Byznys hrátky: Udupe nás horda Číňanů

Čína se hrne online * Rok 2005 v USA slovy čísel * World of Warcraft milionový v Evropě * Microsoft popřel Blu-Ray k Xboxu 360 * Konami sponzoruje mistrovství světa * Postal je prý nejkorektnější hra * A mnohé další doprovázeno tabulkami prodejnosti

Čína se hrne online

Podle nejnovějších odhadů je v Číně více než pětadvacet milionů hráčů hrajících placené online hra a předpokládá se ještě větší nárůst.

Analýza společnosti Pacific Epoch ukazuje, že zájem čínských hráčů o online hry stále roste. Navíc k tomu se vládní agentura pro tisk a media rozhodla, že poleví ve vynucování takzvaného Fatigue systému, který snižoval schopnosti hráčovy postavy po delší době hraní. Ten bude nyní platit pouze pro hráče do osmnácti let, dospělí budou mít povoleno hrát libovolně. I tak však bude nutné udávat své údaje (právě kvůli kontrole zletilosti) a vláda se pokusí Fatigue systém vynutit na všech serverech dostupných v Číně.

Zdroj: Gamasutra

Rok 2005 v USA slovy čísel

Agentura pro průzkum trhu NPD odhalila zprávu o loňském roce v herním průmyslu. Její součástí je i žebříček nejprodávanějších her v USA.

I když herní průmysl zaznamenal v loňském roce rekordní tržby, v obchodech se prodal hardware i software v hodnotě desíti a půl miliardy dolarů, ve své zprávě NPD uvádí, že prodej her na PC klesl o čtrnáct procent oproti roku 2004.  Po určitém hledání je ale možné vidět důvod, proč tomu tak je. Nejen, že jsou konzole pro hraní her lepší, ale navíc je problém, že NPD počítá pouze hry prodané fyzicky.

Protože mnoho společností distribuuje své hry i jiným způsobem, dochází tak k jistému zkreslení údajů, které se NPD pokusí napravit změnou svojí definice PC her. Do dané kategorie zahrne i hry distribuované pomocí sítě Internet, protože právě u těch je v poslední době poptávka nejvyšší, stačí se podívat třeba na World of Warcraft a jeho pět milionů uživatelů, kteří si hru nejen koupí fyzicky, ale hlavně pak přispívají Blizzardu měsíčními poplatky.

Dalo se skoro očekávat, že World of Warcraft se stane nejprodávanější hrou v USA. A pokud se budete podivovat, že se datadisku k The Sims 2 prodalo více, než hry samotné, tak je tomu tak kvůli prodeji The Sims 2 v roce 2004.

Název hry Vydavatel Vydáno
1 World of Warcraft VU Games 11/2004
2 The Sims 2: University Electronic Arts 2/2005
3 The Sims 2 Electronic Arts 9/2004
4 Guild Wars NCsoft 4/2005
5 Roller Coaster Tycoon 3 Atari 10/2004
6 Battlefield 2 Electronic Arts 6/2005
7 The Sims 2 Nightlife Electronic Arts 9/2005
8 Age Of Empires III Microsoft 10/2005
9 The Sims Deluxe Electronic Arts 9/2002
10 Call Of Duty 2 Activision 10/2005

Zdroj: Gamespot

World of Warcraft milionový v Evropě

Evropská pobočka společnosti Blizzard oznámila na svých stránkách, že bylo dosaženo milionu hráčů na tomto kontinentě.

K tomuto oznámení přidali i pár dalších zajímavých čísel, jako že celkový počet hráčů vyšplhal na pět a půl milionu. Dokonce uvedli, že evropské středisko zaměstnává kolem čtyř set pomocníků z dvaadvaceti zemí. A pokud byste hledali pozorněji, stále shánějí další GM, kterým nabízejí místo v Paříži. V rámci této nabídky pomohou i se získáním bydlení, stěhováním a podobnými záležitostmi s přesunem spojenými. Zajímavá nabídka, co?

Zdroj: Blizzard

Microsoft popřel Blu-Ray k Xboxu 360

Peter Moore z Microsoftu se nedávno vyjádřil, že se v budoucnu možná dočkáme externí Blu-Ray mechaniky u jejich next-gen konzole Xbox 360. Teď však vyšlo najevo, že se jednalo o nedorozumění a ve skutečnosti se optického formátu od Sony na konzoli Microsoftu asi nikdy nedočkáme. V oficiálním prohlášení společnosti Microsoft stojí: "Je třeba pochopit kontext, ve kterém bylo prohlášení uvedeno. Microsoft pevně stojí za HD-DVD jako nejlepším formátem pro naše spotřebitele. Jak jsme řekli dříve, jsme si jisti, že HD-DVD přinese vzrušení z filmů ve vysokém rozlišení spotřebitelům rychleji a s vetší hodnotou. Věříme, že naši spotřebitelé naznačili, ve kterém formátu si chtějí užívat DVD ve vysokém rozlišení a my tu cestu budeme sledovat."

