Byznys hrátky: Pirátství je všude

Pirátství ovlivňuje ekonomiku * První hry na Xbox 360 jako ISO * Nintendo si pochvaluje Wi-Fi * Slavní návrháři pro Xbox 360* Dvacet euro dárek od Blizzardu * Xbox 360 v Japonsku bez šance? * A mnohé další doplněno tabulkami prodejnosti

Pirátství ovlivňuje ekonomiku

Kolegové ze serveru Živě.cz připravili článek, založený na rozsáhlém výzkumu společnost IDC, vypracovaný pro organizaci BSA (Business Software Alliance). Výzkum se zabýval souvislostmi mezi mírou softwarového pirátství a ekonomickými zisky států. Co z něj vyplývá a jaký reálný dopad by mohlo mít snížení softwarového pirátství ve světě i u nás? O tom se dočtete právě na Živě.cz.

První hry na Xbox 360 jako ISO

Není to ani měsíc, co se začala prodávat nová konzole Xbox 360 a hackeři už vystrkují drápky. Na internetu se totiž objevily první hry z této nové platformy v ISO souborech, což jsou ve zkratce obrazy médií. Tvrdí tak na stránkách Xbox Scene. Dokonce jsou ke stažení první nástroje, které mají dokázat pravost souborů. Rippovat hry z Xboxu 360 prý není snadné, protože Microsoft používá nestandardní strukturu souborů.

Ovšem v současnosti jsou vám všechny ISO verze her k ničemu, protože na Xbox 360 neexistuje zatím žádný mod čip a přístroj bez nich nepřečte vypálená média s hrami.

Zdroj: 1UP

Herní ráj v Singapuru

Jsou tomu přesně čtyři dny, co jsme vás informovali o tom, že němečtí 10Tacle Studios otevírají pobočku v Singapuru. Dnes přicházíme s podobným oznámením: tentokrát se o singapurskou pobočku rozšiřuje gigantí Electronic Arts.

EA Singapore se bude v prvních týdnech a měsících své existence zabývat hlavně lokalizováním evropských a amerických titulů pro asijský kontinent. Zanedlouho by však mělo přibrat funkce klasického vývojářského studia – tedy začít vyvíjet tituly vlastní. Počítá se i s online hrami, což je, vzhledem k jejich popularitě v Asii, vcelku pochopitelné.

Vedoucím pracovníkem EA Singapore se stala Irene Chua, která dostala pod palec tým o zhruba dvaceti lidech. K dispozici bude mít navíc známou osobnost herního průmyslu - Chrise Thompsona, který se do Singapuru přestěhoval. Thompson přešel z funkce generálního manažera EA Japan do pozice generálního manažera pro jihovýchodní Asii.

Zdroj: TZ

Pomožte filmu Silent Hill k reklamě

Společnost Sony Pictures se rozhodla ke zvláštnímu propagačnímu kroku pro film Silent Hill. V rámci reklamní kampaně nechá plakáty vytvořit fanoušky herní série.

Pokud máte výtvarný talent a jste fanoušky této série survival hororů, můžete při kvalitním návrhu plakátu vyhrát až dva a půl tisíce dolarů. Stačí se jen řídit pravidly popsanými na stránkách soutěže, kde si zároveň můžete stáhnout různé grafické prvky pro váš plakát. Možná by se vám hodilo i nastínění příběhu filmu, který vychází z trojice prvních dílů hry. Hrdinka Rose se se svou dcerou vydává za léčitelkou, ale po cestě je neznámým způsobem přenesena do městečka Silent Hill. Její dcera však při přesunu zmizí a Rose se musí vydat po jejích stopách. Na tvorbu máte čas do 3. ledna 2006, protože poté již začne nastránkách soutěže hlasování.

Zdroj: Filmpub

Xbox 360 v Japonsku bez šance?

Aspoň tak vidí situaci někteří herní analytici ze země vycházejícího slunce. Microsoft si sliboval od raného startu Xboxu 360 získání silnější pozice v Japonsku, kde původní Xbox propadl. Ovšem někteří analytici si v současné době myslí, že se tomu tak asi nestane. "Nikdo - spotřebitelé, ani softwareoví tvůrci - v poslední době o Xboxu 360 moc nemluví, přestože už zbývá jen pár dní do vydání," řekl analytik Nobuyuki Kawamata z Tokai Tokyo Research Center a dodává, že konzoli nepomáhá slabý počáteční lineup her (díky zpoždění Dead or Alive 4 a Enchant Arm) a nepříznivé technické srovnání s chystanou PS3 od Sony.

