Byznys hrátky: Nintendo ovládlo Japonsko

Nintendo ovládlo vánoční prodejnost v Japonsku * Xbox 360 do obchodů týdně * Je Revolution už ve výrobě? * Výkyvy akcií Electronic Arts * Česká distribuční společnost IDEA Games * A mnohé další doprovázeno tabulkami prodejnosti

Nintendo ovládlo vánoční prodejnost v Japonsku

Nintendo má v Japonsku silnou pozici, jak ostatně ukázaly i předvánoční prodeje. Dva týdny před Vánocemi se za týden prodalo tři sta tisíc kusů handheldu Nintendo DS, ale tento objem se podařilo další týden dokonce zdvojnásobit. Necelých šest set tisíc handehldů je skoro nesrovnatelných se sto šedesáti tisíci kusů PSP, a to ani nemluvíme o pěti tisících Xboxu 360.

Stejnou pozici má Nintendo i na trhu s hrami, kde bylo sedm z desíti neprodávanějších předvánočních titulů pro konzole Nintenda a pouze trojice her pro PS2 narušila nadvládu.Jak je vidět, v Japonsku si lidé Nintenda váží.

Zdroj: Nintendojo

Xbox 360 do obchodů týdně

Společnost Microsoft nedávno dodala druhou várku svých konzolí další generace Xbox 360 do obchodů a stejně jako po dávce první zbyly jen prázdné regály. Microsoft tak hodlá dodávat konzole v pravidelných týdenních intervalech.

I přes tuto snahu analytici předpokládají, že poptávka po nových konzolích bude plně uspokojena až někdy hluboko v příštím roce. Společnost Microsoft je údajně nedostatkem konzolí zklamána, neboť se dle slov svých mluvčích snaží ze všech sil dodávat co nejvíce Xboxů 360 na trh. Problém údajně není ani tak v součástkách, jako ve vlastním skládání a testování konzole. I když se od vydání konzole prodalo jen v Americe přes tři sta tisíc kusů, slibuje si Microsoft zlepšeni v budoucnosti, jakmile zásobovací problémy vyřeší.

Zdroj: Gamasutra, Gamespot

Je Revolution už ve výrobě?

Magazín Inside Gamer přinesl zajímavé informace o dokončení vývoje konzole Nintendo Revolution.

Pokud je daná zpráva pravdivá, znamená to, že Nintendo by mohlo mít dokonce náskok před Sony. Konzole Revolution byt totiž měla být připravena ke vstupu do hromadné výroby a někdy v květnu by se jí mělo dostat celosvětového vydání. Jak už jsme vás dříve informovali, chystá totiž Nintendo podobný plán uvedení na trh, jaký měl Microsoft s Xboxem 360. Již devátého května hodlá představit konzoli novinářům na výstavě E3, pokud je však přístroj ve výrobě, bude mít dostatek času vyrobit přiměřený počet kusů na zahájení prodeje hned poté.

Zdroj: Gameguru

Výkyvy akcií Electronic Arts

Akcie herního giganta Electronic Arts na burze kolísají po prohlášení, že výnosy v tomto čtvrtletí budou nižší, než se očekávalo.

Již začátkem měsíce upravovali analytici z Electronic Arts své odhady a není byli nuceni tak učinit znovu. Akcionáři na danou situaci reagovali spíše poděšeně, takže cena akcií dočasně klesla o čtyři procenta, aby se v následujících dnech zase vyšplhala na původní hranici. Prohlášení EA však mají velký vliv na celý herní průmysl, mnohé společnosti po jejich příkladu také snížily své odhady. Přitom příčina asi tkví v nedostatku konzolí Xbox 360, které se pokládaly za hlavní finanční trhák letošních vánoc, stejně jako v nedostatku hitů od Electronic Arts, které se na tuto chvíli chystají. Dá se předpokládat, že výsledek tohoto kvartálu bude mít výrazný vliv na celý fiskální rok, ale je nutno započíst i rostoucí počty nových konzolí, které mohou ještě zamíchat kartami.

Zdroj: Gamespot

Česká distribuční společnost IDEA Games

Společnosti Altar Games, Black Element Software a Bohemia Interactive Studio se daly dohromady a stvořily nezávislé sdružení vývojářů IDEA.

IDEA, pocházející ze zkratky anglického Independent DEvelopers Association, by měla zastřešovat jejich činnost a pomáhat každému členu sdružení proniknout na světové trhy. Hlavním cílem bude získání lepší pozice při vyjednávání s distributory, stejně jako rozdělení nákladů na akce jakými jsou herní výstavy a konference. I když je IDEA založena slavnými společnostmi, směřuje zejména k nezávislým vývojářům, kteří by s její pomocí mohli prorazit do světa.

