Byznys hrátky: Počítačové hry pod palbou politiků!

V Kalifornii chtěli zákonem omezit prodej „násilných“ her * Jak se prodávají hry v Čechách? Prodejnost za měsíc březen * Xbox 2 a harddisk – mnoho povyku pro nic * Xbox zlevnil a prodává se – PS2 bude doufejme následovat * Nová hra od ALTAR Interactive * Společnost CD Projekt spolupracuje se sítí TESCO * Prezident Electronic Arts odstoupil.

V Kalifornii chtěli zákonem omezit prodej „násilných“ her

Kalifornská poslankyně Leland Yee se pokusila prosadit zákon, který by omezoval prodej některých počítačových her. Konkrétně se mělo jednat o „škodlivé“ hry, kterýžto termín byl v navrhovaném zákonu podrobně definován. Po velkém lobbyngu ze strany herních distribučních společností ale tento zákon, vedený pod jednacím číslem AB 1792, neprošel. Yee však již nyní přišla s dalším zákonem (jednací číslo AB 1793), který má alespoň zakázat zobrazování násilí počítačových her v prodejnách a má prodejcům uložit povinnost vyvěsit v obchodech viditelně vysvětlivky k označení věkové dostupnosti her.

Yeejin návrh směřoval hlavně proti akcím z vlastního pohledu a z pohledu třetí osoby, jako je například Postal 2 a (v tomto směru v USA obzvláště oblíbené) GTA 3, ve kterém hráči „páchají násilné činy, které by byly v reálném světe posuzovány jako zločin. Jde o případy, kdy okolnosti kolem tohoto násilného aktu ukazují, že byl spáchán úmyslně a bez lítosti a soucitu a kdy je akt zraňování oběti přímo graficky zobrazen.“ Yee se odvolávala na to, že současné hodnocení věkové dostupnosti her není účinné a že se děti bez větších obtíží mohou dostat i ke hrám, které jim nejsou určeny.

Poslankyně Yee, která je zároveň také psycholožkou, sama počítačové hry nehraje - začala se však o ně zajímat poté, co slyšela své děti bavit se o násilí ve hrách obsaženém. Své názory pak opírá o studii American Psychological Association, která ukazuje spojitost mezi agresivními myšlenkami/chováním a násilnými hrami. Tato studie z roku 2000 se zabývala uvedenými jevy ve spojitosti s hrami Doom, Wolfenstein 3D a Mortal Kombat. Obdobná studie z minulého měsíce, tentokrát původem ze Švédska, dospěla ke stejným závěrům – navíc však vidí počítačové hry i jako původce obezity.

Zdroj: Gamespot

Jak se prodávají hry v Čechách? Prodejnost za měsíc březen

Stává se pravidlem, že nás vybraní čeští distributoři zásobují výsledky své prodejnosti – a ani tentokrát vás samozřejmě o žebříček za měsíc březen neošidíme. Jako první tu máme nejúspěšnější desítku společnosti CD Projekt. Vítězný titul, postarší Fallout Tactics CZ z edice eXtra Klasika, vděčí za své umístění především velmi přitažlivé ceně 199,- Kč. Druhé místo pak obsadilo výborně dabované Chicago 1930 CZ a bronzový skončil Trainz Railroad Simulator 2004 CZ, který se ale prodává stále lépe a lépe - kdo ví, kde skončí za měsíc? Na PS2 pak první dvě pozice obsadily klasiky – platinové MGS2 a Pro Evolution Soccer 2, třetí skončil Pro Evolution Soccer 3.

