Byznys hrátky: Rekordní vánoce pro Xbox 360 i Wii

Američané utratili 5 miliard dolarů za herní zábavu * Sony zlevní PS3 v dubnu * Bohemia Interactive dělá pro US Army * Bude Eidos prodán?
Kapitoly článku

NPD: Rekordních 5 miliard dolarů za hry v prosinci 2008

Že bude poslední měsíc loňského roku tím největším v historii herního průmyslu, bylo jasné bez ohledu na recesi či krizi finančního trhu v posledních měsících. Podle oficiálních údajů utratili zákazníci v USA v průběhu prosince 2008 za herní zábavu přes 5 miliard amerických dolarů, což je 9% nárůst oproti stejnému období loňského roku. Rok 2008 jako celek pak rostl dokonce o 19 % na celkových 21,33 miliardy dolarů. Co nepřekvapí, je prodejnost herních konzolí, jíž stále vládne Nintendo DS, následované Wii. Zajímavé je snad pouze ještě větší rozevření nůžek mezi Xboxem 360 a konkurenční PS3.

Nejprodávanější konzole v USA za měsíc prosinec 2008:

  • 1. Nintendo DS - 3,04 miliónu
  • 2. Wii - 2,15 miliónu
  • 3. Xbox 360 - 1,44 miliónu
  • 4. PSP - 1,02 miliónu
  • 5. PlayStation 3 - 726 000
  • 6. PlayStation 2 - 410 000

Přidáváme také dvojici herních žebříčků jak za měsíc prosinec 2008, tak za celý loňský rok. Vládnou mu – jak jinak – hry pro konzoli Wii.

Nejprodávanější hry v USA za rok 2008:

  • 1. Wii Play (Nintendo, Wii) - 5,28 miliónu
  • 2. Mario Kart Wii (Nintendo, Wii) - 5,00 miliónu
  • 3. Wii Fit (Nintendo, Wii) - 4,53 miliónu
  • 4. Super Smash Bros. Brawl (Nintendo, Wii) - 4,17 miliónu
  • 5. Grand Theft Auto IV (Take-Two, Xbox 360) - 3,29 miliónu
  • 6. Call of Duty: World at War (Activision, Xbox 360) - 2,75 miliónu
  • 7. Gears of War 2 (Microsoft, Xbox 360) - 2,31 miliónu
  • 8. Grand Theft Auto IV (Take-Two, PS3) - 1,89 miliónu
  • 9. Madden NFL 09 (EA, Xbox 360) - 1,87 miliónu
  • 10. Mario Kart DS (Nintendo, NDS) - 1,65 miliónu

Nejprodávanější hry v USA za měsíc prosinec 2008:

  • 1. Wii Play (Nintendo, Wii) - 1.46 miliónu
  • 2. Call of Duty: World at War (Activision, Xbox 360) - 1.33 miliónu
  • 3. Wii Fit (Nintendo, Wii) - 999 000
  • 4. Mario Kart Wii (Nintendo, Wii) - 979 000
  • 5. Guitar Hero: World Tour (Activision, Wii) - 850 000
  • 6. Gears of War 2 Microsoft, Xbox 360) - 745 000
  • 7. Left 4 Dead (EA, Xbox 360) - 629 000
  • 8. Mario Kart DS (Nintendo, NDS) - 540 000
  • 9. Call of Duty: World at War (Activision, PS3) - 533 000
  • 10. Animal Crossing: City Folk (Nintendo, Wii) - 497 000

Zdroj: GI.biz

Bohemia Interactive dělá pro US Army

České herní studio Bohemia Interactive bylo vybráno společně se dvěma dalšími na dodání výcvikového simulátoru pro americkou armádu. Bude se jednat o druhý projekt v řadě, na němž se Bohemia Interactive podílí.

Americká armáda používá v současnosti pro virtuální výcvik svých vojáků trenažér zvaný DARWARS Ambush (válečný simulátor amerického střediska pokročilého obranného výzkumu), který je založen na lehce modifikované verzi taktické akce Operation Flashpoint z dílen Bohemia Interactive. Doba však pokračuje dále a tak koncem minulého roku proběhlo výběrové řízení na projekt zvaný prostě Game After Ambush. Zakázku po výběru získala trojice dodavatelů – Laser Shot, CalytrixTechnologies a opět i české studio Bohemia Interactive, společnosti budou na dodání nového simulátoru spolupracovat.

