Byznys hrátky: Studenti si zahrají v turnaji

Herní turnaj středních škol v ČR * Origami jako přenosný počítač od Microsoftu * Japonsko šílí po DS Lite * Lionhead bez vydavatele * Juiced Games patří pod THQ * ESRB chce šířit osvětu * A samozřejmě i mnohí dlaší a nezbytné tabulky prodejnost

Herní turnaj středních škol v ČR

Občanské sdružení Student Cyber Games ve spolupráci s šedesáti pořadatelskými školami z celé ČR, partnery akce a se záštitou Ministerstva Informatiky ČR vyhlašuje studentské kyberhry - Student Cyber Games. Globální vývoj jde kupředu a tak se na donedávna nepřátelské bojiště v podobě školy dostávají i počítačové hry. Student Cyber Games je akce zaměřená na studenty středních škol, kteří se zabývají hraním počítačových her a chtějí si změřit své síly s ostatními. Jedná se vlastně o mistrovství škol v počítačových hrách. Letos probíhá již třetí ročník, poprvé však celorepublikový.

Akce je vytvořená po vzoru turnajů středních škol v klasických sportech, jako např. ve fotbale, nebo atletice. Každá škola tedy vybere určený počet reprezentantů, kteří se utkajínejprve v regionálních kvalifikačních kolech a následně ve velkém finále. Kromě toho jde také o jednu z největších akcí zaměřených na hraní počítačových her - pro rok 2005/2006 je očekávané číslo 2000 soutěžících studentů. Mezi pořadateli je několik významných škol v regionech. Je to například Smíchovská střední průmyslová škola Praha, známá svou propracovanou komplexní spoluprací s důležitými firmami v oboru IT, Říčanské gymnázium OpenGate, zřejmě jediná škola anglosaského soukromého typu v ČR, uherskohradišská škola MESIT známá vývojem pracovníků do leteckého průmyslu či odborné školy SPŠ Tábor s SOŠ Jindřichův Hradec, někdy nazývaná jako jihočeský Houston.

Ročník 2005/2006 bude opět ve znamení strategie a logického myšlení. Pro svoji velkou oblíbenost, nepřekonatelnou hratelnost a obrovské možnosti uplatnění různých strategií a nápaditosti byla pro letošní turnaj vybrána strategická hra StarCraft:Broodwar. Na rozdíl od klasických středoškolských her, kromě uznání, prestiže a cti jsou studentské kyberhry štědře dotovány cenami a dárky v celkové hodnotě více jak sto tisíc korun. Je tomu tak zejména díky jeho partnerům.

Zdroj: TZ (Student Cyber Games)

Origami jako přenosný počítač od Microsoftu

Nedávno se začaly šířit informace o tajemném projektu od Microsoftu s jménem Origami. Podle uniklé video ukázky vše naznačovalo, že se bude jednat o přenosné zařízení s herními možnostmi. Společnost Microsoft dnes pro server Gamespot řekla, že dané video je pravé, ale jedná se o rok starou koncepční ukázku a též naznačili, že záběry ze hry Halo byly použity pouze pro demonstrační účely. Co tedy přesně má Origami být? V současnosti nevíme, na stránkách origamiproject.com můžete zhlédnout pouze krátký teaser, slibující odhalení podrobností 9.března. 

Ovšem podle neoficiálních informací se má jednat o "ultra mobilní PC" ve velikosti knihy. Aspoň to tvrdí Associated Press s odkazem na zdroj z Microsoftu. Origami má být podle nich pro technické nadšence, kteří chtějí mít PC všude s sebou. Přístroj má nabídnout dotykový displej a Windows XP, to vše za cenu kolem 500 až 1000 dolarů (asi 12-24tisíc korun). Origami podle AP rozdhodně není "přenosná verze konzole Xbox" ani "hudební přehrávač schopný konkurovat iPodu od Applu." Dále nebude tak výkonný jako "plnohodnotné PC" a nepřinese "pokročilé zábavní možnosti." Ovšem následně se trochu popírají, když podle zdroje z Microsoftu má být Origami použitelné na přehrávání filmů. Tím pádem by mohlo být zařízení schopné spustit i nenáročné hry. Pravdu se dozvíme ale až příští týden.

Zdroj: Gamespot

Japonsko šílí po DS Lite

V Japonsku se začala prodávat upravená verze handheldu NDS s názvem DS Lite. A jak se dalo očekávat, všude se před obchody s elektronikou tvořily dlouhé fronty nedočkavců, někteří čekali dokonce již od minulé noci, aby mohli sevřít v rukou handhald mezi prvními. Úspěch byl obrovský, většina obchodů hlásila vyprodáno během pár minut. Ovšem musíme dodat, že Nintendo se už delší dobu potýká s nedostatkem nových přístrojů, ať se týká nové či staré verze. Co se týče DS Lite, jak už jsme vás nedávno informovali, na trh se dostala pouze jedna barva ze tří, ostatní dvě se objeví na pultech 11.března.

