!

Zdroj: GameDaily

Nejprodávanější konzole v Japonsku - PS2 opět první

Po vánočních svátcích se vše vrací do zajetých kolejí - PlayStation 2 pomalu, za to však velmi sebejistě, zvyšuje svůj náskok před zbytkem konkurence, zejména před svými úhlavními rivaly, konzolemi Xbox od Microsoftu a GameCube od Nintenda. Prvenství v celkovém počtu prodaných kusů si však i přes stoupající formu PS2 stále drží Game Boy Advance, který by se již brzy měl dočkat svého nástupce a přímého pokračovatele s označením SP.

  • PlayStation 2: 52 400 (Roční: 500 400)
  • Game Boy Advance: 25 600 (Roční: 580 700)
  • GameCube: 9 100 (Roční: 145 200)
  • Xbox: 5 200 (Roční: 32 000)
  • PSOne: 1 900 (Roční: 18 600)
  • Wonder Swan Crystal: 1 300 (Roční: 9 700)
  • Wonder Swan Color: 380 (Roční: 7 200)
  • Game Boy Color: 330 (Roční: 6 200)

Zdroj: Planet Nintendo

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 26. ledna - 1. února 2003)

Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

PC - žebříček
Na poli nových PC titulů je v posledních týdnech sucho, do obchodů nám totiž nedorazily žádné nové kvalitní tituly - na čele je tak stále populární budovatelská simulace SimCity 4, následovaná dvojicí The Sims: Deluxe a The Sims: Unleashed. 

AP MP Název hry PT
1. - 1. Sim City 4 3
2. - 2. The Sims: Deluxe 18
3. - 3. The Sims: Unleashed 18
4. - 4. Norton Antivirus 2003 22
5. ë 7. Norton Antivirus/Firewall 2003 18
6. - 6. Medal of Honor: Allied Assault Spearhead 9
7. í 5. Age of Mythology 13
8. - 8. The Sims: On Holiday 44
9. - 9. Medal of Honor: Allied Assault 51
10. - 10. Microsoft Office Xp Student Edition 63

PlayStation 2 - žebříček
Veleúspěšná herní série The Sims po dlouhých měsících čekání konečně dorazila na trh titulů určených pro konzoli PlayStation 2 a hned v první týden svého prodeje dokázala vystoupat až na nejvyšší příčku - čehož jsme byli konec konců v oblasti PC her svědky hned několikrát.

AP MP Název hry PT
1. N The Sims 1
2. - 2. Grand Theft Auto: Vice City 13
3. í 1. The Getaway 9
4. í 3. FIFA 2003 15
5. í 4. Lord of The Rings - The Two Towers 13
6. í 5. James Bond 007: Nightfire 10
7. í 6. Wwe Smackdown! Shut Your Mouth 12
8. í 7. Pro Evolution Soccer 2 15
9. í 8. Tony Hawk`s Pro Skater 4 12
10. - 10. Red Faction 2 12

Xbox - žebříček
Také v případě žebříčku nejúspěšnějších her pro konzoli Xbox je patrný slabší příliv nových a zejména pak kvalitních titulů - zajímavý je tak snad pouze postup hry Tom Clancy`s Ghost Recon z deváté na sympatickou pátou pozici.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Tom Clancy`s Splinter Cell 10
2. - 2. Halo: Combat Evolved 47
3. - 3. FIFA 2003 14
4. - 4 Medal of Honor: Frontline 9
5. ë 9. Tom Clancy`s Ghost Recon 9
6. ë 7. Championship Manager: Season 02/03 9
7. í 5. James Bond 007: Nightfire 10
8. - 8. Colin McRae Rally 3 15
9. ë 18. Max Payne 32
10. ë 16. Unreal Championship 10

GameCube - žebříček
Věčný souboje titulů Star Fox Adventures a Super Mario Sunshine opět nabral na obrátkách - oba rivalové si již po několikráte vyměnili pozice, v současnosti tou "úspěšnější hrou" se zdá být počin Super Mario Sunshine. Do nejlepší desítky se nám po malém výletu opět vrátil titul Resident Evil.

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Super Mario Sunshine 18
2. í 1. Star Fox Adventures 11
3. - 3. Mario Party 4 10
4. - 4. James Bond 007: Nightfire 10
5. - 5. Timesplitters 2 14
6. ë 8. Eternal Darkness: Sanity`s Requiem 14
7. - 7. Medal of Honor: Frontline 9
8. í 6. FIFA 2003 14
9. ë 11. Resident Evil 21
10. - 10. Scooby-Doo: Night of 100 Frights 3

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Váš názor Další článek: Bezstarostná jízda v Driver 3

Témata článku: , , , , , , , , , ,