Čeští tvůrci se na projektu podílejí zejména prostřednictvím svého programu Virtual Battlespace 2 (VBS2), který je nastavitelný na míru požadavkům zákazníka. Tento systém používá už několik světových armád pro výcvik svých speciálních jednotek, mezi nejznámější se přitom jedná o vojska Spojeného království, včetně australských vojáků, nebo také americká námořní pěchota. K té se nyní přidá i americká armáda jako celek, i když bude používat také prostředky ostatních firem. Mimo toho pracuje Bohemia Interactive v současné době i na druhém díle taktické akce ArmA.

Zdroj: Bohemia Interactive

NPD: Xbox hlásí vítězství v USA, Sony 40% růst

Nebyli by to výrobci herních konzolí, aby si z dat zveřejněných agenturou NPD nevzali to své. Microsoft se kupříkladu pochlubil skutečností, že podle posledních údajů si Xbox 360 vedl v posledních třech měsících loňského roku natolik dobře, že na dva prodané kusy konzole připadla jedna konkurenční PS3. K tomu mu především pomohl skok na 1,4 milionů kusů prodaných v prosinci, což je i největší počet prodaných Xboxů v jednom měsíci.

Stále na koni je také v segmentu prodeje her. V listopadu za ně Microsoft a jeho vydavatelé utržili zhruba 298 milionů dolarů, v prosinci pak dokonce 504 milionů. Nejvyhledávanějšími byly Gears of War 2, Call of Duty: World at War, GTA IV, Madden NFL 09, Left 4 Dead a Fable 2. „Našim cílem pro rok 2008 bylo získání nového obecenstva na poli her a zábavy. To se nám povedlo, díky novým inovacím jako NXE a Xbox 360 se tak stal favoritem v interaktivní zábavě,“ tvrdí Don Mattrick z Microsoftu.

Sony ale podle vlastních slov nesmutní: PS3 rostla meziročně o 40 %, třebaže se jí v porovnání s Xboxem prodalo v prosinci "pouhých" 726 tisíc kusů. 116% nárůst zaznamenal prodej her, když z obchodů zmizelo v průběhu posledního měsíce loňského roku téměř 6 milionů kusů her pro PS3. Dle očekávání byl největší zájem o LittleBigPlanet, Resistance 2, Call of Duty: World at War nebo Mortal Kombat vs. DC Universe.

Zdroj: GI.biz

Firmě Eidos 'hrozí' akvizice

Eidos dlouhá léta platil za jednu ze špiček herního průmyslu, k čemuž mu mimo jiné dopomohly i úspěšné série Tomb Raider či Hitman. První zmíněná legenda se však posledních několik let plácá v bahně průměru a s každým dalším dílem jako by zapadala stále hlouběji. Druhá série je na tom sice o poznání lépe, avšak už přes dva roky o ní nikdo neslyšel. Není těžké domyslet si, že kde nejsou hity, tam není ani úspěch, což dokazuje také vývoje kolem posledního Tomb Raider: Underworld, po jehož uvedení na trh Eidos ohlásil značnou přeměnu série po vzoru filmového Batmana (informovali jsme zde).

Zadek hroutící se firmě by však mohla zachránit akvizice silného hráče. Jak oznámili zástupci Eidosu minulý týden, takový zájemce již dnes existuje, přesto jsou jednání v rané fázi a dohoda je vzdálená několik světelných let. Spekulace, kdo by mohl mít o uvadajícího britského vydavatele zájem, se stáčí stále k těm samým jménům: již dříve avizovali zájem například japonští Square Enix nebo "stále-více-herní" Warner Bros. Trh každopádně zareagoval na zprávu o možném odkupu Eidosu raketovým růstem akcií o 40 % a následným pádem o více než 20 % dolů. I to se ale dá v horizontu špatného vývoje posledních dnů považovat za menší úspěch.

