Byznys hrátky: svět se točí okolo Xboxu

Posledních několik týdnů je neustále živo v souvislosti s konzolí Xbox a nic na tom nezměnilo ani předcházejících sedm dní – zajímá vás, jak dopadl start služby Xbox Live v USA? * A co takhle podrobnosti o boji Microsoftu s hackery? * Změnil se bundle u konzole Xbox – noví majitelé zde najdou hry Splinter Cell a Halo * Premiéra a první problémy s titulem Asheron`s Call 2.

Microsoft oslavuje start služby Xbox Live v USA

Nevídané se stalo skutečné - Microsoft skutečně dodržel slibované datum spuštění služby Xbox Live, umožňující všem majitelům konzole Xbox vychutnat si mnohé tituly také online, a první výsledky naznačují, že start se rozhodně povedl.

Za první týden od spuštění služby si základní balíček potřebný pro její aktivování pořídilo zhruba 150 000 vlastníků této konzole! Podle některých údajů se tak po prvních sedmi dnech těší z možnosti vyzkoušet si některou z nabídky her online již zhruba 200 000 hráčů, což není číslo nikterak malé. Podobný úspěch vzhledem k jinak špatné pověsti konzole Xbox neočekával takřka nikdo a ono nemalé číslo je bezpochyby příznivé pro samotný Microsoft.

Na druhé straně zůstává nepsaným faktem, že právě Spojené státy jsou baštou Xboxu - na ostatních kontinentech nezažívá tato konzole tak výrazné úspěchy a ani nejbližší budoucnost neslibuje žádaný a očekávaný obrat k lepšímu.

Pokud vás snad zajímá, kdy by se mohli služby Xbox Live dočkat také obyvatelé starého kontinentu, pak mi nezbývá než zopakovat ono kouzelné datum 14. března příštího roku - již 30. listopadu však bude na území Velké Británie, Francie a Německa zahájen test této služby.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Ruce pryč od Asheron`s Call 2

Ne, nemusíte se bát, že bych se vás snad snažil zvrátit v rozhodnutí pořídit si povedené pokračování jedné z nejlepších masivně multiplayerových her dneška - pro své odvážné tvrzení mám prostý, přesto velmi pádný důvod.

Česká republika spolu s mnoha dalšími nepatří z hlediska online titulů mezi atraktivní země - proto se jen málokdy dočkáme oficiálně distribuce některé z nových MMOH. Nejinak by tomu mělo být také v případě již zmiňovaného počinu Asheron`s Call 2. Mysl smutného fanouška tedy nemá jiné možnosti, než si vytouženou hru objednat přes Internet, zaplatit pomocí kreditní karty kýžené poplatky a užívat si. Ovšem, v případě Asheron`s Call 2 to má jeden malý háček.

A tím je právě místo vydání kreditní karty, která je tak potřebná pro placení měsíčních poplatků pohybujících se ve výši 10 dolarů (záleží na konkrétním titulu). Na rozdíl od mnoha dalších her a tvůrců, pro něž není podstatné místo vydání kreditky, se Microsoft společně s tvůrci rozhodl zamezit přílivu hráčů z ostatních zemí poněkud nešťastným krokem - platby za možnost hrát nejnovější počin Asheron`s Call 2 jsou přijímány pouze z kreditních karet vydaných v jedné z devíti zemí, ve kterých se hra dočkala plně oficiálního vydání. Pokud vás snad zajímá, v jakých evropských státech bude možno titul Asheron`s Call 2 vyzkoušet, pak se musíme podívat více na západ - konkrétně pak do Velké Británie, Německa, Francie, Španělska, Itálie a Nizozemska.

Rozhodnutí tvůrců i samotného Microsoftu je v podstatě velmi zarážející a přišlo v době, kdy již velké množství fanoušků z různých zemí ohmatává vlastně naprosto nefunkční kopii hry. Opět další zářez na rakvi firmy Microsoft - ani ten však díky bohu nepovede k jejímu úmrtí.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Microsoft pokračuji v boji proti "mod chipům"

Kampaň společnosti Microsoft oproti implantaci tzv. "mod chipů" do těla konzole Xbox nabírá nových obrátek - podle prozatím nepotvrzených informací se softwarový gigant rozhodl o další nepopulární krok v tomto boji - o co konkrétně běží?

Vše souvisí se vším a tak se Microsoft snaží využít každé příležitosti, jak znepříjemnit život hackerům - právě ti se nedávno blýskli překonáním zbrusu nové ochrany konzole Xbox, která jejich umu podlehla až přespříliš snadno. Nyní je tedy míč na straně výrobce a ten se pokusí využít nově spuštěné služby Xbox Live, o níž jste si již dnes mohli přečíst výše.

