Byznys hrátky: pokus o cenzuru her?

Americký stát Washington chce omezit mladým přístup k násilným hrám. Není to však pokus o cenzuru? * Jak vypadá dnešní průměrný hráč? * Finanční výsledky Sony horší oproti předpokladům – může za to konzole PS2? * Budoucnost Segy? Jednání začínají, zájem má Namco, EA i Microsoft * Nový systém hodnocení obsahu her.

Americký stát Washington zbrojí proti násilným hrám!

Problematika násilných her je jedním ze závažných faktů, které negativně ovlivňují pozici her jako běžné zábavy v očích mnoha nezasvěcených lidí. Přestože podobné názory se zdají býti vzhledem k současnému obsahu televizních i filmových pořadů spíše k pobavení, stále se v řadách odborníků najdou tací, kterým je herní zábava trnem v oku. Dokazuje to také nejnovější případ státu z USA.

Zákonodárci státu Washington tak v těchto dnech projednávají nový návrh zákona, podle kterého by měl být v budoucnu zakázán prodej násilných her hráčům mladším 17 let. Pokud bude prodejce přistižen při porušení těchto pravidel, hrozí mu pokuta do výše 500 amerických dolarů, tedy zhruba 17 000 korun českých. Podle dostupných údajů je impulsem pro urychlené projednání celé záležitosti příchod PC konverze úspěšné hry GTA: Vice City, která jak známo násilnostmi přímo překypuje.

Prezident agentury IDS Gail Markels ve svém rozhovoru pro Reuters dokonce uvedl, že celý zákon je jakýmsi pokusem o cenzuru, která by neměla být tolerována. Rozhodně zajímavé je porovnání obsahu her s filmovým průmyslem, který problematiku násilí zobrazuje v mnohem věrohodnějším provedení - přesto jsou to právě filmy, které se s podobným zásahem politiků setkávají jen minimálně.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Jak vypadá dnešní průměrný hráč? A jaký je poměr mužů a žen?

V minulém vydání našeho článku jsme vás informovali o průzkumu, z nějž vyplývaly zajímavé údaje týkající se mladistvých a jejich vztahu k hrám. Dnes tu pro vás opět máme výsledky dalšího reprezentativní ankety, která si tentokráte vzala za cíl blíže popsat průměrného hráče jako takového. Jaký je tedy jeho průměrný věk? A co poměr mužů hráčů vs. žen hráček? To vše se dozvíte v tomto příspěvku!

Podle informací agentury Interactive Digital Software Association (IDSA) je tak průměrný věk hráče 28 let, což je na první pohled vyšší číslo, než které by očekávala většina z řad českých pařanů i kritiků této zábavy. Jistě zajímavý je také fakt, že na celkovém prodeji her se podílejí více než 90% lidé starší 18 let - ty jsou narozdíl od svých mladších kolegů ve většině případů výdělečně činí, což je také hlavní důvod tohoto stavu.

Z výzkumu krom jiného vyplývají také zajímavé skutečnosti zvyšujícího se zájmu o studium "game art" na amerických univerzitách a z toho plynoucí rostoucí počet lidí, kteří vsadili svou kariéru právě na tuto oblast. Evidentně se tak vývojáři (alespoň v Severní Americe) nemusejí bát nedostatku nových talentovaných grafiků a dalších užitečných členů týmu.

Zdroj: Worthplaying

Budoucnost Segy? Jednání začínají, zájem má Namco, EA i Microsoft

Společnost Sega vydala v minulých dnech prohlášení, podle nějž souhlasí a nabídkou firmy Namco na znovuzahájení rozhovorů o možném spojení obou společností. Tyto informace přicházejí v době, kdy sílí spekulace o možné koupi firmy některým z herních gigantů - ať již jde o firmu Electronic Arts i Microsoft. Jak tedy bude vypadat budoucnost Segy jako takové?

Řečeno prostě a jednoduše, variant je k dispozici hned několik. První a na letmý pohled možná nejpravděpodobnější hovoří právě o možném spojení firem Sega a Namco - obě japonské společnosti o této variantě jednaly již minulý rok, byť jejich diskuse nedospěla k žádnému významnému závěru. Nyní však leží na stole jasná nabídka, podle které by dohoda o propojení vešla v platnost na začátku roku 2004. Japonský trh na tyto údaje reagoval pozitivně a akcií obou firem vyšplhaly na dlouho-měsíční maxima.

