Byznys hrátky: Tvůrci C&C dělají Hvězdné Války?

Tvůrci legendrání série C&C opět spolu? * Žaloba komixového nakladatelství Marvel na MMORPG City of Heroes byla seškrtána ještě před zahájením soudu * Jak se prodává Nintendo DS v Británii? * America`s Army skončí kvůli armádě samotné? * Další studio má problémy * Kolik lidí hraje WoW? * Disney má nového ředitele * Developtment kit pro next-gen konzoli Revolution je venku * Jak hrát hry v práci?

Tvůrci legendrání série C&C opět spolu?

Electronic Arts, gigant a neohrožený vládce průmyslu počítačových her, ve své touze po ovládnutí předních vývojářských studií koupil i slavné Westwood Studios, stojící za slavnými tituly jako C&C. To už dávno víme, v poslední době se ale tato "výhodná koupě" začíná EA tuze nevyplácet; většina lidí z původních Westwood Studios si totiž založila firmu novou - Petroglyph Games, kde nyní úpěnlivě pracuje na RTS ze světa Hvězdných Válek s podtitulem Empire at War. Nyní se k Petroglyph přidal i Adam Insgreen, který byl hlavním designérem C&C titulů Red Alert a Tiberian Sun.

Sám Insgreen svůj odchod z Westwood Studios komentoval pouze jednou větou, v níž jako důvod uvedl rozdílné názory EA na to, kudy by se měly další hry z rodiny C&C ubírat. Pro EA je to za poslední dobu již třetí citelná ztráta; před nedávnem totiž odešly jiné dvě velké osobnosti - Mark Skagss, jehož působiště není známo, a Dustin Browder, který nyní pracuje v Blizzard Entertainment.

Zdroj: GameSpy

Žaloba komixového nakladatelství Marvel na MMORPG City of Heroes byla seškrtána ještě před zahájením soudu

Komixový gigant, společnost Marvel, se rozhodla žalovat NCsoft, autory City of Heroes, a Cryptic Studios, distributory této hry. Již jsme vám sdělovali, že se jedná o problém ohledně možnosti vytvořit si ve hře hrdiny podobné těm komixovým. Při přípravě hlavního líčení označil soudce Gary Klausner šest bodů obžaloby jako neopodstatněné a ještě pořádně promazal poslední úpravy žaloby.

Stále však ještě žalobě nějaké ty body zbývají, takže nic ještě není jisté. I tak jsou zástupci NCsoftu potěšeni vývojem situace a pochvalují si, že jak fakta, tak i právo stojí na jejich straně. Cryptic Studios jsou stále ještě opatrní a jediné vyjádření zní, že je průběh líčení zatím uspokojující. Marvel tak musí doufat, že část žaloby, zabývající se přímým porušením autorského práva, bude stačit.

Uvidíme, jak se dále bude kauza vyvíjet, jistě bude zajímavé sledovat, zda jsou vývojáři zodpovědní za možnosti, které hráčům dávají. Já si zatím skočím zaregistrovat na sebe ochrannou známku a připravím žalobu na Electronic Arts, protože v The Sims 2 jde jistě vytvořit někdo podobný mě.

Zdroj: Gamespot

Jak se prodává Nintendo DS v Británii?

Handheld Nintendo DS byl již uveden na evropský trh. A jak se zdá, bude zde mít úspěch. V Anglii se během prvních dvou dnů prodeje prodalo na 87 000 kusů Nintendo DS, přičemž při uvedení GBA (červen 2001) se jej prodalo "jen" 67 000 kusů a GBA SP (březen 2003) se prodalo na 47 000 kusů. A zde máme ještě údaje, jak se v Anglii v počátcích prodávaly konzole: Cube - 69 000, Xbox - 52 000, PS2 - 46 000.

Za zmínku rozhodně také stojí, že spolu s uvedením Nintendo DS bylo vypuštěno i 16 her, z nichž se hned 12 dokázalo dostat do TOP 40 prodeje všech her v posledním týdnu.

Který handheld bude Evropě kralovat v nejbližší době, je tedy zřejmé, bude to Nintendo DS. Původně měl být v březnu vypuštěn v Evropě i konkurenční PlayStation Portable od Sony, ale ten se ještě řadu měsíců neobjeví, tudíž DS nebude mít v Evropě konkurenci.

