Byznys hrátky: PS3 jen za 11 tisíc korun!

Sony představila nový model PS3 za cenu těsně nad 11 tisíc korun * Crysis může přijít na PS3 a Xbox 360 * Bungie, tvůrci série Halo, se odpoutali od Microsoftu * Xbox 360 v nové, arkádové verzi * Halo 3 vydělalo za týden 300 milionů dolarů * Tvůrci UT a Gears of War nadále ignorují Wii

Sony představila nový model PS3 za cenu těsně nad 11 tisíc korun

Zlepší pozici PS3 na současném trhu má nový model konzole, který byl po řadě předchozích spekulací konečně potvrzen přímo japonskou Sony. Nové verze s 40GB harddiskem se musí obejít bez jakékoliv zpětné kompatibility, namísto čtyř konektorů USB 2.0 je vybaven pouze dvěma a již nemá zabudovanou čtečku různých paměťových karet.  Do prodeje (nejen) v ČR se dostane již 10. října za sympatickou cenu 11 190 Kč. Zlevnění přitom postihlo i verzi Starter Pack s dvojicí her MotorStorm a Resistance, jež je nově k sehnání za sympatických 14 tisíc korun.

Jak doplňuje oficiální tisková zpráva: "Představení nové verze PS3 je výsledkem intenzivního výzkumu v oblasti multimediálních potřeb a preferencí příští generace majitelů PS3," řekl David Reeves, prezident společnosti SCEE. "Umožnilo nám to přijít na trh s extrémně pokročilým a neuvěřitelně cenově dostupným zábavním systémem pro hraní HD her, který je vytvořen podle požadavků příští generace evropských majitelů PS3. Herní konzole PS3 byla vždy číslo jedna pro bystré hráče a hledače zábavy a nová PS3 je perfektním zábavním HD systémem víc, než kdykoli předtím."

Zdroj: TZ, GI.biz, Vlastní

Bungie, tvůrci série Halo, se odpoutali od Microsoftu

Spekulace o možném odchodu vývojářského studia Bungie z náručí Microsoftu rázně ukončilo vyjádření softwarového giganta, který minulý týden formální odtržení Bungie potvrdil. Podle oficiálních informací z budou oba subjekty nadále v blízkém kontaktu, když si Microsoft ponechává v ruce značku Halo a bude pokračovat ve vývoji dalších her z tohoto světa s mnoha partnery, ať již půjde "o Bungie nebo další partnerství, jako například s Peterem Jacksonem". Ředitel Bungie, Harold Ryan, popsal osamostatnění studia jako "zajímavou evoluci" jejich vztahu s Microsoftem. "Budeme pokračovat ve vývoji her s primárním zaměřením na platformy od Microsoftu: vážíme si našeho prosperujícího vztahu s Microsoft Game Studios, a hodláme v něm pokračovat v případě Halo i dalších her," vysvětluje.

Zástupci Bungie přitom potvrdili, že se firma nehodlá v příštích letech oprostit od značky Halo, když se bude podílet na vytváření bonusového obsahu pro Halo 3 nebo na již zmíněném projektu Petera Jacksona. Úzký vztah firmy s Microsoftem potvrdilo také rozhodnutí věnovat se vývoji titulů exkluzivně pro Xbox 360.

Zdroj: GI.biz, Next-gen.biz

Tvůrci UT a Gears of War nadále ignorují Wii

Zatímco Unreal Engine 3 si spokojeně vyšlapal cestičku do velké řady současných her (nejen) pro konzole nové generace, mateřský Epic se stále staví negativně k práci pro konzoli Wii, třebaže prodeje platformy nabádají ke změně postoje. Ten však v rozhovoru pro GameTrailers vyloučil Mark Rein, když znovu potvrdil, že se Epic hodlá soustředit na takové platformy, na nichž může posunout vizuální zážitek z her. "Myslím, že problém je také v tom, že se snažíme vytvářet skutečně high-end, novogenerační grafický zážitek. Abyste mi rozuměli, skutečně vymačkáváme z jednotlivých mašin jejich maximum," vysvětluje a dodává: "Myslím, že máme teď na talíři příliš mnoho věcí, než abychom se vrátili zpět a investovali zdroje jiným směrem."

Důležitou roli zde samozřejmě hraje i otázka finanční. "Jednoduše si nemyslím, že lze na Wii vydělat peníze tvorbou vlastního engine... velké příjmy ze software plynou na Xboxu 360 a budou plynout z PS3. Pokud neprodáte svůj engine přímo Nintendu, na Wii selžete."

