Byznys hrátky: tvůrci akce Far Cry oběťmi policejní razie!

Policie provedla razii ve studiích Crytek, týmu stojícího v pozadí připravované FPS Far Cry * Jaká bude konzole Xbox 2? Máme první oficiální informace * Konzole příští generace - miliardový obchod budoucnosti! * Nejprodávanější hry – situace přímo z ulice * Electronic Arts uzavřeli smlouvu s vydavatelstvím Marvel.

Policie provedla razii ve studiích Crytek

Před čtrnácti dny jsme na stránkách Doupěte probírali policejní razii, kterou provedla americká FBI s cílem vypátrat viníka úniku zdrojového akční hry Half-Life 2. Policejní složky hrály důležitou roli také v další mini-aféře, která nás však tentokráte nepřivádí za oceán – vše se totiž odehrálo v Německu, v zemi našich západních sousedů. Postiženou stranou a pachatelem v jednom mělo být studio Crytek, které bude většina z vás znát coby tvůrce připravované FPS Far Cry.

Policejní razie ve studiích této firmy (a také v domovech některých vrcholných představitelů) měla podle oficiálních informací reagovat na obvinění z nelegálního používání některého software. Konkrétně se mělo jednat o ilegálně pořízené kopie programů 3D Studio Max a Softimage Maya, které firma užívá při tvorbě svých her. Nařčení z používání většího počtu kopií (a porušení licenčních smluv) se však nakonec nepotvrdilo, nedošlo k zabavování PC ani k zatýkání jakýchkoliv osob.

Celá aféra mohla mít pochopitelně negativní dopad na samotnou společnost Crytek, jak se však zdá, způsobila jen několikahodinové zpoždění ve vývoji akce Far Cry. Jak tedy potvrdil i francouzský Ubi Soft, světový vydavatel tohoto titulu, stanovené datum vydání bude dodrženo. Akce Far Cry se tak dočkáme již v březnu letošního roku.

Zdroj: GameSpot

Jaká bude konzole Xbox 2?

Čekání na konzole nové generace je nekonečné, přesto se rok 2005 - analytiky označený za období vydání prvních z nich - nezadržitelně blíží. Ještě donedávna nás Microsoft nechával na pochybách co se týče specifikace jeho nové platformy. Období muk však skončilo a my vám tak můžeme nabídnout první konkrétnější informace týkající se výtvoru, který hodlá přerušit nadvládu Sony v segmentu domácích konzolí.

Věrohodné zdroje v Microsoftu tak potvrdily očekávanou skutečnost, podle které sáhne i softwarový gigant k vytvoření multi-procesorové konzole. Ta by měla být postavena na jádrech PowerPC od IBM (Xbox 2 by se měl pyšnit nejméně čtyřmi), jejichž využití se vzhledem k vzájemné dohodě IBM a Nintenda očekává také v případě konzole "N5" - právě Nintendo se však ukázalo jako největší tajnůstkář a tak můžeme o všech formách spolupráce s IBM zatím pouze spekulovat. Opomenout nemůžeme ani PlayStation 3, který bude podle všeho postaven na osmi řídících jednotkách Cell.

Pokud jsme využití multi-procesorových technologií u Xboxu 2 skrytě očekávali, další informace jsou "přinejmenším" překvapující. Přestože Microsoft tato fakta oficiálně nepotvrdil, podle různých zdrojů (včetně vývojářských studií a vydavatelů) vsadil softwarový gigant na neobvyklý krok - totiž ten, že do základní specifikace nové konzole Xbox 2 nezařadí pevný harddisk! Důvodem mají být samozřejmě peníze a snaha snížit výrobní cenu nové platformy.

Přestože předpokládaná konfigurace konzole se může změnit (a stává se to poměrně často, první informace nemusí být věrohodné), někteří vývojáři prý již obdrželi upozornění, podle kterého nebudou moci při vývoji her s přítomností harddisku coby standardní komponenty počítat.