Zdroj: Worthplaying

Xboxy 360 byly ukradeny chlubilům

Pětice mladíků si v americkém městě Anchorage pořídila pětici konzolí Xbox 360, ale až na jednu jim byly uloupeny.

Pět mužů v od čtrnácti do čtyřiadvaceti let si vystálo devítihodinovou frontu na nové konzole u obchodu Best Buy a každý z nich si pořídil jednu konzoli Xbox 360. Poté, co konzole koupili za čtyři sta dolarů, pokusili se je venku prodat lidem stojícím ještě v řadě za šest stovek. A nejspíše toto rozhodnutí zapříčinilo, že později o své konzole přišli. Nikdo z davu si je totiž nechtěl nevýhodně pořídit a tak se pětice vydala najíst. Nechali nejmladšího člena ve své dodávce hlídat a ten byl po chvíli přepaden dvojicí mužů se zbraněmi. Nějakým zázrakem se mu podařilo si uchránit jednu konzoli pod nohama, ale ostatní čtyři naložili lupiči do svého vozu a ujeli.

Podle policejního vyšetřování byla největší chyba kupců, když se svými konzolemi vychloubali před obchodem. Upoutali tak na sebe zbytečnou pozornost. Vyšetřovatelé si stěžují, že poptávka po konzolích dělá z lidí kriminálníky, před Vánocemi se počet krádeží v okrese údajně zdvojnásobil a policie přikládá velký vliv právě konzolím Xbox 360.

Zdroj: ADN

Osmnáct tisíc herních účtů zrušeno

Společnost Blizzard Entertainment oznámila, že za poslední tři měsíce zrušila více jak osmnáct tisíc herních účtů ve své MMORPG World of Warcraft.

Většina účtů byla údajně zrušena pro používání botů, kteří pro vaši postavu získávali peníze, nebo těžili suroviny na tvorbu předmětů. To má podle Blizzardu neblahý vliv na herní ekonomiku a způsobuje nesrovnalosti mezi hráči. Dalšími, poměrně už klasickými, důvody bylo používání různých cheatovacích programů, stejně jako obchod s herními předměty v reálném světě. I když třeba konkurenční Everquest 2 obchodování za reálné peníze umožňuje, Blizzard bude údajně nadále držet pevnou linii proti podobným aktivitám.

Zdroj: Gamasutra

Kingdom Hearts milionové za tři dny

Square Enix oznámili, že během tří dnů se prodalo milion kusů očekávaného akčního RPG Kingdom Hearts 2. Číslo je to impresivní, ale když si vezmete fakt, že her ze série Final Fantasy a Dragon Quest se obvykle prodá dvojnásobek za jeden den, už to tak skvěle nevypadá. Ovšem i tak jsou ve Square Enix rozhodně šťastní, protože prvního dílu se v neprodal ani milion. Celou dobu pochopitelně mluvíme o Japonsku. Square Enix očekávají, že se Kingdom Hearts 2 celosvětově prodá 10 milionů kusů. V Japonsku se hra začala prodávat 22.prosince, v Evropě se jako obvykle dočkáme později, s největší pravděpodobností až po Americe. Přesné datum zatím není známo.

Kingdom Hearts přinášejí sloučení dvou odlišných světů, Disneyho pohádek a filmů a Final Fantasy. V Kingdom Hearts 2 kromě světů známých z minulého dílu navštívíte nově svět Mulan, Pirátů z Karibiku či třeba filmu Tron, jak už jsme vás informovali. Nový díl by též měl přinést větší důraz na o něco dospělejší příběh, jehož dětinskost mnozí vyčítali dílu prvnímu. Hlavní roli opět získá mladík Sora a jeho dva přátelé; kačer Donald a Goofy.

Zdroj: IGN

Konzole Phantom bude lapboard

Nedávno jsme vás krátce informovali o situaci kolem chystané konzole Phantom. Nyní vám, spolu s obrázky, přinášíme také detailní informace.

To nejpodstatnější se dá shrnout do jedné věty: konzole Phantom zatím nebude. Infinium Labs i přes desítky tiskových zpráv a nespočet slibů, že se dočkáme převratné herní konzole, prozatím zvolilo úplně jinou cestu. Ano, hardware to bude, ale namísto konzole se Phantom stane pouze lapboardem designovaným namíru pro hráče PC her.

