Byznys hrátky: Přišel nám Xbox 360

Přes sto dolarů ztráta na každém Xbox 360 * Nokia opouští N-Gage * Stainless Steel Studios skončili * Další úmrtí hráče v Číně, Blizzard čelí žalobě * Tři sta tisíc konzolí Xbox 360 pro Evropu * A mnohé další, následované obvyklými tabulkami

Přes sto dolarů ztráta na každém Xbox 360 

Když v roce 2001 šel na trh Xbox, na každou konzoli doplácel Microsoft zhruba 125 dolarů (asi 3100 korun). Za 4 roky činily tyto ztráty až 4 miliardy dolarů, ovšem Xbox se stal se svými 22 milióny druhou nejprodávanější konzolí (Game Cube má 16 miliónů kusů, PS2 miliónů 90), což zřejmě Microsoftu stačí ke štěstí. Navíc se tyto ztráty kompenzují prodejem her na konzoli. Dnes je situace takříkajíc stejná. Podle BussinesWeek Microsoft tratí na každém Xboxu 360 s harddiskem zhruba 126 dolarů. Vyplývá to ze studie, kdy nechali rozmontovat Xbox 360 a spočetli součet cen za všechny součástky. Výsledná cena činila 470 dolarů, Xbox 360 "Premium Pack" se prodává za 399 dolarů, což činí ztrátu 71 dolarů (asi 1800 korun) jenom na součástkách konzole.

Započítano však není další příslušenství: bezdrátový ovladač, headset, Ethernet kabel, univerzální dálkové ovládání, kombinace HDTV a klasických A/V kabelů a napájecí adaptér. To vše zvedá ztrátu na právě zmiňovaných 126 dolarů. A to není do celkové částky započtena práce.

Zdroj: Gamespot

Nokia opouští N-Gage 

Herní platforma N-Gage, která kombinuje handheld s mobilním telefonem, zrovna neslaví moc úspěchy a nyní to uznávají i v samotné Nokii. Antii Vasara potvrdil, že do budoucna už neplánují žádné další verze N-Gage a společnost se přeorientuje na jiná média mobilní zábavy. Vasara prohlásil, že N-Gage nedosáhl stanovených cílů, když řekl: "N-Gage se stále prodává, ale nebyl to úspěch ve smyslu vzniku nové kategorie." A dodává: "Naučili jsme se, že lidé chtějí hrát na všech zařízeních, a proto integrujeme herní software do telefonů Serie 60". Nokia se nyní zaměřuje na televizi a hudbu na mobilních telefonech.

Podle Vasary se společnost bude více zaměřovat na hry v roce 2007, v době, kdy velikost a kvalita displejů dovolí lepší hry. Podpora pro zařízení N-Gage a N-Gage QD stále pokračuje. Nokia nedávno oznámila vydání nového softwaru a spuštění internetového obchodu prodávajícího hardware a příslušenství. Společnost též nadále provozuje online herní službu N-Gage Arena.

Zdroj: Eurogamer 

Stainless Steel Studios skončili

Na fórech Heaven Games s objevila zpráva, že Stainless Steel Studios končí svoji práci na poli výroby her.

Výrobce her, známý především pro sérii Empire Earth, musel svoji činnost ukončit z nám neznámých důvodů a to navíc chvíli před dokončením Rise & Fall: Civilizations at War. Tato hra byla podle zdrojů v Stainles Steel Studios ve fázi těsně předcházející gold a předpokládali, že by do několika týdnů mohla být hotova. Jaký osud stihne tuto strategii, na to si musíme počkat na později, kdy rozhodne distributor Midway.

Zdroj: Worthplaying

Další úmrtí hráče v Číně, Blizzard čelí žalobě 

Třináctiletý hráč World of Warcraft v Číně tragicky zahynul poté, co se snažil napodobit kaskadérský kousek ze hry.