Podle nepotvrzených informací je tak při jakémkoliv připojení uživatele (tedy typicky v případě, kdy si chce prostě a jednoduše zahrát) zjištěno, zda-li se v onom konkrétním kusu konzole skutečně nenachází některých mod chip. Pokud by tomu tak opravdu bylo, uživateli by bylo zakázáno využívat dále této služby - navždy!

Pro kontrolu a prohledání konzole je podle posledních údajů používáno unikátní ID přístroje a právě to je také zapsáno na černou listinu. Je tedy pochopitelné, že následné odstranění mod chipů již nic nezmění na zamezení možnosti využívat služby Xbox Live právě z onoho inkriminovaného kousku konzole.

Chtěl bych však zdůraznit, že předcházející informace doposud nebyly nikterak komentovány ze strany zodpovědných orgánů a podle mnohých vše "není tak horké", jak se na první pohled zdá. O dalších podrobnostech týkajících se této i mnoha dalších kauz souvisejících s konzolí Xbox vás budeme pochopitelně informovat.

Zdroj: GamesIndustry.biz

Nový bundle u konzole Xbox - je libo hry Splinter Cell a Halo?

Snaha přilákat nové zákazníky je zřejmá ze strany každé firmy produkující svou vlastní konzoli a právě Microsoft patří mezi ty, které stále neřekly poslední slovo - to konec konců potvrzují také poslední informace hovořící o zpestření bundle při nákupu nového kusu konzole. A změny to rozhodně nejsou jen kosmetického rázu!

Nejprve tedy mále vysvětlení, co se skrývá pod pojmem bundle - jednoduše řečeno, jedná se o příslušenství dodávané včetně daného přístroje, v případě konzolí se tak jedná o plnou verzi her, eventuelně další software a tak podobně. Přestože se doposud mohl bundle konzole Xbox pyšnit vcelku zajímavou nabídkou her, dočkali jsme se řádného vylepšení - noví majitelé tak mimo jiné získají kromě samotného kusu konzole také hry Halo, Splinter Cell, Jet Set Radio Future a Sega GT 2002.

Zejména dva první jmenované tituly patří mezi to nejlepší, co lze v současnosti v nabídce her pro Xbox objevit. Je také nutno zmínit, že celý komplet se bude prodávat za cenu 199 liber a v současnosti si po právu zaslouží titul nejvýhodnější koupě, alespoň co se týče nabídky herních konzolí.

Mimo jiné však nutno podotknout, že oficiálními zdroji prozatím nebyl nový bundle potvrzen - námi použité informace tak pocházejí od internetového obchodu GamePlay.com, který na svých stránkách nabízí možnost předobjednat si jeden kus ze zřejmě limitované edice "nového Xboxu". 

Zdroj: GamesIndustry.biz

Nejprodávanější konzole v Japonsku - GBA opět první!

Zatímco nedávné měsíce byly ve znamení jasné nadvlády konzole PlayStation 2, několik minulých týdnů jasně naznačuje, že pozice tohoto hráče na trhu již není tak neohrozitelná - na první místo v žebříčku nejprodávanějších konzolí na japonském trhu se totiž znovu propracoval GameBoy Advance. Hned za zmiňovaným PlayStationem 2 se stále drží konzole GameCube, která se navíc může pyšnit poměrně stálou pozicí a počtem prodaných kusů. A protože je dnešní vydání Byznys hrátek ve znamení konzole Xbox, nezbývá mi, než připomenout také její výsledky, které dosahují chabých 1300 prodaných kusů.

  • Game Boy Advance: 42 900 (Celoroční: 2 162 600)
  • PlayStation 2: 29 300 (Celoroční: 3 063 000)
  • GameCube: 15 800 (Celoroční: 885 900)
  • PSOne: 2 100 (Celoroční: 205 100)
  • Wonder Swan Crystal: 1 600 (Celoroční: 101 200)
  • Xbox: 1 300 (Celoroční: 271 600)
  • Wonder Swan Color: 500 (Celoroční: 114 600)
  • Game Boy Color: 190 (Celoroční: 79 400)
  • Wonder Swan: 54 (Celoroční: 8 000)
  • Nintendo 64: 32 (Celoroční: 6 000)
  • PocketStation: 7 (Celoroční: 1 200)

Zdroj: Planet Nintendo

Nejprodávanější konzole v Austrálii aneb jak je to u protinožců

Zatímco v Japonsku se hráč firmy Microsoft, konzole Xbox, netěší přílišné popularitě, v Austrálii je tomu přesně naopak - byť je Xbox v žebříčku až na druhém místě, na první PlayStation 2 ztrácí "pouhých" 1000 prodaných kusů. A co více, GameCube je s odstupem třetí. Byť je tedy z celosvětového pohledu trh japonský co se týče dění a prodejnosti herních konzolí nejvýznamnější, jeho výsledky v některých případech neodpovídají celosvětovému trendu.

