Byznys hrátky: Nejprodávanější hry roku 2003 v ČR!

Nejprodávanější hry v ČR za loňský rok? Překvapení střídá překvapení * Kolik nás bude stát handheld PlayStation Portable (PSP)? * CD Projekt vstupuje do nového roku se starými cenami! * Xbox 2 vyjde v roce 2006 a bude menší než jeho předchůdce * Kompletní release list EA aneb kdy vyjde The Sims 2 či Medal of Honor: Pacific Assault?

Nejprodávanější hry v ČR za loňský rok?

Zatímco na Doupěti v těchto dnech probíhá čtenářská anketa o nejlepší a nejúspěšnější hry loňského roku, své žebříčky (postavené na prodejních číslech) již představily dva nejvýznamnější distribuční subjekty u nás - společnosti Cenega a AT ComputerS. Pojďme se tak společně blíže podívat na dvě desítky nejžádanějších her v minulém roce - a věřte mi, o překvapení rozhodně nouze není. 

Jak to vidí u Cenegy?
Žebříček společnosti Cenega je svým osazenstvem v mnoha ohledech překvapivý - kdyby se tak naše anketa o nejlepší PC hru roku 2003 měla řídit objektivními čísly prodeje, nevyhrál by ani jeden z jejích žhavých favoritů. Nejprodávanější hrou loňska v nabídce Cenegy totiž byla sice také akční hra, ale původem z České republiky – Vietcong od brněnského Pterodonu.

To by ještě samo o sobě nebylo tak špatné, horší by bylo, že druhé místo by získala Lara Croft. Ne, nejedná se o špatný vtip! Ani čeští hráči netrpí přílišnou závislostí na hlavní hrdince známé akční série. Druhou nejprodávanější hrou loňského roku totiž nebyl poslední, chladně přijatý díl Angel of Darkness, ale mnohem starší a díky umístění do edice GAME4U také levnější třetí díl Tomb Raideru. Třetí místo pak patří legendárnímu Half-Lifu (že by další důkaz rostoucí progamingové scény v ČR?).

TOP 10 rok 2003 - Cenega
1) Vietcong
2) Tomb Raider 3
3) Half-Life
4) Delta Force: Land Warrior
5) Jen Počkej!
6) Hidden and Dangerous 2 
7) Warcraft 3
8) Diablo 2
9) Mafia
10) TOCA Touring Cars

Jak to vidí u ATC?
Ostravská společnost AT Computers patří mezi největší české velkoobchody s hrami, neboť má krom vlastních titulů ve své nabídce hry od CD Projektu, Cinemaxu a Playmana, takže je její žebříček díky možnému porovnávání úspěšnosti titulů jednotlivých distributorů jeden z nejzajímavějších. Podle statistik za rok 2003 u hráčů nejvíce zabodovala nízká cena legendární české adventury Polda 4.  Druhé místo obsadila rovněž zlevněná edice, tentokrát Baldur´s Gate 2. Bronzová medaile dokazuje, že i simulátory se mohou dobře prodávat. V případě IL2 Sturmoviku: Zapomenuté bitvy určitě úspěchu značně pomohla česká lokalizace. To je ostatně případ i dalších nejprodávanějších her roku 2003. Mezi desítkou nejlepších není jediný nepočeštěný kousek.

TOP 10 rok 2003 - AT Computers
1) POLDA 4
2) Baldur´s Gate II
3) IL2 Sturmovik: Zapomenuté Bitvy
4) Robin Hood
5) Fallout Tactics
6) Age of Mythology CZ
7) Trainz
8) KnightShift - Příběh Rytíře
9) Virtuální Kadeřnictví
10) Všeználek to ví ...

Zdroj: PR

Kolik nás bude stát handheld PlayStation Portable (PSP)?

Počátek nového roku se nese ve víru spekulací o osudu připravovaných konzolových systémů a narozdíl od mnoha nepodložených fám tu máme také oficiální zprávy přímo z japonského Sony. Ty se tentokráte týkají očekávaného handheldu PlayStation Portable (PSP), japonskému pokusu převzít nadvládu ve světě ručních handheldů. Vyjasněna byla otázka vydání, více víme také o předpokládané ceně zařízení - za kolik si jej tedy budeme moci pořídit?