Zdroj: 1UP

Lionhead bez vydavatele

Peter Molyneux je sice mnohými považován za boha (alespoň mezi vývojáři - a to nejen proto, že ve svých hrách hráčům povětšinou umožňuje nějakým tím bohem se stát), avšak s komerční úspěšností jeho titulů už je to horší. Vydavatelská společnosti Activision už ztratila s vývojáři z Lionhead Studios, kterým velí právě Molyneux, trpělivost a rozhodla se, že s nimi spolupráci ukončí. Lionhead jsou tak momentálně bez vydavatele.

Co dodat víc než „dalo se to čekat“. Už první díl Black & White naznačil, že nadšení recenzentů nemusí nutně znamenat vysokou prodejnost. Pokračování se nedočkalo o nic lepších výsledku, a tak je jedním z mála ziskových poslední doby povedené RPG Fable. To ale nestačí. 

Zdroj: Gamespot

Juiced Games patří pod THQ

Distribuční společnost THQ se rozhodla pohltit Juiced Games, pro kterou vydávala titul Juiced. Juice Games se tak stali součástí THQ a pokračují v tvorbě her.

Juiced Games pracují na pokračování svého prvního titulu Juiced, které ponese výmluvný název Juiced: Eliminator, pro PSP, o čemž jsme vás nedávno informovali. THQ však hovoří o rozšiřování společnosti nejen pokračováními v sérii pouličních závodů, ale také vznikem nových herních sérií. Je pravda, že koupě Juiced Games je nejspíš pro THQ trefou do černého, vždyť Juiced se prodalo přes milion a půl kopií, což je na úvodní titul společnosti velmi slušný počin. Není se tak čemu divit, když se THQ rozhodli skoupit veškerý majetek Juiced Games a jejich prezidenta hned jmenovali do role manažera nově vzniklé pobočky.

Zdroj: Gamasutra

ESRB chce šířit osvětu

Společnost ESRB (Entertainment Software Rating Board) se zabývá hodnocením her z hlediska mravní čistoty. I když je její hodnocení používáno zejména v Americe, snaží se po celém světě dosáhnout obecného povědomí o svém systému.

Prezidentka společnosti, Patricia Vance, reagovala na připomínky herních médií, že lidé nemají dostatečné znalosti významu hodnocení her. Byla přitom potěšena ochotou různých stránek prezentovat informace o hodnotícím systému, stejně tak povzbudila i jednotlivce, kteří by chtěli informace šířit. ESRB je údajně více než ochotna podpořit kohokoliv, kdo by šířil osvětu v tomto směru, ať už se jedná o jednotlivce, nebo společnosti. Více informací se prý dá získat přímo na stránkách ESRB.

Zdroj: Gamers

Midway se chystá na Revolution

Tiskový mluvčí americké společnosti Midway, David Zucker, potvrdil, že tato firma bude tvořit hry pro Nintendo Revolution. Stalo se tak v rozhovoru pro web Gamespot.com, ve kterém mimo jiné prohlásil: "Budeme mít titul pro Revolution ještě letos".

To ale nebylo vše. Kromě toho byly ještě oznámeny tituly Defender, Paperboy, Root Beer Tapper, Cyberball a Ultimate Mortal Kombat 3, všechny pro Xbox Live Arcade.

Zdroj: Eurogamer

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Šestice nových hvězd na Chodníku her. Stejně jak mají filmové hvězdy svůj odlesk na Chodníku slávy, mají podobná ocenění i hvězdy herního nebe. Letos se vyznamenání dočká šestice vyvolených, za celoživotní přínos Sid Meier s Johnem Carmackem, Lara Croft za svoji oblíbenost jako hrdinka a za hry Final Fantasy, Everquest a Starcraft.
  • Společnost Blizzard oznámila, že její MMORPG World of Warcraft dosáhla šesti milionů platících zákazníků. Navíc se Blizzard rozhodli, že zpřístupní hru více lidem a přidají španělskou jazykovou mutaci. Španělská verze má být zatím určena pouze pro Evropu, na druhou stranu se bude jednat o plnohodnotnou verzi se všemi podporami, včetně zákaznického centra, stránky a podpory ve hře. Je možné, že se časem španělská verze přesune z Evropy i do Ameriky, zatím však Blizzard uvažuje pouze o evropském regionu. Zde se jedná již o čtvrtý jazyk, kterému je hra přizpůsobena, po angličtině, němčině a francouzštině.
  • Depeche Mode zazní v The Sims 2. Vydavatel Electronic Arts se pochlubil, že v novém datadisku k The Sims 2 zazní skladba od Depeche Mode přeložená do "simštiny". Konkrétně půjde o Suffer Well z alba Playing the Angel. "Simština" vznikla z experimentů z částmi ukrajinštiny a jednoho z jazyků používaného na Filipínách. Will Wright se nechal inspirovat i jazykem Navajo, používaným při šifrování během druhé světové války. Simštinu i Depeche Mode si budeme moct v datadisku Open for Business poslechnout od 2. března 2006.
  • Oblivion: PC versus Xbox 360. Otázka hardwarových nároků čtvrtého dílu The Elder Scrolls začíná být aktuální. Stejně jako výhody a nevýhody PC a xboxové verze. Nepochybně bude na hraní potřeba výkonné PC - například na 3,2GHz procesoru, 2 GB RAM a ATI X1900 Oblivion jede prakticky bez nejmenších obtíží. Xboxoví uživatelé tohle řešit bezpochyby nemusí, na druhé straně high-endové PC umožní mnohem větší rozlišení a grafické detaily, než verze pro Xbox 360. Určitým jazýčkem na vahách může být i TES Editor, jež na Xboxu nebude.