Právě vývojáři budou podle všeho vnímat rozhodnutí Microsoftu jako krok zpět - konkurenční PlayStation 3 bude obsahovat interní harddisk a mimo jiné funkce práci s videem, kterým se pyšní nedávno zveřejněné zařízení PSX. Možné problémy můžeme hledat také v oblasti zpětné kompatibility - architektura a technologie nové konzole se zdá až přespříliš odlišná od staršího a dodnes prodávaného bratříčka. Mnoho z dnešních Xboxových her totiž využívá interní harddisk k odkládání souborů a k následnému zrychlení načítání, což zamezí jejich využití v případě Xbox 2.

Touto informací náš výlet do světa konzole Xbox 2 končí a my se tak společně těšme na konec března a konferenci Game Developers Conference v San Jose, kde hodlá Microsoft oficiálně zveřejnit bližší informace týkající se nové platformy. Jako vždy, i v tomto případě má "otevřenost" Microsoftu záviset na krocích konkurence - doufejme tedy, že se právě softwarový gigant odhodlá vyložit karty na stůl.

Zdroj: GI.biz

Konzole příští generace - miliardový obchod budoucnosti!

Přestože herní konzole nové generace doposud nedorazily na pulty světových obchodů, již nyní se objevují zasvěcené komentáře analytiků o jejich prodeji. Zajímá vás tedy malá "předpověď" a pohled do budoucna? O něco podobného se v minulých týdnech pokusila britská firma Juniper Research, z jejíž studie vyplývají zajímavé závěry. Jisté je jedno – konzole příští generace budou obrovským miliardovým obchodem, který předčí veškerá očekávání.

Podle předpokladů tak trojice PS3, Xbox 2/Xbox Net a také nová platforma japonského Nintenda dosáhnou v roce 2008 společného prodeje ve výši 35 miliard amerických dolarů! Zmíněná studie pak věští dobré časy také ručním handheldům, které si na své konto ve stejném roce připíší částku 25 miliard - nicméně právě v této oblasti počítá s úspěchem handheldů Zodiac a GamePark, kterým naopak sami analytici příliš dobrou budoucnost nevěští.

Zdroj: GameSpot

Nejprodávanější hry – situace přímo z ulice

Zatímco většinou vám nabízíme české oficiální žebříčky přímo od distributorů, které jsou často zkresleny nákupy herních laiků (viz například první místo neznámého Toma a Jerryho z loňského prosince), dnes vás pro zajímavost zavedeme do jednoho specializovaného obchodu s herními tituly. Statistiky prodejnosti z minulého týdne nám poskytla společnost GameLine.

Podle nich to s hráči (alespoň v centru Brna) není tak špatné. Na první příčce se umístila FPS Call of Duty následovaná speciální edicí legendární Civilizace a erotickým Airlinem 69. Čtvrtý je Broken Sword 3 a i další tituly jsou narozdíl od jiných žebříčků novějšího data vydání. Populární je také Princ z Persie nebo SW: KOTOR.

PC

  • Call Of Duty
  • Civilization 3 - Double Pack
  • Airline 69
  • Broken Sword 3
  • ZOO Tycoon Gold
  • Pool Of Radiance - Collectors Edition
  • Half Life
  • Never Winter Nights - SoU
  • Prince of Persia - Sands of Time
  • Star Wars - K.O.T.O.R.

PS2

  • Manhunt
  • Age of Empires 2
  • Medal Of Honor - Rising Sun
  • Breath Of Fire
  • Colin McRae Rally 4
  • L.O.T.R. - Return of the King
  • Hobbit
  • NHL 2004
  • Pro Evolution Soccer 2003
  • S.W.A.T.