Stejně tak zajímavá se však jeví také možná spolupráce s největší herní společností dneška, Electronic Arts. Podle dostupných informací by se Sega nemusela zdráhat uzavřít s EA strategickou dohodu, podle které by se obě firmy podporovaly ve vývoji i následném prodeji her. Důležitý je také fakt, že zatímco Electronic Arts drží klíčovou pozici na západním, Sega naopak východním trhu. Podobná dohoda by tak mohla být ekonomicky velmi výhodná.

No a poslední (nikoli však svou zajímavostí) jest možnost odkoupení Segy softwarovým gigantem, společností Microsoft. Podle některých ohlasů tak může mít Microsoft zájem o koupi všech částí Segy. Tato myšlenka se však zdá býti nejméně pravděpodobná. Microsoft totiž nebude mít logicky zájem na dalším vývoji her pro ostatní konzole vyjma Xbox, což by Segu prakticky odsoudilo k prodejnímu neúspěchu ve své mateřské zemi, Japonsku.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Nový systém hodnocení obsahu her!

Po několika měsících usilovného jednání byl v minulých dnech oficiálně představen nový systém hodnocení obsahu her, který by měl nahradit postarší a dodnes sloužící žebříček ELSPA. Pan European Game Information (PEGI) systém bude platit pro 16 zemí napříč celou Evropou. Co konkrétně přinese?

Díky novému systému tak budou prodejní verze her ve všech státech, které se ho rozhodly nebo rozhodnou akceptovat, opatřeny nejen věkovým hodnocením její vhodnosti (například nad 15. let), ale také popisem jejich obsahu (od násilí po erotické prvky). Nový systém nebude podle očekávání platný pro Německo, to se již delší dobu pyšní svým vlastním a velmi přísným způsobem hodnocení her, zákazu prodeje nevyjímaje. PEGI prozatím nebude platný ani pro Portugalsko a Finsko, obě země se pravděpodobně zasadí o několik změn typických pro daný trh.

Význam celého ratingu je však značně diskutabilní. Kolik z nakupujících se skutečně zajímá o nálepku informující o vhodnosti hry? Snad jen lidé, kteří se o hry jako takové nezajímají. A mezi těmi se najde jen několik pár vyvolených, kteří jednou do roka zakoupí oblíbenou hru svým blízkým.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Finanční výsledky Sony horší oproti předpokladům - může za to PS2?

Společnost Sony v minulých dnech vydala zprávu, podle které tento hlavní hráč v kolotoči herních konzolí nedosáhl očekávaných výsledků za fiskální rok 2002 a i pohled do budoucna značí možnost poklesu zisku. Je důvodem toho faktu pokles prodejnosti PlayStation 2? A jaký je pohled do budoucnosti?

Z údaju platných pro rok končící 31. březnem letošního roku tak Sony Corporation zaznamenala čistý zisk 870 miliónů euro, což je o takřka půl miliardy méně, než o jaké částce hovořily předpoklady. Přesto jsou dané výsledky znatelným zlepšením proti předchozímu roku, v němž firma generovala profit pouze 115 miliónů. Propad v příjmech je však podle informací dílem jiné než herní divize firmy - i ta sice zaznamenala malý pád v oblasti prodejnosti a zisku, který klesl o 12,4 procent na 102 miliónů euro.

Podle oficiálních údajů se pak v průběhu fiskálního roku 2002 podařilo po celém světě prodat na 22,5 miliónů kusů konzole PlayStation 2. Letošní rok se prozatím zdá býti méně úspěšným, počítá se totiž s množstvím pouhých 20 miliónů PS2, které si zakoupí zákazníci po celém světě. Důvodem toho faktu má být pokles prodejnosti v Japonsku, přesně opačná situace se týká USA a evropských států. Oproti předpokladům má také původní PSOne zaznamenat pokles prodejnosti oproti předpokladům o zhruba 60%.