Žebříček nejprodávenějších her ve Velké Británii

Celkový žebříček

1
BLACK 1
2
TOCA Race Driver 3 1
3 3
Need for Speed: Most Wanted 14
4 1
Shadow of the Colossus 2
5 2
Star Wars: Empire at War 2
6 6
FIFA 06 22
7 5
The Sims 2 67
8 9
Pro Evolution Soccer 5 19
9 10
Chicken Little 3
10 7
Torino 2006 Winter Olympics 5

PS2 žebříček

1
BLACK 1
2
TOCA Race Driver 3 1
3 1
Shadow of the Colossus 2
4 3
Torino 2006 Winter Olympics 5
5 2
Rugby 06 3
6 4
Chicken Little 3
7 5
Need for Speed: Most Wanted 14
8 9
Mark Ecko`s Getting Up: Contents Under Pressure 2
9 7
FIFA 06 22
10 10
Pro Evolution Soccer 5 19

Xbox žebříček

1
BLACK 1
2
TOCA Race Driver 3 1
3 1
Stubbs the Zombie in "Rebel Without a Pulse" 3
4 4
Need for Speed: Most Wanted 14
5 3
Torino 2006 Winter Olympics 5
6 2
Rugby 06 3
7 7
Pro Evolution Soccer 5 19
8 5
Half-Life 2 15
9 9
FIFA 06 22
10 6
True Crime: New York City 14


Gamecube žebříček

1 1
Mario Party 7 3
2 3
Pokemon XD: Gale of Darkness 15
3 6
Need for Speed: Most Wanted 14
4 2
Mario Smash Football 15
5 4
Chicken Little 3
6 8
Battalion Wars 12
7 5
From Russia With Love 14
8 7
Peter Jackson`s King Kong: The Official Game of the Movie 15
9 12
Prince of Persia: The Two Thrones 12
10 14
Gun 14


PSP žebříček

1 1
Grand Theft Auto: Liberty City Stories 17
2 2
Pro Evolution Soccer 5 14
3 3
Need For Speed: Most Wanted 5-1-0 14
4
Midway Arcade Treasures Extended Play 1
5 5
The Sims 2 7
6 4
Gottlieb Pinball Classics 3
7 6
FIFA 06 20
8 13
World Tour Soccer Challenge Edition 25
9 8
WWE SmackDown! Vs. RAW 2006 11
10 10
Star Wars Battlefront II 17

Nintendo DS žebříček

1 1
Mario and Luigi: Partners in Time 3
2 2
Mario Kart DS 14
3 3
Nintendogs 21
4 5
Sonic Rush 15
5 9
Super Monkey Ball Touch & Roll 2
6 6
Zoo Tycoon DS 13
7 4
The Sims 2 14
8 13
Nintendogs 20
9 12
Peter Jackson`s King Kong: The Official Game of the Movie 13
10 7
Nintendogs 21

Xbox 360 žebříček

1 4
Call of Duty 2 13
2 2
Project Gotham Racing 3 13
3 1
Dead or Alive 4 5
4 5
Perfect Dark Zero 13
5 3
Full Auto 3
6 6
FIFA 06: Road to FIFA World Cup 13
7 7
Condemned 13
8 8
Need for Speed: Most Wanted 13
9 9
Tiger Woods PGA Tour 06 13
10 11
Quake IV 13

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1.

World of Warcraft

2.

The Sims 2

3.

Age of Empires 3

4.

Civilization 4

5.

Zoo Tycoon 2

6.

Call of Duty 2

7. Battlefield 2
8.

The Sims 2: Nightlife

9.

Battlefield 2: Special Forces

10.

Guild Wars

Zdroj: Gamespot

Váš názor Další článek: THQ získali Juiced Games

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,