Byznys hrátky: Sony ví, jak na kopírování

Sony má proti pirátům patent * Co nabídne Xbox 360 při vydání? * Pokus o pirátství jako trestný čin * Nový firmware PSP prolomen * Žalobce Jack Thompson bez licence * Hry na Revolution mohou být zamknuty dětem * A mnohé další, včetně aktuálních tabulek prodejnosti

Sony má proti pirátům patent 

Podle internetového magazínu Joystiq má Sony patent, jenž zafixuje hru pouze na první konzoli, která ji přečtě.

Mělo by se jednat o jakýsi kód, který by byl čitelný pouze jednou. Ten si bude pamatovat první přístroj, pomocí něhož se kód stane nečitelným. Protože je pod patentem mezi vynálezci podepsán i prezident Sony Computer Entertainment Ken Kuturagi, můžeme očekávat, že Sony na patentu velmi záleží. Je pak jen otázka, zda jej použije v PS3, jak uvádějí některé názory, nebo jej nechá ladem. Obojí by mělo své opodstatnění, protože prvním krokem by Sony chránila hry, zatímco krok druhý by podporoval výměnu her mezi hráči, což zvyšuje popularitu konzole.

Zdroj: The Inquirer

Co nabídne Xbox 360 při vydání? 

Pokud máte v plánu si koupit next gen konzoli Xbox 360 hned první den, co to v Evropě půjde, což znamená 2. prosince, určitě vás zajímá, jaké hry budou na pultu spolu s ní. Microsoft zveřejnil kompletní seznam, co za tituly bude před nebo v den startu nové konzole k dispozici. Bohužel největší taháky v podobě The Elder Scrolls: Oblivon, Ridge Racer 6 a Dead or Alive 4 na tomto seznamu chybí. Američané, u nichž Xbox 360 přijde na pulty už 22. listopadu se ale Ridge Racera 6 dočkají a k tomu si budou moci koupit další dvě hry, které nejsou na evropském seznamu. Jmenovitě se jedná o NBA 2K6 a NHL 2K6.

Kromě her se do obchodů v den startu dostane celá řádka příslušenství, například herní ovladače, harddisky, paměťové karty, headsety, wi-fi adaptéry, čelní kryty, univerzální ovladače, a tak podobně. Spuštěna bude i služba Xbox Live Arcade, kde si zbrusu noví majitelé konzole budou moci stáhnout 12-15 trial verzí různých jednodušších her.

Hry, které budou 2. prosince v obchodech:

      • Amped 3 (2K Sports)
      • Call of Duty 2 (Activision)
      • Condemned: Criminal Origins (SEGA)
      • FIFA 06: Road to FIFA World Cup (Electronic Arts)
      • GUN (Activision)
      • Kameo: Elements of Power (Microsoft Game Studios)
      • Perfect Dark Zero (Microsoft Game Studios)
      • Peter Jackson’s King Kong: The Official Game of the Movie(Ubisoft)
      • Madden NFL 06 (Electronic Arts)
      • NBA Live 06 (Electronic Arts)
      • Need for Speed: Most Wanted (Electronic Arts)
      • Project Gotham Racing 3 (Microsoft Game Studios)
      • Quake 4 (Activision, id software and Raven Software Corp.)
      • Tiger Woods PGA TOUR 06(Electronic Arts)
      • Tony Hawk’s American Wasteland (Activision)

Zdroj: Eurogamer

Pokus o pirátství jako trestný čin

Pokud projde americkým kongresem návrh zákona, který se nyní chystá, může být každý v USA postižen i za pokus neoprávněné kopírování hudby, filmů i software.

Podle nového zákona by pak mělo být možné zabavit obviněným zisky z prodeje nelegálních kopií, ale také třeba prázdná media, která by mohla být k nekalé činnosti použita. Tento z má být součástí iniciativy, v níž chce Bushova vláda dokázat, že velmi bojuje proti pirátství, takto to alespoň tvrdí nejvyšší žalobce a ministr spravedlnosti Alberto Gonzales. Podle jeho prohlášení chce také vláda použít jakékoliv možnosti bojovat s pirátstvím. Proti tomu se hned staví Public Knowledge, kteří hájí zájmy spotřebitelů na používání jejich majetku.