Zdroj: Eurogamer

America`s Army skončí kvůli armádě samotné?

Populární onlinovou hru americké armády, trefně pojmenovanou jako America`s Army, s největší pravděpodobností čeká brzký konec. Důvodem je odchod naprosté většiny programátorů, kteří se na vývoji hry podíleli a bez nichž není armáda schopna svůj propagační titul nadále provozovat.

Co bylo předmětem jejich odchodu? Překvapivě to byla právě samotná americká armáda, která měla díky America`s Army problémy s námořnictvem. To se totiž na titulu rovněž podílelo, armáda ho však jakoby ignorovala a ve všech rozhovorech a propagačních materiálech nebyla o námořnictvu ani zmínka. A kdo ví nejlépe, které složky americké obrany se na vývoji podíleli? Samozřejmě zaměstanci externího týmu, jenž má America`s Army na svědomí.  

Zdroj: FragLand

Střípky ze světa herního byznysu:

  • Vývojářské studio Blue 52, které momentálně pracuje na stealth akci Stolen, má problémy. Jelikož neměli peníze na zaplacení elektřiny a topení, museli opustit své kanceláře v Anglii. Ovšem prohlašují, že vydání Stolen tím není ohroženo. Hru by měli vydat (PC, Xbox, PlayStation 2) začátkem dubna Hip Interactive. Nyní Blue 52 přesídlili do alternativních prostor. V plánu mají, že během tohoto roku se opět vzchopí a založí (v podstatě se jen přejmenují) nové studio - Curve Games Studios.
  • Blizzard Entertainment se pochlubil, že herní účet si již zřídilo 1 500 000 lidí, což už je slušný úspěch, takže pochopitelně se toto číslo zamlouvá i samotnému řediteli Blizzardu - Mikemu Morhaimovi. A další statisíce lidí se ještě do světa World of Warcraft připojí, neboť WoW stále nebyl v některých zemích vydán. Přesněji řečeno, byl zatím vydán jen zde: Korea, Severní Amerika, Evropa (v Evropě si během prvního víkendu zřídilo účet na 290 000 lidí). A závěrem zajímavost. V Koreji pronikl WoW do 75ti % heren.
  • Společnost Disney má nového výkonného ředitele. Vcelku logicky se jím stal Robert Iger, který doposud vykonával funkci prezidenta společnosti, nyní si tak v hierarchii firmy polepšil ještě o jedno místo. Ve funkci vystřídal Michaela Eisnera, který dobrovolně odstoupil i přesto, že měl smlouvu až do roku 2006. Důvodem byly dlouhotrvající soudní pře kvůli jeho managmentu ve firmě. Eisner ale společnost neopustí - nadále zůstává členem správní rady. Zajímavé je, že Iger byl do funkce zvolen i přes protesty Rona Disneyho, synovce zakladatele Waltera, který je jedním z největších akcionářů firmy. Ten se nevyjádřil negativně přímo k Igerově osobě, ale dal najevo svůj nesouhlas s tím, že se nejvyšším mužem ve společnosti nestal někdo nový, ale člověk, který doposud firmu prakticky pomáhal vést.
  • Samotný prezident Nintenda, Satoru Iwata, na GDC 2005 vypustil do světa informaci, že jsou k dispozici první verze development kitů pro chystanou konzoli Revolution. Nejdříve sice prohlásil, že vývojáři je dostanou k dispozici až během blížící se výstavy E3, ovšem chvíli na to se v rozhovoru pro magazín Business Week přeřekl a připustil, že některá studia již development kity mají k dispozici. To znamená jediné: začínají se rodit první hry pro tuto očekávanou konzoli.
  • Máte v práci stůl blízko kolegů a nebo dokonce šéfa a nemůžete počas pracovní doby hrát hry? V Jižní Korei našli řešení vhodné pro všechny; stačí si nainstalovat program firmy CCR, který vám umožní hrát karetní hry pomocí ikon, jež jsou umístěny na spodní části obrazovky a vypadají jako běžné ikony na panelové liště. Náhodný kolemjdoucí nemá šanci rozpoznat ikony od hry a vy si tak můžete nerušeně a hlavně nenápadně hrát. Společnost CCR už dokonce požádala o patent na tuto technologii a rovněž zvažuje prodej v zahraničí, v Jižní Korei totiž slaví velké úspěchy.