Žebříček PC titulů:
1. XK - Fallout Tactics CZ
2. Chicago 1930 CZ
3. Trainz Railroad Simulator 2004 CZ
4. XK - Worms World Party CZ
5. Disney - Hledá se Nemo CZ
6. XK - Dracula 2: Poslední útočiště CZ
7. XK - Next Generation Tennis CZ
8. Disney - Nemův podmořský svět zábavy CZ
9. Heroes of Might & Magic 4 - zlatá edice CZ
10. Restaurant Empire CZ

Žebříček Playstation 2:
1. Metal Gear Solid 2 - platinová edice
2. Pro Evolution Soccer 2 - platinová edice
3. Pro Evolution Soccer 3
4. Castlevania
5. Finding Nemo

Další žebříček je od firmy Cenega Czech. Na prvním místě skončil singelplayerový Counter-Strike: Condition Zero. Druhé místo pak drží česká hra brněnského studia Pterodon – Vietcong: Fist Alpha a konečně třetí místo obsadila adventura The Longest Journey.

1. Counter-Strike: Condition Zero
2. Vietcong: Fist Alpha
3. The Longest Journey
4. Deus Ex 2: Invisible War
5. Operation Flashpoint - Platinová edice 
6. WarCraft 3
7. Half-Life
8. Jen Počkej 3 Píseň pro zajíce
9. Hidden and Dangerous 2
10. Soul Reaver 2 G4U 36

Třetí žebříček prodejnosti pochází od společnosti AT Computers. První je hra inspirovaná úspěšným romaticko-dobrodružným filmem Piráti Karibiku. Druhé místo pak drží singelplayervoá RTS obdoba známé on-line hry Lords of EverQuest a konečně třetí skončil automobilový simulátor velkoměstského řidiče Midtown Madness 2.

1. Piráti Karibiku
2. Lords Of EverQuest
3. Midtown Madness 2
4. Trainz 2
5. Wanted Guns
6. Tom a Jerry: In Fists of Furry
7. Universal Combat
8. Zoo Tycoon GOLD
9. Gorky Zero
10. Kaan

Zdroj: PR

Xbox 2 a harddisk – mnoho povyku pro nic

Před nedávnem se na internetu začaly šířit zprávy, podle kterých bude připravovaný Xbox 2 společnosti Microsoft obsahovat harddisk. Tyto informace byly založeny na skutečností, že si softwarový gigant nechal v USA patentovat „herní systém obsahující harddisk, sloužící k ukládání aplikací i jiných dat.“ Číslo patentu je 6,716,102. Situace byla o to zajímavější také z důvodu, že Microsoft odmítá připravovaný Xbox 2 jakkoli komentovat.

Zmíněné spekulace však přesto společnost Microsoft během krátké doby vyvrátila. Jak se totiž ukázalo, nejednalo se o patent nový, ale o konečné udělení patentu na základě žádosti podané k patentovému úřadu již v březnu roku 2001.

Podle dosavadních informací bude nový Xbox disponovat velkou memory kartou, kterou pro Microsoft vyvíjí společnost M-Systems, a to na základě proběhnuvšího výběrového řízení. O harddisku se zatím nikdo nezmínil, takže jeho přítomnost v Xboxu 2 není vyloučena. Na druhou stranu koexistence memory karty a harddisku na jednom zařízení není příliš pravděpodobná – ačkoliv například u konkurenční PS2 k něčemu podobnému došlo. Je však třeba uvědomit si, že se PS2 vydala cestou opačnou než Xbox – tedy že základem je memory karta a harddisk je pouze jakési „vylepšení,“ které si můžete dokoupit. Prozatím tedy nezbývá nic jiného, než – jak se říká – být připraven na nejhorší, ale doufat v nejlepší.

Zdroj: Eurogamer

Xbox zlevnil a prodává se – PS2 bude doufejme následovat

Koncem minulého měsíce se pobočky Microsoftu v USA a Austrálii ve snaze zvýšit prodejnost Xboxu rozhodly snížit cenu této konzole. Konkrétně se v USA cena snížila o 30 $ - na 149 $ (zhruba 4.000,- Kč). Po zlevnění se týdenní prodejnost Xboxu zvýšila na dvojnásobek.

Ačkoliv většina analytiků očekávala, že tento krok bude mít minimální vliv na prodejnost, opak se ukázal být pravdou. A díky prodeji Xboxu společně s veleúspěšnou hrou Halo v jednom balíku za pouhých 169 $, který Microsoft plánuje zahájit v průběhu tohoto týdne, to vypadá, že prodejnost zůstane na stejné úrovni ještě několik dalších týdnů. Ovšem jak se bude vyvíjet dál, to je opravdu jen ve hvězdách.