Mladík chtěl ostatním ukázat, jak ve hře skočil z výšky a jeho postavě se nic nestalo, jenže si nějak neuvědomil, že v reálném světě vše funguje úplně jinak. Jeho rodiče se rozhodli zažalovat společnost Blizzard, která dle jejich mínění může za chlapcovu smrt. Již dříve jsme se zmiňovali o problematice závislosti na počítačových online hrách v Číně, kde dokonce vláda musela nařídit různá opatření, která mají penalizovat dlouho hrající hráče. Došlo totiž už k několika úmrtím, ale stále je otázkou, zda na vině je hra, nebo lidský faktor.

Zdroj: Xinhua

Tři sta tisíc konzolí Xbox 360 pro Evropu

Druhého prosince bude v Evropě k dispozici ke koupi kolem tří set tisíc konzolí Xbox 360.

Dohady o počtu konzolí, které budou k dostání při evropském uvedení na trh, potvrdil Chris Lewis z Microsoftu, když sdělil německému finančnímu plátku Euro am Sonntag, že odhady analytiků o třech stovkách tisíc nejsou daleko od pravdy. Vypadá to tedy, že i v Evropě zavládne konzolové šílenství, vždyť v USA byly konzole vyprodány hned několik hodin po začátku prodeje. Zdá se, že odvážná slova Microsoftu o prodeji tří milionů konzolí za tři měsíce se mohou naplnit.

Zdroj: Worthplaying

Illusion Softworks dostali státní dotaci

Společnosti Illusion Softworks se podařilo získat dotaci od státu a Evropské Unie na inovaci technologií pro vývoj počítačových her.

Illusion Softworks se tak stává nejspíše první společností, která na našem území získala za tímto účelem peníze. Jedná se o zdroje z Ministerstva průmyslu a obchodu, společně s Evropským fondem pro regionální rozvoj, které mají podporovat rozvoj podnikání v herním průmyslu. Pevně věříme, že z dílen Illusion Softworks budou vycházet ještě lepší hry, než doposud, pokud je to vůbec ještě možné.

Zdroj: IS

Konec pirátství ve střední Evropě 

Společnost Electronic Arts předpokládá, že se bude herní průmysl ve střední Evropě rozšiřovat a zároveň klesat hladina pirátství.

Podle šéfa oddělení pro evropský prodej se v České Republice, Polsku a Maďarsku začíná trh více zajímat o konzole, což podle něj značí vyšší vyspělost hráčů, přičemž je i obtížnější kopírovat hry. Velkým rozdílem oproti minulosti je změna podílu konzolí na herním trhu, který vzrostl z patnácti procent na pětatřicet. Navíc se do budoucna předpokládá, že poroste dále až k šedesáti procentům. Zároveň je pak těžší nelegálně kopírovat hry, kvůli čemuž je v současné době trojice zemí kritizována. Rovněž zajímavá je zmínka o kvalitě programátorů, která napovídá, že možná se objeví časem středoevropské studio Electronic Arts.

Zdroj: Worthplaying

Hry roku na Spike TV

Televizní stanice Spike TV, která se zaměřuje na hry, se připravuje na slavnostní vyhlášení her roku, jenž proběhne 10. prosince.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastní mnohé významné osobnosti, vždyť už jenom průvodce večerem bude dělat Samuel L. Jackson. O hudební doprovod se postarají 50 Cent, Def Leppard a Missy Elliott, zatímco publikum bude plné hvězd, jmenujme třeba The Red Hot Chili Peppers, The Rock, Vin Diesel, Jaime Pressly, Josie Maran, Snoop Dogg a Carmen Electra. Pro nás hráče je však asi nejdůležitější právě ono vyhlášení herních cen, kdy vítězové jsou již jasní.

Nejvíce ocenění si podle očekávání odnese World of Warcraft, ale mezi čtveřicí cen chybí ocenění za hru roku. To se dostává do rukou survival hororu Residen Evil 4, který rovněž získává cenné vítězství v kategorii o nejlepší grafiku. V počtu cen se těsně za World of Warcraft umístil King Kong a to hlavně díky oceněním za kvalitu obsazení a herecké výkony.