Co si představit pod pojmem "lapboard"? Lidé z Infinium Labs slibují, že půjde o zařízení, které by mělo konečně umožnit hráčům to, čeho si užívají konzolisté. U hraní tak nebudeme muset sedět před monitorem počítače a mít klávesnici a myš položené na stole (a nastálo) - lapboard by měl umožnit pohodlné ovládání třeba z kolen hráče. Velkou výhodou má být uzpůsobení pro praváky i leváky a dosah až devět metrů, na jakékoliv dráty můžete samozřejmě zapomenout. Phantom Lapboard, jak zní celý název zařízení, se na trh dostane pravděpodobně během druhého čtvrtletí roku 2006.

Krátce po oznámení Phantom Lapboardu se společnost Infinium Labs vyjádřila také k samotné konzoli. Její vývoj údajně nadále probíhá a nebyl zrušen, jak se mylně domnívala většina hráčů a jak jsme vás o tom ostatně informovali také my. Jisté je však zatím jen to, že pokud se konzole dostane na trh, stane se tak až po vydání Phantom Lapboardu.

Zdroj: Homepage, Ereleases.com

Měsíční poplatky za mutiplayer Dirge of Cerberus

Připravovaná akční hra Dirge of Cerberus ze světa Final Fantasy VII si sice zakládá na hře pro jednoho hráče se silným příběhem a spoustou CG animací, ale jako první ryze konzolovou Final Fantasy ji bude možno hrát i online. Ale jako u většiny online her, budete za hraní muset sáhnout trochu do peněženky. Playonline oznámili poplatky pro japonskou verzi hry, které byly stanoveny na 760 jenů (asi 140 Kč) za měsíc plus 100 jenů (25 Kč) za každou další vytvořenou postavu. Zatím nebylo řečeno, zda se poplatky budou týkat i mezinárodní verze hry, ale bylo by to jen logické.

V Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII se zhostíte role Vincenta Valentina a příběh hry je zasazen do doby jeden rok po událostech z filmu Advent Children. Tentokrát se už nebude jednat o RPG, ale ryzí akční hru z pohledu třetí osoby. Vincent zkříží zbraně s tajemnou organizací jménem Deep Ground, které z nějakého důvody začala pořádat nájezdy na civilní města. Za pozornost rozhodně stojí dva trailery, ve kterých uvidíte nejen ukázku samotné hry, ale i CG animace, které jsou jako obvykle u Square Enixu na naprosto nejvyšší úrovni.

Zdroj: 1UP

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Vychutnejte si Project Gotham Racing 3 za volantem reálného auta. Nissan a Microsoft představí originální novinku. Na severoamerické automobilové show 9. ledna 2006 bude představen URGE. Běžné auto se vysunutím sedmipalcové LCD obrazovky rázem mění v herní konzoli, díky níž můžete PGR3 ovládat reálným volantem a reálnými pedály. Až vás omrzí jízda New Yorkem podle předpisů, stačí jen zaparkovat, spustit PGR3 a zazávodit si po stejných ulicích, jakými jste právě jeli.
  • Filmový web Cinematical vyhlašoval desítku nejhorších filmů letošního roku a vítězem v této nevábné kategorii se stal snímek Alone in the Dark od Uwe Bolla. Ten samý snímek pak drží podle filmové databáze IMDB místo šestačtyřicátého nejhoršího filmu všech dob.
  • The Sims na poštovní známce. Hráči-filatelisté se mohou radovat. Ve Francii se rozhodli herní sérii The Sims ocenit zvláštním způsobem. V rámci kolekce "Heroes of Videogames" vydali limitovanou edici 3 milionů poštovních známek s motivem "Les Sims". Balení je k dispozici za 2,65 euro na francouzských poštách a prostřednictvím webových stránek La Poste.

Žebříček nejprodávenějších her ve Velké Británii

Celkový žebříček

AP MV Název hry PT
1   Non Mover  1   Need For Speed: Most Wanted
2   Up  4   King Kong: Official Game of The Movie
3   Non Mover  3   Call of Duty 2: Big Red One
4   Down  2   FIFA 06 12 
5   Non Mover  5   Harry Potter And The Goblet of Fire
6   Non Mover  6   Pro Evolution Soccer 5
7   Up  8   Narnia: The Lion, The Witch and Wardrobe
8   Down  7   Star Wars: Battlefront 2
9   Up  17   True Crime: New York City
10   Non Mover  10   The Sims 2 58 
11   Down  9   50 Cent: Bulletproof
12   Non Mover  12   Grand Theft Auto: Liberty City Stories
13   Down  11   Gun
14   Down  13   WWE Smackdown! Vs Raw 2006
15   Down  14   Shadow The Hedgehog
16   Down  15   Prince of Persia: The Two Thrones
17   Up  18   Buzz! The Music Quiz
18   Down  16   Call of Duty 2
19   Up  23   World Tour Soccer
20   New Entry     Crazy Frog Racer