Dále prohlásili: "Otázka, zda Xbox 360 má pružnost se přizpůsobit požadavkům spotřebitele, je úplně jiné téma. Xbox 360 je systém zajištěný do budoucnosti - dovolí nám přidávat možnosti, jak je zákazníci budou vyžadovat - důkazem je nabídka HD-DVD mechaniky jako příslušenství. Současné zprávy, který naznačují že máme záložní plán, který obsahuje podporu Blu-Ray, je mylný. V současnosti jsme pevně svázáni s HD-DVD a nemáme absolutně žádné plány na podporu jiných optických formátů."

Zdroj: Eurogamer

Konami sponzoruje mistrovství světa

Japonská herní společnost Konami bude hlavním sponzorem nově vzniklého šampionátu v baseballu - World Baseball Classic.

Tato soutěž, které se zúčastní celky Číny, Čínského Taipei, Japonska, Koreje, USA, Kanady, Mexika, Jižní Afriky, Puerto Rica, Kuby, Panamy, Holandska, Dominikánské Republiky, Venezuely, Australie a Itálie, začne v březnu tohoto roku svým prvním ročníkem. Konami bude nejen hlavním sponzorem celého klání, ale i sponzorem týmu Japonska. Dá se předpokládat, že turnaj bude prestižní záležitostí, protože proběhne ještě před začátkem baseballových lig, čili nejlepší hráči se jej za svoji zemi zúčastní.

Zdroj: Gamespot

Xbox 360 míří do Asie

Společnost Microsoft se snaží najít silnou pozici pro svoji konzoli Xbox 360 v Asii, hlavně prostřednictvím zaměstnávání domácích vývojářských týmů.

I když se Microsoft snaží působit hlavně na japonský trh, kde se jeho konzole Xbox 360 moc neprodává, získává silné společnosti pro tvorbu her i jinde. Třeba v Taiwanu má nyní na hrách pro Xbox 360 pracovat přes deset společností a mnohé další pracují i v jiných zemích. A to i přesto, že společně s Austrálií patří až k poslední vlně zemí, kam konzole přijde.

Nejprve bude totiž konzole odhalena v Jižní Koreji, konkrétně tedy 24. února, aby byla poté druhého března přivezena do obchodů v Austrálii, Singapuru a již zmiňovaném Taiwanu. Celosvětový launch konzole, který měl podle původních plánů trvat tři týdny, se tak protáhl přes tři měsíce.

Zdroj: Gamasutra

Postal je prý nejkorektnější hra

Když se kontroverzní právník Jack Thompson rozhodl šířit mylné informace o souvislosti Postalu s nedávným útokem v moskevské synagoze, museli reagovat i tvůrci hry, Running With Scissors.

Chvíli po útoku rozjel Jack Thompson mediální kampaň, ve které káže opět proti škodlivosti her a rozvíjí své teorie o jejich nebezpečnosti. Running With Scissors se brání hlavně tím, že dvacetiletý útočník uctíval antisemitistickou knihu. Tvůrci hry Postal tvrdí, že se vždy snažili ukázat, že násilí patří pouze do her a ne do reálného života. Vyjádřili svůj soucit s napadenými a dodávají, že pokud by hry měnily hráče ve vrahy, tak se nejspíše už dávno topíme v mrtvolách.

Pokračují však dále a dovolují si tvrdit, že Postal je politicky nejkorektnější hra na trhu. Stejně jako v reálném životě vykonává hráč běžné činnosti, jako třeba nákup mléka, a stejně tak má přístup k různým zbraním. Zda je využije, záleží jen na jeho rozhodnutí. Hra prý hráče za zabíjení neodměňuje, ale místo toho jej trestá.

Zdroj: Worthplaying

První žebříček her u Xbox Arcade

Jednou z předností nové konzole Xbox 360 je velká podpora multiplayeru. Klasická služba, známá už z dob původního Xboxu, nyní byla rozšířena o možnost stáhnout si jednodušší hříčky. Tato služba nese jméno Xbox Live Arcade a podle Microsoftu je nadmíru úspěšná. Microsoft však nezůstal jen u chlubení a zveřejnil také žebříček deseti nejhranějších her skrze tuto službu.