Zajímavé je také sledovat konkurenční společnost Sony. Ta zatím na úspěch Xboxu nijak oficiálně nereagovala, ale podle zdrojů blízkých jejímu japonskému ústředí se prý Sony připravuje do konce tohoto měsíce vypustit na trh v USA PS2 v balíku s dvěma dosud blíže nespecifikovanými hrami za cenu 149 $ – tedy za cenu, za niž se nyní prodává „holý“ Xbox. Doufejme, že nejen Američané budou těžit z tohoto konkurenčního boje a že se takovýchto slev snad jednou dočkáme i u nás.

Zdroj: Gamesindustry

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Česká společnost ALTAR Interactive (autor her Fish Fillets, Original War či nejnovějšího počinu UFO: Aftermath) ohlásila zahájení prací na nové hře, kterou bude RPG s názvem Vision. Autoři slibují, že výsledkem bude dokonalé RPG disponující prostě vším, co k tomu patří – od nádherné grafiky přes vyvážená povolání až po dokonalou AI. Povede se jim to? To ukáže až čas. Prozatím ale můžete navštívit oficiální stránky.
  • Společnost CD Projekt oznámila, že uzavřela smlouvu se společností TESCO Stores ČR, a. s. a nyní bude své výrobky prodávat i v tomto řetězci. Díky TESCO hypermarketům na území ČR se její hry dostanou blíže ke koncovým zákazníkům. Ti se prý mohou těšit na atraktivní cenové akce a různé zajímavé nabídky.
  • John Riccitiello, který byl posledních 6 let prezidentem společnosti Electornic Arts, nečekaně oznámil, že na své místo rezignuje. Jeho pozici tak zastane CEO Larry Probst, konkrétně do doby, kdy se za odstupujícího prezidenta najde odpovídající náhrada. Riccitiello souhlasil, že po určitou dobu zůstane u EA. Důvodem jeho odstoupení je projekt, který plánuje společně s Rogerem McNameem.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 28. března – 3. dubna 2004)

Tento týden se žebříčky vyznačují jednou zajímavou vlastností: Najdete v nich naprosté minimum novinek, zato si ale můžete všimnout neobvykle častého výskytu zelených šipek značících, že si některý ze starších titulů oproti minulému týdnu polepšil.

Celkový žebříček:
Na prvních dvou místech se situace od minulého týdne příliš nezměnila – a i většinou ostatních obsadily starší tituly, které byly v žebříčku i v minulosti. A tak jedinými novinkami tohoto týdne je nový Scooby-Doo! Mystery Mayhem na 17. místě a to, že po 97 týdnech hostování v žebříčku se nám do první dvacítky nedostal stařičký Crash...

AP MP Název hry PT
1. - 1. Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 2
2. - 2. James Bond 007: Everything Or Nothing 6
3. ë 6. Sonic Heroes 9
4. ë 5. Norton Internet Security 2004 26
5. í 4. Far Cry 2
6. í 3. LMA Manager 2004 4
7. ë 15. This Is Football 2004 2
8. ë 10. FIFA 2004 24
9. ë 21. Tom Clancy`s Rainbow Six 3 9
10. ë 17. The Simpsons: Hit and Run 23
11. ë 14. Need For Speed: Underground 20
12. ë 24. Tom Clancy`s Splinter Cell 65
13. ë 18. Grand Theft Auto: Vice City 62
14. í 11. Tom Clancy`s Ghost Recon: Jungle Storm 4
15. í 13. Finding Nemo 27
16. í 8. Battlefield Vietnam 3
17. N - Scooby-Doo! Mystery Mayhem 1
18. í 12. SOCOM 2: US Navy SEALs 5
19. - 19. Counter-Strike Condition Zero 2
20. ë 23. Lord of The Rings: Return of The King 21

PC – žebříček
U prodejnosti na PC se vše vrátilo do zaběhnutých kolejí a na prvním místě máme opět Norton Internet Security 2004, který sesadil svého pokořitele z minulého týdne Far Cry.