Žebříček nejprodávanějších her ve Velké Británii (týden 27. února / 5. března 2004)

Celkový žebříček

AP

MP Název hry PT
1. N - Gran Turismo 4 1
2. í 1. Metal Gear Solid 3: Snake Eater 2
3. N - FIFA Street 1
4. N - Super Mario 64 DS 1
5. N - The Sims 2: Univerzity 1
6. N - Wario Ware Touched! 1
7. í 2. Mercenaries 4
8. í 3. Star Wars: Republic Comando 2
9. í 4. Sonic Mega Colleection Plus 6
10. N - Rayman DS 1
11. í 6. The Spongebob Squarepants Movie 6
12. N - Asphlat: Urban GT 1
13. í 5. Grand Theft Auto: San Andreas 20
14. í 7. The Simpsons: Hit and Run 72
15. ë ?? The Urbz: Sims in the City 17
16. ë 34. Tiger Woods PGA Tour 2005 25
17. í 12. Playboy: The Mansion 2
18. N - Pokemon Dash 1
19. ë 22. Spider-Man 2 34
20. í 8. Need For Speed: Underground 2 17

PC - žebříček

AP MP Název hry PT
1. N - The Sims 2: Univerzity 1
2. N - GTr Fia GT Racing Game 1
3. í 1. Football Manager 2005 19
4. ë 5. The Sims 2 26
5. í 4. Half-Life 2 17
6. í 2. Star Wars: Republic Commando 2
7. í 6. Rome: Total War 24
8. í 3. World of Warcraft 5
9. í 7. Star Wars: Knights of the Old Republic 2 5
10. í 9. Lord of The Rings - the Battle for Middle Earth 14

PlayStation 2 - žebříček

AP MP Název hry PT
1. N - Gran Turismo 4 1
2. í 1. Metal Gear Solid 3:Snake Eater 2
3. N 3. FIFA Street 1
4. í 2. Mercenaries 4
5. í 5. Grand Theft Auto: San Andreas 20
6. í 6. Sonic Mega Colleection Plus 6
7. í 7. The Spongebob Squarepants Movie 6
8. í 4. Need For Speed: Underground 2 17
9. í 8. UEFA Champions League 2004-2005 6
10. í 9. FIFA 2005 23

Xbox - žebříček

AP MP Název hry PT
1. N - 1
2. í 1. Star Wars: Republic Commando 2
3. í 2. Mercenaries 4
4. í 3. Oddworld: Stranger`s Wrath 2
5. í 4. Star Wars: Knights of the Old Republic 2 5
6. N - 1
7. í 5. Sonic Mega Colleection Plus 6
8. í 7. Halo 2 18
9. í 6. Pro Evolution Soccer 4 16
10. í 9. Playboy: The Mansion 2

GameCube - žebříček

AP MP Název hry PT
1. - 1. Mario Power Tenis 2
2. N 2. FIFA Street 5
3. í 3. Mario Kart: Double Dash!! 9
4. ë 7. Metroid Prime 2: Echoes 18
5. í - Donkey Kong: Jungle Beat 1
6. í 4. The Legend of Zelda: Four Swords 5
7. - 5. Donkey Konga 21
8. í 6. The Incredibles 17
9. í 8. The Spongebob Squarepants Movie 15
10. í 9. Paper Mario 2: The Thousand-Year Door 16

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

 

AP Název hry
1.

The Sims 2: University

2.

World of Warcraft

3.

The Sims 2

4.

Half-Life 2

5. Star Wars: Republic Commando
6.

Star Wars: Knights of the Old Republic 2

7.

The Sims Deluxe

8.

Halo: Combat Evolved

9. Galaxy of Games 350
10. RollerCoaster Tycoon 3

Zdroj: Gamespot

Tabulky neodrážejí reálnou prodejnost her; vycházejí ze statistik počtu kopií jednotlivých her dodaných do obchodů.

Váš názor Další článek: Zápis do černé kroniky- fantasy adventura Ron Loo zrušena

Témata článku: , , , , , , ,