Byznys hrátky: Sony snížuje cenu PS3, konkurence vyčkává

O čem se dříve spekulovalo, je nyní potvrzeno: cena PS3 letí dolů! * Anglický trh zaznamenal nárůst příjmů o 42 % - zejména díky dobrým prodejů novogeneračních konzolí a DS * Xbox 360 nedosáhl plánovaných prodejů - Microsoft přesto zůstává pozitivní * Microsoft rozšířil záruku pro Xbox 360 - bude ho to stát více než miliardu dolarů

Sony v Americe snížilo cenu PS3 a uvádí na trh 80GB verzi

Přestože tento krok představitelé Sony ještě několik dnů před oficiálním oznámení dementovali, americká Sony se rozhodla k okamžitému snížení ceny 60GB verze PS3 o stovku dolarů na doporučených 499 dolarů. Není to však vše! Od srpna se v obchodech v severní Americe objeví také 80GB verze konzole, která bude kromě většího harddisku obsahovat také kopii povedené závodní hry Motorstorm - to vše za cenu 599 dolarů, za níž byla doposud prodávána verze s 60GB harddiskem. "Představení 80GB modelu, nové ceny toho stávající a dostupnost více než 100 kusů software pro tento fiskální rok, navíc podpořené expanzí služby PlayStation Network, nám umožní nabídnout zákazníkům ještě bohatší servis a zároveň přinést nové zákazníky do světa PS3," dodává Jack Tretton, prezident a CEO americké Sony. Ohlášením nové verze konzole a snížení ceny přichází těsně před začátkem E3 Media and Business Summit, bohužel doposud nezazněly žádné informace o podobném kroku také v Evropě či Japonsku. Sony zároveň potvrdila, že na tento fiskální rok plánuje vydání 120 first-party nebo third-party her.

Prozatím neznámá je reakce konkurence, když se o snížení ceny konzole Xbox 360 již delší dobu spekuluje. Podle zpráv z kuoláru by k úpravě prodejní ceny mělo dojít letos na podzim, zároveň se zdá pravděpodobné, že černá tišší verze Elite dorazí do Evropy již v srpnu (její test čtěte v druhém čísle českého OXM, které vychází tento pátek).

Zdroj: GI.biz, Next-gen.biz

Anglický trh zaznamenal nárůst příjmů o 42 %

Neočekávaný skok v příjmech z prodeje software a hardware byl zaznemanán v Anglii, kde se prodeje čtyřlístku DS, Wii, PS3 a Xbox 360 přičinily o meziroční nárůst o 42 %. Za prvních 26 týdnů letošního roku vygeneroval britský trh příjmy ve výši jedné miliardy liber (loni to bylo pouze 718 milionů), když se na této částce významně podílely samotné hry (celých 519 milionů). Nejvýznamnějšími hráči na poli zvyšování svých prodejů se staly konzole DS a Xbox 360. Prodeje her pro první jmenovanou poskočily o skvělých 164 % z 34 na 91 milionů liber, u Xbox 360 pak šlo o nárůst o 73 % z 58 na 101 milionů liber. Zajímavý je také pohled na podíl jednotlivých firem na generovaných příjmech v oblasti hardware - vládne mu Sony se 45 %, Nintendo si přišlo na 39 % a Microsoft na 17 % celkové částky 405 milionů dolarů. Podobná je i situace u samotných her a software - Sony dosáhlo 47 %, Nintendo 30 % a Microsoft 22 %.

Zdroj: GI.biz, ELSPA

Xbox 360 nedosáhl plánovaných prodejů

Peter Moore z Microsoftu minulý týden potvrdil zvěsti, podle nichž se firmě nepodařilo dosáhnout plánovaných prodejů konzole Xbox 360 - v tomto případě stanovených na hranici 12 milionů prodaných kusů. CFO v Microsoftu, Chris Liddell, přesto dodává, že je firma spokojená s dosaženými čísly a stále očekává, že se jí na konci fiskálního roku 2008 podaří dostat do černých čísel. Zajímavé bude sledovat nadcházející hodiny, kdy je v rámci E3 Media and Business Summit očekávaná řada oznámení v souvislosti s Xbox 360 - měla by se týkat nejen nových her a značek, ale také samotného hardwaru. Čerstvé informace z dění na E3, kde máme svého člověka, hledejte na e3.doupe.cz.