Zajímavé je, že někteří analytici očekávali od startu Xboxu 360 velké věci, ale zatím jsou reakcí spotřebitelů zklamáni. "Původně jsme si mysleli, že by Xbox 360 mohl získat majoritní část trhu sebráním části trhu od Sony Computer," řekl analytik Hirotoshi Murakami z Mitsubishi UFJ Securities. "Ale teď si myslíme, že nás taková vyhlídka nečeká, když si vezmeme limitující atraktivitu titulů a vlažné funkce přístroje."

Zdroj: Gamespot

Nintendo si pochvaluje Wi-Fi

Společnost Nintedo ohlásila, že více než 200 000 unikátních uživatelů si zahrálo přes jejich službu Wi-Fi Connection a bylo zaznamenáno skoro 3 miliony připojení celosvětově. Což je dle Nintedna úspěch, vzhledem k tomu, že se služba rozběhla teprve minulý měsíc. Wi-Fi Connection umožnuje hrát majitelům NDS online, buď prostřednictvím Wi-Fi Hotspotu, bezdrátového routeru, či za pomocí speciálního USB zařízení (samozřejmě musíte mít na počítači připojení k internetu). V současné době podporují online hraní tituly Tony Hawk DS a Mario Kart DS.

S vypuštěním hry Mario Kart DS byla vlastně Wi-Fi služba spuštěna. V USA to bylo 14. listopadu, v Evropě 25. listopadu. Od té doby dle Nintenda více než 45% majitelů DS vyzkoušela hru online. Zatím se neví, jestli bude hry podporující online produkovat i third party vývojáři. Další hry, které budou využívat Wi-Fi Connection jsou Harvest Moon: Wild World (v USA už vyšel) a Metroid Prime Hunters bude v obchodech 20. května.

Zdroj: Eurogamer

Xbox 360 u soudu

O novou konzoli Xbox 360 je od začátku velký zájem, proto není divu, že se spolu s ohlasy pozitivními objevují i zprávy, které na novinku ze stáje gigantího Microsoftu házejí špínu. Tím hlavním důvodem hanění Xboxu 360 je přehřívání, jež má za následek zamrznutí konzole a následující restart. Američan Robert Bayers se s tím nehodlá smířit, a tak podává na Microsoft žalobu.

Výrobci konzole tvrdí, že jde o běžnou věc, se kterou se musí počítat. Také uvádějí, že ne všechny kusy trpí nedostatky (hovoří „pouze“ o třech procentech ze všech prodaných konzolí). Bayers jim ale kontruje tím, že se unáhlili při vývoji a raději vypustili do světa nevyladěný produkt, jen aby stihli komerčně atraktivní předvánoční trh. Žádá proto finanční kompenzaci. Její výše ale bohužel není známa. 

Zdroj: Sme

Dvacet euro dárek od Blizzardu

Společnost Blizzard Europe se rozhodla rozšířit okolo Vánoc základnu hráčů své MMORPG World of Warcraft zajímavou akcí.

Pokud totiž máte k 23. listopadu tohoto roku aktivní účet ve World of Warcraft, můžete si pořídit další kopii hry a jakmile ji aktivujete od 23. listopadu 2005 do 15. února 2006, zašle vám evropská větev Blizzardu dvacet euro jako vánoční dárek. Teda abychom byli přesní, o dárek si musíte zažádat prostřednictvím kupónu, který jste dostali mailem, pokud máte výše zmiňovaný aktivní účet. Protože v České republice není zatím euro zavedeno, dostanete na účet pět set devadesát korun, aby nebylo nutné platit nějaké poplatky za výměnu.

Zdroj: CD Projekt

Slavní návrháři pro Xbox 360

Velkou výhodou první next-gen konzole, Xboxu 360, je možnost vyjmout přední kryt a nahradit jej krytem jiným. K dispozici má být hned několik vyměnitelných krytů, jimiž se dá přední strana konzole nahradit. Microsoft kdysi prohlásil, že plánuje něco srovnatelného s mobilními telefony; kryty by tedy měly být maximálně dostupné, vybrat by si mezi nimi měl každý a dokonce by ani neměly být příliš drahé.

Výjimka ale potvrzuje pravidlo, a tak se mají na co těšit i náročnější hráči, co nemají hluboko do kapsy. Právě pro ně vytvořil slavný módní dům Colette kolekci krytů, na níž se podílela řad známých jmen: Pedro Winter, Sonya Rikiel, Irina Volkonsk a především Karl Lagerfeld. Všechny kousky z produkce Collete budou k zhlédnutí na výstavě Face Plate. Bohužel ale není jasné, zda budou vystavované kryty na prodej, anebo se budou hráči moct maximálně podívat.