Z vyjádření představitelů Sony bohužel nelze vyčíst přesnou cenu, ta má však podle evropských i japonských zdrojů odpovídat částce blížící se 250 britským librám - tento fakt potvrdil prezident Sony Europe Chris Deering svým prohlášením, podle kterého bude cena "blíže 200 než 300 librám". Podle údajů japonských prodejců má být cena zařízení stanovena na 48 000 yenů, tedy zhruba 250 liber. V přepočtu bychom se tak ambiciózního handheldu PSP mohli dočkat za 12 000 korun českých. Kdy? Přestože první předpoklady hovořily o listopadu letošního roku, podle posledních informací je globální start konzole plánován na prosinec téhož roku.

Stanovená cena PSP má mimo jiné zajistit výdělečnost handheldů, narozdíl od dnešních domácích konzolí tak bude Sony generovat zisk již pouhým prodejem hardware, což dává větší prostor a možný zisk tvůrcům her pro tuto platformu. Částečně byla vyjasněna právě otázka podpory ze strany third-party vývojářů. Zájem o produkci titulů pro PSP projevily mimo jiné japonské společnosti Namco, Capcom, Konami a Koei, do této skupiny se pravděpodobně zařadí také Square Enix, tvůrci populární série Final Fantasy.

Zdroj: GI.biz

CD Projekt vstupuje do nového roku se starými cenami!

Nový rok začal a s ním se do podvědomí všech hráčů dostává také nepříjemná otázka zvýšení DPH, které minulý rok prosadila česká vláda. Přestože se úpravy daní jen málokdy bezprostředně dotknou hráčů, tentokráte nastal tento případ – navýšení DPH z 5% na 22% se tak logicky promítlo také do cen prodávaných her, ovšem s jednou výjimkou. Distribuční společnost CD Projekt jistě potěší všechny své fanoušky - ani po tomto zvýšení DPH totiž nehodlá měnit ceny svých produktů!

I v roce 2004 bude CD Projekt vydávat skvělé hry v profesionální české verzi v těchto cenových hladinách: eXtra Klasika za 199 Kč, Výhodná cena za 499 Kč, Platinová edice za 599 Kč a premiéry za 999 Kč. Těšit se tak můžeme na zajímavě vyhlížející titul Chicago 1930 CZ, který se bude prodávat v kompletní profesionální české verzi s hvězdným obsazením českého dabingu za skvělých 999 Kč, milovníky vláčků potěší realistická vlaková simulace Trainz Railroad Simulator 2004 CZ za 499 Kč. Od konce ledna se pak v novinových stáncích objeví titul Fallout Tactics: Bratrstvo oceli CZ za příznivou cenu 199 Kč!

Zdroj: PR

Xbox 2 vyjde v roce 2006 a bude menší než jeho předchůdce

Tu a tam problesknete světem nová zpráva týkající se další generace herních konzolí, kterou však vzápětí překoná jiné, odvážnější tvrzení - a na konci? Na konci stojí sami tvůrci těchto systémů, které nekončící spekulace stále a stále odmítají. Na adresu následovníka konzole Xbox již bylo řečeno mnohé - dnes vám však nabízíme plně oficiální informace, které pro japonský magazín Famitsu zveřejnil nový prezident japonské Xbox divize Microsoftu Yoshihiro Maruyama.

Ten se vyjádřil i k ožehavé otázce data vydání. Podle něj tak "Xbox 2" nespatří světlo světa v roce 2005, ale až v roce následujícím - přesný termín však stále nebyl stanoven a velkou měrou se odvíjí od zahájení prodeje konzole PlayStation 3 konkurenční Sony. Jisté však je, že narozdíl od svého předchůdce bude nová konzole menší, což je po "prostorově výrazném" Xboxu jistě dobrá zpráva.

Zdroj: GI.biz

Release-list EA: Kdy vyjdou Sims 2, Medal of Honor a Battlefield Vietnam?