Zdroj: Australian IT

Nový firmware PSP prolomen 

Není to tak dávno, co se PSP dočkalo nového firmwaru 2.5 a dnes se na internetu začalo proslýchat, že se jej hackerům podařilo prolomit. Aspoň to tak tvrdí na PSP3d.com. Podrobnější technické informace hledejte tam. Na místě by bylo varovat na nedávno objevivší se viry, které se maskovaly jako prográmky sloužící k downgradu firmwaru. Každopádně zatím stále není nic, co by vám umožnilo spouštět vlastní aplikace na PSP s firmwarem 2.5. Jen se podařilo najít díru, která by v budoucnosti mohla něco takového umožňovat.

Sony se pochopitelně podobné aktivity týkající se nabourávání jejich handheldu a spouštění neoficiálních aplikací nelíbí. Proto pokud si zničíte PSP pomocí nějaké podobné utility, nemáte nárok na reklamaci.

Zdroj: Eurogamer

Žalobce Jack Thompson bez licence 

Dříve jsme vás informovali, že právník Jack Thompson hodlá opustit post žalobce při žalobě na GTA. Celý případ však skončil úplně jinak.

Jack Thompson je až skoro nechvalně proslulý svým postojem k násilí ve hrách a jeho fanatizmus se mu nakonec stal osudným. Soudce Moore totiž rozhodnul, že nepřijme jeho žádost na odstoupení z postu žalobce, ale místo toho jej z daného místa vyhodí na základě návrhu obhajoby a přitom mu dočasně pozastaví platnost právnické licence. Celé své jednání odůvodnil na osmnácti stranách rozhodnutí, proti němuž si hned Thomspon stěžoval u alabamské soudní komise, kde napadal etickou správnost rozhodnutí. Vše ale nasvědčuje tomu, že má na nějaký čas dožalováno.

Zdroj: Gamespot

Hry na Revolution mohou být zamknuty dětem 

Nintendo oznámilo, že na jejich připravované konzoli Nintedo Revolution přinesou funkci rodičovského zámku. Bude fungovat na podobném principu, jako u Xboxu 360. Přístroj dokáže číst věkové omezení z her, které na ní pouštíte. Rodiče tak budou moci jednoduše nastavit, jaké hry s daným věkovým ratingem si jejich dítko nezahraje. Systém PEGI, který specifikuje u her věkovou přístupnost, se dělí na hry od  3+, 7+, 12+, 16+ nebo 18+ let, vybrat si tu správnou věkovou skupinu tak nebude problém. Samozřejmě rodiče mohou dané omezení na konzoli kdykoliv změnit.

"I když je většina her od Nintenda vhodná pro všechny věkové skupiny a věkové omezení je jasně označeno na každém balení hry, přidání této funkce podporuje rodiče v jejich zodpovědnosti za to, jaké hry jejich děti hrají", říká Jim Marrick. Nintendo také nedávno omezilo chat při hraní přes Wi-Fi na NDS u her jako je Mario Kart z důvodů obav před agresivním chováním.

Zdroj: Eurogamer 

Hideo Kojima nevzdává hon za originalitou 

Slavný tvůrce série Metal Gear, Hideo Kojima, plánuje ve svých studiích Kojima Productions převratný herní systém, který by měl potěšit majitele PSP.

Ve svém japonském blogu totiž uvedl, že chystají pro PSP nový projekt. Zatím ale neuvedl, zda bude on sám na projektu pracovat, tvorbu totiž povede Shinta Nojiri, který je zodpovědný třeba za sérii Metal Gear Acid pro tento handheld. Hra by měla přinést nějaký převratný herní systém, dokonce tak novátorský, že se Kojima obává o jeho přijetí z řad fanoušků. Chtějí prý vše nejdříve odzkoušet a teprve až potom případně udělat celou hru. V budoucnu nás zřejmě čeká pěkný krok vpřed.

Zdroj: Gamespot

Co nabídne Xbox Marketplace?