Zdroj: Eurogamer 

Halo jako Hellboy

Guillermo del Toro, jenž seděl na režisérském křesílku u filmů jako je např. Blade 2 či Hellboy, nedávno prozradil, že by chtěl režírovat i připravovaný film podle Xboxového megahitu Halo. "Ideální by bylo prvně natočit Hellboye 2 a pokud Halo nebude pryč, tak ano, rád bych natočil oba," prohlásil režisér pro filmový časopis Empire. "Ale možná to půjde k někomu jinému. Uvidíme." Del Toro řekl že sám je trochu hráč a hrozně se mu líbí svět hry Halo. "Většina her nemá svět nebo příšery, které by mě zaujaly, ale tahle hra ano," řekl a dodal, že Master Chief je ikonická postava a připomíná mu dobrou verzi Kroenena, což je záporná postava z Hellboye. Což je mimochodem režisérův nejoblíbenější komiks a jeho režírování nebylo náhodou.

Microsoft dělá hodně, aby Halo byl jeden z největších filmů podle hry. Zaplatili milion dolarů za scénář Alexu Garlandovi a dohodli smlouvu mezi Universal Pictures a Foxem na zahájení natáčení v roce 2007. Též nedávno oznámili, že producenty budou Peter Jackson a  Fran Walsh a na speciálních tricích bude pracovat Weta Studios. Mimochodem, Peter Jackson nedávno řekl, že byl blízko toho, aby film Halo režíroval sám, ale byl unavený z natáčení Pána Prstenů a King Konga, takže se režisérské sesle vzdal.

Zdroj: Eurogamer

Střípky ze světa herního byznysu:

  • V posledních několika týdnech uzavřel Blizzard přes dva a půl tisíce účtů v MMOPRG World of Warcraft za porušování pravidel hry. Nejčastějším proviněním bylo používání podvodných programů, nebo jiného software, který hráči výrazně ulehčoval trénování jeho postavy. V rámci snahy o zamezení takovýmto pokusům postupuje tvůrce hry Blizzard Entertainment stále stejně tvrdě a nebojí se zrušit účty platícím hráčům. I do budoucna tak podle svých prohlášení hodlá prosazovat všemi prostředky dodržování dohody o používání software, se kterou musí hráči před hraním souhlasit.
  • Závody v šílených rychlostech Trackmania byly vybrány jako jedna z her pro Electronic Sports World Cup 2006. Tvůrci série Trackmania, Nadeo, pracují na speciální edici Trackmania Nations ESWC, kterou v lednu poskytnou zdarma ke stažení. V této hře budou probíhat závody jeden na jednoho i na pro Electronic Sports World Cup 2006 v Paříži o ceny v hodnotě čtyřiceti tisíc dolarů. Pokud se vám hra zalíbí, tak by na přelomu května a června měly po celém světě probíhat kvalifikace do Paříže, kde od 27. června začne šampionát. Oproti původní hře se dočkáte rozšíření o jedno nové prostředí, což značí i nové závodní vozidlo, stejně jako nové prvky na stavbu tratí.
  • Další vývojářskou firmou, která bude své tituly distribuovat skrz systém Steam, je Strategy First. Tvůrci např. COPS 2170: the Power Law či mnohem slavnější série Jagged Alliance se na tom dohodli s Valve Corporation. První titul, který bude ve společné spolupráci Strategy First a Valve Corporation nabídnut, je přibližně rok starý válečný simulátor S.C.S.: Dangerous Waters.

Žebříček nejprodávenějších her ve Velké Británii

Celkový žebříček

AP MV Název hry PT
1   Non Mover  1   Need For Speed: Most Wanted
2   Non Mover  2   Pro Evolution Soccer 5
3   Up  4   FIFA 06 10 
4   Down  3   Harry Potter And The Goblet of Fire
5   Non Mover  5   50 Cent: Bulletproof
6   Up  9   Call of Duty 2: Big Red One
7   Down  6   Star Wars: Battlefront 2
8   Up  12   King Kong: Official Game of The Movie
9   Up  10   Grand Theft Auto: Liberty City Stories
10   Down  7   WWE Smackdown! Vs Raw 2006
11   Up  36   Call of Duty 2
12   New Entry     Perfect Dark Zero
13   Down  11   The Sims 2 56 
14   Up  30   Narnia: The Lion, The Witch and Wardrobe
15   Down  14   Gun
16   New Entry     Project Gotham Racing 3
17   Up  20   True Crime: New York City
18   Down  15   Shadow The Hedgehog
19   Down  16   From Russia With Love
20   Up  23   Crash Tag Team Racing