Zdroj: Spike TV

Xbox 360 žhaví zdroje

Přesně 22. listopadu měla v USA svoji velkou premiéru nová konzole Xbox 360. A hned po pár dnech se na veřejnost dostaly reakce nespokojených majitelů, kterým jejich za těžké peníze pořízený strojek na zábavu nefungoval tak, jak měl. Jedním z největších problémů zdá se být zamrzávání her během hraní, na důkaz se ostatně můžete podívat i v tomto videu. Zdrojem problému je u spousty majitelů adapatér Xboxu 360, který někteří vlastnící dost nerozumně schovávají na místa, kde se nemůže dostatečně chladit. Docela vtipně tento problém vyřešil jeden novopečený majitel, když zdroj pověsil do vzduchu na kus provázku, později jednoduše adaptér položil na krabici. S dostatečným přístupem vzduchu problémy s mrznutím her přestaly.

Microsoft se však odmítl vyjádřit k tomu, zda je přehřívání adaptéru jediným zdrojem těchto problémů, jejich mluvčí pouze prohlásil: "Protože má Xbox 360 tři výkonná výpočetní jádra, zákaznící si mohou všimnout, že se zahřívá více než jiné konzole, ale výdej tepla je v přijatelných mezích u těchto typů přístrojů a prošel všemi testy na příslušné bezpečnostní certifikáty. Není žádný systémový problém s Xboxy 360. Každý incident je unikátní a problémy se musí řešit na základě jednotlivých případů."

Zdroj: Eurogamer 

Fil podle Dead or Alive na obzoru 

Již jsme vás letmo informovali o chystaném snímku Dead or Alive na motivy stejnojmenné série bojovek, nyní se však objevily nové detaily.

Dimension Films, pobočka slavného studia Miramax, oznámili, že získali práva na distribuci filmu Dead or Alive. Ten v Číně natočil režisér Corey Yuen, který je znám pro svoji spolupráci s Jet Li, třeba na filmech Lethal Weapon 4, nebo The One. I obsazení hlavních rolí je k filmu trefné, vždyť třeba představitelka Kasumi, herečka Devon Aoki, si zahrála ve filmech Fast and Furious, nebo novějším Sin City. Do výčtu hvězd pak patří Shane Kosugi (Ryu Hyabusa z Ninja Gaiden), Jaime Pressly (Tina Armstrong), wrestler Kevin Nash (její otec Bass), Sarah Carter, Natassia Malthe, Matthew Marsden, Eric Roberts, a Robin Shou, kterýb hrál Liu Kanga už i v Mortal Kombatu. V Americe by měl film přijít do kin koncem příštího roku, uvidíme, kdy přijde i k nám. Zatím je možné si čekání zkrátit u traileru.

Download (trailer, 45 MB): Doupě

Desítka nejbrutálnějších her roku 2005 

Společnost Family Media Guide se rozhodla před Vánocemi varovat rodiče, které hry nejsou vhodné pro vaše ratolesti. Ke každé z her přidávají krátký výklad, proč zrovna ona není vhodná.

První hrou v pořadí je Resident Evil 4. Scéna v počátku hry, kdy najdete ženu přišpendlenou vidlemi ke zdi, je podle autorů dostatečně odpudivá. Druhé místo zaujalo Grand Theft Auto: San Andreas, kde snad není ani nutné rozepisovat veškeré morální zápory, které byly u hry objeveny. Vždyť už jenom možnost zabíjet mimo příběh, představte si to, je arcizlo. God of War zase přináší prvky dorážeče, kterými ukončujete živoření vašich protivníků, klidně i Deset nejbrutálnějších her roku 2005.

Takto bychom mohli pokračovat u celé desítky, kdy narazíte na tituly Narc, Killer 7, The Warriors, 50 Cent: Bulletproof, Crime Life: Gang Wars, Condemned: Criminal Origins a True Crime: New York City. Prostě ukopávání hlav a úplatky se k dětem nehodí, což by mělo být hlavní poučení, které z tohoto seznamu plyne. Pokud tedy budete kupovat dětem hry k Vánocům, podívejte se nejdřív na jejich hodnocení PEGI (u nás v Evropě).

