Byznys hrátky: Proč byl Carmack vyhozen

Adrian Carmack byl z id Software odejit * Intel s Microsoftem stojí za HD-DVD * Počítačový pirát vyhoštěn z Číny * Firmware na PSP opět prolomen * Sony pobouřila reklamou křesťany * Proč se na TGS nehrálo na PS3? * A mnohé další zajímavosti, společně s obvyklou dávkou tabulek

Adrian Carmack byl z id Software odejit

Adrian Carmack, který není v žádném příbuzenském vztahu s Johnem Carmackem, údajně dle svých slov neodešel z id Software dobrovolně, ale byl svým způsobem vyhozen. Bývalý vlastník čtyřiceti procent akcií firmy oficiálně odešel začátkem tohoto roku. Nyní však tvrdí, že mu nejdříve bylo nabídnuto odkoupení jeho podílu za dvacet milionů dolarů a pak byl vyhozen.

Část smlouvy, kterou nyní napadá, jej nutí prodat svůj podíl zpátky společnosti za jedenáct milionů dolarů. To se může zdát poměrně vtipné ve srovnání s jeho ročními příjmy ze zisků id Software ve výši tří a půl milionu dolarů. Na pozadí však vyplouvají ještě další zajímavé informace, jako nabídky Activisionu na převzetí id Softu. Distributor údajně nabízel za převzetí celé společnosti sto pět milionů dolarů, nebo také činil návrhy na odkoupení licencí na značky stříleček Doom, Quake a Castle Wolfenstein.

Zdroj: Gamespot

Intel s Microsoftem stojí za HD-DVD 

Bitva mezi formáty, které by měly nahradit DVD, je v plném proudu a Microsoft s Intelem se postavili na stranu HD-DVD. Různé společnosti se postupně přiklání na stranu Blu-ray, nebo HD-DVD, kdy oba formáty mají být nástupci DVD v přenosu informací. Zatím vše nasvědčovalo převaze Blu-Ray, když se k tomuto formátu klonily společnosti jako Sony, Electronic Arts a Apple. Nedávno však ohlásili zástupci Intelu a Microsoftu, že jejich firmy budou podporovat HD-DVD.

Nejvtipnější je asi argument mluvčího Microsoftu, který tvrdí, že velká výhoda HD-DVD je nutnost kopírovat film z média na disk a následná možnost sdílet v domácí síti, dalším silným argumentem je údajně větší kapacita HD-DVD. Marty Gordon, zástupce Blu-ray, však poměrně rychle oba argumenty napadá, protože i Blu-ray podporuje možnost nahrát obsah na disk a navíc oproti HD-DVD s maximální kapacitou 30 GB při dvouvrstvém zápisu bude dvouvrstvé Blu-ray medium moci uchovat až 50 GB dat. Stále je však možné, že se obě formy média nějak sjednotí, což by bylo výhodné jak pro spotřebitele, tak i pro firmy zařízení vyrábějící. Zanikl by tak problém, že na různá média by musely být různé přehrávače a rozvoj by byl rychlejší.

Zdroj: Gamespot

Počítačový pirát vyhoštěn z Číny

Po odpykání části trestu byl Američan Randolph Hobson Guthrie vyhoštěn z Číny a hned po příletu do USA znovu zatčen. V dubnu minulého roku stanuli před šanghajským soudem Randolph Hobson Guthrie, jeho společník Abram Cody Thrush a jejich čínští pomocníci Wu Dong a Wu Shibiao. Byli souzeni pro nelegální prodej pirátských kopií DVD prostřednictvím sítě Internet. Guthrie byl jako organizátor odsouzen ke třiceti měsícům ve vazbě a pokutě jeden a půl milionu korun v přepočtu. Měl být společně s Thrushem na konci tresty vyhoštěn, ale stalo se tak dříve a bez jediného vysvětlení.

Guthrie prodával pomocí ruských stránek a dražby eBay po deset let převážně filmy s Jamesem Bondem v hlavní roli. Právníci MGM se o nich dozvěděli a nahlásili vše do Šanghaje. Při policejním zátahu na trojici skladišť bylo zabaveno 210 tisíc padělaných DVD. Nyní je Guthrie ve vazbě, protože většina padělků byla vyvážena do USA.