Zdroj: GamesIndustry.biz

E3 line-up firem Vivendi, 1C Company, Russobit-M a dalších

Také další týden, během kterého se stále více přibližuje začátek očekávaného veletrhu E3, byl ve znamení seznamů her, které hodlají některé význačné společnosti dneška prezentovat na tomto herním svátku. Konkrétně vám tak nabízíme kompletní line-up firem Vivendi Universal, 1C Company, Russobit-M a dalších

Vivendi Universal
Svými finančními problémy známá společnost Vivendi uveřejnila seznam her, které hodlá prezentovat na každým dnem se blížící výstavě E3. Bez dalších komentářů vám tak nabízím přehled všech těchto titulů, mezi kterými lze však jen ztěží najít očekávanější a na první pohled zajímavější hru.

  • Battlestar Galactica (Podzim 2003 - PS2, Xbox)
  • Cold Winter (Není známo - PS2, Xbox)
  • Crash: Nitro Kart (Podzim 2003 - PS2, Xbox, GC, GBA)
  • Dr. Seuss` Cat in the Hat (Není známo - PC, GBA)
  • The Fast and the Furious (Zima 2003 - PS2, Xbox)
  • Futurama (Není známo - PS2, Xbox)
  • The Simpsons Hit and Run (Není známo - PC, PS2, Xbox, GC)
  • Buffy the Vampire Slayer: Chaos Bleeds (Podzim 2003 - PS2, Xbox, GC)
  • Hoyle Majestic Chess (Není známo - PC, Xbox)
  • The Lord of the Rings: Treason of Isengard (Není známo - Není známo)
  • Metal Arms (Listopad - Xbox, GC)
  • Spyro (Není známo - Není známo)
  • Tribes: Vengeance (Letos - PC)
  • Medal of Valor: Vietnam (Není známo - PC, Xbox)

1C Company
Prohlédnout si dnes můžete také line-up firmy 1C Company, která na veletrhu představí některé zajímavé tituly. V závorce za názvem hry najdete také platformu, pro kterou je tvořena a předpokládané datum vydání.

  • Perimeter (PC - Q4 2003)
  • Rig`n`Roll (PC - 2004)
  • Outfront (PC - Q1 2004)
  • Vivisector: Beast inside (PC - Q1 2004)
  • Axle Rage (PS2/PC, 2004)
  • Bloody Magic (PC - 2004)
  • Konung 2 (PC - Q4 2003)
  • Private Wars (PC - Q4 2003)
  • Star Wolves (PC - Q4 2003)
  • Borderzone (PC - Q4 2003)
  • Sphere (PC - Q4 2003)
  • MechMinds (PC - Q4 2003)
  • Space Rangers (PC - Q3 2003)
  • Spanking Runners (PC, již vydáno)

Russobit-M
Také společnost Russobit-M oznámila své plány týkající se prezentace svých výtvorů na výstavě E3. Ruská vývojářská a vydavatelská firma tak představí čtveřici titulů, pozornost médií i návštěvníků bude upřena zejména na ambiciózní akci Kreed.

  • Xenus
  • Neuro
  • Kreed
  • Golden Land

DreamCatcher
Společnost DreamCatcher se u nás přílišné popularitě ani známosti netěší. Přesto v jejím seznamu figurují některé hry, které by mohly svou kvalitou příjemně překvapit.

  • Painkiller
  • Arx Fatalis
  • BattleCruiser Generations
  • Pilot Down
  • X-treme Beach Soccer

GlobalStar
Poměrně neznámá firma GlobalStar se ve světě proslavila zejména sérií netradičních simulací a strategií a soudě podle jejího nového seznamu her hodlá v tomto trendu i nadále pokračovat. V hrách této společnosti se tak mimo jiné stanete součástí leteckého průmyslu.

  • Airport Tycoon 3
  • Jetfighter 5
  • Mall Tycoon 2
  • Emergency Services Sim
  • Firefighter 259
  • Rebel Trucker

Zdroj: Gamer´s Hell

Ostatní:

  • Na Internetu se v minulých dnech začaly objevovat zajímavé informace, podle kterých se za současných podmínek nemůže podařit stihnout původně plánovaný termín vydání PlayStation 3, rok 2005. Důvodem této skutečnosti jest očekávaný čip Cell, který bude jádrem konzole a jehož vývoj si pravděpodobně vyžádá více času. Pro komerční využití má být k dispozici až v letech 2006 či 2007.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 13. - 19. dubna 2003)

Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

PC - žebříček
Vietcong boduje! V první týden prodeje své hry v Anglii zaznamenaly společnosti Illusion Softworks a Pterodon Software významný úspěch, kdy se jejich zajímavý titul z prostředí Vietnamu vyhoupl na druhé místo v žebříčku nejúspěšnějších PC her. Na čele první desítky titulů se stále drží výborný fotbalový manažer Championship Manager 4.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Championship Manager 4 4
2. N Vietcong 1
3. í 2. Freelancer 2
4. ë 6. The Sims: Unleashed 29
5. - 5. The Sims 29
6. í 3. Command And Conquer: Generals 10
7. í 4. Delta Force: Black Hawk Down 4
8. ë 13. The Sims: On Holiday 55
9. í 7. Tom Clancy`s Splinter Cell 8
10. ë 15. The Sims: Hot Date 74

PlayStation 2 - žebříček
Původně Xbox titulu Tom Clancy`s Splinter Cell se stále velmi dobře daří také v oblasti PS2 her a i ve čtvrtý týden svého prodeje se drží na předních, tentokráte konkrétně prvním místě. Novinkou v žebříčku je zajímavý titul X-Men 2: Wolverine`s Revenge, kterého se již brzy dočkáme také na PC.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Tom Clancy`s Splinter Cell 4
2. - 2. Primal 2
3. í 5. The Sims 12
4. - 4. Grand Theft Auto: Vice City 24
5. ë 6. The Getaway 20
6. í 3. Devil May Cry 2 4
7. - 7. FIFA 2003 26
8. í 13. Lord of The Rings-Fellowship of The Ring 20
9. N X-Men 2: Wolverine`s Revenge 1
10. í 9. Grand Theft Auto 3 78

Xbox - žebříček
Žebříček nejprodávanějších her pro konzoli Xbox nezaznamenal v době mezi 13. - 19. dubnem 2003 žádných významnějších změn. Na prvním místě tak stále figuruje veleúspěšný titul The Sims, následován hrami Halo: Combat Evolved a Metal Gear Solid 2: Substance. Jediným nováčkem v první desítce je titul X-Men 2: Wolverine`s Revenge.

AP MP Název hry PT
1. - 1. The Sims 3
2. ë 3. Halo: Combat Evolved 58
3. ë 5. Metal Gear Solid 2 - Substance 7
4. í 2. Tom Clancy`s Ghost Recon 20
5. ë 8. Project Gotham Racing 54
6. í 4. Indiana Jones and The Emperor`s Tomb 4
7. - 7. Tom Clancy`s Splinter Cell 21
8. í 6. Kung Fu Chaos 2
9. ë 18. Moto GP 21
10. N X-Men 2: Wolverine`s Revenge 1

GameCube - žebříček
Také v případě desítky neúspěšnějších GameCube titulů nám mezi nejvybranější herní smetánku zavítal titul X-Men 2: Wolverine`s Revenge, který se chystá zabodovat na většině významných herních platforem dneška. Na čele žebříčku se stále nachází trojice her Metroid Prime, The Sims a Super Monkey Ball 2

AP MP Název hry PT
1. - 1. Metroid Prime 5
2. - 2. The Sims 3
3. - 3. Super Monkey Ball 2 6
4. ë 5. Super Smash Bros: Melee 47
5. ë 8. Super Mario Sunshine 29
6. ë 9. Star Wars: Bounty Hunter 7
7. í 4. Lord of The Rings - The Two Towers 6
8. í 6. Resident Evil Zero 7
9. N Conflict - Desert Storm 1
10. N X-Men 2: Wolverine`s Revenge 1

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Žebříček nejprodávanějších her v USA (týden 6. - 12. dubna 2003)

Vývoj prodejnosti her v USA rozhodně není nezajímavý a i to je jeden z důvodů, proč vám opět přinášíme žebříček nejprodávanějších her pro PC v této zámořské velmoci.

AP Název hry
1. Delta Force Black Hawk Down
2. The Sims: Unleashed
3. Command & Conquer: Generals
4. The Sims Deluxe
5. Zoo Tycoon
6. Powerpuff Girls: Mojo Jojo`s Clone Zone
7. CSI: Crime Scene Investigation
8. Warcraft III: Reign Of Chaos
9. Battlefield 1942
10. Mall Tycoon

Zdroj: NPD

Diskuze (3) Další článek: Video z Baldur´s Gate: Dark Alliance 2

Témata článku: , , , , , , ,