Byznys hrátky: tvůrce Crysis si chválí spolupráci s EA

Tvůrce Crysis si pochvaluje spolupráci s EA * Interplay se připravují na Fallout Online * Microsoft sníží cenu Xbox 360 v ČR * EA upřednostňují Xbox 360 verze svých her * Halo 3 přinese 155 milionů ihned po zahájení prodeje, věří Microsoft * Japonský vydavatel získal projekt brněnských Illusion Softworks

Tvůrce Crysis si pochvaluje spolupráci s EA

V době, kdy je moderní útočit na EA a její produktovou politiku, oponuje všem kritikům CEO německého Cryteku (tvůrci Far Cry a nadcházejícího Crysis), Cevat Yerli. Podle něj "mít Electronic Arts za vydavatele znamená, že studio získá více podpory a svobody než při práci pod Ubisoft (pod ním firma vydavala Far Cry)". "Vše je větší. Z obchodního hlediska se nám dostává mnohem větší podpory, výborné distribuce a silné marketingové podpory, stejně jako dostatku svobody," říká.

Yerli ale zároveň připouští, že svoboda při vývoji je i dílem úspěchu původního Far Cry, když mimo jiné poděkoval šéfovi Ubisoftu Yvesi Guillemotovi za dřívější důvěru. Přesto Yerli připouští, že v pozdějších fázích provázely vývoj Far Cry přehnané emoce, které se negativně podepsaly na důvěře mezi oběma firmami.

Zdroj: GI.biz

EA upřednostňují Xbox 360 verze svých her

Podle informací, které se objevily minulý týden v New York Times, Electronic Arts v určité fázi vývoje mohou upřednostňovat Xbox 360 verze svých her. Jak zmiňuje autor článku, v němž se zaobírá rozdílností verzí pro X360 a PS3, podle jeho zdroje v EA firma zohledňuje množství potencionálních zákazníků - a z tohoto důvodu mnohdy přeskupuje jednotlivé vývojářské týmy za účelem přednostního dokončení verze pro Xbox 360. Zdá se to být logický krok, tím spíše, že podle zástupce EA je podobné jednání v herní branži zcela běžné, když u minulé generace konzolí těžila z podobného výhody PS2.

Zdroj: GameSpot

Microsoft snížil cenu konzole Xbox 360 v ČR

Zlevnění konzole Xbox 360 dorazilo i do České republiky a nádavkem s sebou vzalo také uvedení očekávané verze Elite. Stále nejpraktičtější verze Premium s bezdrátovým ovladačem a 20GB harddiskem zlevní o 2 000 Kč na doporučenou maloobchodní cenu 9 990 Kč. Základní varianta Core bez harddisku klesne o tisícíkorunu na 7 990,- Kč, zatímco černý model Elite se 120GB harddiskem a HDMI výstupem bude premiérově nabídnut k prodeji za 13 990,- Kč. Krabice s Elite navíc zahrne kabel na překopírování dat ze starého disku na nový.

Zajímavé jsou také další údaje vyplývající ze včerejší tiskové zprávy. Podle ní je snížení ceny po roce a půl od uvedení velký úspěch daný dobrými prodeji konzole na evropských trzích. Xbox 360 podle těchto údajů zaujal v Evropě 30 % konzolového trhu, přičemž v zemích jako Velká Británie, Nizozemí nebo Švédsko dokonce 50 %. Česká republika láme rekordy ještě více, ve srovnání s Playstation 3 a Wii dohromady se Xboxu 360 prodalo dvakrát tolik.

Z tiskové zprávy doplňme: „Jsme velmi rádi, že můžeme zákazníkům Xbox 360 nabídnout za novou, nižší cenu“, říká Chris Lewis, regionální vicepresident divize Entertainment & Devices společnosti Microsoft. „Podařilo se nám prosadit koncept různých verzí produktu pro různé skupiny zákazníků. Nováčci si mohou vyzkoušet hry příští generace na verzi Core, pravidelní hráči sáhnou po variantě Premium a skalní fanoušci mají svůj Elite. Díky této strategii je naše konzole nejprodávanějším systémem na světě, obraty za prodej her a příslušenství jsou dokonce vyšší než u obou konkurentů dohromady“ dodává Lewis.