PSX

  • E.T.
  • Fifa 2004
  • Crash Bandicoot
  • Dreamcast
  • Rainbow Six
  • Tomb Raider 4
  • Planet Ring

XBox

  • Max Payne 2
  • Conflict Desert Storm 2
  • Silent Hill 2 - Inner Fears
  • Terminator
  • XIII

Game Boy Advance

  • Digimon
  • Golden Sun 2
  • Pokemon Ruby
  • Pokemon Saphirre
  • Super Mario 3

Game Boy Color

  • Pokemon Yellow
  • Robocop
  • Gremlins

Zdroj: GameLine

Electronic Arts uzavřeli smlouvu s vydavatelstvím Marvel

O filmové a knižní licence svádí páni vývojáři boj den co den. Známá postavička v hlavní roli vašeho nového titulu, herní zpracování úspěšného snímku, to vše je zárukou úspěchu a dobré prodejnosti. Své o tom mezi jinými ví také největší vydavatel světa, firma Electronic Arts, která těžila z úspěchu filmové trilogie Pán prstenů. Na poli licencí se jí však povedl další skvostný úlovek - Electronic Arts tak podepsali dohodu s firmou Marvel.

Pokud vám jméno společnosti Marvel nic neříká, vězte, že se jedná o držitele práv mnoha významných komiksových a filmových postav. Podepsaná dohoda umožní Electronic Arts využít těchto charakterů (například Spidermana a postavičky X-Men) také ve svých hrách. Do klína však Electronic Arts nespadnou dvě významné postavy - Hulk, jehož herní licenci vlastní Vivendi Universal Games, a Punisher, kterým se pyšní THQ.

O konkrétních titulech z dílny Electronic Arts prozatím není nic známo, obecně se však očekává, že se první z nich dočkáme v druhé polovině příštího roku. Ještě se však vraťme zpět k podepsané dohodě. Smlouva se totiž zaměřuje také na využití schopností EA - firma Marvel tak získá práva na vytvoření komiksů veškerých nových a zajímavých postav z her tohoto giganta.

Zdroj: GI.biz

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 25. – 31. ledna 2003)

Další týden, další žebříček – nic víc, nic míň.

Celkový žebříček
Rychlá kola nadále vítězí a titul Need For Speed: Underground společnosti EA zažívá úspěch, v nějž snad nevěřili ani sami vývojáři. Nás však může potěšit pozice českého zástupce – Mafia je díky zahájení prodeje své PS2 verze již šestá! Zpět na vrchol spěchá také jedinečné zařízení a nejoriginálnější herní výtvor loňského roku, Eye Toy: Play, do první dvacítky se navrátil také bratříček Eye Toy: Groove.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Need For Speed: Underground 11
2. ë 5. Norton Internet Security 2004 17
3. í 2. FIFA 2004 15
4. í 3. The Simpsons: Hit and Run 14
5. í 4. Lord of The Rings: Return of The King 12
6. N Mafia 5
7. ë 9. Eye Toy: Play 31
8. í 7. The Sims: Bustin` Out 7
9. í 6. Grand Theft Auto: Double Pack 6
10. í 8. Medal of Honor: Rising Sun 10
11. ë 12 Championship Manager: Season 03/04 11
12. ë 13. Tiger Woods PGA Tour 2004 19
13. ë 15. Medal of Honor: Frontline 70
14. ë 22. Grand Theft Auto: Vice City 53
15. í 10. Tony Hawk`s Underground 11
16. í 11. Hitman 2: Silent Assassin 34
17. ë 23. Eye Toy: Groove 2
18. - 18. Lord of The Rings - The Two Towers 61
19. í 14. True Crime: Streets of La 13
20. í 17. Total Club Manager 2004 8