PC žebříček

1   Non Mover  1   Call of Duty 2
2   Non Mover  2   Football Manager 2006
3   Non Mover  3   Age of Empires 3
4   Non Mover  4   The Sims 2 66 
5   Non Mover  5   Civilization Iv
6   Non Mover  6   The Sims 2: Nightlife 14 
7   Non Mover  7   The Movies
8   Up  9   Quake 4
9   Down  8   Battlefield 2: Special Forces
10   Up  13   Star Wars: Battlefront 2

PS2 žebříček

1   Non Mover  1   Need For Speed: Most Wanted
2   Non Mover  2   Call of Duty 2: Big Red One
3   Up  4   King Kong: Official Game of The Movie
4   Down  3   FIFA 06 12 
5   Up  15   True Crime: New York City
6   Up  10   Narnia: The Lion, The Witch and Wardrobe
7   Down  5   50 Cent: Bulletproof
8   Down  6   Harry Potter And The Goblet of Fire
9   Down  8   Star Wars: Battlefront 2
10   Down  9   Pro Evolution Soccer 5

Xbox žebříček

1   Up  2   Call of Duty 2: Big Red One
2   Up  3   King Kong: Official Game of The Movie
3   Down  1   Need For Speed: Most Wanted
4   Up  14   True Crime: New York City
5   Down  4   Star Wars: Battlefront 2
6   Up  10   Prince of Persia: The Two Thrones
7   Down  5   Gun
8   Non Mover  8   Shadow The Hedgehog
9   Down  7   FIFA 06 12 
10   Down  6   50 Cent: Bulletproof

GameCube žebříček

1   Up  2   Shadow The Hedgehog
2   Down  1   Mario Smash Football
3   Non Mover  3   Pokemon Xd: Gale of Darkness
4   Up  8   King Kong: Official Game of The Movie
5   Up  9   Prince of Persia: The Two Thrones
6   Up  7   Call of Duty 2: Big Red One
7   Down  4   Need For Speed: Most Wanted
8   Down  5   Harry Potter And The Goblet of Fire
9   Down  6   Battalion Wars
10   Up  11   Gun

PSP žebříček

1   Non Mover  1   Grand Theft Auto: Liberty City Stories
2   Up  3   World Tour Soccer 15 
3   Down  2   Pro Evolution Soccer 5
4   Non Mover  4   Need For Speed: Most Wanted
5   New Entry     WWE Smackdown! Vs Raw 2006
6   New Entry     King Kong: Official Game of The Movie
7   Up  8   Pursuit Force
8   Down  5   FIFA 06 10 
9   Up  12   Championship Manager
10   Down  6   Harry Potter And The Goblet of Fire

Nintendo DS žebříček

1   Non Mover  1   Mario Kart Ds
2   Up  8   Nintendogs: Lab and Friends 11 
3   Down  2   Sonic Rush
4   Down  3   Narnia: The Lion, The Witch and Wardrobe
5   Up  9   King Kong: Official Game of The Movie
6   Non Mover  6   Harry Potter And The Goblet of Fire
7   Down  4   The Sims 2
8   Down  5   Super Mario 64 Ds 41 
9   Up  10   Star Wars Ep 3: Revenge of The Sith 33 
10   Up  11   Zoo Tycoon Ds

Xbox 360 žebříček

1   Up  2   Call of Duty 2
2   Up  3   Project Gotham Racing 3
3   Down  1   Perfect Dark Zero
4   Up  5   FIFA 06
5   Up  6   Need For Speed: Most Wanted
6   Up  8   Condemned: Criminal Origins
7   Down  4   King Kong: Official Game of The Movie
8   Down  7   Kameo: Elements of Power
9   Non Mover  9   Quake 4
10   Non Mover  10   Tiger Woods PGA Tour 06

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1.

Age of Empires 3

2.

Battlefield 2: Special Forces

3.

Call of Duty 2

4.

The Sims 2: Nightlife

5.

Civilization 4

6.

World of Warcraft

7.

The Sims 2

8.

Harry Potter and the Goblet of Fire

9.

The Sims 2: Holiday Edition

10.

Zoo Tycoon 2: Endangered Spices

Zdroj: Gamespot

Váš názor Další článek: Poplatky za hraní Dirge of Cerberus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,