AP MP Název hry PT
1. ë 2. Norton Internet Security 2004 29
2. í 1. Far Cry 2
3. - 3. Battlefield Vietnam 3
4. N - Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 1
5. - 5. Counter-Strike Condition Zero 2
6. í 4. Unreal Tournament 2004 3
7. í 5. Norton Antivirus 2004 32
8. í 6. Championship Manager: Season 03/04 20
9. í 8. The Sims 79
10. ë 13. Mcafee Internet Security V6.0 20

PlayStation 2 – žebříček
První místo i nadále drží James Bond. Co se týče ostatních pozic, hry si oproti minulému týdnu prakticky jen proházely místa, takže nic nového v zemi galské...

AP MP Název hry PT
1. - 1. James Bond 007: Everything Or Nothing 6
2. ë 3. Sonic Heroes 9
3. í 2. LMA Manager 2004 4
4. ë 5. This Is Football 2004 2
5. ë 10. Tom Clancy`s Rainbow Six 3 2
6. ë 7. The Simpsons: Hit and Run 23
7. í 4. SOCOM 2: US Navy SEALs 5
8. ë 11. FIFA 2004 24
9. - 9. Need For Speed: Underground 20
10. í 8. Final Fantasy X-2 7

Xbox – žebříček
Na Xboxu se nám od minula prakticky nic nezměnilo, jen do žebříčku přibyl nový R:Racing a zmizel z něj minulý týden osmý Steel Battalion: Line of Contact.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Tom Clancy`s Splinter Cell: Pandora 2
2. - 2. Deus Ex: Invisible War 5
3. - 3. James Bond 007: Everything Or Nothing 6
4. ë 5. Grand Theft Auto: Double Pack 15
5. ë 7. Sonic Heroes 9
6. í 4. LMA Manager 2004 4
7. ë 9. Project Gotham Racing 2 19
8. í 6. Tenchu: Return From Darkness 3
9. ë 10. FIFA 2004 24
10. N - R:Racing 1

GameCube – žebříček
Zcela podle předpokladů si Metal Gear Solid: The Twin Snakes udržel svou první příčku z minulého týdne, oproti minule si polepšili Final Fantasy: Crystal Chronicles a Sonic Heroes a obsadili tak stříbrnou a bronzovou příčku. Dnešními novinkami jsou hry R:Racing a Tiger Woods PGA Tour 2004.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Metal Gear Solid - The Twin Snakes 2
2. ë 3. Final Fantasy: Crystal Chronicles 4
3. ë 4. Sonic Heroes 9
4. í 2. Harvest Moon: A Wonderful Life 2
5. - 5. James Bond 007: Everything Or Nothing 6
6. - 6. Mario Kart: Double Dash!! 21
7. N - R:Racing 1
8. - 8. The Simpsons: Hit and Run 22
9. í 7. Sonic Mega Collection 51
10. N - Tiger Woods PGA Tour 2004 1

Vysvětlivky: AP – aktuální pořadí platné pro daný týden, MP – minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT – počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější hry v USA

Na prvních dvou místech se nám od minula nic nezměnilo. Na třetím místě pak máme nový Counter Strike: Condition Zero, který nahradil na deváté místo se propadnuvší Call of Duty; ovšem jak vidno, USA i nadále vládnou FPS...

AP Název hry
1. Battlefield Vietnam
2. Unreal Tournament 2004
3. Counter Strike: Condition Zero
4. Far Cry
5. The Sims Deluxe
6. Zoo Tycon: Complete Collection
7. Age of Mythology
8. Tom Clancy`s Splinter Cell Pandora Tomorrow
9. Call of Duty
10. MVP Baseball 2004

Zdroj: Gamespot

Váš názor Další článek: Čeká nás další Resident Evil

Témata článku: , , , , , , ,