PC žebříček

1   Non Mover  1   Football Manager 2006
2   Up  3   Age of Empires 3
3   Up  4   Call of Duty 2
4   Down  2   Battlefield 2: Special Forces
5   Up  9   The Sims 2 64 
6   Non Mover  6   Civilization Iv
7   Non Mover  7   The Sims 2: Nightlife 12 
8   Down  5   The Movies
9   Down  8   Need For Speed: Most Wanted
10   Up  15   F.E.A.R.

PS2 žebříček

1   Non Mover  1   Need For Speed: Most Wanted
2   Up  3   50 Cent: Bulletproof
3   Up  4   FIFA 06 10 
4   Up  5   Call of Duty 2: Big Red One
5   Down  2   WWE Smackdown! Vs Raw 2006
6   Up  7   Pro Evolution Soccer 5
7   Down  6   Harry Potter And The Goblet of Fire
8   Non Mover  8   Star Wars: Battlefront 2
9   Non Mover  9   King Kong: Official Game of The Movie
10   Up  18   True Crime: New York City

Xbox žebříček

1   Non Mover  1   Need For Speed: Most Wanted
2   Up  3   Call of Duty 2: Big Red One
3   Up  6   Forza Motorsport 26 
4   Non Mover  4   50 Cent: Bulletproof
5   Non Mover  5   Star Wars: Battlefront 2
6   Up  8   FIFA 06 10 
7   Non Mover  7   Gun
8   Down  2   Half-Life 2
9   Non Mover  9   King Kong: Official Game of The Movie
10   Non Mover  10   Pro Evolution Soccer 5

GameCube žebříček

1   Non Mover  1   Pokemon Xd: Gale of Darkness
2   Up  3   Shadow The Hedgehog
3   Down  2   Mario Smash Football
4   Non Mover  4   Need For Speed: Most Wanted
5   Non Mover  5   Harry Potter And The Goblet of Fire
6   Non Mover  6   Gun
7   Up  8   King Kong: Official Game of The Movie
8   Up  9   FIFA 06 10 
9   Down  7   From Russia With Love
10   Non Mover  10   Call of Duty 2: Big Red One

PSP žebříček

1   Up  2   Grand Theft Auto: Liberty City Stories
2   Up  3   Pro Evolution Soccer 5
3   Up  5   Need For Speed: Most Wanted
4   Down  1   World Tour Soccer 13 
5   Down  4   Pursuit Force
6   Up  7   FIFA 06
7   Up  8   Harry Potter And The Goblet of Fire
8   Up  14   Crash Tag Team Racing
9   Up  16   Midnight Club 3: Dub Edition 14 
10   Up  12   Lumines 14 

Nintendo DS žebříček

1   Non Mover  1   Mario Kart Ds
2   Non Mover  2   Sonic Rush
3   Up  10   Narnia: The Lion, The Witch and Wardrobe
4   Up  5   The Sims 2
5   Up  6   Harry Potter And The Goblet of Fire
6   Up  9   Super Mario 64 Ds 39 
7   Up  8   Star Wars Ep 3: Revenge of The Sith 31 
8   Down  3   Nintendogs: Dachshund and Friends
9   Down  7   Nintendogs: Chihuahua and Friends
10   Down  4   Nintendogs: Lab and Friends

Xbox 360 žebříček

1   New Entry     Perfect Dark Zero
2   New Entry     Project Gotham Racing 3
3   New Entry     Call of Duty 2
4   New Entry     Condemned: Criminal Origins
5   New Entry     Need For Speed: Most Wanted
6   New Entry     Kameo: Elements of Power
7   New Entry     FIFA 06
8   New Entry     Quake 4
9   New Entry     King Kong: Official Game of The Movie
10   New Entry     Tiger Woods PGA Tour 06

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1.

Age of Empires 3

2.

Civilization 4

3.

Call fo Duty 2

4.

Star Wars: Battlefront 2

5.

World of Warcraft

6.

The Sims 2: Nightlife

7.

The Sims 2

8.

Harry Potter and the Goblet of Fire

9.

The Movies

10.

Battlefield 2

Zdroj: Gamespot

Váš názor Další článek: GALERIE: Crashday

Témata článku: , , , , , , , , , ,