Zdroj: TZ

Interplay se připravují na Fallout Online

Jak jistě víte z našich předchozích zpráv, spolu s prodejem práv ke značce Fallout si původní majitel, vydavatel Interplay, ponechal právo na vývoj MMORPG Fallout. Podle posledních zpráv, které zveřejnil CEO firmy, Herve Caen, Interplay již podniká první kroky k zahájení příprav na vývoj tohoto projektu. "Jsem skutečně spokojen s posunem naší společnosti, zejména s velikostí dluhu, který z 59 milionů z prosince 2001 klesl na současné tři miliony," vysvětluje. "S tím, jak končí těžké období pro naši společnost, se zaměřujeme na zajištění financování online hry na motivy série Fallout. Věřím, že Fallout Online bude hrát klíčovou roli v budoucnosti Interplay," dodává. Podle dohody se současnými majiteli značky Fallout, společností Bethesda (stojí za připravovaným Fallout 3), musí Interplay svůj projekt přivést do obchodů nejpozději v roce 2014, přičemž ve vývoji nesmí být déle než čtyři roky. Bethesda bude přitom z úspěchu hry přímo těžit, když do její kasičky připluje podíl ze získů nejen z prodeje hry.

Zdroj: Next-gen.biz

Krátké zprávy:

  • Japonský vydavatel D3 oznámil podepsání dohody se studiem Illusion Softworks, podle níž vydá na podzim příštího roku novou hru brněnských vývojářů pro PC, Xbox 360 i PS3.
  • Wii kraluje také v Německu, kde se konzole v červenci podařilo předstihnout konkurenční Xbox 360. Wii je tudíž s 291 tisíci prodaných konzolí nejúspěšnější novogenerační platformou, jíž následuje Xbox 360 s 281 tisíci a PS3 s 99 tisíci kusů.
  • Microsoft ústy ředitele marketingu Chrise Di Cesare odhalil cíl pro debutový víkend očekávaného hitu Halo 3, který má firmě přinést 155 milionů dolarů. To je dokonce o čtyři miliony více, než vydělal doposud nejúspěšnější snímek Spider-Man 3. "Minule jsme vydělali 125 milionů," připomíná Chris Di Cesare. "Jsme přesvědčeni, že můžeme dosáhnout ještě lepšího výsledku," dodává.
  • Tvůrci série Ghost Recon Advanced Warfighter popřeli fámy, podle nichž je vývoj na PS3 náročnější než na konkurenčním Xboxu 360. "Není těžší vyvíjet na PS3 než na Xbox 360, jsou to jednoduše rozdílné konzole. Chce to jen čas, než vývojáři porozumí technologii. Jsme teprve na začátku životního cyklu PS3," dodává Yann Le Tensorer, spoluzakladatel studia Tiwak spadajícího pod Ubisoft.
  • Přestože Microsoft oficiálně zrušil letošní X07 v Evropě, pro níž bude dostačující jeho prezentace na zítra startující Games Convention, stejná akce se bude i letos konat v Kanadě. Podle dostupných zpráv Microsoft již odeslal pozvánky, podle nichž se X07 uskuteční 28. srpna v Torontu za účasti důležitých third-party vydavatelů jako EA, Ubisoft nebo Activision.
  • Atari oznámilo, že letos na podzim vydá v USA pětici titulů ruského vydavatele 1C. Konkrétně půjde o hry You Are Empty, Death to Spies, Dawn of Magic, Fantasy Wars a Swashbucklers.

Žebříčky nejprodávanějších her

Španělsko
1. Pokemon Diamond (DS)
2. Pokemon Pearl (DS)
3. More Brain Training from Dr. Kawashima (DS)
4. Ratatouille (DS)
5. Pro Evolution Soccer 6 Platinum (PS2)
6. WWE Smackdown! Vs RAW 2007 Platinum (PS2)
7. Dr Kawashima`s Brain Training (DS)
8. Big Brain Academy (Wii)
9. Wii Play (Wii)
10. Ratatouille (PS2)

Německo
1. Pokemon Diamond (DS)
2. Pokemon Pearl (DS)
3. More Brain Training from Dr. Kawashima (DS)
4. Dr Kawashima`s Brain Training (DS)
5. SingStar 90s (PS2)
6. World of Warcraft (PC)
7. World of Warcraft: The Burning Crusade (PC)
8. Mario Party 8 (Wii)
9. Wii Play (Wii)
10. Animal Crossing: Wild World (DS)

Váš názor Další článek: Galerie: Huxley

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,