  1. Geometry Wars: Retro Evolved
  2. Gauntlet
  3. Smash TV
  4. Bejeweled II
  5. Zuma
  6. Bankshot Billiards 2
  7. Outpost Kaloki X
  8. Mutant Storm Reloaded
  9. Joust
  10. Wik: Fable of Souls

Zdroj: Eurogamer

Milion Nintendo DS v Británii

Společnost Nintendo oznámila, že se ve Velké Británii prodalo milion kusů jejich handheldu NDS, který je tu na trhu ani ne celý rok. Několik velkých prodejců má prý stále vyprodáno a zklamaní hráči si musí počkat na novou zásilku přístrojů, jenž se očekává v nejbližších týdnech. Díky nedostatku NDS v obchodech se rozšířili spekulace, že na trh přijde redesignovaná verze přístroje, ovšem to Nintendo popřelo

Jak jste si mohli nedávno přečíst, celkově se v Evropě prodalo přes 3,5 milionů kusů, celosvětově je to již přes 13 milionů. Díky silné nabídce titulů pro nejbližší doby se očekává, že i nadále se bude NDS prodávat výborně. V dohledné době se do Evropy dostane velmi očekávaná hra Animal Crossing: Wild World, která se stala v Japonsku nejprodávanější hrou roku 2005 i přes to, že se začala prodávat v půlce prosince.

Zdroj: Eurogamer

25 to Life kritizují i zástupci policistů

Hra 25 to Life je kritizována organizací The National Law Enforcement Officers Memorial Fund, která se stará o bezpečné prosazování zákona.

Organizace doporučuje obchodníkům, aby nepořizovali hru, stejně tak nabádá rodiče, že hra není vhodná pro děti a mládež. Hráč si totiž může vybrat, zda bude stát na straně zákona, nebo se vžije do kůže gangstera. A právě možnost střílet policisty se organizaci nelíbí. Na svých stránkách vystavila petici, jejímž cílem je získat stejný počet podpisů, jako bude na památníku policistů zastřelených ve službě při jeho otevření koncem roku. Stejně tak se o hře vyjádřil i kontroverzní právník Jack Thompson, jak jsme již informovali.

Zdroj: Gamasutra

Střípky ze světa herního byznysu

  • Microsoft se chystá dělat hry pro děti. Tak se dá vyložit uzavřená smlouva o poskytování licencí se společností 4Kids Entertainment, která se zabývá věcmi jako Yu Gi Oh!, Pokémon či Teenage Mutant Ninja Turtles.
  • Zkuste si plnou verzi hry, než ji koupíte. Vydavatel CDV uzavřel smlouvu s Trymedia Games. Hry CDV si tak bude možné koupit a stáhnout pomocí digitálního distribučního systému. Výhodou je možnost vyzkoušet si plnou verzi hry před zakoupením. Nabídka se zatím týká titulů Lula 3D a Blitzkrieg včetně datadisků.
  • Stargate SG-1: The Alliance zrušena. Po roztržce mezi vydavatelem JoWood a vývojáři z Perception to s projektem vypadá špatně. Perception hledá nového vydavatele, nicméně ho nenachází a podle všeho bude během týdne zrušení hry oficiálně oznámeno. Pokud vás akční hra ze světa Hvězdné brány zaujala, můžete se podepsat pod petici.

Žebříček nejprodávenějších her ve Velké Británii

Celkový žebříček

AP MV Název hry PT
1   Non Mover  1   Need For Speed: Most Wanted
2   Up  4   The Sims 2 62 
3   Up  5   Pro Evolution Soccer 5 13 
4   Down  2   King Kong: Official Game of The Movie
5   Down  3   FIFA 06 16 
6   Up  8   Grand Theft Auto: Liberty City Stories 11 
7   Down  6   Prince of Persia: The Two Thrones
8   Up  13   Football Manager 2006 13 
9   Down  7   Harry Potter And The Goblet of Fire 10 
10   Up  12   WWE Smackdown! Vs Raw 2006 10 
11   Down  9   Shadow The Hedgehog
12   Down  10   Gun 10 
13   Up  14   Star Wars: Battlefront 2 12 
14   Up  16   Tiger Woods PGA Tour 06 15 
15   Up  18   Call of Duty 2 11 
16   Down  11   True Crime: New York City
17   Re-Entry     Timesplitters: Future Perfect 13 
18   Up  22   The Simpsons: Hit and Run 115 
19   Down  15   Buzz! The Music Quiz 12 
20   Up  23   Sonic Heroes 91 