Zdroj: GameTrailers, GI.biz

Xbox 360 v nové, arkádové verzi

Po globálním zlevnění konzolí Xbox 360 přichází Microsoft s další nabídkou, která zvýhodní nákup základní verze Core bez harddisku a dalšího příslušenství. Internetové obchody Toys R Us a Amazon zařadili již nyní do předobjednávek balík Xbox 360 Arcade, který za cenu 279 dolarů nabízí samotný přístroj, paměťovou kartu, bezdrátový ovladač a pět her z řady Xbox Live Arcade, když v USA půjde o tituly Pac-Man Championship Edition a Uno, další tři zůstaly neoznámeny. Zdali se bude nabídka her lišit pro Evropu, a kdy ji Xbox 360 Arcade přesně zasáhne, Microsoft neoznámil – udáno je pouze datum vydání pro Ameriku koncem října. Zpoždění uvedení v Evropě přesto neočekáváme, neboť Xbox 360 Arcade verze má nahradit dosavadní Core - je tedy pravděpodobné, že se také do tuzemských obchodů podívá po vyprodání současných "Core" zásob.

Zdroj: GI.biz, Vlastní

Halo 3 vydělalo za týden 300 milionů dolarů

Nejskloňovanější jméno posledních týdnů, hit Halo 3, se znovu hlásí z dalších várkou rekordů a finančních úspěchů. Poté, co Microsoft zveřejnil rekordní číslo 1,7 milionů předobjednávek hry jen v Severní Americe, na něž navázal nejúspěšnějším launchem v historii zábavního průmyslu, nyní firma potvrdila, že za první týden se prodaly 4 miliony kopií hry - která tím utržila částku překračující 300 milionů dolarů. Jak doplňuje oficiální tisková zpráva, "uvedení hry na trh mělo také dopad na prodeje samotné konzole Xbox 360, jež se oproti minulým týdnům zvýšily o více než 100 % a vzestupná tendence by měla i nadále pokračovat".

Zdroj: TZ

Krátké zprávy:

  • Midway očekává, že se jejich posledního hitu, filmové střílečky Stranglehold, se prodá více než 1,5 milionů kopií. Dopomuci k tomu má i multiplatformní charakter hry, která již vyšla na PC a Xbox 360, a letos se ještě objeví na PS3.
  • NCSoft odhalil své nové vývojářské studio Carbine Studios se sídle v Kalifornii, jehož prostřednictvím hodlá světu nabídnout "revoluční" MMORPG. Dopomoci mu k tomu má především zkušený tým vývojářů, jehož 17 členů patří k zakládajícím zaměstnancům Blizzardu, stejně jako dalších firem. Tito lidé mají na kontě tituly jako World of Warcraft, Fallout, City of Heroes nebo Asheron`s Call.
  • Codemasters podepsali dohodu s vydavatelským domem Templar Publishing, která firmě zajišťuje práva produkovat hry postavené kolem série knihy Ology (Drahonolgy, Wizardology a další). Knižní série, které se již po celém světě prodalo více než 14 milionů kusů, se dočká první trojice herních adaptací na konzolí Nintendo DS a Wii.
  • Cevat Yerli, vedoucí německé společnosti Crytek, kdysi prohlásil, že v současné době nepracují na konzolové verzi vysoce očekávané a technologicky pokročilé střílečky Crysis. Nyní pro server Next Generation upřesnil, že pokud bude hra skutečně úspěšná, portaci na Xbox 360 a Playstation 3 nebude nic bránit a dokonce je již nyní v plánu spolu s konceptem převedení celého titulu

Nejprodávanější hry

Austrálie (týden končící 30. září)
1. Halo 3 (Xbox 360)
2. FIFA 2008 (PS2)
3. SingStar Rock Ballads (PS2)
4. FIFA 2008 (PS3)
5. Super Paper Mario (Wii)
6. FIFA 2008 (Xbox 360)
7. More Brain Training (DS)
8. SingStar 90s (PS2)
9. Ratatouille (PS2)
10. Heavenly Sword (PS3)

Velká Británie (týden končící 29. září)
1. Halo 3 (Xbox 360)
2. FIFA 08 (multiplatformní)
3. MySims (NDS, Wii)
4. Tiger Woods PGA Tour 08 (multiplatformní)
5. Juiced 2: Hot Import Nights (multiplatformní)
6. More Brain Training from Dr Kawashima: How Old Is Your Brain? (NDS)
7. Sega Rally (multiplatformní)
8. Super Paper Mario (Wii)
9. Transformers: The Game (multiplatformní)
10. Wii Play (Wii)
* Žebříček je postaven na součtu prodaných kopií na všech platformách, pro něž daná hra vyšla

USA (týden končící 1. října)
1. Halo 3 (Xbox 360)
2. BioShock (Xbox 360)
3. Two Worlds (Xbox 360)
4. The Darkness (Xbox 360)
5. Stranglehold (Xbox 360)
6. Medal of Honor: Airborne (Xbox 360)
7. Skate (PS3)
8. Metroid Prime 3: Corruption (Wii)
9. Heavenly Sword (PS3)
10. Overlord (Xbox 360)

Diskuze (3) Další článek: Pirates of the Burning Sea vyjde v lednu

Témata článku: , , , , , , , , , ,