Zdroj: CVG

Nintendo překonalo v Evropě rekord

Nintendo vydalo odvážná tvrzení, podle nichž se v Evropě za loňský rok prodal rekordní počet konzolí Wii a DS. Wii tak pokračuje ve stoupající tendenci – loni se bílých konzolí prodalo 8,3 milionů, což je 58% nárůst oproti roku 2007. Je to také rekord v segmentu domácích herních konzolí na starém kontinentu, kde si Wii doposud vytvořilo silnou základnu přes 14 milionů kusů prodaných konzolí.

Rekordní byl také handheld DS. Celých 11,2 milionů kusů ho staví na piedestal nejprodávanější konzole v jednom roce. DS si drží evropský handheldový trh s 31 miliony, ale PSP mu stále šlape na paty. „Prodejní trend našich konzolí se během roku 2008 ještě zlepšil,“ tvrdí Laurent Fischer, výkonný ředitel marketingu a PR Nintendo of Europe. „To jen dokazuje, že Nintendo rozšiřuje své pole působnosti i v Evropě a má zde velký potenciál,“ dodává Fischer.

Zdroj: Videogamer

GTA IV nejvíce půjčovanou hrou roku 2008

GTA IV se v průzkumu agentury Rentrak umístilo na prvním místě mezi nejvíce půjčovanými hrami loňského roku, což vzhledem k již rekordnímu prodeji v první dny po uvedení na trh i stabilnímu umístění hry v žebříčcích deseti nejprodávanějších her napříč světem není zas takové překvapení. Ani další pozice neobsadily téměř jiné tituly než pokračování úspěšných sérií. Call of Duty 5: Modern Warfare a Halo 3 si drží druhé a třetí místo, to čtvrté (dost možná trochu překvapivě) patří Rainbow Six Vegas 2. V první desítce se (v tomto pořadí od pátého místa dále) ještě objevily hry Army of Two, Mario Kart, Super Smash Bros. Brawl, Fallout 3, Assassin's Creed a Mario Party 8.

Zdroj: GI.biz

Prodejnost krabicových PC her klesá

Prodejnost her určených pro stolní počítače se prý podle posledních průzkumů propadla o nějakých 14%, ale to ani v nejmenším neznamená, že by snad o ně nebyl zájem. Za minulý rok totiž prodejcům přinesly nějakých 701 milionů dolarů, což v žádném případě není špatné číslo. A to i přesto, že se jedná o další meziroční pokles.

V roce 2007 si totiž prodejci přišli na hezkých 910,7 milionů dolarů, a v roce 2006 dokonce na 960,7 milionů dolarů. Analytici z celého světa se ale shodují, že není důvod propadat panice, neboť se jedná pouze o známku toho, že hráči postupně přecházejí na systém digitální distribuce, jenž v roce 2007 vykázal prodeje ve výši 2 miliard dolarů.

Krabicové hry se tak stávají pomalu ale jistě doménou konzolí, když se posunuly o 26% vzhůru, a za minulý rok si tak na svůj účet připsaly krásných 10,96 miliard amerických dolarů. Dost už ale čísel, dejme PC hrám ještě šanci, a podívejme se na americký žebříček prodejnosti za prosinec minulého roku, který opět ničím nepřekvapil.

První místo si totiž stále drží datadisk Wrath of the Lich King, těsně následovaný klasikou The Sims 2 Double Deluxe a praštěnou hříčkou Spore. Čtvrtá příčka patří opět druhým Simákům, tentokrát však add-onu Apartment Life. Pátou pozici si uzurpovalo nové Call of Duty, šestou vynikající hororová akce Left 4 Dead a sedmou radioaktivní RPG Fallout 3.

První desítku pak uzavřela zajímavá trojice World of Warcraft: Battle Chest, World of Warcraft a další simácký datadisk - Mansion & Garden. Druhá desítka až na pár výjimek (Bejeweled Twist, Red Alert 3, GTA IV, Spore Creepy & Cute Parts Pack, Nancy Drew: The Haunting of Castle Malloy) opět patřila blizzardímu WoWku a datadiskům k The Sims 2.

Zdroj: Shacknews

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,