PC – žebříček
Světu her nadále vévodí program Norton Internet Security 2004, jeho několik týdnů trvající sérii se tak bez úspěchu nadále snaží překazit druhý Championship Manager: Season 03/04. Po software Norton Antivirus 2004 zachraňuje čest herních výtvorů dvojice The Sims a Call of Duty, která figuruje na čtvrté a páté pozici. Série The Sims je v první desítce zastoupená také trojicí dalších her – datadisky Makin` Magic, Superstar a speciální edicí Double Deluxe.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Norton Internet Security 2004 20
2. - 2. Championship Manager: Season 03/04 11
3. ë 6. Norton Antivirus 2004 23
4. í 3. The Sims 70
5. - 5. Call of Duty 13
6. í 4. The Sims: Makin` Magic 14
7. - 7. The Sims Double Deluxe Pack 17
8. - 8. Microsoft Office 2003 Student Edition 15
9. ë 16. Norton Antivirus 2004/Firewall 2004 16
10. í 9. The Sims: Superstar 37

PlayStation 2 – žebříček
Na první příčce se nekonalo žádné překvapení – celému startovnímu poli vévodí Need For Speed: Underground, jemuž se však na záda začíná lepit Eye Toy: Play. Zajímavá kombinace herního zařízení a mnoha miniher zažívá znovuzrození a v průběhu několika týdnů se dokázala probojovat zpět na pozice zhola nejvyšší. Nás však těší především třetí místo domácí Mafie, která odsunula jednu z hvězd posledních týdnů, titul The Simpsons: Hit and Run.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Need For Speed: Underground 11
2. ë 3. Eye Toy: Play 31
3. N Mafia 1
4. í 2. The Simpsons: Hit and Run 14
5. í 4. FIFA 2004 15
6. í 5. Lord of The Rings: Return of The King 12
7. - 7. Medal of Honor: Rising Sun 10
8. í 6. The Sims: Bustin` Out 7
9. ë 15. Grand Theft Auto: Vice City 65
10. - 10. Eye Toy: Groove 10

Xbox – žebříček
Jeden z mála žebříčků, jemuž nevládne závodní simulace Need For Speed: Underground (pozor, je až třetí!), se pyšní speciální edicí Grand Theft Auto: Double Pack na prvním místě. Stejně jako v předchozí týden, i tentokráte je druhý titul Project Gotham Racing 2, stále lépe si vede také taktická týmová akce Tom Clancy`s Rainbow Six 3, které patří čtvrtá příčka.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Grand Theft Auto: Double Pack 6
2. - 2. Project Gotham Racing 2 10
3. - 3. Need For Speed: Underground 11
4. ë 7. Tom Clancy`s Rainbow Six 3 13
5. í 6. FIFA 2004 15
6. ë 9. The Simpsons: Hit and Run 14
7. ë 10. Medal of Honor: Rising Sun 10
8. í 4. Counter-Strike 9
9. ë 11. Lord of The Rings: Return of The King 12
10. í 5. Grabbed By The Ghoulies 5

GameCube – žebříček
Jen drobných kosmetických změn se dočkal žebříček nejprodávanějších her pro konzoli Xbox. Ty se však v žádném případě netýkají prvního místa, které i nadále „vlastní“ titul Mario Kart: Double Dash!!, neohrožený vládce posledních týdnů a měsíců. Druhé místo patří titulu Star Wars: Rebel Strike - Rs 3, až třetí je výtvor The Simpsons: Hit and Run. Druhý dech zdá se nabírá fotbalová simulace FIFA 2004.

AP MP Název hry PT
1. - 1. Mario Kart: Double Dash!! 12
2. - 2. Star Wars: Rebel Strike - Rs 3 13
3. ë 4. The Simpsons: Hit and Run 13
4. ë 5. Mario Party 5 9
5. í 3. Soul Calibur 2 19
6. - 6. F-Zero Gx 14
7. ë 9. FIFA 2004 15
8. í 7. Lord of The Rings: Return of The King 12
9. í 8. Medal of Honor: Rising Sun 10
10. ë 13. 1080: Avalanche 6

Vysvětlivky: AP – aktuální pořadí platné pro daný týden, MP – minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT – počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Váš názor Další článek: Stahujte singleplayer demo Hidden & Dangerous 2!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,