Nedávno jsme vás informovali o hrách, které budou 2. prosince v prodeji pro konzoli Xbox 360. Dnes tu pro vás máme lehký náznak věcí, které si bude možno stáhnout z onlineové služby Xbox Live Marketplace. Zdarma bude k dispozici více než 400 věcí, mimo jiné i dema na hry Fifa 06, Kameo, King Kong, NFS: Most Wanted, NBA Live 06, tuny trailerů a tak podobně. Některý speciální obsah si budete muset koupit za tzv. Microsoft Points. Ty se dají pořídit pomocí služby Xbox Live Dashboard za cenu 17,50 liber (zhruba 750 Kč) za 2100 bodů.

Body následně lze utratit za různé obrázky z her (jeden za 20 bodů), hudební ukázky (50 bodů), balík log (500 bodů), nové auta do Ridge Racer 6 či třeba plné verze her z Microsoft Live Arcade (od 400 do 1200 bodů). Dema těchto hříček budou zdarma.

Zdroj: Eurogamer

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Perfect Dark Zero je jedním z klíčových titulů pro začátek prodeje nové konzole Xbox 360. Aby taky ne, za hrou stojí fanoušky zbožňovaný tým Rare, který si hlavně v dobách Nintenda 64 získal takřka pověst legendy. I Microsoft si od Perfect Dark Zero slibuje hodně, dokonce v něm vidí nové Halo. Proto se nelze divit, že titul propagují, kde se dá. Skvělou formou reklamy jsou dozajista i knihy a komiksy, které nás zavedou do světa Perfect Dark. Knihy má na svědomí společnost Tor Books, kteří se Microsoftem dohodli na trilogii věnující se Joanně Dark a prostředí her Perfect Dark. Komiksy bude mít na svědomí společnost Prima, která chystá šest dílů, vycházejících jednou za dva měsíce a na konci cyklu vydají celou kompilaci. Na příběhu pracuje Eric S. Trautmann, který se podílel na vzniku různých her, mezi nimi byly třeba i tituly Halo, Mechwarrior 4: Vengeance či Crimson Skies. První díl komiksu bude přikládán k oficiálnímu průvodci ke hře Perfect Dark Zero.
  • Herní portál Onlinegames, proslavený pořádáním různých soutěží ve sportovních hrách, má pro hráče Need for Speed: Most Wanted připravenu ligu. V rámci NFS: Most Wanted Online Tour můžete již od dnešního dne soutěžit s ostatními a porovnávat vaše řidičské schopnosti. Protože je portál Onlinegames oficiálním fanwebem Electronic Arts u nás, je možno předpokládat pro nejlepší závodníky mnohé hodnotné ceny. I když dnes NFS: Most Wanted vychází, možná jej ještě nemáte, ale i pro vás je možnost soutěžit v demoverzi v rámci NFS: MW Demo Cup, kdy demoverze je ke stažení u nás.
  • Electronic Arts se rozhodli vydat vánoční edici své oblíbené hry The Sims 2, ve které připraví Simáky na různé svátky. Vánoce pro Simy přicházejí již 17. listopadu, kdy se do obchodů dostane The Sims 2 Holiday Edition. V rámci této edice narazíte na čtyřicítku nových předmětů do domácnosti, které budou vašim Simům připomínat nejen Vánoce, ale i třeba Velikonoce a další, povětšinou americké, svátky. Pokud však již The Sims 2 máte, můžete si objednat balík Sims 2 Holiday Party Pack, který je k dispozici buď v obchodě EA, nebo ke stažení pomocí EA Downloaderu.