Největší vydavatel her na světě, společnost Electronic Arts, upřesnila své plány pro první čtvrtletí letošního roku. Mezi největší trháky její nabídky patří bezesporu očekávané pokračování Medal of Honor s podtitulem Pacific Assault. To by se mělo do boje o hráče s Call of Duty pustit 19. března. Podle našich informací by se stejný den měla objevit hra i v České republice. O týden později vyjde také druhá akce, akční multiplayerovka Battlefield Vietnam.

Poslední z hvězdného tria, Sims 2, by se měli na monitory počítačů dostat stejně jako Medal of Honor 19. března. V České republice oficiální datum vydání oznámeno nebylo. Podle Andrey Šmídové, PR manažerky české pobočky EA, se Sims 2 objeví v tuzemských obchodech pravděpodobně v počeštěné verzi, takže se dá očekávat jisté zpoždění.

Další tituly už jen telegraficky. Looney Tunes: Back In Action (PS2, GC, GBA), NFL Street (PS2, GC, Xbox) a SimCity 4 Deluxe (PC) vyjdou 30. ledna, 13. února je budou následovat tituly Final Fantasy X-2 (PS2) a Cricket 2004 (PC, PS2) a o týden později (20.) se dočkají fanoušci Jamese Bonda v dalším díle jeho dobrodružství Everything or Nothing (PS2, GC, Xbox). Otazníky visí nad hrami R: Racing (PS2, GC, Xbox), Spawn: Armageddon (PS2, GC, Xbox), Ultima X: Odyssey (PC), Fight Night 2004 (PS2, Xbox), Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (PS2, Xbox, GC, PC, GBA) a RTS The Lord of the Rings, The Battle for Middle-Earth.

Zdroj: Eurogamer

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Tradiční představa pirátů, že se jim prakticky nemůže nic stát, dostává stále větší trhliny. Nejde přitom ani o obligátní zabavení počítače, ale hned o předplacený roční pobyt v jedné útulné české věznici. 22.12.2003 byli Okresním soudem ve Svitavách odsouzeni dva muži k trestu odnětí svobody na jeden rok s podmínečným dvouletým odkladem. Trest dostali za nelegální kopírování a následný prodej CD s hudbou, softwarem, hrami a filmy.
  • Už půl miliónů amerických a japonských uživatelů PS2 používá systém Playonline sloužící k hraní online her na PS2. Oznámila to společnost Square Enix, která společně se Sony Playonline provozuje. Největší zásluha za tento úspěch je přičítána prodejnímu úspěchu Final Fantasy XI, MMORPG, kterou dnes hraje aktivně v ojedinělé kompatibilitě PC a PS2 verzí přes milion hráčů. Bohužel se zatím jedná pouze o Američany a Japonce, evropská verze zatím nebylo potvrzena.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 28. prosince – 3. ledna 2003)

Další týden, další žebříček – nic víc, nic míň.

Celkový žebříček
Závodní simulace Need For Speed: Underground si v druhý týden okupování nejvyšší příčky upevnila svou pozici, přesto na ni dotírá hned několik, mezi hráči mimořádně oblíbených her – zasloužené pozornosti se dočkal zejména výtvor The Simpsons: Hit and Run, který je tentokráte druhý. Zajímavý je vzestup edice Grand Theft Auto: Double Pack na sedmou příčku.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Need For Speed: Underground 7
2. ë 4. The Simpsons: Hit and Run 10
3. í 2. Medal of Honor: Rising Sun 6
4. í 3. FIFA 2004 11
5. - 5. Lord of The Rings: Return of The King 8
6. - 6. The Sims: Bustin` Out 3
7. ë 18. Grand Theft Auto: Double Pack 2
8. í 7. True Crime: Streets of LA 9
9. ë 32. Norton Internet Security 2004 13
10. í 8. Tony Hawk`s Underground 7
11. í 9 Prince of Persia: The Sands of Time 6
12. ë 14. Tiger Woods PGA Tour 2004 15
13. í 11. XIII 6
14. ë 23. Crash Bandicoot - Wrath of Cortex 86
15. - 15. Eye Toy: Play 27
16. í 10. Max Payne 2: The Fall of Max Payne 7
17. ë 20. Championship Manager: Season 03/04 7
18. ë 27. Medal of Honor: Frontline 66
19. í 16. Total Club Manager 2004 4
20. í 12. Crash Nitro Kart 6

PC – žebříček
Britský favorit sesazen! Tak trochu neočekávaně se titul Championship Manager: Season 03/04 musí smířit až s druhou pozicí v žebříčku nejprodávanějšího PC software – z trůnu jej totiž sesadil úspěšný program Norton Internet Security 2004. Stále úspěšnější je také původní hra The Sims, zajímavý je také návrat titulů Empires: Dawn of The Modern World, The Sims: Unleashed a Total Club Manager 2004 do první desítky.