PC žebříček

1   Non Mover  1   Football Manager 2006 13 
2   Non Mover  2   The Sims 2 70 
3   Non Mover  3   Age of Empires 3 11 
4   Non Mover  4   The Movies 10 
5   Non Mover  5   Call of Duty 2 11 
6   Non Mover  6   The Sims 2: Nightlife 18 
7   Non Mover  7   Civilization Iv 11 
8   Non Mover  8   Quake 4 13 
9   Non Mover  9   Black and White 2 15 
10   Up  12   World of Warcraft 49 

PS2 žebříček

1   Non Mover  1   Need For Speed: Most Wanted
2   Non Mover  2   King Kong: Official Game of The Movie
3   Non Mover  3   Prince of Persia: The Two Thrones
4   Non Mover  4   Buzz! The Music Quiz 13 
5   Up  9   Pro Evolution Soccer 5 13 
6   Up  7   FIFA 06 16 
7   Down  5   True Crime: New York City
8   Non Mover  8   Gun 10 
9   Up  13   WWE Smackdown! Vs Raw 2006 10 
10   Non Mover  10   Call of Duty 2: Big Red One

Xbox žebříček

1   Non Mover  1   Need For Speed: Most Wanted
2   Non Mover  2   Prince of Persia: The Two Thrones
3   Non Mover  3   Gun 10 
4   Non Mover  4   Call of Duty 2: Big Red One
5   Non Mover  5   True Crime: New York City
6   Non Mover  6   Pro Evolution Soccer 5 13 
7   Up  9   Burnout Revenge 13 
8   Up  11   Half-Life 2
9   Down  8   FIFA 06 16 
10   Down  7   King Kong: Official Game of The Movie

Gamecube žebříček

1   Non Mover  1   Pokemon Xd: Gale of Darkness
2   Non Mover  2   Mario Smash Football
3   Non Mover  3   Need For Speed: Most Wanted
4   Up  6   Battalion Wars
5   Non Mover  5   King Kong: Official Game of The Movie
6   Up  7   Gun
7   Up  10   Fire Emblem: Path of Radiance 11 
8   Down  4   Prince of Persia: The Two Thrones
9   Down  8   The Sims 2 11 
10   Down  9   From Russia With Love

PSP žebříček

1   Non Mover  1   Grand Theft Auto: Liberty City Stories 11 
2   Up  3   Pro Evolution Soccer 5
3   New Entry     The Sims 2
4   Down  2   Need For Speed: Most Wanted
5   Down  4   Championship Manager
6   Down  5   WWE Smackdown! Vs Raw 2006
7   Non Mover  7   King Kong: Official Game of The Movie
8   Down  6   FIFA 06 14 
9   Down  8   World Tour Soccer 19 
10   Down  9   Pursuit Force

Nintendo DS žebříček

1   Non Mover  1   Mario Kart Ds
2   Up  5   Sonic Rush
3   Up  4   Nintendogs: Chihuahua and Friends 14 
4   Down  3   Nintendogs: Dachshund and Friends 15 
5   Down  2   Nintendogs: Lab and Friends 15 
6   Up  10   Need For Speed: Most Wanted
7   Non Mover  7   Harry Potter And The Goblet of Fire 10 
8   Up  13   The Incredibles: Rise of The Underminer
9   Up  11   Madagascar 29 
10   Down  8   King Kong: Official Game of The Movie

Xbox 360 žebříček

1   Non Mover  1   Project Gotham Racing 3
2   Non Mover  2   Call of Duty 2
3   Non Mover  3   Perfect Dark Zero
4   Up  5   Need For Speed: Most Wanted
5   Down  4   Condemned: Criminal Origins
6   Non Mover  6   FIFA 06
7   Non Mover  7   Kameo: Elements of Power
8   Up  10   Tiger Woods PGA Tour 06
9   Down  8   Quake 4
10   Down  9   King Kong: Official Game of The Movie

Vysvětlivky: AP - aktuální pořadí platné pro daný týden, MP - minulé pořadí platné pro předchozí týden, PT - počet týdnů v žebříčku

Zdroj: ELSPA

Nejprodávanější PC hry v USA

AP Název hry
1.

The Sims 2

2.

Age of Empires 3

3.

Call of Duty 2

4.

Civilization 4

5.

World of Warcraft

6.

The Sims 2: Nightlife

7. Battlefield 2
8.

Battlefield 2: Special Forces

9.

Rollercoaster Tycoon 3

10.

The Sims: Complete Edition

Zdroj: Gamespot

Váš názor Další článek: Policisté jsou proti 25 to life

Témata článku: , , , , , , , , , ,