  • PlayStation 2: 10 956 (Celkově: 555 163)
  • Xbox: 9 972 (Celkově: 126 111)
  • GameCube: 1061 (Celkově: 46 145)

Zdroj: Planet Nintendo

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 10. - 16. listopadu 2002)

Další týden, další žebříček - nic víc, nic míň.

PC - žebříček
První místo v žebříčku nejprodávanějších her pro PC stále drží datadisk The Sims: Unleashed, hned v těsném závěsu se drží výborná strategie Age of Mythology, která bezpochyby patří mezi perly letošního podzimu. V první desítce se nám tentokráte objevují tři novinky - malý čaroděj Harry Potter ve své další herní adaptaci a také nový letecký simulátor Combat Flight Simulator 3.

AP   MP Název hry PT
1. - 1. The Sims: Unleashed 7
2. - 2. Age of Mythology 2
3. N   Harry Potter - Chamber of Secret 1
4. - 4. FIFA 2003 7
5. - 3. Lord of The Rings-Fellowship of The Ring 3
6. ë 7. Rollercoaster Tycoon 2 2
7. N   Combat Flight Simulator 3 1
8. í 5. Norton Antivirus 2003 11
9. í 6. Rollercoaster Tycoon 2 5
10. í 9. The Sims: On Holiday 33

PlayStation 2 - žebříček
Na pomyslném trůně se nám usadil titul Grand Theft Auto: Vice City a jistě pro vás nebude překvapením zjištění, že je tomu tak a s největší pravděpodobností bude i nadále. Mezi deseti vyvolenými se nám objevily také tři novinky - na druhé místo se vyšplhal netrpělivě očekávaný počin  WWE Smackdown! Shut Your Mouth.

AP   MP Název hry PT
1. - 1. Grand Theft Auto: Vice City 2
2. N WWE Smackdown! Shut Your Mouth 1
3. í 2. FIFA 2003 4
4. í 3. Lord of The Rings - The Two Towers 2
5. N Harry Potter - Chamber of Secrets 1
6. í 4. Pro Evolution Soccer 2 4
7. í 5. Colin McRae Rally 3 4
8. ë 9. Ratchet And Clank 2
9. í 7. Grand Theft Auto 3 56
10. N   Red Faction 2 1

Xbox - žebříček
Fotbalová simulace FIFA 2003 se i přes dotíravý útok svých nejbližších konkurentů, her Halo: Combat Evolved a Blinx - The Time Sweeper, stále drží na prvním místě. Bezpochyby zajímavý je podle mého názoru také start prodeje hry Tony Hawk`s Pro Skater 4  - ta obsadila "až" šestou příčku.

AP MP Název hry PT
1. - 1. FIFA 2003 3
2. - 2. Halo: Combat Evolved 36
3. - 3. Blinx - The Time Sweeper 2
4. ë 7. Lord of The Rings - Fellowship of The Ring 2
5. í 4. Colin McRae Rally 3 4
6. í 2. Tony Hawk`s Pro Skater 4  1
7. ë 8. Conflict: Desert Storm 10
8. N Harry Potter - Chamber of Secrets 1
9. í 6. Timesplitters 2 5
10. í 7. Sega GT 2002 2

GameCube - žebříček
Na čele stále dvojice Super Mario Sunshine a FIFA 2003, krom toho však také čtyři novinky - snad tak by se dalo shrnout děni v žebříčku nejprodávanějších her pro GameCube ve Velké Británii.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Super Mario Sunshine 7
2. - 2. FIFA 2003 3
3. N Die Hard: Vendetta 1
4. N Harry Potter - Chamber of Secrets 1
5. í 3. Timesplitters 2 34
6. N Star Wars: Clone Wars 1
7. í 4. Eternal Darkness: Sanity`s Requiem 3
8. N Tony Hawk`s Pro Skater 4 1
9. í 5. Super Smash Bros: Melee 26
10. í 7. Star Wars: Rogue Leader 29

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Žebříček nejprodávanějších her v USA (týden 3. - 8. listopadu 2002)

Vývoj prodejnosti her v USA rozhodně není nezajímavý a i to je jeden z důvodů, proč vám opět přinášíme žebříček nejprodávanějších her pro PC v této zámořské velmoci.

AP Název hry
1. The Sims: Unleashed
2. Age Of Mythology
3. The Sims Deluxe
4. Roller Coaster Tycoon 2
5. Backyard Hockey
6. Microsoft Combat Flight Simulator 3.0
7. Microsoft Zoo Tycoon: Marine Mania
8. EverQuest: Planes Of Power
9. Civilization 3: Play The World
10. The Sims: Vacation

Zdroj: NPD

Diskuze (3) Další článek: Týden v rubrice Plné hry: škola je kráva?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,