Zdroj: Worthplaying

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Kdo dřív přijde, Xbox 360 bere. Podobným heslem se rozhodli řídit v supermarketu Wal-Mart v americkém Marylandu a nakonec museli prodej konzolí dočasně odložit. Dav lidí, čekajících na konzole, si mezi sebou poslušně rozdával čísla podle pořadí, v jakém čekatelé dorazili, ale tahle organizace davu asi nestačila vedoucímu prodejny. Ten v době zahájení prodeje prohlásil, že kdo dřív přijde, dřív dostane konzoli, a na tento popud se před obchodním střediskem strhla velká rvačka o přední místa. Až příjezde desítky policistů a jejich zákrok celou situaci uklidnil. Třísethlavý dav se pak musel odebrat domů a prodej konzolí byl odložen.
  • Společnost Emos se rozhodla, že uspořádá soutěž ve tvorbě her, které by pak použila jako reklamu. Pokud tvůrce splní jednoduchá pravidla a zaregistruje se na adrese http://www.emos.cz/games, dostane se do soutěže, kdy hlavní cenou bude Hudební přehrávač iPod s kapacitou 20 GB, na druhého a třetího v pořadí pak čekají sady nabíjecích baterií GP, případně doplněné nabíječkou. Máte-li podle vás talent na tvorbu her, pak neváhejte a své výtvory zasílejte do 31. 1. 2006.
  • Kylotonn Entertainment, tvůrci střílečky Bet on Soldier, zrušili distribuční smlouvu se společností Digital Jesters. Podle Kylotonn Entertainment porušili Digital Jesters opakovaně podmínky smlouvy. Jako hlavní důvod byly samozřejmě peníze, protože tvůrci hry údajně nedostávali zaplacen svůj podíl z prodeje, ale navíc se prý jednalo i o další problémy. Značka Bet on Soldier zůstává ve vlastnictví Kylotonn Entertainment, kteří hodlají v nejbližší době najít nového distributora.
  • Společnost Electronic Arts si nejspíše s jejich prográmkem EA Downloader pěkně naběhla, protože se objevují první problémy. Pokud si totiž jeho pomocí stáhnete datadisk k Battlefield 2 s podtitulem Special Forces, může se vám stát, že vznikne problém s kontrolou vašeho registračního čísla. Tedy abychom byli přesní, problémy bude mít podprogram, který se o danou kontrolu stará. Electronic Arts však nelení a snaží se problémy co možná nejdříve odstranit, aby jejich zákazníci byli spokojení.
  • Uvedení konzole Xbox 360 na trh se neobešlo bez výtržností. Ve Staffordu byl pár hodin před oficiálním zahájením prodeje přepaden jeden z obchodů. Obchod Electronics Boutique ve Staffordu (stát Virginie) se stal dějištěm ozbrojeného přepadení dnes ráno, když si lupič chtěl odnést dvojici nových konzolí Xbox 360. Pistolí vyhrožoval obchodnímu manažeru a podařilo se mu dokonce obchod i opustit, avšak díky rychlé akci policie byl brzo dopaden. Policie nyní ještě celý případ vyšetřuje, ale obchody musí jít dál a tak je v Electronics Boutique už opět otevřeno.