Zdroj: Worthplaying

Firmware na PSP opět prolomen

PSP (recenze, otázky) je opravdu výkonná mašinka, která by mohla sloužit i k dalším účelům, než hraní her. A opravdu, na internetu se objevila celá řádka programů, od různých emulátorů starých systémů, po používání PSP jako dálkový ovladač k TV. Ovšem Sony nemá pro takové aktivity pochopení a hlavně z obavy pirátění her pro PSP zakázala v svém firmwaru 2.0 spoustění cizích aplikací. Spousta majitelů si sice z tohoto důvodu neupradovala firmware a tím se ochudila o webový prohlížeč a další funkce, ale hlavně, v budoucnu se mají vyskytnout hry požadující ke svému spuštění novější firmware.

Ovšem ani nová ochrana zřejmě nevydrží dlouho, neboť se na stránce PSP updates objevily informace o programátorovi, kterému se podařilo pomoci doma vytvořeného souboru firmware prolomit. Sice ne definitivně, ale ukazuje se, že v budoucnosti by bylo možné spouštět cizí aplikace na PSP s firmwarem 2.0. Autor prográmku dal vědět, že tak nečinil z důvodu pouštění pirátský kopií her, ale že věří v Open Source Software a že existuje spousta úžasných programů, které byly naprogramovány pro PSP. Jeho činy se mají brát jako dar a ne výmluva pro krádež.

Též nechal vzkaz pro Sony: "Kdybyste nás chtěli najít, víme, že to dokážete. Tento soubor nebyl zamýšlen k umožnění spouštění pirátského softwaru na PSP. Věříme, že každý by měl mít možnost kompilovat vlastní kód a spouštět ho. Nic nezůstává tajemstvím navždy a jsem si jistý, že to víte. Nakonec, kdyby jsme to neudělali my, někdo jiný ano. Bojovat s tím je jako bruslit proti kopci. Vy jste vytvořili PSP a udělali jste výbornou práci."

Zdroj: Gamespot 

Sony pobouřila reklamou křesťany 

Nová reklama od Sony na jejich konzole vzbudila mezi věřícími lidmi docela pozdvižení. "Tentokrát to došlo až moc daleko," říká Antonio Scortino, vydavatel časopisu Famiglia Cristiana. "Kdyby se to týkalo Islámu, určitě by se dočkali silných reakcí," dodal.

A jakže ona inkriminovaná reklama vypadá? Je na ní vidět usmívající se muž, který má kovovou korunu zohýbanou ve tvaru geometrických obrazců. Přesně těch, které má Sony jako obchodní značku svoji Playstation a které najdete na tlačítkách ovladače. Vše doplněné sloganem: "Ten years of passion". Představitel Sony v Itálii si myslí, že duch vzkazu byl nepochopen.

Zdroj: Eurogamer 

Proč se na TGS nehrálo na PS3?

Ken Kutaragai sliboval, že si na TGS každý bude moci zahrát nějakou hratelnou ukázku na PS3, leč nestalo se tomu tak. A na Tokyo Game Show se opět museli návštěvníci spokojit s video ukázkami. Až nyní se představenstvo Sony vyjádřilo k absenci hratelných verzí her pro PS3. Masatsuka Saeki pro magazín Famitsu uvedl, že Sony mohlo mít na TGS dema, kdyby tomu tak chtěli. Vzhledem k tomu, že se jednalo o první představení PS3 na japonské půdě, rozhodli se zvolit pouze video ukázky. Vysvětlil, že chtěli vyvolat stejný dopad na spotřebitele jako při uvedení ukázek o PS3 na E3. Na druhou stranu dodal, že by vyvolalo větší rozruch, kdyby si návštěvníci mohli i něco zahrát.