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Norton Internet Security 2004 16
2. í 1. Championship Manager: Season 03/04 7
3. - 3. The Sims: Makin` Magic 10
4. ë 8. The Sims 66
5. - 5. The Sims Double Deluxe Pack 13
6. í 4. Call of Duty 9
7. - 7. The Sims: Superstar 33
8. ë 13. Empires: Dawn of The Modern World 11
9. ë 14. The Sims: Unleashed 66
10. ë 12. Total Club Manager 2004 6

PlayStation 2 – žebříček
Souboj titulů Need For Speed: Underground a Medal of Honor: Rising Sun? Opakuje se každý týden a ani ten další nebyl výjimkou – při starém pak zůstává také pořadí obou titulů, kterému i nadále vévodí poslední díl závodní simulace z dílny společnosti Electronic Arts. V žebříčku jsme svědky pouze kosmetických změn, z bramborové na bronzovou pozici postoupil titul The Simpsons: Hit and Run.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Need For Speed: Underground 7
2. - 2. Medal of Honor: Rising Sun 6
3. ë 4. The Simpsons: Hit and Run 10
4. í 3. FIFA 2004 11
5. - 5. The Sims: Bustin` Out 3
6. - 6. Lord of The Rings: Return of The King 8
7. - 7. True Crime: Streets of La 9
8. ë 9. Prince of Persia: The Sands of Time 7
9. í 8. Tony Hawk`s Underground 7
10. - 10. Eye Toy: Play 27

Xbox – žebříček
Speciální edice Grand Theft Auto: Double Pack se věrna svému jménu dočkala zasloužené pozornosti hráčů a majitelů konzole Xbox a tak ji v druhý týden prodeje patří první příčka! Sesazena tak byla navracející se závodní legenda Project Gotham Racing 2, na kterou stále dotírá závodní konkurent firmy EA, titul Need For Speed: Underground.

AP MP Název hry PT
1. ë 3. Grand Theft Auto: Double Pack 2
2. í 1. Project Gotham Racing 2 6
3. - 3. Need For Speed: Underground 7
4. í 3. Tom Clancy`s Rainbow Six 3 9
5. í 4. The Simpsons: Hit and Run 10
6. ë 7. XIII 6
7. í 4. Medal of Honor: Rising Sun 6
8. ë 9. Lord of The Rings: Return of The King 8
9. ë 11. The Sims: Bustin` Out 3
10. í 8. FIFA 2004 11

GameCube – žebříček
Jen málokterému titulu se podařilo vyšplhat na vrchol GameCube žebříčku na takovou dobu, jako titulu Mario Kart: Double Dash!! Jeho první místo zůstává i nadále neotřesitelné, stejně jako pozice dalších dvou medailistů – v pořadí druhého titulu Star Wars: Rebel Strike - Rs 3 a hry The Simpsons: Hit and Run, která je třetí. Největší postup zaznamenal výtvor Billy Hatcher And The Giant Egg, který si polepšil z osmé na čtvrtou pozici.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Mario Kart: Double Dash!! 8
2. - 2. Star Wars: Rebel Strike - Rs 3 9
3. - 3. The Simpsons: Hit and Run 9
4. ë 8. Billy Hatcher And The Giant Egg 10
5. ë 6. Lord of The Rings: Return of The King 8
6. í 4. The Sims: Bustin` Out 3
7. - 7. Mario Party 5 5
8. í 5. Medal of Honor: Rising Sun 6
9. ë 10. Tony Hawk`s Underground 7
10. í 9. Need For Speed: Underground 7

Vysvětlivky: AP – aktuální pořadí platné pro daný týden, MP – minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT – počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Váš názor Další článek: Nástupce konzole Xbox vyjde v roce 2006

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,