Zdroj: Next-gen.biz

Microsoft rozšířil záruku pro Xbox 360

Microsoft se ústy svého šéfa, Petera Moorea, postavil čelem k notně přetřásanému téma poruchovosti konzole Xbox 360, konkrétně v souvislosti s aférou tzv. "tří blikajících diod". Peter Moore v otevřeném dopise fanouškům a majitelům Xbox 360 mimo jiné zmiňuje: "Zavedli jsme také několik změn v naší politice, aby vaše hraní bylo skutečně bezstarostné. Počínaje dneškem, jsou všechny konzole Xbox 360 zaštítěny rozšířenou zárukou, která se vztahuje výhradně na selhání projevujícím se blikáním tří červených diod. To platí jak pro nově prodané konzole, tak pro ty již prodané. Ačkoli stále platí jednoroční (v některých státech dvouroční) záruční lhůta na konzoli, oznamujeme tříletou rozšířenou záruční lhůtu na tuto specifickou chybu. Objeví-li se u vaší konzole problém tří blikajících diod, Microsoft vám ji zadarmo opraví a to včetně uhrazení nákladů na poštovné."

Jak bylo dnes potvrzeno z oficiálních zdrojů, rozšíření záruky se týká také našeho regionu. Z dalších dostupných informací vyplynulo, že rozšířená záruka bude Microsoft stát více než jednu miliardu dolarů. Inu, investice pro zklidnění rozzuřených majitelů mohou být pekelně drahé.

Zdroj: Xlive.cz, GI.biz

Krátké zprávy:

  • Disney Interactive přejmenovali svou nedávnou akvizici, studio Climax Racing. To ponese nový název Black Tock Studio. Přestože další informace o záměrech s novými vývojáři nejsou k dispozici, je pravděpodobné, že se bude studio soustředit na vývoj nových závodních her, v nichž nebudou chybět Disneyho postavičky a výtvory.
  • Sony nemá strach o budoucnost formátu UMD, který využívá ve svém handheldu PSP. "UMD má mnoho předností, od své velikosti až po faktor přenosnosti. Vytváření UMD disků je lehčí a jednoduší než u cartridgí.
  • Sony se oficiálně omluvilo za využití machesterské katedrály ve své hře Resistance: Fall of Man poté, co bylo za tento krok v minulých týdnech opakovaně kritizováno.
  • Podle průzkumu společnosti Yankee Group dojde v příštích letech k rapidnímu nárůstu in-game reklamy - celkový objem peněz pak prý vzroste z dnešních 77 milionů dolarů na neuvěřitelných 971 milionů.

Nejprodávanější hry pro handheldy
Velká Británie, ELSPA, týden 24. až 30. června 2007

Nintendo DS
1. More Brain Training From Dr Kawashima
2. Dr Kawashima`s Brain Training
3. Shrek The Third
4. Cooking Mama
5. New Super Mario Bros.
6. Big Brain Academy
7. Nintendogs: Dalmatian and Friends
8. Harry Potter and The Order of The Phoenix
9. Sim City
10. Mario Kart Ds

Sony PlayStation Portable
1. Virtua Tennis 3
2. Pirates of The Caribbean: At World`s End
3. Metal Gear Solid: Portable Ops
4. Grand Theft Auto: Vice City Stories
5. Harry Potter and The Order of The Phoenix
6. SOCOM: US Navy SEALs Fireteam Bravo 2
7. Call of Duty: Roads To Victory
8. Tom Clancy`s Rainbow Six: Vegas
9. Ratchet and Clank: Size Matters
10. Dragon Ball Z: Shin Budokai 2

Diskuze (4) Další článek: Obrozená E3 startuje ve středu – buďte na ní prostřednictvím Doupěte!

Témata článku: , , , , , , , , , ,