Žebříček nejprodávenějších her ve Velké Británii

Celkový žebříček

AP MP Název hry PT
1   New Entry     WWE Smackdown! Vs Raw 2006
2   Down  1   Star Wars: Battlefront 2
3   Up  4   FIFA 06
4   Down  2   Grand Theft Auto: Liberty City Stories
5   Down  3   Pro Evolution Soccer 5
6   New Entry     Harry Potter And The Goblet of Fire
7   Up  10   The Sims 2 53 
8   Down  7   Resident Evil 4
9   New Entry     The Matrix: Path of Neo
10   Down  5   The Warriors
11   Down  6   Tony Hawk`s American Wasteland
12   Up  16   Ultimate Spider-Man
13   Down  12   Age of Empires 3
14   New Entry     Gun
15   Down  8   Football Manager 2006
16   Up  17   Buzz! The Music Quiz
17   Down  13   Pokemon Emerald
18   Down  9   Call of Duty 2
19   Up  28   Crash Tag Team Racing
20   Down  11   Civilization Iv

PC žebříček 

1   Up  4   Age of Empires 3
2   Down  1   Football Manager 2006
3   Down  2   Call of Duty 2
4   Down  3   Civilization Iv
5   New Entry     The Movies
6   Non Mover  6   The Sims 2: Nightlife
7   Down  5   Star Wars: Battlefront 2
8   Up  14   The Sims 2 61 
9   New Entry     Harry Potter And The Goblet of Fire
10   Down  9   Quake 4

PS2 žebříček  

1   New Entry     WWE Smackdown! Vs Raw 2006
2   Down  1   Star Wars: Battlefront 2
3   Down  2   Pro Evolution Soccer 5
4   Down  3   FIFA 06
5   Down  4   Resident Evil 4
6   New Entry     Harry Potter And The Goblet of Fire
7   Non Mover  7   The Sims 2
8   Down  6   Tony Hawk`s American Wasteland
9   New Entry     The Matrix: Path of Neo
10   Down  5   The Warriors

Xbox žebříček

1   Non Mover  1   Star Wars: Battlefront 2
2   New Entry     The Matrix: Path of Neo
3   New Entry     Gun
4   Down  2   Pro Evolution Soccer 5
5   Down  3   The Warriors
6   Non Mover  6   FIFA 06
7   Non Mover  7   The Sims 2
8   Down  4   Far Cry: Instincts
9   New Entry     Harry Potter And The Goblet of Fire
10   Down  9   Ultimate Spider-Man

Gamecube žebříček

1   New Entry     Harry Potter And The Goblet of Fire
2   Down  1   Fire Emblem: Path of Radiance
3   Up  4   The Sims 2
4   Down  3   FIFA 06
5   Up  8   Lego Star Wars
6   Up  10   Crash Tag Team Racing
7   Down  2   Tony Hawk`s American Wasteland
8   Down  5   Dancing Stage Mario Mix
9   Down  6   Ultimate Spider-Man
10   Down  7   Spartan: Total Warrior

PSP žebříček

1   Non Mover  1   Grand Theft Auto: Liberty City Stories
2   Non Mover  2   Star Wars: Battlefront 2
3   Non Mover  3   FIFA 06
4   Up  5   Burnout Legends
5   Down  4   SSX On Tour
6   Up  9   Midnight Club 3: Dub Edition 11 
7   Up  12   ToCA Race Driver 2 11 
8   Down  6   Tiger Woods PGA Tour 06
9   Up  17   Spider-Man 2 12 
10   Down  7   Lumines 11 

Nintendo DS žebříček 

1   Non Mover  1   Nintendogs: Lab and Friends
2   Up  3   The Sims 2
3   Down  2   Nintendogs: Dachshund and Friends
4   Up  7   Rayman Ds 36 
5   Down  4   Super Mario 64 Ds 36 
6   New Entry     Harry Potter And The Goblet of Fire
7   Down  5   Spyro: Shadow Legacy
8   Non Mover  8   Zoo Keeper 36 
9   Down  6   Animaniacs: Lights, Camera, Action 15 
10   Up  13   Star Wars Ep 3: Revenge of The Sith 28 

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1.

Star Wars: Battlefront 2

2.

Civilization 4

3.

Age of Empires 3

4.

Call fo Duty 2

5.

City of Villains

6.

The Sims 2: Nightlife

7.

The Sims 2

8.

World of Warcraft

9.

Civilization 4: Special Edition

10.

Call of Duty 2: Special Edition

Zdroj: Gamespot

Váš názor Další článek: Mario Kart DS - závoďte po síti bez drátů

Témata článku: , , , , , , , , , , ,