Dále odhalil, že trailer na MGS 4 byl přidán až na poslední chvíli. Původně Sony plánovalo uvést ukázku podobnou té na E3, předvádět hlavně evropské tituly. Trailer na MGS 4 přidali, až když ho získali ke konci srpna. Saeki nekomentoval datum vydání konzole, ani případnou cenu. Prý o ceně budou rozhodovat pravděpodobně až v okamžiku blížícího se uvedení PS3 na trh.

Zdroj: Eurogamer 

Forbidden Siren půjde na plátna kin 

Ne, bát se nemusíte, protože převedení hry do filmové podoby nebude mít na svědomí nechvalně známý Uwe Boll. Tím pádem se nám tu rýsuje naděje, že film nebude totální propadák. Do režisérského křesla usedne Yukihiku Tsusumi, který stál za zrodem několika velice úspěšných japonských televizních pořadů. Jmenovat můžu třeba  Psychometer Eiji a Trick. Nepředpokládám, že by aspoň jedno jméno někomu u nás něco řeklo. Film se kompletně natáčí v Japonsku a do tamních kin se dostane na začátku příštího roku. Těžko říct, zda se vůbec kdy dočkáme i u nás.

Děj filmu se odehrává na smyšleném ostrově Yamijama, kde se obyvatelé musí skrývat do svých domů vždy, když se ozve tajemná siréna. Hlavní role patří mladé dívce, která se ocitá ve světě hrůzy, když se snaží odhalit tajemství sirény. Dívku hraje Yui Ichikawa, nejznámější asi jako představitelka Chiharu v japonských hororech Ju-on.

V Japonsku a Americe je herní předloha známá jen jako Siren a svého času si získala pozornost sérií děsivých reklam, kterou musela Sony po čase stáhnout. V současné době se pracuje na pokračování s prozaickým názvem Siren 2, které se dostane na pulty v Japonsku v únoru příštího roku. V Evropě se dočkáme též, jako Forbidden Siren 2, datum vydání však ještě není známo.

Zdroj: Eurogamer

Hvězdné hlasy v Oblivionu

Stejně jako v předchozím díle ságy The Elder Scrolls se vývojáři z Bethesdy rozhodli přizvat na dabování Oblivionu Lyndu Carter. Známá herečka sedmdesátých let minulého století, Lynda Carter, však nebude jedinou slavnou osobností, která propůjčí svůj hlas do více než padesáti hodin nahrávek, které se se hrou pojí. Fanoušci Star Trecku snad poznají hlas Patricka Stewarta, který se proslavil svojí rolí kapitána vesmírné lodi Enterprise J. L. Picarda a ve hře se zhostí hlasu Imperátora.

Nedávno prosákla další dvojice slavných jmen stříbrného plátna, jejichž vlastníci zapůjčí Oblivionu své hlasy. Imperátorova syna ztvární Sean Bean (hrál například Boromira v Pánu prstenů) a čeká na nás i hlas Terrence Stampa, kterého znají příznivci Star Wars jako Valoruma z První epizody.

Zdroj: Gamespot

Střípky ze světa herního byznysu

  • Po více než roce příprav a průzkumů terénu se Electronic Arts konečně rozhoupali k nějaké akci. Jejich zástupce v Číně, Erick Hachenburg, nejspíš celou dobu nezahálel, ale až nyní začíná velký nábor do více než dvaceti tvůrčích pozicí včetně šéfů vývojářských týmů. Vypadá to, že EA budou mít již brzy své čínské studio.
  • Dr. Bryan Raudenbush z Jezuitské University ve Wheelingu provedl pokusy na zjištění souvislosti mezi hraním her a zvýšeným prahem bolesti. Ve své práci zvané "Effects of Video Game Play on Pain Threshold and Tolerance" uvádí, že hraní her výrazně snižuje citlivost na bolest, nebo ji úplně odbourává. Zkoušky byly prováděny na šestici žánrů a ukázalo se, že hlavně hraní bojovek výrazně zvýšilo testujícím puls a práh bolestivosti. Zase sporty vytvořili u hráčů nejvyšší míru vzteku a frustrace, společně s akčními hrami. Podle studie může hraní her výrazně pomoci lidem, kteří mají podstoupit nějaký bolestivý zákrok, nebo trpí chronickými bolestmi
  • Nedávno jsme vás informovali o zavření studia Cyan Worlds, ale zdá se, že vývojářům se povedlo přelstít smrt v herním průmyslu. Autoři série Myst, která mohutně skončila pátým dílem, totiž na internetu často píší, že jejich studio je zpátky. Ve svém blogu to oznamuje jak návrhář Bill Slease, tak i zakladatel společnosti Rand Miller. Můžeme tak jen doufat, že se dočkáme další skvělé hry z dílen Cyan Worlds, protože série Myst byla oceněna řadou prestižních trofejí.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii

Celkový žebříček

AP   MP Název hry PT
1   -    Burnout Revenge
2   í  1   The Sims 2: Nightlife
3    ë   4   Brian Lara International Cricket 2005 10 
4      Warhammer 40,000: Dow Winter Assault
5   í  2   Burnout Legends
6   í  3   Fahrenheit
7   7   Total Overdose
8    ë   31   Juiced 15 
9    ë   10   Delta Force: Black Hawk Down
10   í  5   Incredible Hulk: Ultimate Destruction
11      WWE: Day of Reckoning 2
12    ë   17   Lego Star Wars 23 
13      Heroes of The Pacific
14    í   11   Madagascar 13 
15    í   6   Tom Clancy`s Rainbow Six: Lockdown
16    í   14   Pro Evolution Soccer 4 50 
17    í   9   Madden NFL 06
18    í   8   Cricket 2005 13 
19    í   16   Grand Theft Auto: San Andreas 44 
20    í   12   Gametrak - Real World Golf 4 

PC - žebříček

1   - 1   The Sims 2: Nightlife
2   N    Warhammer 40,000: Dow Winter Assault  
3   N    Warhammer 40,000: Dawn of War Gold  
4   N    Fable: The Lost Chapters  
5   í 3   Dungeon Siege 2
6   í 5   The Sims 2 54 
7   í 4   Battlefield 2 14 
8   - 8   Football Manager 2005 47 
9   í 2   Fahrenheit
10   í 7   The Sims 2: University 29 


PS2 - žebříček

1   N    Burnout Revenge  
2   í 1   Brian Lara International Cricket 2005 10 
3   ë 5   Total Overdose
4   í 3   Fahrenheit
5   ë 15   Juiced 15 
6   í 2   Incredible Hulk: Ultimate Destruction
7   í 4   Gametrak - Real World Golf
8   ë 9   Lego Star Wars 23 
9   í 6   Cricket 2005 13 
10   ë 11   Delta Force: Black Hawk Down

Xbox - žebříček

1   N    Burnout Revenge  
2   í 1   Fahrenheit
3   - 3   Brian Lara International Cricket 2005 10 
4   ë 5   Delta Force: Black Hawk Down
5   í 2   Tom Clancy`s Rainbow Six: Lockdown
6   í 4   Total Overdose
7   N    Heroes of The Pacific  
8   - 8   Grand Theft Auto: San Andreas 16 
9   í 6   Moto GP: Ultimate Racing Technology 3
10   ë 14   Juiced 15 

GameCube- žebříček 

1   N    WWE: Day of Reckoning 2  
2   - 2   Resident Evil 4 28 
3   - 3   Mario Party 6 28 
4   í 1   Incredible Hulk: Ultimate Destruction
5   í 4   Star Fox Assault 22 
6   ë 10   Pokemon Colosseum 58 
7   - 7   Donkey Konga 50 
8   - 8   Charlie And The Chocolate Factory
9   í 5   Madden NFL 06
10   N    Scooby Doo: Unmasked  

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1.

The Sims 2: Nightlife

2.

EverQuest: Depths of Darkhollow

3.

World of Warcraft

4.

Battlefield 2

5.

EverQuest 2: Destert of Flames

6.

Gulid Wars

7.

Dungeon Siege 2

8.

The Sims 2

9.

The Sims Deluxe

10.

Half-Life 2

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Váš názor Další článek: Počítačový pirát vyhoštěn z Číny

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,