Žebříček nejprodávenějších her ve Velké Británii

Celkový žebříček 

AP MV Název hry PT
1   Up  6   Harry Potter And The Goblet of Fire
2   Non Mover  2   Star Wars: Battlefront 2
3   Down  1   WWE Smackdown! Vs Raw 2006
4   Up  5   Pro Evolution Soccer 5
5   Down  3   FIFA 06
6   Up  9   The Matrix: Path of Neo
7   Re-Entry     World Tour Soccer
8   Down  7   The Sims 2 54 
9   Up  14   Gun
10   Down  4   Grand Theft Auto: Liberty City Stories
11   Non Mover  11   Tony Hawk`s American Wasteland
12   New Entry     Call of Duty 2: Big Red One
13   New Entry     LMA Manager 2006
14   New Entry     King Kong: Official Game of The Movie
15   Down  8   Resident Evil 4
16   New Entry     Pursuit Force
17   Down  10   The Warriors
18   Down  16   Buzz! The Music Quiz
19   New Entry     From Russia With Love
20   Down  13   Age of Empires 3

PC žebříček

1   Non Mover  1   Age of Empires 3
2   Non Mover  2   Football Manager 2006
3   Non Mover  3   Call of Duty 2
4   Non Mover  4   Civilization Iv
5   Non Mover  5   The Movies
6   Non Mover  6   The Sims 2: Nightlife 10 
7   Up  8   The Sims 2 62 
8   Up  9   Harry Potter And The Goblet of Fire
9   Up  10   Quake 4
10   Down  7   Star Wars: Battlefront 2

PS2 žebříček

1   Non Mover  1   WWE Smackdown! Vs Raw 2006
2   Up  3   Pro Evolution Soccer 5
3   Up  6   Harry Potter And The Goblet of Fire
4   Down  2   Star Wars: Battlefront 2
5   Down  4   FIFA 06
6   Up  9   The Matrix: Path of Neo
7   Up  14   Gun
8   Non Mover  8   Tony Hawk`s American Wasteland
9   Down  5   Resident Evil 4
10   New Entry     LMA Manager 2006

Xbox žebříček

1   New Entry     Half-Life 2
2   Down  1   Star Wars: Battlefront 2
3   Down  2   The Matrix: Path of Neo
4   Down  3   Gun
5   Down  4   Pro Evolution Soccer 5
6   New Entry     Battlefield 2: Modern Combat
7   New Entry     Call of Duty 2: Big Red One
8   Up  9   Harry Potter And The Goblet of Fire
9   Down  6   FIFA 06
10   New Entry     King Kong: Official Game of The Movie

Gamecube žebříček 

1   New Entry     Pokemon Xd: Gale of Darkness
2   New Entry     Shadow The Hedgehog
3   New Entry     Mario Smash Football
4   Down  1   Harry Potter And The Goblet of Fire
5   Down  2   Fire Emblem: Path of Radiance
6   Down  4   FIFA 06
7   Down  3   The Sims 2
8   Down  7   Tony Hawk`s American Wasteland
9   Down  5   Lego Star Wars
10   Down  8   Dancing Stage Mario Mix

PSP žebříček 

1   Re-Entry     World Tour Soccer 11 
2   Down  1   Grand Theft Auto: Liberty City Stories
3   New Entry     Pursuit Force
4   Up  11   Ridge Racer 12 
5   Down  3   FIFA 06
6   Down  2   Star Wars: Battlefront 2
7   Up  24   Wipeout Pure 12 
8   New Entry     Harry Potter And The Goblet of Fire
9   New Entry     WRC
10   Up  22   Everybody`s Golf 12 

Nintendo DS žebříček

1   Non Mover  1   Nintendogs: Lab and Friends
2   Up  3   Nintendogs: Dachshund and Friends
3   Down  2   The Sims 2
4   New Entry     Sonic Rush
5   Up  6   Harry Potter And The Goblet of Fire
6   Down  5   Super Mario 64 Ds 37 
7   Up  11   Nintendogs: Chihuahua and Friends
8   Down  4   Rayman Ds 37 
9   Down  8   Zoo Keeper 37 
10   Up  14   Zoo Tycoon Ds

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1.

Age of Empires 3

2.

Civilization 4

3.

Call fo Duty 2

4.

Star Wars: Battlefront 2

5.

The Sims 2: Nightlife

6.

The Sims 2

7.

World of Warcraft

8.

City of Villains

9.

Battlefield 2

10.

The Movies

Zdroj: Gamespot

Váš názor Další článek: Tři sta tisíc Xboxů 360 pro Evropu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,